Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το Φιλί του Gustav Klimt

“...Όποιος θέλει να με γνωρίσει ως καλλιτέχνη, γιατί μόνο αυτό έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά τους πίνακές μου και να προσπαθήσει να μάθει από αυτούς ποιός είμαι και τί θέλω...”
Gustav Klimt


Το Φιλί (γερμανικά: Der Kuss) είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου.
Το παράδοξο είναι πως ένας άλλος πίνακας του Klimt, λιγότερο γνωστός, έχει κάνει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία! Το 2006 ο πίνακας του Klimt με τίτλο “Portrait of Adele Bloch-Bauer I” δημοπρατήθηκε με 154 εκατομμύρια δολάρια, η πώληση του οποίου προκάλεσε σοκ στην αγορά των έργων τέχνης, όχι μόνο για το αστρονομικό ποσό που καταβλήθηκε, αλλά και για την απόλυτη μυστικότητα με την οποία έγινε η πώληση.

Το φιλί του Klimt, το πιο διάσημο έργο του και ένα από τα διασημότερα της Αρ Νουβό, δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1907-1908 και ανήκει στη λεγόμενη χρυσή περίοδο του Klimt.

Αρ Νουβό
Αρ Νουβό ή Αρτ Νουβό (Νέα Τέχνη) ήταν ένα διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κινήματος ήταν η επιτήδευση της μορφής, κυρίως για στοιχεία που αντλούνται από τη φύση, καθώς και η στενή συσχέτισή του με τον συμβολισμό. Διάσημοι ζωγράφοι της Αρ Νουβό υπήρξαν ο Edvard Munch, ο Henri de Toulouse-Lautrec και φυσικά ο Gustav Klimt.

Η χρυσή περίοδος του Klimt
Τα έργα του Klimt μεταξύ 1899 και 1910 είναι αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη χρυσή περίοδο του καλλιτέχνη, κατά την οποία ο ζωγράφος διακοσμεί το φόντο με πολυάριθμα σχήματα και λεπτομέρειες, συχνά και με φύλλα χρυσού.

Το φιλί
Η γυναίκα σε αυτόν τον πίνακα είναι υποταγμένη στον άντρα, σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα άλλα έργα του Klimt, στα οποία ο ρόλος της είναι κυρίαρχος.
Κάθεται γονατισμένη μέσα στην αγκαλιά του συντρόφου της, με κλειστά τα μάτια, περιμένοντας το φιλί με κάποια μικρή ταραχή. Το δεξί της χέρι έχει περάσει πίσω από τον λαιμό του άντρα, ενώ το αριστερό της χέρι ακουμπά το χέρι του συντρόφου της.
Τα ρούχα της γυναίκας είναι εφαρμοστά, προσδίδοντάς της ακόμη περισσότερο ερωτισμό. Το φόρεμα αφήνει να φανούν οι ώμοι της γυναίκας και τα χέρια της, καθώς και τα γυμνά της πόδια από το ύψος του γονάτου.
Το πρόσωπο του άντρα διακρίνεται ελάχιστα. Είναι όρθιος, έχει γείρει πάνω στη γυναίκα, ενώ τα χέρια του κρατούν το κεφάλι της συντρόφου του.
Το χρυσό του ένδυμα είναι βαρύ και καλύπτει όλο του το σώμα, αφήνοντας μόνο να φανούν το κεφάλι, ο λαιμός, ο ώμος και τα χέρια του.


Η ιστορία πίσω από το ζευγάρι του “Φιλιού”
Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι αστικοί μύθοι γύρω από το ζευγάρι που “κρύβεται” πίσω από τον πίνακα.
Κατά την πρώτη εκδοχή, η γυναίκα που απολαμβάνει το φιλί του αγαπημένου της, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Klimt, είναι η Emilie Flöge, με την οποία ο ζωγράφος γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 17 χρονών.
Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι μαζί με τον Klimt στον πίνακα απεικονίζεται ένα από τα μοντέλα του, που την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως Red Hilda και η οποία είχε ποζάρει ξανά για εκείνον στα έργα του “Δανάη” και “Χρυσόψαρα”.
Το “φιλί”, όποιο ζευγάρι τελικά και να αναπαριστά, κατάφερε να απεικονίσει εκπληκτικά τον έρωτα μέσα σε έναν χρυσό και λουλουδένιο κόσμο, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να κατοικεί μόνιμα.


Γιώργος Περισανίδης

Πηγές: clickatlife.gr, wikipedia.org, huffingtonpost.gr, lifo.gr

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη