Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

ΜΙΣΑ ΜΙΣΑ



Στο "Double double" η συμφωνία αφορά δύο και το στοίχημα είναι περισσότερο από ενδιαφέρον, αφού τα λεφτά είναι καλά. Τους ενώνει ο κοινός στόχος και το αμοιβαίο κέρδος. Τους χωρίζουν όλα τα άλλα, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται -ή έτσι φαίνεται- σε αντίθετες πλευρές. 

Έχει βραδιάσει στο Λονδίνο και στο πολυτελές διαμέρισμα των Τζέιμζ, με τις ακριβές συλλογές έργων τέχνης και το πορτραίτο της μητέρας να δεσπόζει στον χώρο, η Φιλίππα Τζέιμζ καλεί τον άστεγο Ντάνκαν. Εκείνος, φορώντας τα χιλιοτρυπημένα του ρούχα και έχοντας πάνω του τη σκόνη τού δρόμου, εκμεταλλεύεται την πρόσκληση για να φάει κάτι και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά της απέναντί του. Εκείνη προσπαθώντας να αποφύγει τη σκόνη του στρώνει με εφημερίδες το πάτωμα και σπεύδει να κάνει το deal προτού εκείνος χαθεί στους δρόμους της πόλης. 
Οι δυο τους, διαφορετικοί σε πολλά, καλούνται να παίξουν τους ρόλους που θα τους χαρίσουν ένα γενναίο ποσό, το οποίο θα μοιραστούν εξίσου.  
Δύο ίσα μερίδια μιας μικρής περιουσίας που σχεδόν αγγίζουν με τα δάχτυλα. Λίγες μέρες μόνο. Μια βδομάδα και τα χρήματα θα γίνουν δικά τους. Μία υπογραφή, για να κερδίσουν/αποχτήσουν το "όνειρο". 
Το σχέδιό τους δείχνει βατό και ολοκληρωμένο. 
Και απλό.
Είναι στ' αλήθεια τόσο εύκολο!
Είναι;
Τι είναι και τι δεν είναι, τελικά; Τι κρύβεται πίσω από τα προσωπεία; Ποιος κινεί τα νήματα;


Καθώς η ιστορία ξετυλίγεται, ο θεατής ανακαλύπτει συνέχεια νέα στοιχεία που αλλάζουν, αναπροσδιορίζουν και αναδιαμορφώνουν όλες τις σχέσεις με αποτέλεσμα η μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη. Οι αποκαλύψεις αλλάζουν την ιστορία για να δημιουργήσουν κάθε φορά μία νέα εκδοχή. Και το παιχνίδι συνεχίζεται... και έρχεται η ίδια η ζωή να αλλάξει τα δεδομένα, θέτοντας νέους κανόνες, εκεί που ο άνθρωπος έχει άλλα σχέδια.

Από το πρόγραμμα της παράστασης "Μισά μισά" στο studio Κυψέλης

Χαρακτηριστικό του έργου, όπως αναφέρει ο Γιάννης Φίλιας, η γνησιότητα και η απομίμηση αποτελούν το θεμελιώδες δίλημμα. Το κείμενο δεν "παίζει" τόσο ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα όσο ανάμεσα στο γνήσιο και στο πλαστό. Σε αυτό το στοιχείο πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν, όταν και όποτε προκύπτουν, με κορυφαία στιγμή το κλείσιμο της αυλαίας όπου ο θεατής καλείται να συμπληρώσει, ό,τι δε του έχουν πει με λέξεις, όπως επιθυμεί, θεωρεί ή αντέχει.
Οι συγγραφείς (Roger Rees και Rick Elice), καταξιωμένοι στο χώρο, έχουν συλλέξει αρκετά βραβεία για τα έργα τους. Εκείνο βέβαια που κάνει πάντα τη διαφορά είναι η αγάπη των ανθρώπων για το θέατρο, το μεράκι τους, η φροντίδα που βάζουν και η συνέπεια στις καλές δουλειές. 


Και τούτη τη φορά η επιλογή του έργου και η σκηνοθεσία, από τον Γιώργο Λιβανό, είναι αξιοπρόσεκτη καθώς πρόκειται για έργο με ιδιαίτερο σασπένς και πλοκή ενώ απευθύνεται σε κάθε κοινό (και όχι μόνο σε καθαρόαιμους θεατρόφιλους). Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ και μαύρη κωμωδία ταυτόχρονα ενώ εμπλέκεται δυναμικά και ο συναισθηματισμός των χαρακτήρων, δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κοκτέιλ, από εκείνα που έχουν περισσότερα από δύο συστατικά αλλά σε μια τέλεια αρμονία/ισορροπία δόσεων (είναι αφελές να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι).
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ισμήνη Καλέση και Αντώνης Ραμπαούνης ενώ η "φωνή" ανήκει -όπως και οι στίχοι- στον Γιάννη Φίλια. Τραγουδάει η Λαμπρίνα Ιγνατάκη. Στο Studio Κυψέλης, φυσικά.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη