Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αναστασία Παπαδάκη και το Pis Aller

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Π.: Η ιδέα για το Pis Aller γεννήθηκε μετά από μια συζήτηση με φίλες. Αν και δεν τέθηκε κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα, η αναφορά της λέξης Άγγελος δημιούργησε ένα συνειρμό στο μυαλό μου θέτοντας την ερώτηση «Που πάνε οι άγγελοι όταν πεθαίνουν». Από εκεί και ύστερα αυτό φαίνεται δούλευε στο υποσυνείδητο μου. Έτσι για περίπου μία εβδομάδα έβλεπα το ίδιο επαναλαμβανόμενο όνειρο, το οποίο έπρεπε να σταματήσει -διότι κόντευε να με τρελάνει. Αποφάσισα λοιπόν να το γράψω και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το βιβλίο.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Π.: Το βιβλίο γράφτηκε ενώ βρισκόμουν σε στάδιο ανάρρωσης μετά από ένα δύσκολο ατύχημα που είχα. Η συγγραφή του ήταν ανακούφιση με περισσότερους από έναν τρόπους.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Π.: Τρεις μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γράφτηκε το πρώτο και το μισό από το δεύτερο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2016.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Π.: Πολύ ωραία ερώτηση! Αδηφάγα πάθη πιστεύω είναι 2 λέξεις που ταιριάζουν σε ερωτικό και όχι μόνο επίπεδο για το βιβλίο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Π.: Η Φαίδρα ξυπνάει σε ένα κατεστραμμένο γήπεδο συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει μνήμη. Ψάχνοντας απαντήσεις για την κατάσταση της, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παλιές τις επιλογές που όμως αδυνατεί να θυμηθεί. Δύο άντρες την διεκδικούν προσπαθώντας να της επιβληθούν. Η πόλη όμως που τη φιλοξενεί την τιμωρεί, πέρα από την αμνησία και με κάτι ακόμη πιο βαρύ.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Π.: Σε αυτό το βιβλίο αγάπησα του πρωταγωνιστές. Είναι διαφορετικές από εμένα οντότητες που ζουν μεν στη φαντασία μου, όμως έχουν δική τους θέληση. Λατρεύω το πείσμα της Φαίδρας και την σκανταλιά που επιδεικνύει ο B.J., όπως και την τρυφερότητα του Δούκα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Π.: Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω κάποιο αγαπημένο ήρωα. Έχω το κουσούρι να «Ερωτεύομαι» κάποιο χαρακτήρα που με ενθουσιάζει, όμως σε λίγο καιρό έχω την τάση να απομυθοποιώ τα πρότυπα διότι δε μου αρέσει να περιστρέφομαι γύρω τους. Θεωρώ, ότι με κρατούν «εγκλωβισμένη» -νοητικά πάντα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Π.: Προσφέρει την απόδραση στον κόσμο του, έστω και για λίγο. Επίσης, δείχνει ότι οι επιλογές που κάνουμε τις περισσότερες φορές και με πραγματική μεταμέλεια μπορούν να διορθωθούν, σαφώς όχι αποκαθιστώντας τα πάντα στην εντέλεια όμως υπάρχει η δυνατότητα της συναισθηματικής λύτρωσης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Π.: Ένας κόσμος που το παιδί μου θα στερείται τα πάντα. Από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι απαραίτητες γνώσεις για να εξελιχθεί.

Φοβάστε...
Α.Π.: Τον εαυτό μου! Είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μου που ώρες-ώρες γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός μου.

Αγαπάτε...
Α.Π.: Τον Έρωτα... δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται. Τον Έρωτα που καταλήγει στην Αγάπη.

Ελπίζετε...
Α.Π.: Στους ανθρώπους, να δείξουν το πραγματικό ποιόν τους, το οποίο ξέρω ότι είναι γεμάτο συμπόνια και καλοσύνη.

Θέλετε...
Α.Π.: Αγάπη! Να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που με αγαπούν, μονάχα έτσι επιτυγχάνεται η προσωπική ευτυχία.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Π.: Οι ηλικίες των αναγνωστών που έχουν διαβάσει το βιβλίο μου ποικίλουν. Αν και πίστευα ότι το target group του βιβλίου είναι από 11 έως 28 ετών, αντιλήφθηκα σύντομα ότι έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των ανθρώπων. Κρατώ το σχόλιο ενός αναγνώστη 69 ετών: Θέλουμε το δεύτερο βιβλίο, σύντομα. Το πρώτο το διάβασα ήδη 3 φορές!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Π.: Γιατί είναι κάτι καινούργιο. Όλα τα βιβλία που γράφονται χρειάζονται ανάγνωση! Στο δικό μου θα βρεις την… ανατροπή ως κύριο στοιχείο του βιβλίου!

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Π.: Χμ… επίσης ωραία ερώτηση. Αν και είμαι της γνώμης ότι πρέπει να διαβάσεις κάτι για να έχεις άποψη (όσο και αν δε σου αρέσει το είδος ή αντικείμενο), θα απαντήσω το εξής: Αν είσαι άνθρωπος που δεν πιστεύει στη φαντασία, καθαρός ορθολογιστής τότε είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα σου αρέσει.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Π.: Το βιβλίο θα το βρείτε στα Public και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας. Όπως η Πολιτεία και η Πρωτοπορία, ρωτήστε όμως και το βιβλιοπώλη της γειτονιάς σας με την αναφορά του τίτλου και τον εκδόσεων θα σας το βρει.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Π.: Στο Facebook υπάρχει η σελίδα του βιβλίου, καθώς και η δική μου απλά πληκτρολογώντας το όνομα μου. Επίσης, διατηρώ και ένα προσωπικό blog.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Π.: Δεν είναι ένα, αλλά ένας συνδυασμός χρωμάτων. Πιστεύω ότι το Pis Aller είναι φτιαγμένο από άσπρο, μαύρο και κόκκινο.

Ποια μουσική;
Α.Π.: Το τραγούδι που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του είναι το Princess – Parov Stelar.

Ποιο άρωμα;
Α.Π.: Ποιο άρωμα… χμ… Παράξενη ερώτηση. Εδώ θα έλεγα ότι ταιριάζει Το τριαντάφυλλο, πανέμορφο άλλα και επικίνδυνο, διότι κρύβει αγκάθια εκεί που δεν περιμένεις.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Π.: Το όλο βιβλίο χτίζεται πάνω στα επτά αμαρτήματα, αν όμως έπρεπε να διαλέξω ένα συναίσθημα θα διάλεγα την αγωνία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Π.: Ταινία. Έχει «τρέξει» τόσο γρήγορα μέσα στο μυαλό μου η ιστορία, τόσες πολλές φορές που πραγματικά για μένα είναι σα να έχω δει ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Π.: Ήθελα πάντα να γίνω κοινωνική λειτουργός. Ναι, το ξέρω άσχετο με τη συγγραφή, όμως για μένα έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια στο συνάνθρωπο και με αυτόν τον τρόπο θα την πρόσφερα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Π.: Το περίεργο είναι ότι δεν διάβαζα καν πριν το 2007. Από εκεί και μετά άρχισα να κάνω δειλά βήματα στην ανάγνωση. Η βιβλιοθήκη μου, μέχρι και σήμερα έχει περίπου 40 βιβλία μόνο. Δεν υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να τον διαβάζω ανελλιπώς, διατηρώ όμως προτίμηση στον Steven King.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Π.: Ναι! Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και με επηρεάζει μέχρι και σήμερα είναι η «Νεκρή Ζώνη» του Steven King. Ήταν άλλωστε το έναυσμα για να πειραματιστώ στη συγγραφή.

Οι ήρωες σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Π.: Όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο βιβλίο πίστευα ότι εγώ τους «λέω» τι θα κάνουν. Έκανα λάθος όμως… Η ιστορία έχει δική της θέληση και ο συγγραφέας απλά γίνεται το μέσο για να αποτυπωθεί. Έτσι και οι ήρωες αρπάζουν τα ηνία και μένω ώρες ώρες να εκπλήσσομαι από αυτά που γράφω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Π.: Δύσκολο ερώτημα. Δεν έχω εμπειρία στη συγγραφή , όμως δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητη. Ταλέντο χρειάζεσαι για να αποτυπώσεις τη φαντασία –πολύ σημαντικό συστατικό– σωστά! Αν ο αναγνώστης "δει" την ιστορία που "είδες" εσύ τότε πιστεύω έχεις αυτό που χρειάζεται.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Π.: Αν μιλάμε για εμπορική επιτυχία θα πω οι αναγνώστες! Αν όμως μιλάμε για λογοτεχνική επιτυχία θα πω το εξής: όταν ένα βιβλίο έχει γραφτεί και μετά από χρόνια προκαλεί τα ίδια έντονα συναισθήματα ίσα με αυτά της πρώτης ανάγνωσης, τότε είναι επιτυχία!

Τι την αποτυχία;
Α.Π.: Αποτυχία είναι η παραίτηση. Είναι τελείως διαφορετικό να αφήσεις κάτι στην άκρη μέχρι να ωριμάσει και αργότερα να το ξαναδοκιμάσεις, με το να το παραιτηθείς λέγοντας και μια γελοία δικαιολογία «Δε μπορώ». Τότε έχεις αποτύχει!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Π.: Παραθέτω τον όρο:
Κατάχρηση: υπερβολική και επιβλαβής χρήση ενός υλικού αγαθού, μιας υλικής απόλαυσης.
Αμφιβάλλω αν είναι εξέλιξη είναι επιβλαβής. Η γνώση είναι εξέλιξη, οπότε και η βιβλιοφαγία δεν μπορεί να είναι κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Π.: Το βιβλίο της ζωής μου ακόμη γράφεται.. ο Τίτλος θα προστεθεί στο τέλος. Ένας τίτλος όμως για το χειρόγραφο που υπάρχει μέχρι τώρα πιστεύω θα ήταν «Νιώθω».
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Η Αναστασία Παπαδάκη προσφέρει ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από την Αναστασία Παπαδάκη
k
Καλή τύχη!

Από το οπισθόφυλλο...
Η αποκάλυψη των νέων πραγμάτων με είχε αφήσει άναυδη να προσπαθώ να κατανοήσω τα γεγονότα σε όλο το εύρος τους. Η σαστιμάρα μου διήρκησε αρκετά. Το μυαλό μου προσπαθούσε να επεξεργαστεί τα λόγια που είχαν βγει από το στόμα του. Με τον ερχομό μου εδώ είχα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση στην κλεψύδρα της προφητείας, πιστεύοντας ότι επηρέασα μόνο τους μαχητές. Όμως αποδεικνυόταν ότι και οι Sevenian είχαν επηρεαστεί με διαφορετικό όμως τρόπο. Υπήρχε τρόπος να εξιλεωθώ.
Η Φαίδρα ξυπνάει σ’ ένα άγνωστο και παράξενο μέρος χωρίς αναμνήσεις. Η καινούργια ζωή της μια περιπέτεια χωρίς σταματημό, με τον ασυμβίβαστο και επαναστατικό BJ να την ακολουθεί παντού και τον αυστηρό Δούκα να προσπαθεί να της επιβληθεί αλλά και να τη σαγηνέψει. Ποια είναι η πραγματική Φαίδρα και γιατί βρέθηκε σ’ αυτό το μέρος; Θα καταφέρει να αντεπεξέλθει κάτω από το βάρος της αποστολής της ή θα λυγίσει καταστρέφοντάς τους όλους και όλα;

Η Αναστασία Παπαδάκη είναι γεννημένη το 1985. Κατάγεται από τον Έβρο όπου και κατοικεί. Το Pis Aller είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο συγκαταλέγεται στην τριλογία της Grotesque. Το 2014 κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Μεγάλη ποιητική συλλογή ερωτικής ποίησης» στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Σικελιανά».

Δείτε κι αυτό:
Περιπλανώμενοι στην Vagneria

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη