Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Γεωργία Δεμίρη για το "Νύφη με το ζόρι"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Δ.: Η ιδέα προέκυψε όταν διάβασα ένα άρθρο για το μαζικό κύμα μετανάστευσης των νέων λόγω της κρίσης. Άρχισα να σκέφτομαι πως θα ήταν να παρατήσεις τη ζωή που ήξερες μέχρι τώρα για να κάνεις ένα καινούργιο ξεκίνημα σε μια άλλη χώρα ή ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Δ.: Εκεί που κάθομαι όταν διαβάζω, στην αγαπημένη μου πολυθρόνα με το λάπτοπ αγκαλιά.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Δ.: Μαζί με τη δεύτερη και τρίτη γραφή περίπου 10 μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Δ.: Αισθηματική κομεντί.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Δ.: Νέα, δυναμική, ανεξάρτητη επιχειρηματίας, εκ πεποιθήσεως εργένισσα, κηρύσσει πτώχευση κι αναγκάζεται να μεταναστεύσει στην Αυστραλία όπου έχει συγγενείς. Εκεί όμως θα τα βρει μπαστούνια γιατί η αυταρχική προγιαγιά της δέχεται να τη βοηθήσει να πάρει βίζα εργασίας και να δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση με τον όρο να παντρευτεί κάτι που η ηρωίδα δεν θέλει με τίποτε. 

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Δ.: Το ότι με ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία, στη Μελβούρνη αλλά και στη Μάνη αφού οι ήρωες κατάγονται από εκεί και έτσι έμαθα πολλά για την ιστορία και τα έθιμα αυτού του όμορφου και ιδιαίτερου τόπου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Δ.: Η Μαίρη, η κεντρική ηρωίδα, γιατί όπως όλες μου οι ηρωίδες είναι αγωνίστρια και παλεύει για το καλύτερο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Δ.: Ένα όμορφο ταξίδι παρέα με τους ήρωες του με τους οποίους εύχομαι να ταυτιστεί σε πολλά σημεία και αρκετά χαμόγελα ελπίζω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Δ.: Να χάσω κάποιον από τους δικούς μου ανθρώπους.

Φοβάστε...
Γ.Δ.: Την αρρώστια.

Αγαπάτε...
Γ.Δ.: Τις όμορφες στιγμές της καθημερινότητας. Τα ταξίδια. Τη θάλασσα.

Ελπίζετε...
Γ.Δ.: Να είμαι υγιής.

Θέλετε…
Γ.Δ.: Να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Δ.: Οι γυναίκες φαντάζομαι γιατί ασχολείται με το μείζον θέμα του γάμου που ήταν, είναι και θα είναι λόγω κοινωνικών συνθηκών το απόλυτο ζητούμενο για μια νέα κοπέλα. 

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Δ.: Δεν μπορώ να φανταστώ έναν λόγο που πρέπει σώνει και καλά να το διαβάσετε. Θα το διαβάσετε εάν έχετε όρεξη να κάνετε ένα όμορφο ταξίδι στη Μελβούρνη παρέα με την Μαίρη Σταυροπούλου.

Γιατί δεν πρέπει;
Γ.Δ.: Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον λόγο που δεν πρέπει να το διαβάσετε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Δ.: Στην έντυπη μορφή σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στην ηλεκτρονική μορφή μέσω των εκδόσεων Ψυχογιός, του I-tunes και των άλλων portal πώλησης e-books.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Δ.: Στο κέντρο της Αθήνας όπου μου αρέσει να κάνω βόλτες και τώρα το καλοκαίρι σε κάποια κοντινή παραλία.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Δ.: Το λευκό και το γαλάζιο, τα δυο χρώματα που κυριαρχούν στο εξώφυλλο.

Ποια μουσική;

Ποιο άρωμα;
Γ.Δ.: Το Light Blue των Dolce e Gabbana.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Δ.: Η χαρά. 

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Δ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Δ.: Ναυτικός. Ζωγράφος. Καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Ξεναγός. Αγρότισσα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Δ.: Πολλούς και πολλές. Τελευταία διάβασα τη «Μαντάμ Μποβαρύ» του Φλομπέρ που μου είχε «ξεφύγει» και τώρα διαβάζω Howard Jacobson που λατρεύω. Θα ακολουθήσουν δυο θρίλερ από τις μεγάλες κυρίες του είδους Ρουθ Ρέντελ και Πι Ντι Τζέιμς που επίσης αγαπώ πολύ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Δ.: Πάρα πολλοί, αμέτρητοι θα έλεγα, κυρίως όχι στον τρόπο που γράφω αλλά στον τρόπο που σκέφτομαι. Εάν έπρεπε να διαλέξω έναν αυτός θα ήταν ο Καζαντζάκης τον οποίο διάβασα στην εφηβεία και με άγγιξε βαθιά.

Οι ήρωές όχι μπορούν να όχι κατευθύνουν ή όχι και μόνο ορίζετε την συνέχεια και όχι τύχες όχι;
Γ.Δ.: Μπορούν να με κατευθύνουν και είναι κάτι που συμβαίνει συχνά κι όταν συμβαίνει είναι μια πολύ γοητευτική διαδικασία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Δ.: Και τα δυο θα έλεγα αλλά κυρίως το πρώτο. Από τη φαντασία ξεκινούν όλα και η εμπειρία σε βοηθάει να την αξιοποιήσεις.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Δ.: Σαφώς οι πωλήσεις είναι το κύριο μέτρο αποδοχής του βιβλίου αλλά και τα αισθήματα που γεννά στους αναγνώστες και νοιώθουν την ανάγκη να τα μοιραστούν με τον συγγραφέα είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιτυχίας.

Τι την αποτυχία;
Γ.Δ.: Η αδιαφορία του αναγνωστικού κοινού.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Δ.: Δεν νομίζω. Επειδή είμαι και εγώ βιβλιοφάγος νομίζω ότι ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι διαβάζεις υπερβολικά. Άλλωστε είναι τόσα πολλά τα βιβλία και τόσος λίγος ο χρόνος.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Δ.: Δεν έχω ιδέα. Μπορώ μόνο να σας πω ποιο τίτλο θα ευχόμουν να έχει όταν πλησιάζω στις τελευταίες σελίδες. «Η ζωή είναι γλυκιά».
Εξώφυλλα βιβλίων της Γεωργίας Δεμίρη και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Νύφη με το ζόρι".
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη