Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Εύη Φρυγανά σε Αναζήτηση εκδίκησης

Πως μετράμε... την ευτυχία;
Ε.Φ.: Κοιτάζοντας ολόκληρη τη ζωή μας και κάνοντας έναν απολογισμό.

Την δημιουργία;
Ε.Φ.: Σε ώρες που περάσαμε χαμένοι μαζί της.

Την επιτυχία;
Ε.Φ.: Με το ίδιο το συναίσθημα.

Πως ένιωσες όταν ολοκλήρωσες το πρώτο σου έργο, ποιο είναι αυτό και σε ποια ηλικία συνέβη;
Ε.Φ.: Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το «Αναζήτηση Εκδίκησης». Ήμουν δεκαεφτά χρονών και το συναίσθημα ήταν και πικρό και γλυκό. Πικρό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου είχε μόλις τελειώσει και γλυκό, αφού μετά τα τελευταία εικοσιτετράωρα έντονης και ασταμάτητης συγγραφής, μπορούσα επιτέλους να χαλαρώσω.

Αν η ζωή σου ήταν... μια σκηνή από ταινία, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Φ.: Η πρωταγωνίστρια είναι ξαπλωμένη στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση. Δεν νομίζω να έχει γυριστεί ποτέ κάτι τέτοιο...

...μια μουσική σύνθεση, τι θα ακούγαμε;
Ε.Φ.: Κάτι ροκ, εξαιτίας μουσικών προτιμήσεων και όχι έντασης.

...μια στιγμή στο χρόνο, πότε θα ζούσες;
Ε.Φ.: Στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Ποιο χρώμα έχει... η χαρά;
Ε.Φ.: Πράσινο.

Η λαχτάρα;
Ε.Φ.: Κίτρινο.

Η φλόγα;
Ε.Φ.: Κόκκινο.

Πιστεύεις...
Ε.Φ.: Στη δύναμη του ανθρώπου.

Πονάς...
Ε.Φ.: Περισσότερο με τα δεινά των χαρακτήρων των ιστοριών μου, παρά με τα δικά μου.

Προχωράς...
Ε.Φ.: Όπως και να ‘χει.

Χορεύεις;
Ε.Φ.: Όχι.

Ξαναγεννιέσαι...
Ε.Φ.: Κάθε φορά που είναι να γράψω.

Χάνεσαι...
Ε.Φ.: Σε μια ιστορία.

Τραγουδάς;
Ε.Φ.: Ενώ κάνω μπάνιο ακούγοντας παράλληλα μουσική.

Διαβάζεις...
Ε.Φ.: Για ευχαρίστηση, για να ηρεμήσω, να κοιμηθώ, να ταξιδέψω.

Γράφεις...
Ε.Φ.: Από εσωτερική ανάγκη.

Παίζεις...
Ε.Φ.: Για ποια με πέρασες; Ακούς εκεί «παίζεις». Δεν παίζω! Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και αξιοποιείται μέχρι και το τελευταίο λεπτό με χαζολόγημα στο facebook, στο youtube, στο instagram... γενικά μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Υπογραφή:
Εύη Φρυγανά

Νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, συγγραφείς μιλούν για εκείνους για το έργο τους.
Περισσότερα σαν κι αυτό στη στήλη Blood New
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Φ.: Είδα την πρώτη σκηνή του βιβλίου στον ύπνο μου και έτσι ξεκίνησα να γράφω. Η ιδέα ήρθε σταδιακά. Στην αρχή το μόνο που ήξερα ήταν ότι η πρωταγωνίστρια είναι κλέφτης.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Στο σπίτι μου. Πρέπει να παραδεχτώ ότι στην αρχή είχα ενθουσιαστεί πολύ με την ιστορία και κρατούσα σημειώσεις εν ώρα μαθήματος, ενώ ήμουν στο σχολείο, όμως η συγγραφή γινόταν αποκλειστικά όταν ήμουν σπίτι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Φ.: Για να πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι. Πρέπει να ξεκίνησα να γράφω κάποια στιγμή, ενώ πήγαινα δευτέρα λυκείου και να τελείωσα νωρίς το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Ουσιαστικά διήρκησε μερικούς μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Φ.: Εξέλιξη προσωπικότητας.
Το βιβλίο αποτελεί μέρος σειράς και παρότι το «Αναζήτηση Εκδίκησης» είναι το πρώτο, ο χαρακτηρισμός απευθύνεται και σε όσα θα ακολουθήσουν. Βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να αλλάζει δραματικά σαν χαρακτήρας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Φ.: Η Οκτόμπερ είναι κλέφτης και βλέπουμε παράλληλα τη ζωή της όταν ήταν δεκαοχτώ και εικοσιοκτώ χρονών. Στην εφηβεία της μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρει για το επάγγελμά της και γνωρίζει τον μεγάλο της έρωτα και στην ενήλικη ζωή της προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του άντρα που αγάπησε. Όσοι το διαβάσουν θα πρέπει να περιμένουν πολλές ανατροπές.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο ένα πράγμα. Λάτρεψα την ιστορία και αγάπησα τους ήρωες.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Φ.: Δεν είναι ένας. Η πρωταγωνίστρια, η Οκτόμπερ, είναι μία από τους αγαπημένους μου, γιατί έχουμε περάσει πολλά μαζί, αλλά ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου έχουν και άλλοι δύο. Ο Σάιμον καταρχάς, που μου θυμίζει ένα ξεχωριστό πρόσωπο για μένα και ο Έκτορ... γιατί είναι ο Έκτορ!

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Φ.: Μια ιστορία που δεν θα βρει εύκολα, τόσο από άποψη στησίματος του βιβλίου με κεφάλαια «ΤΟΤΕ» και «ΤΩΡΑ», που μιλούν για το παρελθόν και το παρόν της πρωταγωνίστριας αντίστοιχα, όσο και από θέμα υπόθεσης. Δεν κυκλοφορούν πολλά βιβλία με πρωταγωνιστή έναν κλέφτη, οπότε πιστεύω ότι αυτό κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα. Περισσότερο απ’ αυτό όμως, το βιβλίο προσφέρει δράση, σασπένς και ρομαντισμό και θα κάνει τον αναγνώστη να δει τον εαυτό του έτσι όπως πραγματικά είναι, κάτι που αναγκάζεται να κάνει και η πρωταγωνίστρια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Φ.: Το μέλλον.

Φοβάστε...
Ε.Φ.: Ξανά, το μέλλον.

Αγαπάτε...
Ε.Φ.: Τις τέχνες. Λογοτεχνία και σινεμά με όλες τις υπόλοιπες να ακολουθούν.

Ελπίζετε...
Ε.Φ.: Ότι θα καταφέρω να ζήσω τη ζωή μου όπως τη θέλω.

Θέλετε...
Ε.Φ.: Το γεγονός ότι δεν μπορώ να απαντήσω αμέσως, με κάνει να πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να αναφερθεί. Από μικρή είχα όνειρο να εκδώσω ένα βιβλίο. Η κατάκτηση του στόχου μου είναι πρόσφατη και δεν έχω προλάβει να θέσω καινούριο.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Όσοι είναι φαν των ανατροπών και της δράσης.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Φ.: Γιατί ο κόσμος των κλεφτών θα σας ταξιδέψει σε ανεξερεύνητα και πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Φ.: Γιατί προτιμάτε πιο «ήπια» αναγνώσματα και δεν σας αρέσουν οι σειρές βιβλίων.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσημα στις 27 Μαρτίου και από τότε θα μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιά σας και να το αγοράσετε online από την ιστοσελίδα της Δυάς Εκδοτική.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Φ.: Το κόκκινο του αίματος, της εκδίκησης, των μαλλιών της πρωταγωνίστριας.

Ποια μουσική;
Ε.Φ.: Δεν είχα ποτέ κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αλλά θα πω το «And Love Said No» των H.I.M, μιας και όλα θα ήταν πολύ πιο απλά αν η πρωταγωνίστρια δεν είχε γνωρίσει τον έρωτα της ζωής της.

Ποιο άρωμα;
Ε.Φ.: Του φθινοπώρου.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Φ.: Της ανάγκης για εκδίκηση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Φ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Φ.: Σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων, οπότε -επαγγελματικά τουλάχιστον- είμαι περισσότερο οικονομολόγος απ’ ότι συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Φ.: Την Ann Cleeves.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ ποιο βιβλίο;
Ε.Φ.: Θεωρώ ότι γράφω πολύ διαφορετικά από όσους συγγραφείς έχει τύχει να διαβάσω. Σίγουρα όμως, ακόμα και αν δεν είναι εμφανές, έχω επηρεαστεί απ’ όλους, είτε πολύ είτε λίγο.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Φ.: Δεν έχω λόγο πάνω στην εξέλιξη της ιστορία μετά από τα πρώτα κεφάλαια. Ό,τι γίνεται είναι «επιλογή» των ηρώων μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Φ.: Για να γράψει δεν χρειάζεται τίποτα από τα δύο. Για να πλάσει μια αξιόλογη ιστορία χρειάζεται φαντασία και για να δημιουργήσει ένα άρτιο κείμενο εμπειρία (και λέγοντας «εμπειρία» εννοώ «εξάσκηση»). Το ένα είναι έμφυτο, το άλλο επίκτητο, αλλά για να θεωρείται καλό το αποτέλεσμα θα πρέπει να βοηθήσουν στη συγγραφή και τα δύο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Φ.: Ανάλογα με το τι θεωρεί κανείς επιτυχία. Αν μιλάμε για πωλήσεις, τότε η προώθηση. Προσωπικά, όμως, αν το βιβλίο μου αγγίξει τους αναγνώστες θα είμαι χαρούμενη. Σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα ιστορίας.

Τι την αποτυχία;
Ε.Φ.: Έχεις γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο και έχεις καταφέρει να το εκδώσεις. Ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, δεν νομίζω ότι θα μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Φ.: Αναμφισβήτητα. Μια μέρα ξυπνάς και βρίσκεις τον εαυτό σου παγιδευμένο σε έναν φανταστικό κόσμο (ή ακόμα χειρότερα σε πολλούς). Παρόλα αυτά θα μπορούσες να ξυπνήσεις και να θες να πιεις, να τζογάρεις, να πάρεις ναρκωτικά, οπότε μάλλον είναι καλύτερα να κάνεις παρέα με ανθρώπους που δεν υπάρχουν.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Φ.: «Η σχεδόν αδιάφορη ζωή μιας κοπέλας που ζούσε σε πολύ πιο ενδιαφέροντες φανταστικούς κόσμους». Στον εκδοτικό όμως θα τον άλλαζαν, γιατί «που πας με τέτοιο τίτλο;»
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Στόχοι και επιδιώξεις:
Ε.Φ.: Με ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και γρήγορο ίντερνετ; Να πάρω πτυχίο κάποια στιγμή.

Όνειρα:
Ε.Φ.: Να βρω δουλειά.

Καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό βιογραφικό σημείωμα:
Η Εύη Φρυγανά γεννήθηκε το 1996 και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Πλέον ζει στη Χίο, ως φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λόγω της μεγάλης της αγάπης για τα βιβλία ασχολήθηκε με την συγγραφή από πολύ μικρή. Είναι ιδρυτικό μέλος του Moonlight Tales, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με την ίδια λογοτεχνική κλίση να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Συμμετέχει ενεργά με διάφορα κείμενα και άρθρα για την συγγραφή.
Το «Αναζήτηση Εκδίκησης» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της, καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς «Δέκατος Μήνας».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη