Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βασιλική Στρατικοπούλου για "Το παρελθόν μετράει στιγμές"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Που γράψατε το βιβλίο σας;
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Σ.: Η ιδέα προέκυψε κατά την διάρκεια πανελλήνιων εξετάσεων του γιου μου πριν τέσσερα χρόνια. Ήθελα να του κάνω παρέα ενώ αυτός έδινε την δική του μάχη εισαγωγής σε κάποια από τις αγαπημένες του σχολές. Έτσι μετά το πέρας εκείνου του έτους, ο Χρήστος κατάφερε να εισαχθεί στην Φαρμακευτική Σχολή Πατρών και εγώ να έχω στο συρτάρι μου ένα χιλιοταλαιπωρημένο χειρόγραφο τετράδιο. Οπότε στο ερώτημα πόσο καιρό έκανα να το γράψω, θα πω ακριβώς 9 μήνες όσο διαρκεί και η απόκτηση ενός μωρού γιατί για εμένα αυτό το βιβλίο είναι το τρίτο μου παιδί.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Σ.: Το βιβλίο μου με δύο λόγια είναι ένα οικογενειακό ψυχογράφημα. Διαπραγματεύεται τη ζωή καθημερινών ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την πρώτη αγάπη, την απογοήτευση, τον θάνατο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Σ.: Πρωτεύοντα ρόλο στο μυθιστόρημα παίζει η Μαίρη και οι άνθρωποι της ζωής της. Ακόμα και η γειτόνισσα η κυρία Ασημίνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Η ηρωίδα ψάχνει κατόπιν ομολογίας της μητέρας της να βρει ένα ημερολόγιο που έκρυβε πολλά μυστικά. Το βιβλίο μου, πρέπει να σημειωθεί, το χαρακτηρίζουν οι συνεχείς ανατροπές αλλά είναι και από τα στοιχεία που με κράτησαν άγρυπνη πάμπολλα βράδια προσπαθώντας να κρατήσω αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν θέλω να πλήττει αυτός που το διαβάζει, θέλω να αναζητεί την επόμενη σελίδα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Σ.: Το βιβλίο μου νομίζω θα προσφέρει ηθικά μηνύματα πράγμα που λείπει από την εποχή μας. Ο ρόλος της μάνας που είναι πάντα δίπλα στα παιδιά της, η οικογένεια, η φιλία, το δέσιμο ανάμεσα στα αδέρφια και το βάρος που μπορεί να κρατάει ένα μέλος της οικογένειας για να εξασφαλίσει την αρμονική συμβίωση των υπόλοιπων μελών.

Φοβάστε...
Β.Σ.: Φοβάμαι μην τυχόν και συμβεί κάτι σε αυτούς που αγαπώ!! Την απώλεια και των πόνο των γύρω μου δεν αντέχω.

Αγαπάτε...
Β.Σ.: Αγαπάω πολύ την οικογένεια και τους φίλους μου.

Ελπίζετε...
Β.Σ.: Ελπίζω ότι κάποτε η πατρίδα μας θα μπορεί να μας φιλοξενήσει χωρίς να μας ταλαιπωρεί.

Θέλετε...
Β.Σ.: Θα ήθελα το αύριο να είναι καλύτερο από το τώρα για όλους τους ανθρώπους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Σ.: Το βιβλίο μου νομίζω έχει ήδη φανατικούς αναγνώστες όλων των ηλικιών. Αυτό τουλάχιστον εκλαμβάνω από τα διάφορα μηνύματα μέσω του διαδικτύου. Δεν θα μπορούσα να το βάλω σε κάποιο καλούπι. Μπορεί να αγαπηθεί από πολλές κατηγορίες ανθρώπων και ηλικιών.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Σ.: Πωλείται μέσω μεγάλων διαδικτυακών βιβλιοπωλείων και φυσικά σε κάθε βιβλιοπωλείο ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να το βρει με μία τηλεφωνική παραγγελία στον εκδ. οίκο Διώνη, σε 2-3 μέρες θα είναι στο σπίτι του.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Σ.: Εμένα μπορείτε να με βρείτε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία 23 χρόνια. Έχω φροντιστήριο ξένων γλωσσών και παράλληλα πλέον θα ασχολούμαι και με τη συγγραφή. Το επόμενο βιβλίο είναι σχεδόν έτοιμο και υπολογίζουμε με τον εκδότη μου να είναι στα βιβλιοπωλεία μέσα στα Χριστούγεννα. Μην ξεχνάμε ότι όταν ξεκινάς ένα ταξίδι όπως είναι αυτό του βιβλίου θέλεις να φτάσεις ως το τέρμα διότι το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει ποτέ.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Σ.: Το αγαπημένο χρώμα το παλ ροζ όπως αυτό στο εξώφυλλο του βιβλίου. Ηρεμία, ρομαντισμός, αγνότητα.

Ποια μουσική;
Β.Σ.: Αυτή που ακούν τα παιδιά μου. Ό,τι καινούργιο δηλαδή κυκλοφορεί στην ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Ποιο άρωμα;
Β.Σ.: CHANNEL NO 5. Το φοράω εδώ και αρκετά χρόνια και νομίζω ότι μου πάει.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Σ.: Ανεκτίμητη αξία το να είσαι δοτικός στους γύρω σου.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Σ.: Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, απλά οι σκέψεις μου πήραν σάρκα και οστά. Καθηγήτρια που είναι το επάγγελμά μου νομίζω είναι αυτό που θα διάλεγα έτσι και αλλιώς.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Σ.: Αγαπημένος συγγραφέας; Καραγάτσης. Και πιο συγκεκριμένα "Η ΜΕΓΆΛΗ ΧΊΜΑΙΡΑ". Συγκλονιστικός.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Σ.: Νομίζω ότι έχω έναν δικό μου τρόπο γραφής. Φυσικά είναι αναπόφευκτο να έχω επηρεαστεί από κάποια βιβλία που έχω διαβάσει στο παρελθόν αλλά δεν το έχω εντοπίσει.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Σ.: Όταν έγραφα το βιβλίο, ταυτιζόμουν κανονικά με τον ρόλο των ηρώων μου. Νομίζω ότι αυτοί καθόριζαν την πλοκή της ιστορίας. Εγώ ήμουν έρμαιο των γεγονότων. Αυτό εξάλλου ήθελα. Επιδίωκα η Μαίρη, η κυρία Σοφία, η Δήμητρα να μην θυμίζουν κάποιον δικό μου άνθρωπο αλλά να είναι ένα κράμα πολλών και διαφορετικών ανθρώπων.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Σ.: Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να έχει αγάπη για το οτιδήποτε και αν κάνει. Τώρα η συγγραφή είναι κάτι άλλο... εκτίθεσαι στο αναγνωστικό σου κοινό και ζητάς αποδοχή. Έχεις καταθέσει την ψυχή σου και θέλεις να την μοιραστείς με τους άλλους. Αρκετές φορές έρχεται η αγάπη και η επιβράβευση, πολλές φορές αυτό όμως δεν συμβαίνει και εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος και γι' αυτό. Εγώ είμαι από τους τυχερούς γιατί το βιβλίο μου αγαπήθηκε χωρίς να το προσπαθήσω και πολύ. Προφανώς άγγιξε ευαίσθητες χορδές που στις μέρες μας το έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Σ.: Η ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΆ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ;;;; Πως είναι δυνατόν. Το οτιδήποτε διαβάζουμε, από ένα σαχλό αστείο μέχρι ένα επιστημονικό σύγγραμα, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Παύουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες σε ότι μας προσφέρουν οι άλλοι αλλά έχουμε άποψη να την τεκμηριώσουμε.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Σ.: "Τα καλύτερα έπονται". Αυτό είναι και το μότο της ζωής μου.
Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Βασιλικής Στρατικοπούλου "Το παρελθόν μετράει στιγμές" και φωτογραφίες της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο.
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη