Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαίρη Τσίλη και "Το κρεσέντο ενός κύματος"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Τ.: Δεν μου ήρθε κάποια ιδέα. Απλά και μόνο ένιωσα την ανάγκη να καταγράψω μια προσωπική μου ιστορία.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Τ.: Το κρεσέντο ενός κύματος ξεκίνησα να το γράφω στις Σπέτσες σε ένα πεζουλάκι όπου έσκασαν μέσα από την ηρεμία της θάλασσας τρία κυματάκια και που έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο για μένα και να γίνουν οι τρεις ήρωες του κρεσέντου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Τ.: Δυο μήνες. Ιούλιος και Αύγουστος του 2013.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Τ.: Ο πιο γλυκός Απρίλης της ζωής μου που έγινε βιβλίο και στην καρδιά μου μια ρωγμή που γέμισε από θάλασσα και γιασεμί.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Τ.: Η Ζέτα με τον Πέτρο είναι αδέρφια και η Εύα είναι η καλύτερη τους φίλη και όχι μόνο...
Τρεις χαρακτήρες διαφορετικοί μα και με τόσο δυνατά κοινά σημεία ψυχής. Τρεις φωτογραφίες με τρία κύματα. Το πρώτο κύμα σαν τη Ζέτα, απαλό και ήπιο, ένα κρίνο προκλητικά τρυφερό. Το δεύτερο κύμα σαν την Εύα, πιο δυνατό, πιο πειρασμός και άγγελος μαζί. Το τρίτο κύμα σαν τον Πέτρο, το πιο ισχυρό, το πιο καθοριστικό, ένα κοφτερό γυαλί. Και όμως τα τρία αυτά κύματα ενώθηκαν και συνέθεσαν ένα και μόνο κύμα και το έφτασαν στο αποκορύφωμα του... Στο κρεσέντο ενός κύματος!
Ένας Απρίλης... Η βροχή... Η θάλασσα... Πολλά λάθη και πάθη κι εξαρτήσεις κι απωθημένα στο δισάκι της ψυχής... Πληγές και σημάδια... Και στο πιάνο μία και μόνο μελωδία σαν ίριδα και σαν γιασεμί και σαν απάντηση της αλήθειας της ζωής...
Ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία πότε μπλέκονται γλυκά και πότε συγκρούονται. Και τότε τι γίνεται; Αντέχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και οι καρδιές; Και η ζωή και η μοίρα τι ρόλο παίζουν; Σίγουρα μεταξύ τους συνομιλούν και με τον δικό τους τρόπο πλέκουν ζωές και μοίρες θνητών ανθρώπων. Γιατί εκείνες ξέρουν καλύτερα και σκάρτα παιχνίδια δε στήνουν ποτέ...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Τ.: Πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο αγάπησα ξανά τις στιγμές που έζησα κάποτε και έμαθα να αγαπώ ξανά την ζωή, τον έρωτα και την αγάπη.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Τ.: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι η Εύα γιατί μέσα από την Εύα έβγαλα βιώματα της ζωής μου και αλήθειες μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Τ.: Προσφέρει δύναμη, ελπίδα, χαμόγελο για την ζωή. Όλα περνάνε και η αγάπη πάντα νικητής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Τ.: Με όσα έχω περάσει στην ζωή μου δεν έχω πια μεγάλες αγωνίες παρά μόνο κάτι χαζές και μικρές αγωνίες του τύπου αν θα μπορέσω να κάνω έστω κι έναν άνθρωπο να χαμογελάσει με την καρδιά του.

Φοβάστε...
Μ.Τ.: Πολλές φορές στο παρελθόν φοβήθηκα εμένα και τις ανόητες δειλίες μου. Έπασχα από έλλειψη αυτοπεποίθησης και ήρθα αντιμέτωπη με την κατάθλιψη, με τάσεις αυτοκαταστροφής και με την αγοραφοβία. Έφαγα στραπάτσα και σφαλιάρες από θάνατο και δύσκολες καταστάσεις. Νικήθηκα τότε και φοβήθηκα ακόμα πιο πολύ. Κι όμως σηκώθηκα ξανά και με ξανακέρδισα και με αγάπησα. Και έμαθα να βλέπω την ζωή αλλιώς. Κατάματα και δυνατά και χαμογελαστά. Τώρα πια τίποτα δεν φοβάμαι γιατί ξέρω καλά ότι το αντίθετο του κάθε φόβου δεν είναι το θάρρος αλλά η χαρά.

Αγαπάτε...
Μ.Τ.: Αγαπώ εμένα, την ζωή που ζω όπως κι αν είναι. Αγαπώ τις απλές και μικρές όμορφες στιγμούλες στην καθημερινότητα μου. Αγαπώ να λέω σε αγαπώ και να μου το λένε και μένα. Αγαπώ το χαμόγελο μα και το δάκρυ. Αγαπώ την βροχή και τον ήλιο. Αγαπώ την θάλασσα και την μουσική. Αγαπώ τον έρωτα. Αγαπώ να αγαπώ.

Ελπίζετε...
Μ.Τ.: Ελπίζω κάθε μέρα που ξημερώνει οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ελπίζουν για το καλύτερο ακόμα κι όταν φαίνεται δύσκολο κι ανέφικτο αυτό.

Θέλετε...
Μ.Τ.: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ζωή και στους ανθρώπους που υπάρχουν μέσα σε αυτήν και στην καρδιά μου. Η ζωή είναι ωραία γιατί μας δίνει μια σπουδαία επιλογή. Να της δώσουμε ότι χρώμα θέλουμε εμείς.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Τ.: Αχ μεγάλη κουβέντα το να λατρέψουν. Να νιώσουν όσοι θέλουν και έχουν την ανάγκη και μακάρι να πάρουν μια στάλα αισιοδοξία και αγάπη και να την φτάσουν μέσα τους και στη ζωή του στον μέγιστο βαθμό. Αυτό μου αρκεί.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Τ.: Δεν ξέρω αν πρέπει. Αν θέλετε να ταξιδέψετε μαζί μου μέσα στα ταξίδια της καρδιάς μου και του νου μου και αν νιώσετε ότι κατάφερα να καταγράψω πράγματα που θέλατε να πείτε εσείς αλλά δεν μπορούσατε.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Τ.: Δεν υπάρχει δεν πρέπει. Ούτε πρέπει. Όποιος δεν αντέχει αγάπη ας τα βρει πρώτα με τον εαυτό του και όλα καλά κι ας μην το διαβάσει.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Τ.: Δυστυχώς οι Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία έκλεισαν. Σύντομα όμως θα μπορείτε να το βρείτε από εμένα μιας και θα έχω εγώ τα βιβλία μου στα χέρια μου. Και βέβαια εν καιρώ θα επανεκδοθούν από άλλον εκδοτικό οίκο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Τ.: Μπορείτε να με βρείτε στο facebook σαν Μαίρη Τσίλη και στο e-mail μου mtsili@hotmail.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Τ.: Της θάλασσας το χρώμα.

Ποια μουσική;
Μ.Τ.: Θάλασσα πλατιά, Only love, ο ήχος μιας απαλής βροχής και ο γλυκός παφλασμός που κάνει ένα κυματάκι όταν δίνει φιλί και άγγιγμα στην ακτή.

Ποιο άρωμα;
Μ.Τ.: Άρωμα από νυχτολούλουδο και γιασεμί.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Τ.: Αγάπη!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Τ.: Μια θάλασσα μικρή.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Τ.: Ένα κοχύλι γεμάτο όνειρα κι ελπίδες μέσα στην καρδιά της θάλασσας. Και πάνω από όλα αυτό που είμαι. Ένας απλός άνθρωπος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Τ.: Ανελλιπώς δεν θα το έλεγα. Διαβάζω και παλαιότερους και νέους συγγραφείς. Σε κάτι περίεργες στιγμές μου διαβάζω το Μονόγραμμα του Ελύτη και τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Τ.: Στον τρόπο που σκέφτομαι και ζω με έχει επηρεάσει η ζωή που έζησα και ζω. Αλλά πένες που με χάραξαν από παιδί είναι η Μαρία Ιορδανίδου, ο Εξυπερί και ο Νίκος Καζαντζάκης. Όσο για βιβλίο ανεξίτηλο είναι Οι εργάτες της θάλασσας, Βίκτορ Ουγκώ.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Τ.: Επειδή σε όλους τους ήρωες μου βάζω δικά μου κομμάτια σε σημείο που μπορώ να είμαι όχι μόνο η νέα κοπέλα π.χ. του βιβλίου αλλά και ο θείος και η θεία που βγάζουν άλλου τύπου βιώματα, τους κατευθύνω εγώ. Παίζω με το μυαλό μου μέσα από εκείνους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Τ.: Φαντασία ναι αλλά πάνω από όλα να νιώθει αυτά που γράφει. Η εμπειρία συνήθως θεωρείται με την έννοια του ότι γράφω κάτι πιασάρικο. Απέχω από κάτι τέτοιο. Γράφω αυτόματα μόνο όταν φορτώσω και νιώσω την ανάγκη. Όμως θέλω να έχω παραγράφους και ορθογραφία. Από εκεί και πέρα ο καθένας όπως βούλεται λειτουργεί.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Τ.: Σχετική έννοια η επιτυχία. Για κάποιους σημαίνει βγάζω λεφτά από το βιβλίο μου, για κάποιους άλλους σημαίνει ότι το βιβλίο μου υπάρχει σε όλες τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και διαφημίζεται παντού. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κατακριτέο. Για μένα επιτυχία είναι όταν οι αναγνώστες μου πουν... η Μαίρη Τσίλη με άγγιξε και μπράβο της που έγραψε βιβλίο και είπε όσα ήθελα να πω κι εγώ αλλά δεν μπορούσα.

Τι την αποτυχία;
Μ.Τ.: Σχετική έννοια και η αποτυχία. Δεν μπορούμε να αρέσουμε όλοι σε όλους. Ξεκινάμε από εκεί. Αλλά όταν κάποιος συγγραφέας γράφει για να γράφει και για να γεμίσει σελίδες αυτό φαίνεται κάποια στιγμή. Αν εκείνος νιώθει καλά τι να πω εγώ; Κι αν κάποιοι πουν έλα ρε συ το παράκανε ο τάδε συγγραφέας, τότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ο καθένας εισπράττει μέσα του ότι θέλει να εισπράξει.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Τ.: Η βιβλιοφαγία δεν είναι κατάχρηση αλλά μπορεί να γίνει. Σε όλα χρειάζεται κάποιο μέτρο. Άλλο διαβάζω συνέχεια και αδιάκοπα για να ξεχαστώ και να ταξιδέψω αλλού και άλλο διαβάζω και μένω σε πέντε πραγματάκια που μου έδωσε το βιβλίο που διάβασα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Τ.: Έλα κοντά. Έχω να δώσω μια καρδιά όσο η γη και άλλο τόσο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Δείτε κι αυτό:
Η Μαίρη Τσίλη και οι "Αλκυονίδες ψυχές"

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη