Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βασιλική Λεβεντάκη "Στα μονοπάτια του καπνού"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Β.Λ.: Μοιραία συνάντηση του πάθους για δημιουργία και της ιστορίας ενός πολυαγαπημένου τόπου, που έμελλε να ανταμώσουν το περασμένο καλοκαίρι, υφαίνοντας ένα μύθο που θα μπορούσε να είναι ζωή του καθένα μας.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Λ.: Αλήθεια, δεν θα μπορούσα με σαφήνεια να απαντήσω... Νομίζω πως ήμουν εκεί, στην Καβάλα, να τριγυρνάω στα στενά της Χερσονήσου, ή να ξαποσταίνω στο Υδραγωγείο, κι έπειτα να βαδίζω προς την παραλία, στο λιμάνι, αντικρίζοντας τις μαούνες να ξαποσταίνουν στην προβλήτα, έτοιμες να υποδεχθούν στα "σπλάχνα" τους το φορτίο του καπνού... Αλλά... Μπα.. Όχι! Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ναι, εκεί ήμουν στην Καβάλα, ανάμεσα στους καπνεργάτες να παρατηρώ τα ροζιασμένα τους χέρια, συντροφιά με τους ήρωες μου, πασχίζοντας να ανακαλύψω το μυστήριο της δικής τους ζωής!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Λ.: Δεν θα μπορούσα να αναφερθώ αποκλειστικά στο χρονικό πλαίσιο της συγγραφής ετούτου του βιβλίου. Αποφασίζοντας να δραπετεύσω πίσω στο χρόνο, σημαντικότατο κομμάτι έπαιξε η έρευνα μου γύρω από την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα, τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της πόλης της Καβάλας, αλλά και της Δραπετσώνας, το μεγάλο κεφάλαιο για την παραγωγή, επεξεργασία και εμπόριο του καπνού, την αρχιτεκτονική της Μέκκας του καπνού, καθώς και ένα σωρό ακόμα στοιχεία, ιστορικά και μη, που ακολουθούν βήμα βήμα την πλοκή και για τα οποία ήθελα να είμαι ακριβής και έγκυρη απέναντι στους αναγνώστες. Όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο και νομίζω πως ακόμα δεν έχει τελειώσει... Για να μην πω, πως μόλις τώρα ξεκινάει!

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Λ.: "Στα Μονοπάτια του Καπνού" βαδίζουμε πάνω στη διαδρομή που χαράζει ένα αστυνομικό θρίλερ εποχής, με γερές δόσεις αγωνίας, μυστηρίου και ανατροπών, επιφυλάσσοντας για το τέλος, όχι μονάχα τη λύτρωση αλλά και ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Λ.: Δραπετσώνα, 1930. Ο αστυνόμος Ηλίας Μαντάς αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης δολο-φονίας μιας νεαρής πόρνης. Στο πλευρό του θα σταθεί ο φημισμένος γιατρός Πέτρος Φραζής. Αιτία, ένας περίτεχνος γρίφος που μοιάζει να ενώνει τους δρόμους τους, καθοδηγώντας τους μέσα από το αινιγματικό του περιεχόμενο. Σύντομα οι δυο άντρες θα βρεθούν στην Καβάλα. Κυκλωμένοι από τα μεθυστικά αρώματα του καπνού, που μαρτυρούν τη δύναμη και την ευρωστία των καπνεμπόρων απ' τη μια και την ανέχεια, τον κάματο, τη φθίση των καπνεργατών απ' την άλλη, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου. Μια δεύτερη δολοφονία επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για το χορό θανάτου που έχει στηθεί με σκηνικό τη Μέκκα του καπνού. Και τα αναπάντητα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται: Τι ρόλο παίζει ο επιχειρηματίας Μηνάς Βασιλείου; Ποια σχέση τον ενώνει με τη Φιλιώ, τον Θύμιο και τον Ασημάκη; Τι μυστικά θαμμένα από χρόνια υπαγορεύουν τις κινήσεις τους; Ποιος είναι ο αποστολέας των μυστηριωδών μηνυμάτων; Εκεί που ο έρωτας παραπλανά τη λογική και το άσβεστο πάθος ψάχνει καταφύγιο, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι ανατρεπτικές εξελίξεις καθηλώνουν και η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η ψυχή αναζητά τη δικαίωση και τη λύτρωση, οδηγώντας τα βήματα της στα μονοπάτια του καπνού.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Λ.: Ήταν η μυρωδιά του καπνού που ρίγησε τις αισθήσεις μου, οδηγώντας τα βήματα μου στην πόλη της Καβάλας. Ένα ταξίδι εμπειρία, μια διαδρομή γεμάτη απρόσμενες εξελίξεις, μια περιπέτεια που η ανατροπή σημάδευε κάθε στιγμή της... Κι εγώ αφέθηκα... Και παρασύρθηκα από τις εικόνες και τα τοπία, από τα έντονα χρώματα και τις ποικίλες μυρωδιές, από τις γραφικές φυσιογνωμίες και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες που συμφώνησαν να ντυθούν τους ρόλους που επέλεξε η φαντασία μου... Τίποτα δεν καταφέρνω να ξεχωρίσω από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία... Κι όλα το ίδιο τα αγαπώ και με όλα το ίδιο συγκινούμαι, αφού σε κάθε παράγραφο, σε πρόταση ή λέξη υπάρχει εκείνο το μοναδικό συναίσθημα που ενώνει άρρηκτα τη ζωές εκείνων που γέννησα με τη δική μου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Λ.: Δημιουργήματα καμωμένα από την ανάγκη μου να εκφραστώ... Καλοί, κακοί, αθώοι και ένοχοι, όλοι μαζί άφησαν το δικό τους αποτύπωμα σε τούτη την υπόθεση, σημαδεύοντας με τις πράξεις τους τη μοίρα, όχι μόνο τη δική τους, αλλά και των συμπρωταγωνιστών τους. Ο ένας η εξέλιξη του άλλου, σε μια αλυσίδα που κανένας κρίκος της δεν θα μπορούσε να λείπει, και κανένας να κρατάει την πρωταρχική θέση στην καρδιά μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Λ.: Όταν το πάθος και η ένταση αναμετριούνται με τον πόθο και την αγωνία, σαν το μυστήριο μπλέκει στα δίχτυα του τον έρωτα, κι η απειλή μοιάζει με σκιά που ετοιμάζεται να αποκαλύψει το έγκλημα... Έχοντας σαν σκηνικό μια πόλη του περασμένου αιώνα που αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορική πορεία της χώρας μας, μια πόλη που οι αντιθέσεις ενώνονται αρμονικά, δημιουργώντας ονειρεμένες εικόνες, δεν μένει παρά ο αναγνώστης "Στα Μονοπάτια του Καπνού" να βιώσει ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα αφυπνίσει τις αισθήσεις του, προσκαλώντας τον σε μια περιπέτεια που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κομμάτι της δικής του ζωής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Λ.: Το μέλλον των παιδιών μας.

Φοβάστε...
Β.Λ.: Τη λήθη, την ημιμάθεια, την αδιαφορία.

Αγαπάτε...
Β.Λ.: Την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους συνανθρώπους μου.

Ελπίζετε...
Β.Λ.: Δεν θα ξεχάσουμε να χαμογελάμε και να τρέφουμε την ελπίδα που δίνει φτερά στα στήθη και δεν επιτρέπει την εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Θέλετε...
Β.Λ.: Να ανθίζουν φωτεινά τα πρόσωπα των παιδιών, γεμάτες όνειρα οι εικόνες τους, κι η ψυχή τους να πλημμυρίζει τρυφερά συναισθήματα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Λ.: Εύχομαι και ελπίζω ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά και όλοι μαζί να παρασυρθούν από το ιδιαίτερο άρωμα ετούτου του καπνού.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Λ.: Είναι ο μόνος τρόπος να ζήσετε μια συναρπαστική διαδρομή.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Λ.: Τελειώνοντας την ανάγνωση, θα είναι δύσκολο να αποχαιρετήσετε τους ήρωες και την ιστορία που τόσο πολύ αγαπήσατε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Λ.: Το βιβλίο θα διανεμηθεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία / χώρους όπου πωλούνται βιβλία, αντίστοιχα site του διαδικτύου, οπωσδήποτε από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη και το site του, αλλά και από τις εκθέσεις βιβλίων, πανελλαδικά και στην Κύπρο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Λ.: Η επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά και είναι χαρά και τιμή μου να μιλήσουμε είτε μέσω facebook (Βασιλική Λεβεντάκη / Vasiliki Leventaki), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση: vasilikileventaki@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Λ.: Αναμφισβήτητα το κόκκινο του πάθους, της έντασης και της αγωνίας.

Ποια μουσική;
Β.Λ.: Ο χειμώνας από τις τέσσερις εποχές του Vivaldi, με όλη την έμφαση στο βιολί.
Ποιο άρωμα;
Β.Λ.: Μα φυσικά αυτή του Μπασί Μπαγλί ανάκατη με το Μπασμά με μια εσάνς από την αλμύρα της απεραντοσύνης της.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Λ.: Πάθος, ένταση, αγωνία, δικαίωση, λύτρωση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Λ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Λ.: Συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Λ.: Αρκετοί οι συγγραφείς που ακολουθώ σε κάθε νέο βήμα τους, κι ο καθένας από αυτούς έγινε ένα με τις αναγνωστικές διαδρομές μου για τελείως διαφορετικούς λόγους. Δεν θα αναφέρω ονόματα, θα τονίσω όμως μέσα από αυτήν την ερώτηση, πως ο μαγικός κόσμος του βιβλίου είναι εδώ και ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει, χαρίζοντας στον εαυτό του μια μοναδική εμπειρία.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Λ.: Θαυμάζω πάρα πολλούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, τόσο για τον τρόπο γραφής τους, όσο για τη θεματολογία των ιστοριών τους, τον ξεχωριστό δρόμο που ακολούθησαν, ακόμα και τη στάση ζωής τους. Η δική μου πένα όμως ακολουθεί μονάχα τους χτύπους της καρδιάς μου και τις οδηγίες των ηρώων μου, απομονωμένη στο προπύργιο της φαντασίας μου. Όσο για τον τρόπο ζωής ή σκέψης μου; Συλλέγω καθημερινά τις στιγμές που θα γίνουν οι εμπειρίες της ζήσης μου, αγκαλιάζω με στοργή τα λάθη μου, και φροντίζω να παίρνω μπόλικα μαθήματα για να συνεχίζω την πορεία μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Λ.: Γέννα ψυχής και φαντασίας οι ήρωες μου, καταφέρνουν να αυτονομηθούν πολύ σύντομα, ακολουθώντας το δικό τους μονοπάτι στην εξέλιξη της ιστορίας. Και γίνονται αυστηροί κριτές της ίδιας τους της μοίρας, κρατώντας σταθερό το χέρι μου την ώρα που μου υπαγορεύουν πλέον την εξέλιξη τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Λ.: Η φαντασία είναι η φλόγα που θεριεύει πυροδοτώντας το πάθος της έκφρασης, γεμίζοντας με αράδες τις λευκές σελίδες, χτίζοντας μύθους, γεννώντας ήρωες, σκαρώνοντας ανατροπές και εξελίξεις. Κι έρχεται η εμπειρία να ανοίξει δρόμους και να χτίσει γέφυρες, να διορθώσει λάθη και κακοτεχνίες, να φιλιώσει την υπερβολή με το ρεαλισμό. Χέρι χέρι βαδίζουν στη δημιουργική αυτή διαδρομή, βοηθώντας η μια την άλλη, συμπληρώνοντας τα κενά που η κάθε μια αφήνει, συνυπάρχοντας στο μαγικό τούτο ταξίδι.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Λ.: Η αγάπη του αναγνωστικού κοινού.

Τι την αποτυχία;
Β.Λ.: Η μη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Λ.: Η βιβλιοφαγία είναι μεράκι, τέχνη ζωής, ανάπαυλα από την καθημερινότητα, πηγή γνώσης. Είναι ταξίδι σε απάτητα νερά, δραπέτευση στο ονειρεμένο, επαναφορά στην πραγματικότητα. Είναι τραγούδι με στίχους που καμώνει ο κάθε βιβλιοφάγος ξεχωριστά, ταινία που σκηνοθετεί. Κι όλη αυτή η διαδικασία είναι μαγική, ελπιδοφόρα, κι έτσι ας παραμείνει... Να έχει μόνο θετική πλευρά.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Λ.: Η Μοναξιά Στα Μονοπάτια της Βασιλικής Λεβεντάκη.
Εξώφυλλα βιβλίων της Βασιλικής Λεβεντάκη και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Στα μονοπάτια του καπνού"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη