Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

MONA

Ο Έρικ Σέντερκβιστ, ειδικευμένος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ο δημιουργός του Mind Surf, ενός προγράμματος που σου επιτρέπει να περιπλανηθείς στο διαδίκτυο με τη σκέψη. Όταν η γυναίκα του, η Χάνα Σέντερκβιστ, δοκιμάζει τη συσκευή αρρωσταίνει από κάτι που μοιάζει και θα μπορούσε να είναι ίωση αλλά κανένας γιατρός δε ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει, ενώ η ίδια βασανίζεται από φρικτές παραισθήσεις και παράξενα όνειρα.
Ο Σαμίρ Μουστάφ, ειδικός υπολογιστών στο ΜΙΤ, είναι ο δημιουργός της Μόνα, ενός άκρως επικίνδυνου ιού που απειλεί να καταστρέψει κάθε ηλεκτρονικό και διαδικτυακό σύστημα στον πλανήτη. Στρατολογείται υπέρ αυτής της ιδέας από τη Χεζμπολάχ και την Αλ Κάιντα οι οποίες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κάποτε έχασε την οικογένειά του από μια ισραηλινή βόμβα διασποράς.
Η Ράκελ Πάκο είναι μια όμορφη πράκτορας της Μοσάντ.

Όταν ο Έρικ υποψιάζεται το αδιανόητο, δηλαδή να έχει μολυνθεί η Χάνα από έναν ψηφιακό ιό, αρχίζει ένα κυνηγητό σε Γαλλία, Ισραήλ και Γάζα αναζητώντας το αντίδοτο ενώ καταδιώκεται από τη Μοσάντ, τη Χεζμπολάχ αλλά και το FBI.
Το μυθιστόρημα κάνει μια εντυπωσιακή έναρξη ενώ είναι ξεκάθαρο ότι θα σε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Καθώς προχωρούν οι συστάσεις με τη Μόνα -ωραίο όνομα με την ευκαιρία- έρχεσαι σε "επαφή" με τον πρώτο βιολογικό ιό υπολογιστών, κάτι που από μόνο του είναι φανταχτερό, επικίνδυνο, τρομακτικό και φρικιαστικό μαζί -πού να ξεκινήσει και το κυνηγητό! Γενικότερα, το μυθιστόρημα περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας τού Νταν κοιτάει κατάματα στο μέλλον, θέτει κινδύνους που προέρχονται από τεχνολογικά άλματα και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τούτη η φαντασία κουβαλά, και σε ποιο βαθμό, δόσεις πραγματικότητας.
Οι σκηνές του συμβαίνουν σε πολλά μέρη του κόσμου και αφορούν ένα πλήθος χαρακτήρων όμως αυτό λειτουργεί υπέρ του βιβλίου και δε μπερδεύει καθόλου τον αναγνώστη. Και μπορεί να είναι αρκετά βολικό να χρησιμοποιήσεις για ήρωά σου έναν expert προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μια περιπέτεια με/για ιούς αλλά, ο Έρικ, παραμένει απλός θνητός αφού πρέπει να τα βάλει με το FBI ή τη Μοσάντ. Δράττοντας την ευκαιρία να σημειώσω ότι, κατάπληκτη συνειδητοποίησα πως, συμπάθησα τη Μοσάντ και απομυθοποίησα το FBI διαβάζοντας τις γραμμές του.
Οι ένθετες πανέμορφες περιγραφές των ονείρων δείχνουν ότι ο ίδιος συγγραφέας θα μπορούσε να γράψει κι άλλα είδη μυθοπλασίας. Διαβάζω ενδιαφέρουσες λέξεις -χλαλοή- αλλά δε ξέρω αν είναι επιλογές του μεταφραστή -Αύγουστος Κορτώ- ή του ίδιου, μιας και η Ελληνική γλώσσα είναι πλουσιότερη του πρωτότυπου κειμένου, και τον αγαπώ που με έκανε να αναζητήσω τον Αβραάμ Σούτσκεβερ και να μάθω περισσότερα για εκείνον και το έργο του. Κι ούτε καν θα σχολιάσω για την έβδομη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι! Σας αφήνω να την ανακαλύψετε στις σελίδες του.

Στο εξώφυλλο σημειώνεται ότι τα δικαιώματα για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο έχουν ήδη αποκτηθεί από μεγάλη εταιρεία παραγωγής, οπότε αναμένουμε μια ακόμη περιπέτεια δράσης, μείγμα πολιτικής, τρομοκρατίας, τεχνολογικών ηλεκτρονικών ανακαλύψεων και νευρολογίας να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
Ο Dan T. Sehlberg σπούδασε κλασικό πιάνο, έχει δουλέψει ως συνθέτης και έχει περιοδεύσει ως κιμπορντίστας. Στα δεκατέσσερά του έπιασε την πρώτη του δουλειά ως δημοσιογράφος σε θέματα μουσικής στο περιο­δικό Okej, ενώ έχει δουλέψει και ως υπεύθυνος Νέων Μέσων στην εφημερίδα Aftonbladet. Ο Sehlberg έχει μεταπτυχιακό από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης και σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων. Το Mόνα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
www.dantsehlberg.com/
dan-t-sehlberg.blogspot.se/

Ευχαριστώ την Αλεξάνδρα Αυγερινού και τις εκδόσεις Διόπτρα για την προσφορά του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη