Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Dido And Aeneas

  
Για το έργο...
Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου και βασίζεται στην Αινειάδα του Βιργιλίου. Ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και από το 1688 που πρωτοανέβηκε μετρά μόνο επιτυχίες και διάσημες ερμηνείες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου! Στην Καρχηδόνια βασίλισσα έχουν χαρίσει τη φωνή τους μεγάλες τραγουδίστριες όπως οι Kathleen Ferrier, Tatiana Troyanos, Jessye Norman κ.α.
Σήμερα, το έργο του Henry Purcell "Dido And Aeneas" (όπερα σε τρεις πράξεις), μπορούμε να το απολαύσουμε σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ στον πολυχώρο Vault.
Για την ιστορία...
Βρισκόμαστε στην Καρχηδόνα, στο παλάτι της βασίλισσας Διδούς η οποία ταλαιπωρείται από άσχημα προαισθήματα για το μέλλον του λαού και το δικό της. Στο παλάτι έχει φτάσει και ο Τρωικός ήρωας Αινείας όμως ο έρωτάς της για εκείνον δεν της αρκεί ώστε να είναι ευτυχισμένη. Η αδερφή της Μπελίντα και η κυρία των τιμών προσπαθούν να την καθησυχάσουν και την προτρέπουν να παντρευτεί τον Αινεία.
Σε μια ανήλιαγη σπηλιά, η Μάγισσα καταστρώνει την καταστροφή της βασίλισσας καλώντας τα πνεύματα του κακού. Έτσι, όταν η Διδώ και ο Αινείας βρίσκονται στο δάσος μαζί με άλλους φίλους τους για κυνήγι με διάθεση να εορτάσουν τον γάμο τους, εκείνη θα δημιουργήσει μια καταιγίδα που θα διαλύσει την παρέα. Ένα πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία με τη μορφή του Ερμή και του μεταφέρει την εντολή να φύγει για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία, την Ρώμη. Ο Αινείας υποτασσόμενος στις εντολές του "Δία", αποχαιρετά τη Διδώ και το παλάτι.
Κι ενόσω οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρηση η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα δημιουργήσει την θαλασσοταραχή που θα βυθίσει τον στόλο. Τότε, η Διδώ συνθλίβεται και αυτοκτονεί.
Για τον συνθέτη...
Ο Henry Purcell θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Μπαρόκ εποχής. Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται τραγούδια, καντάτες, ύμνοι, λειτουργίες, ανθέμια όπως και σύνολα με βιόλες ντα γκάμπα.

Για την παράσταση...
Μου έφτανε περίεργα στα αυτιά μου η ιδέα να ανέβει μια όπερα με τόσα πρόσωπα και ορχήστρα στη σκηνή του Vault καθώς ουδέποτε θα φανταζόμουν ένα τέτοιο έργο μέσα στους χώρους του. Περίμενα πως και πως να ξεκινήσουν οι παραστάσεις και, με την πρώτη ευκαιρία, έτρεξα. Στην κυριολεξία.
Τελικά, εκεί όπου υπάρχει έμπνευση, μεράκι για δημιουργία, δουλειά και αγάπη για την τέχνη όλα γίνονται και μάλιστα, γίνονται υπέροχα. Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Αδάμ απέδειξε ότι κάθε μέρα που ξόδεψε σπουδάζοντας στη δραματική σχολή, πιάνο, σκηνογραφία, σχέδιο και γλυπτική θεάτρου έχει πιάσει τόπο. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις, έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για άλλες, έχει δουλέψει ως γλύπτης δίπλα σε σημαντικούς σκηνογράφους, έχει σκηνοθετήσει αρκετά έργα και άλλες δουλειές που όλες μαζί δείχνουν έναν δημιουργικό άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα, αστείρευτη όρεξη και όμορφες ιδέες. Με την ευρηματικότητα και το ταλέντο του αλλά και όλοι οι συντελεστές σαν αδιαίρετο σύνολο, έφτιαξαν μια παράσταση αντάξια του κλασικού έργου και μια απίστευτη ατμόσφαιρα που μαγεύει το κοινό. Οι τρεις πράξεις της όπερας αποδόθηκαν τόσο φυσιολογικά σα να ήταν από την αρχή αυτός ο τόπος τους. Και καθώς οι νότες της ζωντανής ορχήστρας δε συγκρίνονται με κανένα σιντί οι ερμηνείες των έξοχων δουλεμένων φωνών δίνουν σάρκα και οστά στα πρόσωπα. Η μαγεία απλώνει το πέπλο της, ο ήχος ξεπερνά τα πάντα και εμείς δε θέλουμε να τελειώσει. Η αυλαία πέφτει μετά την τελευταία, φορτισμένη συναισθηματικά, σκηνή όπου παρακολουθούμε την απελπισία και το θάνατο της βασίλισσας. Αλλά η ατμόσφαιρα, το συναίσθημα, η μουσική μένουν μέσα στο χώρο. Μετεωρίζονται και τα κουβαλάμε πάνω μας και έξω από αυτόν. 
Θα ήταν φλύαρο να αναλωθώ γράφοντας για κάθε έναν συντελεστή-καλλιτέχνη ξεχωριστά αφού θα διαβάζατε τις ίδιες αράδες για όλους. Είναι όμως σώφρον να αναφέρω ότι θα παίξουν μόνο 20 παραστάσεις, γι' αυτό όσοι πιστοί...
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Μουσική διδασκαλία, Διεύθυνση ορχήστρας-continuo: Δημήτρης Βεζύρογλου
Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Valery Oreshkin
Σκηνικά-Κοστούμια: Ευαγγελία Γρηγοριάδου
Κατασκευή κοστουμιών: Ηλιάνα Γκοτζαρίδη
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα
Φωτογραφία: Νικολέττα Γιαννούλη
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης
Video teaser: Δήμητρα Κολλά (μουσική επιμέλεια Μάνος Αντωνιάδης)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Παραγωγή: "BackUp"

Διανομή
Dido: Ελένη Λιώνα / Μαρίνα Βουλογιάννη*
Aeneas: Νίκος Ζιάζιαρης / Σωτήρης Τριάντης*
Belinda: Ευτέρπη Κατσαμάτσα
Sorceress: Πωλ Ζαχαριάδης
Second Woman/First Witch: Πένυ Δεληγιάννη
Second Witch/Spirit: Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη
Sailor: Στέλιος Κέλερης

*Η Dido και ο Aeneas θα παρουσιάζονται σε διπλή διανομή.

Ορχήστρα
1ο βιολί: Αναστασία Μηλιώρη
2ο βιολί: Πέτρος Χρηστίδης / Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος
Βιόλα: Κωνσταντίνος Γούζιος
Τσέλο (basso continuo): Αντιγόνη Σεφερλή

Η χορωδία απαρτίζεται από μέλη του φωνητικού συνόλου «Μελωδοί»
Soprani: Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Ελίνα Κανάρη, Έλλη Μουχτάρη, Εύα Μιχελιδάκη.
Alti: Ιφιγένεια Κοβάνη, Πάνθεια Νουργκοστάρ, Ευφορία Λεβέντη.
Tenori: Σταύρος Ζουλιάτης, Γιώργος Φλαμουρίδης.
Bassi: Νίκος Παινέζης, Valery Oreshkin.

Τόπος
Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός.
Επικοινωνία: 2130356472, vaulttheatre.gr@gmail.com, facebook

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη