Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου για "Το λουλούδι της λίμνης"

Λίγα λόγια
Στο νέο τους μυθιστόρημα, το συγγραφικό δίδυμο Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου, μας ταξιδεύουν από τη λίμνη των Ιωαννίνων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Παρίσι, Ζυρίχη, Βιέννη... Μια αόρατη αλυσίδα ενώνει ανθρώπους και τόπους από τον μακρινό 19ο αιώνα στον 21ο και από το χαρέμι του Αλή Πασά στο παρόν και σε μία ιστορία όπου εμπλέκεται ένας μυστηριώδης φόνος και μια μεγάλη κληρονομιά.
1820. Τρεις σκλάβες δραπετεύουν από το χαρέμι και περνούν πολλά ώστε να καταφέρνουν να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Ταξιδεύουν στη Δύση μεταφέροντας πολύτιμες πέτρες και μένουν ενωμένες στους κινδύνους μέχρι να κατακτήσουν την ευτυχία και τον έρωτα.
2015. Η Στέλλα, απόγονος μιας από αυτές, έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κληρονομιά σε μια ελβετική τράπεζα ενώ άγνωστα συμφέροντα την εμπλέκουν στο φόνο ενός καθηγητή. Καλείται να ανακαλύψει την αλήθεια σε Ελλάδα και Ελβετία καθώς η ομίχλη της λίμνης των Ιωαννίνων μπερδεύεται με τα κοσμοπολίτικα σαλόνια της Γαλλίας.

Τι βρήκε ο καθηγητής της ιστορίας και του έκλεισαν για πάντα το στόμα; Ποιος και γιατί θέλει τη Στέλλα να είναι η επόμενη;
Στην άκρη του νερού ανθίζει το λουλούδι της λίμνης.

Την πήγαν στο χαμάμ. Από μαρμάρινες κρήνες έτρεχε νερό και οι ζεστοί ατμοί καθάρισαν το δέρμα της μέχρι να λάμψει. Την έτριψαν με αιθέρια έλαια.
«Λουλούδι», ψιθύρισε η λουτράρισσα στον ευνούχο. 

Φιλιόντουσαν μέσα στην άμαξα, καθώς τα άλογα έτρεχαν στους χιονισμένους δρόμους της Βιέννης. Κοιτιόντουσαν με τα σημάδια του έρωτα στο πρόσωπο και το κορμί, ενώ όλη η ψυχή καθρεφτιζόταν στα μάτια τους.

Δεν είχε κανέναν δίπλα της σαν γεννούσε.
«Μανούλα μου!» φώναξε όταν πονούσε και τότε άκουσε το κλάμα του μωρού της.

Η Στέλλα διαισθανόταν πως το κακό πλησίαζε. 
Έτρεχε για να ξεφύγει. 
Η ομίχλη διαλύθηκε και τότε φάνηκε η λίμνη.
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Γ. & Μ.Α.: Mα τα πανέμορφα Γιάννενα που αξίζει να ήταν μια πασίγνωστη πόλη σε όλη την Ευρώπη.
Συνδυάζει φυσικές ομορφιές με σπουδαία ιστορία και είναι η πόλη των τριών θρησκειών αφού πολλές εκατοντάδες χρόνια έζησαν μαζί Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Γ. & Μ.Α.: Άντε να τις κάνουμε τρεις: «Στο μαγικό χαλί» που μας ταξιδεύει σε μέρη υπέροχα, που μας πάει πίσω σε άλλα χρόνια και μετά πάλι μας φέρνει στο σήμερα και που ακολουθεί διακριτικά τις ηρωίδες για να ζήσουμε αθέατοι έρωτες, πόνους, περιπέτειες που έζησαν και αυτές.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Γ. & Μ.Α.: Να διαλέξει ένα βολικό, δροσερό και σκιερό σημείο σε μια παραλία. Να αφήσει πίσω τις σκοτούρες, τα μπερδεμένα οικονομικά και να πάρει μαζί του νερό κρύο και πολλά και διάφορα παγωμένα φρούτα.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Γ. & Μ.Α.: Ο πρώτος φίλος μας που το διάβασε, ακόμα πριν κυκλοφορήσει, μας πήρε τηλέφωνο και μας κατσάδιασε πολύ άγρια γιατί δεν μπορούσε λέει να το αφήσει και έμεινε άυπνος όλη τη νύχτα! Άρα να μη χάσουμε τον ύπνο μας και χωρίς βιάση να πάμε ένα ταξιδάκι μέχρι τα Γιάννενα. Από εκεί να πετάξουμε για Ζυρίχη και για μια βδομάδα να γυρίσουμε τις υπέροχες ελβετικές λίμνες. Μετά πίσω να κλείσουμε την απόδρασή μας απολαμβάνοντας τα Ζαγοροχώρια με τα απίθανα τοπία που θα συνοδεύσουμε με τις πεντανόστιμες ηπειρώτικες πίτες.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Γ. & Μ.Α.: «Το έζησα!» σκέφτηκε η Στέλλα γνωρίζοντας πως αυτά τα ξεχωριστά «όμορφα» δεν συμβαίνουν συχνά στην ζωή. «Έζησα τον έρωτα», αναλογίστηκε ξανά εκείνη και αποκοιμήθηκε γαλήνια στην αγκαλιά του.

O Γιάννης και η Mαρίνα Aλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Aθήνα. Mόλις παντρεύτηκαν, έβαλαν μπροστά την τεχνική εταιρεία που έχουν, στην οποία εργάζονται μαζί μέχρι σήμερα.
O Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό στους αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Mιλάνου. Mιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό στην Aθήνα και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Mιλάει γαλλικά και ιταλικά.
Tο πρώτο τους μυθιστόρημα, Tο Mυστικό της Eρήμου, κυκλοφόρησε το 1996, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία τους Το Μυστικό της Παλιάς Αυλής, Το Μαγικό Ταξίδι, Παραμύθι ο Έρωτας, Aπό την Aνατολή στη Δύση, Aπλά Σ’ Aγαπώ, Παλάτια του Bοσπόρου, Το Πετράδι της Ιωνίας, Άξενος Πόντος, Το Χάραμα μιας Ελπίδας, Το Κύμα του Έρωτα, Η Γη της Ελπίδας και Το Σπίτι του Κάμπου, καθώς και τα βιβλία της Μαρίνας Η Βαθιά Πολυθρόνα (συλλογή παραμυθιών), Επιστροφή στις Παλιές Αγάπες και Συναντηθήκαμε στο Τρένο (ανατύπωση και διασκευή από τα παλαιότερα βιβλία Στο Όνομα της Αγάπης, Ζήσε Μαζί μου, Το Κλειδί της Εδέμ).

Περισσότερα από/για το Γιάννη και τη Μαρίνα Αλεξάνδρου:
Ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου για "Το σπίτι του Κάμπου"
Το σπίτι του Κάμπου
Το λουλούδι της λίμνης

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Λιβάνη, την Μαρία Κουκουβίνου και τον Γιάννη και τη Μαρίνα Αλεξάνδρου για την προσφορά του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη