Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Λένα Μαντά για το "Τα πέντε κλειδιά"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Λ.Μ.: Όπως έρχονται όλες οι ιδέες για τα βιβλία μου στα τόσα χρόνια... Από το πουθενά και χωρίς λόγο. Αυτή είναι και η μαγεία τους. Την μια μέρα το μυαλό είναι κενό και την άλλη, την ώρα που πίνω τον καφέ μου ή οδηγώ ή βλέπω κάτι στην τηλεόραση, το μυαλό γεμίζει εικόνες και φωνές. Τα πέντε κλειδιά, ακολούθησαν κι αυτό τον ίδιο δρόμο. Γεννήθηκαν ένα βράδυ που ούτε θυμάμαι τι έβλεπα στην τηλεόραση. Το επόμενο πρωί ξεκίνησα με την εισαγωγή.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Μ.: Τα 5 κλειδιά γράφτηκαν και αυτά όπως και τα προηγούμενα βιβλία μου στον υπολογιστή και στο γραφείο μου. Είναι ο χώρος που λειτουργώ με αυτοσυγκέντρωση. Μόλις κάθομαι στην θέση μου, είναι σαν ν' απασφαλίζεται κάποια... περόνη στο μυαλό μου και τα δάκτυλα ξεκινούν το ταξίδι τους στα πλήκτρα του υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Λ.Μ.: Η συντροφιά των ηρώων του βιβλίου κράτησε έξι υπέροχους και συναρπαστικούς μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Μ.: Θα το χαρακτήριζα... Μανταίικο αστυνομικό!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Μ.: Η Κυβέλη είναι παντρεμένη με ένα πάμπλουτο επιχειρηματία και το μυστικό της ζωής της είναι ότι έχει ένα παιδί. Το παιδί το απαγάγουν και στέλνουν στην Κυβέλη την φωτογραφία του. Η μικρή Μαργαρίτα βρίσκεται δεμένη με πέντε αλυσίδες. Κάθε φορά που η ηρωίδα θα υπακούει στις εντολές τους θα παραλαμβάνει ένα κλειδί με το λουκέτο του...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Μ.: Την διαδικασία συγγραφής του. Ως εκ του θέματος και της δομής που έπρεπε ν' ακολουθήσω, με δυσκόλεψε αρκετά γιατί δεν είχα γράψει ξανά κάτι που αν δεν είναι αστυνομικό έχει πάντως την... απόχρωσή του! Μου πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις αυτό το βιβλίο!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Μ.: Αναμφισβήτητα ο Σέργιος, ο συνταξιούχος αστυνομικός και αγαπημένος φίλος της ηρωίδας. Είναι αυθεντικός, είναι έξυπνος, είναι ένα κράμα σκληρότητας και τρυφερότητας και οι δύο αυτές αντιθέσεις στον χαρακτήρα του με γοήτευσαν.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Μ.: Αυτό που προσέφερε και σε μένα όταν το έγραφα. Ένα ταξίδι μακριά από την καθημερινότητα, ξεκούραση και για όσους προχωρήσουν σ' ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης θα βρουν κάποια μηνύματα γύρω από τις σχέσεις των ανθρώπων και το πρόβλημα που ταλανίζει τα ζευγάρια: την έλλειψη επικοινωνίας και ειλικρινούς συζήτησης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Μ.: Όταν είσαι γονιός, η μεγαλύτερη αγωνία που έχεις είναι για τα παιδιά σου και το μέλλον τους. Ο Αλέξανδρος και η Μαρία, το μέλλον τους, η ευτυχία τους και η υγεία τους, είναι αυτά που με κάνουν να αγωνιώ.

Φοβάστε...
Λ.Μ.: Τις εκπλήξεις της μοίρας...

Αγαπάτε...
Λ.Μ.: ...και δεν φοβάμαι μην πληγωθώ. Είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της αγάπης.

Ελπίζετε...
Λ.Μ.: Στο καλό που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους...

Θέλετε...
Λ.Μ.: Πολύ λίγα για να είμαι ευτυχισμένη...

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Μ.: Αυτοί που ήδη γνωρίζουν και αγαπούν τη γραφή μου.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Μ.: Για ένα ταξίδι μυαλού και ψυχής που όλοι λίγο ΄γ πολύ έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Γιατί δεν πρέπει;
Λ.Μ.: Γιατί ίσως κάποιοι ανακαλύψουν πως τους αρέσει η Μαντά...

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Μ.: Από τις 8 Μαΐου σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Λ.Μ.: Το πράσινο της ελπίδας.

Ποια μουσική;
Λ.Μ.: Σπανουδάκης και μην με ρωτήσετε το «γιατί», δεν ξέρω!

Ποιο άρωμα;
Λ.Μ.: Για έναν ανεξήγητο λόγο, αυτό της παιδικής πούδρας.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Μ.: Έρωτας, πάθος, αγάπη, τρυφερότητα, εκδίκηση...

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Μ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Μ.: Γυναίκα...

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Λ.Μ.: Πένυ Παπαδάκη, Γιώργο Πολυράκη, Καίτη οικονόμου, Ελένη Τσαμαδού, Σόφη Θεοδωρίδου, Σοφία Βόικου... Είναι μακρύς ο κατάλογος των αγαπημένων μου συγγραφέων και είναι όλοι Έλληνες!

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Μ.: Κάθε συγγραφέας, είναι ένας μικρός θεός αφού έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου στους ήρωές του. Παρ' όλα αυτά. είναι κάποιες από τις ηρωίδες μου που... αυτονομούνται και με πηγαίνουν αντί να τις πηγαίνω. Κορυφαία όλων και η πλέον... ατίθαση, η Θεανώ!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Μ.: Αν ναι, τότε είναι η πιο εποικοδομητική κατάχρηση που μπορεί ν' αποκτήσουμε!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Μ.: Ψυχή βαθιά...
Εξώφυλλα και λεπτομέρειες εξώφυλλων των βιβλίων της Λένας Μαντά και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Τα πέντε κλειδιά"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη