Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Οι άντρες είναι σαν τα παπούτσια

Ή έτσι υποστηρίζει η συγγραφέας του αλλά να είστε σίγουρες ότι όσο κι αν σας ξενίσει ο τίτλος, η Στέλλα Καραμπακάκη το τεκμηριώνει τόσο άρτια και ολοκληρωμένα, με τόσα παραδείγματα που περιδιαβαίνουν τις σελίδες της, που μέχρι να φτάσετε στο τέλος θα σας έχει πείσει αμετάκλητα.

Πρόκειται για μια παρωδία της ζωής με μεταφορικές αναφορές που συνδέουν τους άντρες και τα παπούτσια, με χιούμορ και νεύρο, ενώ γρήγορα θα παραδεχθείτε ότι οι σκηνές του σας είναι γνώριμες. Οικείες. Ε, όλο και κάποια φάση έχετε δει με τα ματάκια σας ή έχετε ζήσει. Σκηνές πραγματικής ζωής.
Αν δεν ήταν βιβλίο θα μπορούσε άνετα να είναι stand up comedy. Μάλιστα, διαβάζοντάς το μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ μέχρι και πρωταγωνίστρια. Στις είκοσι πράξεις του συναντάς κάθε συνδυασμό εκείνης κι εκείνου και κάθε κουλαμάρα που έχεις βιώσει επάνω στο πετσί σου ή στον κύκλο σου. Και η λέξη κουλαμάρα είναι λάιτ και χιουμοριστική για να μη βαρύνω το κλίμα. Ουσιαστικά σου πετάει στη μούρη ό,τι λάθος έχεις περάσει στην ερωτική σου ζωή και στις σχέσεις σου με πιο χρυσαφένιο τρόπο ώστε αντί να τσαντίζεσαι, να χαμογελάς.
Κάθε πράξη του ξεκινά με έναν συνδυασμό παπουτσιών, ενός γυναικείου κι ενός αντρικού, δηλαδή με το ζευγάρι που αντιστοιχεί σε αυτά τα παπούτσια, και συνεχίζει όπου την οδηγήσει η ανθρώπινη βλακεία.
Φρέσκο, δροσερό, χιουμοριστικό, ανάλαφρο και αληθινό. Λάτρεψα τη μεταφορά των ειδών των αντρών σε παπούτσια και το χαρακτήρα που δίνει σε κάθε άντρα ανάλογα με το παπούτσι του. Και πόσο μέσα πέφτει!
Για τον παραπάνω λόγο, αν είχες σκοπό να βουτήξεις το νεοκυκλοφόρητο κοσμοπόλιταν επειδή στο εξώφυλλο λέει "πως να κάνεις την τέλεια σχέση" ή "ποιοι είναι οι δέκα άντρες που πρέπει να αποφύγεις και γιατί" ή κάτι τέτοιο, τζάμπα θα πάει το τρίευρω. Πάρε το βιβλίο και αφού το διαβάσεις -όσο περίπου κρατάει ένας καφές στην Ελλάδα και όχι στην Ισπανία ή τη Γαλλία και λοιπές χώρες, δηλαδή κάνα τρίωρο- βάλτο στη βιβλιοθήκη για κάθε μελλοντική χρήση ή συμβουλή για σένα ή για τις φίλες σου συμπεριλαμβανομένης και του δανεισμού του σε όποια "άτυχη" και άμυαλη επιθυμείς να σώσεις. Κι αυτό που μόλις διάβασες, πέρα κάθε πλάκας.
Προσοχή!
Αντενδείκνυται για φάσεις που θέλεις να φλερτάρεις και να γνωρίσεις "κόσμο". Βασικά, κοίτα να περάσεις καλά και αν σου πέσει λάθος το παπούτσι το αλλάζουμε. Ή το συμπληρώνουμε στη λίστα με τα προς αποφυγή.
Ενδείκνυται γενικώς και ανεξαιρέτως. Θα σε διασκεδάσει και θα σου μείνουν και πέντε συμβουλές-συμπεράσματα.
Στις επιπτώσεις πρέπει να αναφερθεί η μελλοντική σου εμμονή με τα παπούτσια (του άλλου).

Η Περσεφόνη Νικολακοπούλου έβγαλε τα μολύβια της για τα σκίτσα -και το εξώφυλλο- και κόσμησε με τον καλύτερο τρόπο τα "παπούτσια" της Στέλλας Καραμπακάκη.
Από τις εκδόσεις Πολύτροπον.
Οπισθόφυλλο:
Οι άντρες είναι σαν τα παπούτσια...
Για αυτά που είναι άνετα ξοδεύουμε τα λιγότερα χρήματα και τον λιγότερο χρόνο, για μια σημαντική έξοδο, όμως, επιλέγουμε εκείνο το ζευγάρι που έχουμε χρυσοπληρώσει, αλλά που θα μας κάνει να υποφέρουμε όλο το βράδυ.
Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν άντρες που τις πονάνε;
Γιατί οι άντρες επιλέγουν μονάχα παπούτσια που τους βολεύουν; 
Μπορεί πριν μερικές δεκαετίες οι άντρες να άλλαζαν τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, σήμερα, όμως, οι γυναίκες αλλάζουν τους άντρες σαν τα παπούτσια. 
Μια καυστική, θηλυκή ματιά στις σύγχρονες σχέσεις, περισσότερο παρωδία παρά δέσμευση και στάση ζωής.
Το γυναικείο γοβάκι θέτει ερωτήματα για την ανεύρεση του σωστού συντρόφου και επαναφέρει μέσα από κωμικές σκηνές, απολαυστικά, με φρεσκάδα, καταλυτικό χιούμορ κι ειρωνική διάθεση το πρόβλημα των ρόλων των φύλων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

¤

Ευχαριστώ την Στέλλα Καραμπακάκη και τις εκδόσεις Πολύτροπον για το βιβλίο.

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη