Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

4ο Φεστιβάλ Βοτανικού, Κάτω από τις γραμμές

Οι γραμμές του τρένου που ταξιδεύει στην Ελλάδα θέτουν ένα "φυσικό" όριο στη γειτονιά του Βοτανικού, ένα μέρος με παλιά αρχοντικά και εγκαταλειμμένες βιοτεχνίες και αποθήκες που μετατρέπονται σε χώρους έκφρασης τέχνης. Το περιβάλλον ολόγυρα χαρακτηρίζεται βιομηχανικό καθώς παραμένουν μόνιμα τα απομεινάρια της βιομηχανικής εποχής αλλά οι άνθρωποι, ζεστοί και δημιουργικοί, ετοιμάζονται να μας ξανασυστήσουν τη γειτονιά κάτω από τις γραμμές καθώς πάντα υπάρχουν αλλαγές, νέες αφίξεις, καινούργια πρόσωπα, νέοι χώροι...
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 21 ως και τις 25 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, dj sets, party, live μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, βραδιές ποίησης, μέχρι και bazaar!
Παρακάτω διαβάστε: λίγα λόγια για τον κάθε χώρο που συμμετέχει, την καλλιτεχνική του δράση, την τοπογραφία και την ιστορία του αλλά και ολόκληρο το πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι με δωρεάν είσοδο εκτός από το Methodia Live Stage που έχει τιμή εισιτηρίου.
Το Soire De Votanique, ο πρώτος χώρος που άνοιξε στον Βοτανικό ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα εργαλείων, παλιατζίδικα και αποθήκες, θα γιορτάσει σε λίγο τα 14α γενέθλιά του. Στο φιλικό περιβάλλον του Soiree θα φιλοξενηθούν live και Dj Set με ώρα έναρξης 21:30 με 22:00 και ακαθόριστο κλείσιμο, μιας και τα events που γίνονται εδώ έχουν σαν γνώμονα το κέφι που δεν παύει ποτέ, κάτι που αποτελεί πλέον παράδοση. Το κουαρτέτο Markos Elektrik θα ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ με ορχηστικές διασκευές πάνω στη μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη ενώ οι Muchatrela, η μπάντα με τον πιο ζωντανό ήχο και την πιο κεφάτη διάθεση στην πόλη, αποτελούν το ιδανικό κλείσιμο του Festival για το Soiree με τις ξεσηκωτικές Hot Jazz, Balkan, Swing, και Reggae μουσικές τους που φέτος έχουν εμπλουτίσει με νέα δουλειά. Οι Karbonwhyte η πενταμελής μπάντα που στα προηγούμενα Festival μας ξεσήκωσε με τον δυνατό τρόπο που έχει για να μας αφηγηθεί rock, pop και jazz ιστορίες θα είναι ξανά μαζί μας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου με νέα γεγονότα! Στα decks του Soiree και φέτος ο διεθνής συνθέτης και DJ Cayetano την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μας υπόσχεται ένα ατέλειωτο party ενώ η παραγωγός Κατερίνα Καφετζή (KAFKA) με τις εξαίσιες μουσικές προτάσεις της και guest τον Γιάννη Στάνκογλου θα είναι εδώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου! 

Το Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός, ένας χώρος όπου πολύ συχνά φιλοξενούνται μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έχει προγραμματίσει για φέτος μια μεγάλη συναυλία έκπληξη με τραγούδια από την Καλλιθέα -το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου- που θα στηθεί στον πεζόδρομο της εκκλησίας του Προφήτη Δανιήλ και είναι ανοιχτή στο κοινό! Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο Panu Manu, ιδιαίτερα αγαπημένος στο κοινό, μετά την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή των προηγούμενων συμμετοχών του μας υπόσχεται για μια ακόμη φορά δυνατές μουσικές και λόγια υπό την επήρεια πολλών ντεσιμπέλ. Ο Θεσσαλός ανοίγει το Φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο με προβολές στην αυλή. Οι δύο πρώτες μέρες λοιπόν φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάκη Παπαδημητράτου γνωστού για τις cult και ανεξάρτητες παραγωγές του με τις ταινίες «Κλέφτες» και «Τσίου», Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Και οι δύο ταινίες απέσπασαν βραβεία και πολύ καλές κριτικές ενώ στα χρόνια που πέρασαν εξακολουθούν να είναι το ίδιο φρέσκες και επίκαιρες. Ο Θεσσαλός κλείνει για φέτος το festival με το δεύτερο μέρος της θεατρικής παράστασης ΔΕ Variète Vo.2. Το «αστικό βαριετέ» του Μάκη Παπαδημητράτου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου που σκιαγραφεί με φευγάτο χιούμορ αναγνωρίσιμους τύπους της αθηναϊκής ανθρωπογεωγραφίας, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο χειμώνα θα παρουσιαστεί ολόκληρο την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ένα ξεκαρδιστικό φινάλε για το Φεστιβάλ Βοτανικού με την υπογραφή του Παραδοσιακού καφενείου Θεσσαλός και guest τον Σπύρο Γραμμένο!
Η Μπιέλα μας φέτος μεγάλωσε και το διπλογιορτάζει! Από το φετινό καλοκαίρι ο χώρος μεγάλωσε, η ομάδα μεγάλωσε και με το κέφι να παραμένει αναλλοίωτο συμμετέχει στο Φεστιβάλ με νέες αφίξεις και προγράμματα αγαπημένα. Η Μπιέλα σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα συμμετέχει με live μουσικές και μια μεγάλη ποικιλία στο πρόγραμμα με κοινή συνισταμένη το ατέλειωτο κέφι: από Rock μέχρι έντεχνο και από λαϊκό μέχρι κρητικό και ρεμπέτικο. Η έναρξη την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με τους «Μουσικώς Χύμα» μια μπάντα που το όνομά της τα λέει όλα αφού ενώνουν πολλά και διαφορετικά ρεμπέτικα και λαϊκά μουσικά ακούσματα σε μια χύμα ενότητα. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ακολουθεί Rock βραδιά με τους Μάνο Λυδάκη και Φώτη Ανδρικόπουλο που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν με τις κιθάρες τους και τις μοναδικές φωνές τους σε μουσικά μονοπάτια της εγχώριας και διεθνούς σκηνής αλλά και δικές τους συνθέσεις! Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Έλενα Δεληχρήστου με την ορχήστρα της ετοιμάζεται να μας μαγέψει με την υπέροχη φωνή της σε γνωστά λαϊκά σταυροδρόμια που συναντούν κλασικά τραγούδια και δικές της συνθέσεις. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου λαϊκά και όχι μόνο αφού ο Γιώργος Λάσκαρις και ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος μας διηγιούνται ιστορίες αγάπης που δεν οριοθετούν μόνο ένα είδος μουσικής. Η Μπιέλα αγαπά πολύ την Κρητική μουσική και επιλέγει έτσι να κλείσει το Φεστιβάλ για φέτος, με ένα κρητικό γλέντι που μας υπόσχεται να εξελιχθεί με πολλές εκπλήξεις ο Δημήτρης Πρωτογεράκης και το συγκρότημα του την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. 

Μια νέα άφιξη στη γειτονιά αλλά και το Φεστιβάλ είναι το Bar-resto Laika που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει live, ποιητικές βραδιές, Dj set και bazaar. Η έναρξη του Φεστιβάλ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου γίνεται με τους Hot Club de Grece μια μπάντα που καλύπτει μουσικά στυλ από Jazz μπαλάντες, Bossa Nova, Blues μέχρι Bebop και Funk ρυθμούς, πάνω σε Αμερικάνικα και Γαλλικά standards, παιγμένα πάντα με το δικό τους ξεχωριστό ύφος. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αλλάζει το ύφος με τους Σπύρο-Μήτσο-Βίκη να μας υπόσχονται μια κεφάτη ρεμπέτικη βραδιά, και η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην ποίηση με τους Ζ. Δ. Αϊναλή, Νίκο Βιολάρη, Άννα Γρίβα, Λαμπριάνα Οικονόμου, Μιχάλη Παπαντωνόπουλο, Γιώργο Πρεβεδουράκη να μας διαβάζουν ποιήματά τους , ενώ θα ακολουθήσει DJ party με τους Katerina K. & Kostas Theo και μουσικές επιλογές New Wave, Dark Wave και Synth. Ακολουθεί ρεμπέτικη βραδιά με τους Αντιγόνη Μπασακάρου, Αργύρη Νικολάου και Κώστα Τσιγώνια το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και το Φεστιβάλ για φέτος κλείνει για το Bar-resto Laïka με Art Craft Bazaar που θα ξεκινήσει από τις δύο το μεσημέρι και είναι μια πολύ καλή αφορμή να επισκεφθείτε το φεστιβάλ από νωρίς!
Μια ακόμη νέα άφιξη στη γειτονιά και στην περιοχή είναι και το Methodia Live Stage που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις γραμμές του τρένου. Με live, party και ένα μικρό Rock Festival σε ένα πρόγραμμα εμπλουτισμένο με πολλές εκπλήξεις, συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με μια μουσικοθεατρική παράσταση έκπληξη ενώ την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου θα ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ με τέσσερα συγκροτήματα από τη Rock μουσική σκηνή θα ανέβουν στο μεγάλο stage του χώρου από τις οκτώ το βράδυ. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οι Παπιστάνοι, μια μπάντα που έχει συνδέσει το όνομά της με την Ικαριώτικη παράδοση των πανηγυριών, αφού σε αυλές και σε πλατείες μεταφέρουν, από ψυχή σε ψυχή και με ψυχή, το Διονυσιακό συναίσθημα του γλεντιού, της ατέλειωτης χαράς, του ξένοιαστου καλοκαιριού, ταυτόσημου με το υπέροχο νησί της Ικαρίας, μας περιμένουν για ένα αυθεντικό Ικαριώτικο γλέντι.. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το Methodia Live Stage φιλοξενεί μια πλειάδα Dj’s που έχουν οργανώσει ένα ολονύχτιο party σε άλλη διάσταση. Οι U-Recken, Imaginarium, Sonic Entity, Spyros Wom, El Mahico, και Eject μας καλούν στο Psychedelic Party τους από τις δέκα το βράδυ, ετοιμαστείτε για πολύ χορό! Το Festival κλείνει με το Music Space party που γίνεται με αφορμή την έναρξη του Μεγάλου Διαγωνισμού Καλλιτεχνών που διοργανώνει ο χώρος. 

Το BAUMSTRASSE φέτος συμμετέχει με έργα του Ευρυπίδη ξεκινώντας με το έργο «Κύκλωψ» σε σκηνοθεσία της Φένιας Τσάμη την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η παράσταση ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ “ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΧΘΗ - ΜΗΔΕΙΑΣ ΥΛΙΚΟ - ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" του Heiner Muller, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πανάδη. Η παράσταση, ως αποτέλεσμα οκτάμηνου εργαστηρίου εν εξελίξει, αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης του έργου του Heiner Muller και μια πρόταση προσέγγισης της σκηνικής δράσης γενικότερα. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση ΙΩΝ του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα ενώ την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το φινάλε γίνεται με “ΚWAIDAN”, του Λευκάδιου Χερν Μύθοι και ιστορίες για παράδοξα πράγματα πρόκειται για Παρουσίαση του εργαστηρίου “H Φωνή των Ανθρώπων” (δεύτερος κύκλος). Υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η Μάρθα Φριντζήλα και έχει ώρα έναρξης 23.00 ενώ όλες οι παραστάσεις έχουν ώρα έναρξης 21.00 και είναι με δωρεάν είσοδο.

Οι Quilombo συμμετέχουν στο Φεστιβάλ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και είναι μια από τις εκπλήξεις μας αφού η περιοχή θα πλημμυρίσει από τους αφρο-βραζιλιάνικους ρυθμούς της μπάντας, που θα παρελάσει στους δρόμους ξεκινώντας στις εννιά με αφετηρία το Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός. Η πορεία της μπάντας θα ολοκληρωθεί στο χώρο του Quilombo Centro Cultural, όπου θα δώσει τη σκυτάλη στον Dj KyrBill Funk Afrobeat Reggae Brass and Tropical Grooves.
Αναλυτικό Πρόγραμμα

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου
· 21:30 | Live: Markos Elektrik| La Soiree De Votanique
· 21:30 | Πρoβολή: Κλέφτες του Μάκη Παπαδημητράτου| Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:30 | Live: Μουσικώς Χύμα (Μάλαμα Σεβαστού, Γιώργος Αγγελόπουλος, Μανώλης Σουρανάκης) | Μπιέλα
· 21:30 | Live: Hot Club de Grece | Laïka
· 21.00 | Μουσικοθεατρική παράσταση | Methodia Live Stage
· 21:00 | Παράσταση: ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη, σκηνοθεσία Φένια Τσάμη | Βaumstrasse

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
· 21:30 | Live: Karbonwhyte| La Soiree De Votanique
· 21:30 | Πρoβολή: Τσίου του Μάκη Παπαδημητράτου| Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:30 |Live: Μάνος Λυδάκης Φώτης Ανδρικόπουλος | Μπιέλα
· 21:30 | Live: Βίκη (Τραγούδι) –Μήτσος (Κιθάρα, Φωνή)– Σπύρος (Μπουζούκι, Φωνή) - μαζί τους ο Γρηγόρης Λάγγας στο βιολί (Προπολεμικά ρεμπέτικα και Σμυρνέικα) | Laïka
· 20:00 | Live: Rock Festival | Methodia Live Stage
· 21:00 | Παράσταση: “ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΧΘΗ – ΜΗΔΕΙΑΣ ΥΛΙΚΟ – ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" του Heiner Muller, σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης | Βaumstrasse

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
· 22:30 | Dj set: Cayetano | La Soiree De Votanique
· 21:30 |Live: Panu Manu | Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:30 | Live: Έλενα Δεληχρήστου | Μπιέλα
· 21:00 | Βραδιά ποίησης (Ζ. Δ. Αϊναλής, Νίκος Βιολάρης, Άννα Γρίβα, Λαμπριάνα Οικονόμου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιώργος Πρεβεδουράκης) | Laïka
· 23:00 |Dj set: Katerina K. & Kostas Almost (New Wave/Dark Wave/ Synth) | 21:00 | Βραδιά ποίησης (Ζ. Δ. Αϊναλής, Νίκος Βιολάρης, Άννα Γρίβα, Λαμπριάνα Οικονόμου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιώργος Πρεβεδουράκης) | Laïka
· 22:00| Ικαριώτικο γλέντι με τους Παπιστάνους | Methodia Live Stage
· 21:00 | “ΙΩΝ” Ευριπίδη, σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα | Βaumstrasse

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
· 22:30 | Dj set: ΚΑΦΚΑ &Γιάννης Στάνκογλου (guest) | La Soiree De Votanique
· 21:30 | Live: Τραγούδια από την Καλλιθέα | Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:30 | Live: Γιώργος Λάσκαρις Γιάννης Ζαχαρόπουλος (λαϊκά και όχι μόνο) | Μπιέλα
· 21:30 | Live: Αντιγόνη Μπασακάρου, Αργύρης Νικολάου-Κώστας Τσιγώνιας (ρεμπέτικη βραδιά) | Laïka
· 22:00 | Party: Psychedelic Party (U-Recken, Imaginarium, Sonic Entity, Spyros Wom, El Mahico, Eject) | Methodia Live Stage
· 21:00 | Live: Οι Quilombo στους δρόμους του Βοτανικού – αφετηρία Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:30 | Live: Φοίβος Δεληβοριάς | Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 22:30 | Dj Party: Dj KyrBill | Quilombo Centro Cultural

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
· 22:00 | Live: Muchatrela | La Soiree De Votanique
· 21:30 | Παράσταση: Δε Variete Vol. 2 των Μάκη Παπαδημητράτου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλου - Guest Σπύρος Γραμμένος| Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός
· 21:00 | Live: Δημήτρης Πρωτογεράκης με το συγκρότημα του, Κρητικό ξεφάντωμα και εκπλήξεις | Μπιέλα
· 14:00 |Bazaar: Art Craft Bazaar | Laïka
· 20:00 | Music Space party | Methodia Live Stage
· 23:00 | Λευκάδιου Χερν “ΚWAIDAN”, Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μάρθα Φριντζήλα | Βaumstrasse

Διευθύνσεις Χώρων
La Soiree De Votanique: Καστοριάς 37, τηλ. 210 3471401
Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός: Μελενίκου 2, τηλ. 213 0222335
Μπιέλα: Κορυτσάς 14, τηλ. 210 3456110
Laïka: Πέλλης 30, τηλ. 215 5013801
Methodia Live Stage: Κωνσταντινουπόλεως 113 & Αγίου Όρους 15, τηλ 6942565249
BAUMSTRASSE: Σερβίων 8, τηλ. 6983313302
Quilombo Centro Cultural: Σερβίων 8 , τηλ. 21 0522 7961

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη