Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Μάκης Ρουσομάνης θέτει το ερώτημα: Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;

Μ.Ρ.: Πρόκειται για μια σειρά με 7 μικρές ιστορίες, 7 διηγήματα που όλα ξεκινούν παραμονή Χριστουγέννων και τελειώνουν ανήμερα. Αφορμή ήταν ένας διαγωνισμός διηγήματος που συμμετείχα και εγώ με μια ιστορία. Έτσι ξεκίνησαν όλα.
Είσαι πολύ καλός στις μικρές ιστορίες, μού είπε η συντοπίτισσα συγγραφέας Ελένη Μούλη, όταν διάβασε την πρώτη ιστορία μου. Αυτό ήταν. Το μικρόβιο μπήκε και πάλι, και το ίδιο βράδυ ανακοίνωσα στους φίλους μου και συνεργάτες το περιεχόμενο του νέου μου βιβλίου.
Θέλω να γράψω διηγήματα Χριστουγέννων, σαν τον Παπαδιαμάντη. Μόνο που θα σκαλίσω την άλλη πλευρά, με ιστορίες που συμβαίνουν τις Άγιες ήμερες και δεν έχουν πάντα χαρούμενο φινάλε. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να απορρίψει κανείς αυτό το πόνημα, γιατί συμβαίνουν και λυπηρά γεγονότα στις γιορτινές ημέρες. Με την ευκαιρία αυτού του βιβλίου, θα βάλω μέσα σε αυτά τα διηγήματα και εκείνο που έστειλα στον διαγωνισμό, και είχε επίσης δραματική πλοκή, σκέφτηκα. Δεν είναι όλα ρόδινα στη ζωή μας και αυτό το ξέρουμε όλοι μας. Το καλό και το κακό δεν έχει μέρα και ώρα. Ειδικά το κακό! Απλά συμβαίνει και πρέπει να το δεχθείς. Πάντα όμως υπάρχει ένα φως, για μια ελπίδα και μια συνέχεια. Η ζωή όπως και να ‘χει, συνεχίζεται. Ελπίζω να σάς αγγίξουν τα συναισθήματα των ηρώων μου, και όχι η εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

Κερδίστε το!
Ο Μάκης Ρουσομάνης προσφέρει το βιβλίο του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 2 Μαρτίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!
Για το βιβλίο...
Ο λόγος του Μάκη Ρουσομάνη είναι ευθύς και απλός. Ευκολοανάγνωστες ιστορίες με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας με μια γλυκόπικρη εσάνς σαν μαύρη σοκολάτα. Εκεί που σκέφτεσαι ότι γνωρίζεις μία καλοκάγαθη γυναίκα σου προκύπτει μέγαιρα ενώ πολύ τρυφερές στιγμές καταλήγουν δράματα ή το αντίθετο. Πάντως ο συγγραφέας δείχνει να γοητεύεται από τις ανατροπές.
Ο χρόνος που τοποθετήθηκαν όλες αυτές οι ιστορίες δεν είναι τυχαίος. Όλοι ξέρουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο ευτυχισμένη εορτή του έτους και ταυτόχρονα η εποχή που σημειώνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες ενώ οι καταθλιπτικές σκέψεις επωφελούνται αυτήν τη μέρα. Ε, το ίδιο και οι σκοτεινές, οι αντιζηλίες, τα απωθημένα, κ.ο.κ. Άρα και η παραβατικότητα. Κι αν υπάρχει μια μέρα που ο πόνος μιας απώλειας γιγαντώνεται, ε, για ετούτη τη μέρα μιλάμε. Επίσης γιγαντώνεται και η συγκίνηση του αναγνώστη -λόγω της μέρας κι αυτή- αλλά ο συγγραφέας δε στοχεύει μόνο στην συγκίνηση -αν και υπάρχει σαν στοιχείο έντονα.
Ένας μικρός γράφει στον Άγιο Βασίλη. Μια κοπέλα βοηθά μια ετοιμοθάνατη γυναίκα. Ένας άνδρας ψάχνει το δικό του Θεό. Ένας αμανές είναι αιτία να συμβεί κάτι κακό. Μια παντρεμένη γυναίκα αναζητά τον άνδρα της. Μια γριά σπέρνει τον τρόμο σε μια επαρχιακή πόλη. Μια μάνα διαλύει τον αρραβώνα του παιδιού της.1
Το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα αλλά και περιστασιακά, για τους όχι και τόσο αδηφάγους αναγνώστες ενώ σε προκαλεί να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες του ή να τους συμπονέσεις. Η ανάγνωση σε παρασύρει σε επτά πόλεις της επικράτειας, μία για κάθε ιστορία της συλλογής, και σε ποικίλες δεκαετίες της σύγχρονης Ελλάδας ενώ μου άρεσε το παραδοσιακό στοιχείο που υπογραμμίζεται -έστω διακριτικά- με αναφορές σε έθιμα, παραδοσιακά τραγούδια, τοπικές φορεσιές, δημοτικούς χορούς, κ.ο.κ.
Όσο αφορά την κυριαρχία του επτά στο βιβλίο, ο ίδιος ο Μάκης Ρουσομάνης σημειώνει τη μέγιστη γι' αυτόν σημασία του αναφέροντας χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ότι το επτά σαν αριθμός, πέρα από τις γνωστές επτάδες που γνωρίζουμε (7 θαύματα του κόσμου, 7 ημέρες της εβδομάδας, 7 μυστήρια της Εκκλησίας, 7 νάνοι του παραμυθιού, 7 τσάκρα μια άλλης κουλτούρας, 7 φωνήεντα στο ελληνικό αλφάβητο, 7 Αρχάγγελοι, 7 πληγές του Φαραώ, κ.α.) αντιστοιχεί στο γράμμα Ζ του αλφαβήτου που για εκείνον ισούται με τη Ζωή.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια
Ευχαριστώ τον Μάκη Ρουσομάνη για τη διάθεση του βιβλίου

1 Από το οπισθόφυλλο της συλλογής του Μάκη Ρουσομάνη, Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη