Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρίνα Γιώτη και η Σκουφοκοκκινίτσα

Γιατί γράφετε βιβλία για παιδιά; Και πότε ένα παιδικό βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο;
Μ.Γ.: Νομίζω ότι ένα βιβλίο είναι επιτυχημένο όταν αγγίζει έστω και έναν αναγνώστη. Αν ως συγγραφείς καταφέρουμε να μετατοπίσουμε ή ενεργοποιήσουμε έστω και λίγο την σκέψη ενός αναγνώστη μας, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι καταφέραμε. Ο λόγος που γράφω είναι γιατί μου αρέσει να δημιουργώ ιστορίες που να εμπνέουν τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά. Ιστορίες που να κάνουν τη ζωή τους λίγο καλύτερη και να τους δώσουν εργαλεία για να αντιμετωπίσουν το μέλλον.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τα βιβλία σας; Θα λέγατε ότι γράφετε παραμύθια ή βιβλία για παιδιά;
Μ.Γ.: Θεωρώ ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα γράφω βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πολλοί ενήλικες μου λένε πόσο τους αρέσουν τα βιβλία μου και πως οι ίδιοι λάβανε μηνύματα για τη ζωή τους από τις ιστορίες μου. Τα βιβλία μου δεν βασίζονται στο φανταστικό ή το παραμυθένιο, αλλά πατάνε γερά στη γη και βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα όνειρά τους είναι εφικτά, αρκεί να πιστέψουν στην δύναμή τους.

Τι είναι η Σκουφοκοκκινίτσα και ποια η σχέση της με την Κοκκινοσκουφίτσα που όλοι ξέρουμε;
Μ.Γ.: Η «Σκουφοκοκκινίτσα» ξεκινά με την κλασική ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας και συνεχίζει μετά το «ζήσαμε εμείς καλά και εσείς καλύτερα». Εκεί, ο πανέξυπνος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος ψάχνει την ιστορία και ανακαλύπτει ότι τα πράγματα μπορεί να μην έγιναν όπως τα ξέρουμε. Ίσως ο Λύκος τελικά να μην ήταν και τόσο κακός ή ο Κυνηγός τόσο αθώος, όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Στην πορεία θίγονται θέματα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, τον ρατσισμό και την φιλία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα εναλλακτικό παραμύθι, για ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, για μια νέα εκδοχή μιας παλιάς ιστορίας; Όλα αυτά μαζί ή κάτι άλλο;
Μ.Γ.: Είναι ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη. Να ψάχνουν, να ερευνούν και να κρίνουν μόνα τους τα στοιχεία που τους παρουσιάζονται. Είναι ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς για να ξεκλειδώσουν αποτελεσματικότερα την σκέψη των παιδιών και να ενεργοποιήσουν την κρίση τους.

Τι κερδίζει το παιδί μετά την αναγνωστική του περιπέτεια στις σελίδες της Σκουφοκοκκινίτσας;
Μ.Γ.: Εξαρτάται την ηλικία. Πρόσφατα μου έγραψε μια μαμά που έχει τρία παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες ότι στο 3χρονο άρεσε που η εικονογράφηση του λύκου ήταν τρυφερή και δεν το τρόμαζε, ενώ στο 4χρονο άρεσε ότι η κλασική ιστορία δεν είχε βία (η γιαγιά κλείνεται στην ντουλάπα και δεν την κατασπαράζει ο λύκος). Το πιο μαγικό όμως έγινε με το 6χρονο, που μαζί με την μαμά έκαναν μια πολύ όμορφη συζήτηση για το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Νομίζω ότι η συζήτηση που ξεκινάει ένα καλό βιβλίο είναι πολλές φορές το μεγαλύτερο κέρδος για τα παιδιά. Μέσα στην «Σκουφοκοκκινίτσα» υπάρχουν συμβουλές της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα και της εκπαιδευτικού Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου προς τους γονείς, που τους βοηθάνε να κάνουν αυτή τη συζήτηση, όσο πιο εποικοδομητική γίνεται.
Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν (ξανά) το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Στο οπισθόφυλλο γράφει...
Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο.
Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία.
Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.
Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.
Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Για το βιβλίο είπαν...
«Στην εποχή της αμφισβήτησης “γεννήθηκε” η Σκουφοκοκκινίτσα, ένα παραμύθι που προσπαθεί να μας μάθει να “διαβάζουμε” τα κρυφά μηνύματα πίσω από τις λέξεις».
Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός

«H Μαρίνα Γιώτη έρχεται για άλλη μια φορά να βάλει βάλσαμο στις παιδικές πληγές μου και να φωνάξει με τη Σκουφοκοκκινίτσα: Πίστευε και μη, ερεύνα! Δηλαδή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις, σε κάθε περίπτωση ερεύνησέ το, ψάξε το, είναι φυσικό σου δικαίωμα!»
Θανάσης Ευθυμιάδης, ηθοποιός

«Η Σκουφοκοκκινίτσα είναι ένα εργαλείο για τους γονείς ώστε να “συστήσουν” στα παιδιά τους την έννοια της κριτικής σκέψης και με τη σειρά τους εκείνα σιγά σιγά να μάθουν να τη δομούν από μόνα τους».
Σοφία Αντύπα, ψυχολόγος

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη Σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας και Εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις.
Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing Sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.
Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησε «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» έναν χρόνο αργότερα από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Έχει μια κόρη 7 ετών.

Δείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη