Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νικολίτσα Μπλούτη-Καράτζαλη Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα

Η Νικολίτσα Μπλούτη-Καράτζαλη Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
N.M.K.: Κάποτε έτυχε να ακούσω μια αληθινή ιστορία που αφορούσε μια μητέρα που "εγκατέλειψε" τα παιδιά της. Με αφορμή αυτό το γεγονός δόμησα μια δική μου φανταστική ιστορία.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
N.M.K.: Στο σπίτι μου, στον υπολογιστή. Πάντα εκεί γράφω, είναι το καταφύγιό μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
N.M.K.: Δεν μπορώ να υπολογίσω τον χρόνο ακριβώς. Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα αρχίσει αρκετά χρόνια πριν και το είχα αφήσει στην άκρη χωρίς να το ολοκληρώσω. Όταν άρχισα ξανά να το γράφω θεωρώ πως μου πήρε πάνω από ένα χρόνο, μέχρι να συμπληρώσω όσα ήθελα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
N.M.K.: Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Με δυο λόγια, "σχέσεις στοργής".

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
N.M.K.: Θα σας παραθέσω την περίληψη του οπισθόφυλλου του βιβλίου μου, γιατί αποδίδει το κεντρικό νόημα της ιστορίας.
«Είκοσι χρόνια σιωπής, πώς χώρεσαν ανάμεσα σε δυο τόσο αγαπημένα πρόσωπα; Είκοσι ολόκληρα χρόνια πλήρωσε η Ελένης στην κόρη της, γιατί τόλμησε κάποτε να δώσει το χέρι στον έρωτά της. Τόσα, χρέωσε η Όλγα στον εαυτό της, μέχρι που βρέθηκε κι εκείνη μια μέρα μοιραία στη θέση της κι ήρθε αντιμέτωπη με τα δικά της διλήμματα. Πώς μπορεί ένας έρωτας να κλονίσει σχέσεις στοργής κι αγάπης; Όταν οι δεσμοί αίματος είναι οι πιο δυνατοί κρίκοι στην αλυσίδα της ζωής;»

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
N.M.K.: Τη δίψα των ηρώων του γι’ αγάπη.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
N.M.K.: Όλους του ήρωες μου τους αγάπησα και δέθηκα μαζί τους όλο αυτό το διάστημα μέχρι να τελειώσω το βιβλίο. Όλοι τους μοιράστηκαν μαζί μου τις σκέψεις τους, τα προβλήματά τους, δάκρυσαν, γέλασαν μπροστά μου, μου εξομολογήθηκαν τα μυστικά τους… μ’ εμπιστεύτηκαν. Η αλήθεια όμως είναι πως πάντα ένας απ’ τους ήρωες μιας ιστορίας καταφέρνει να μας κερδίζει λίγο περισσότερο. Αυτός λοιπόν για μένα, είναι ο Γιώργος, ο άντρας της Όλγας. Είναι ο πιο "αδύναμος" χαρακτήρας, αλλά εξίσου ανθρώπινος κι αληθινός όσο κι οι υπόλοιποι. Λατρεύει την Όλγα και το παιδί του, αλλά δυστυχώς γίνεται έρμαιο του πάθους του για το "ποτό", που τελικά το πληρώνει αδρά, αφού καταλήγει να χάσει τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
N.M.K.: Προβληματίζει και υπενθυμίζει αλήθειες που οι άνθρωποι συνηθίζουν να ξεχνάνε, γιατί η αλήθεια πολλές φορές πληγώνει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
N.M.K.: Να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι ανώδυνα απ’ το αδιέξοδο της κρίσης και όλα αυτά τα δύσκολα που περνάμε σήμερα, να μην έχουν αντίκτυπο στο μέλλον των παιδιών μας.

Φοβάστε...
N.M.K.: Σαν άνθρωπος με αδυναμίες, την απώλεια…

Αγαπάτε...
N.M.K.: Τον Θεό, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη θάλασσα, τη μουσική, τα λουλούδια… την ίδια τη ζωή!

Ελπίζετε...
N.M.K.: Σε ένα καλύτερο "αύριο" για όλους μας, κυρίως για τα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι το μέλλον κι η ελπίδα της ζωής.

 Θέλετε...
N.M.K.: Υγεία, ψυχική και σωματική για όλους όσους αγαπώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
N.M.K.: Εκείνοι που τους αρέσει να ταξιδεύουν με το "πλοίο της αγάπης".

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
N.M.K.: Δεν υπάρχουν "πρέπει" ή "δεν πρέπει" στην επιλογή ενός βιβλίου. Είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό η επιλογή του κι εξαρτάται από την κρίση του κάθε αναγνώστη και από το θέμα στο οποίο φυσικά αναφέρεται.

Γιατί δεν πρέπει;
N.M.K.: Για τον ίδιο λόγο.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
N.M.K.: Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πρωτοπορία στην Αθήνα, αλλά και σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας κατόπιν παραγγελίας απ’ τον εκδοτικό μου, τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
N.M.K.: Στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook στο όνομα Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη και στο e-mail μου, nikimplouti@hotmail.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
N.M.K.: Toυ ουράνιου τόξου.

Ποια μουσική;
N.M.K.: Της αγαπημένης μου Ρεμπούτσικα, το βιολί με συναρπάζει.

Ποιο άρωμα;
N.M.K.: Το δικό μου, άρωμα γυναίκας.

Ποιο συναίσθημα;
N.M.K.: Της αγάπης…

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
N.M.K.: Μία ωραία συγκινητική ταινία με αρκετές σιωπές και πολλά όνειρα!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
N.M.K.: Ζωγράφος ή ποιήτρια ή μουσικός, κάτι σχετικό πάντως με την τέχνη, γιατί δίνει τροφή στην ψυχή μας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
N.M.K.: Αρκετούς, αλλά θα ξεχωρίσω… την υπέροχη Καρυστιάνη από τους σύγχρονους συγγραφείς και βέβαια τον αγαπημένο μου Καζαντζάκη από τους παλαιότερους. Η γραφή του, γράφει μέσα μου και τον απολαμβάνω κάθε φορά που "ταξιδεύω" μαζί του.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
N.M.K.: Στον τρόπο που ζω όχι, αλλά στον τρόπο που σκέφτομαι ή γράφω, ασυνείδητα… σίγουρα ναι. Θεωρώ πως δεν είναι ένας, αλλά όλοι εκείνοι που τρέφω μια αγάπη για το έργο τους. Ο μεγάλος για μένα Καζαντζάκης με τον Καπετάν Μιχάλη, ο Αθανασιάδης με την Αίθουσα του θρόνου, η Καρυστιάνη με τη Μικρά Αγγλία, Ο Ξανθούλης με τον Χάρτινο Σεπτέμβρη της καρδιάς μας, ο Σαμαράκης με το υπέροχο "λάθος" του!

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
N.M.K.: Με όλους του ήρωές μου προχωράμε μαζί… Ο χαρακτήρας που χτίζω εξ αρχής για τον καθένα από αυτούς δεν μου επιτρέπει στην πορεία να επέμβω ανατρεπτικά στις πράξεις τους, οπότε συνεχίζουμε να περπατάμε παρέα και να παίρνουμε τις αποφάσεις από κοινού.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
N.M.K.: Φαντασία κυρίως, χωρίς αυτή δεν μπορείς να ταξιδέψεις πουθενά.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
N.M.K.: Πολλοί παράγοντες. Από το πώς θα το παρουσιάσεις στον αναγνώστη και το πώς θα κεντρίσεις το ενδιαφέρον του για να ταξιδέψει μαζί του, μέχρι τον τρόπο που θα το προωθήσεις σωστά μαζί με τον εκδοτικό σου. Όπως και να ‘χει όμως δεν θεωρώ πως η επιτυχία ενός βιβλίου καθορίζει και την αξία του λογοτεχνικού έργου, γιατί ένα μεγάλο ρόλο σ’ όλα αυτά τον παίζει η τύχη.

Τι την αποτυχία;
N.M.K.: Οι ίδιοι ακριβώς λόγοι.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
N.M.K.: Κατάχρηση; Μακάρι όλες οι "καταχρήσεις" μας ν’ αφορούσαν το διάβασμα, τότε σίγουρα όλοι μας θα ήμασταν πιο πλούσιοι πνευματικά.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
N.M.K.: Ένα ταξίδι στ’ όνειρο.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Νικολίτσας Μπλούτη-Καράτζαλη, Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα, και φωτογραφία της ίδιας

Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Έγραψαν:
Mε εφόδιο την απλότητα, το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της κ. Μπλούτη "Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα", μας συγκινεί, μας προβληματίζει, μας υπενθυμίζει αλήθειες θαμμένες ή απλά ξεχασμένες. Η μαεστρία με την οποία η συγγραφέας χειρίζεται τον λόγο, οι συγκινητικοί διάλογοι, οι απρόσμενες εξελίξεις των ανθρώπινων σχέσεων, οι συνεχόμενες ανατροπές είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα άρτια δομημένο βιβλίο. Με το βιβλίο της "Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα", η κ. Μπλούτη καταφέρνει να μιλήσει στις ψυχές μας.
Μαίρη Βάγια. Καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας.

To βιβλίο "Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα" περικλείει το μεγαλείο στην απλότητά του! Μέσα από τη σχέση μιας κόρης με την μάνα της ξεδιπλώνονται οι ζωές τόσων ανθρώπων, ανθρώπων καθημερινών, γνώριμων σε όλους μας. Ζωές δοσμένες τόσο όμορφα που σε συνεπαίρνουν και ταξιδεύεις μαζί τους… Η αμεσότητα, η παραστατικότητα, η ζωντάνια που χαρακτηρίζει την αφήγηση κάνουν το βιβλίο ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Εύχομαι καλή συνέχεια στη συγγραφέα του, κ. Νίκη Μπλούτη.
Βασιλική Κατσικογιάννη. Φιλόλογος καθηγήτρια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη