Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αυτοκράτωρ Αδριανός

Ένας άνθρωπος σαρώνει με την παρουσία του το χώρο από τη μία άκρη στην άλλη ενσαρκώνοντας μία εμβληματική φυσιογνωμία της ιστορίας μας με σπουδαίο έργο. Ο Χρήστος Λιακόπουλος έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμηνεύει έναν από τους καλύτερους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπέροχο φιλέλληνα και λάτρη του ελληνικού πνεύματος που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε το όνομά του καθημερινά αλλά ελάχιστοι μπήκαμε στη διαδικασία να τον ανακαλύψουμε ως προσωπικότητα.
Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει παράσταση για τη ζωή και το έργο του Αυτοκράτορα Αδριανού αλλά δεν κερδίζει τόσο γι΄αυτό όσο για την ατμόσφαιρα με την οποία φορτίζεται ο χώρος, την όμορφη ροή του κειμένου, την ιδανική χροιά του Χρήστου Λιακόπουλου -όσο σκληρός χρειάζεται, όσο γλυκός απαιτείται και υπέροχα αισθαντικός-, για τις πετυχημένες μουσικές επιλογές που ντύνουν την ιστορία και τόσα άλλα.

Όπως θα φαντάζεστε, η σκηνή γεμίζει ολόκληρη από την δυναμική παρουσία του ηθοποιού χωρίς να παρεμβάλλεται κάτι ανάμεσα σε κοινό και δρώμενα. Ο Αδριανός είναι εκεί, ξαναζωντανεύει για χάρη μας, μας αφηγείται όσα έζησε, πώς ξεκίνησε, πώς κατέληξε. Όλη η ζωή του έτσι όπως προκύπτει από τις ιστορικές καταγραφές μαζί με μυθοπλαστικά στοιχεία για το καλολογισμό του κειμένου... ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, μια συνέχεια που σε απορροφά στην εξιστόρηση, σε μεταφέρει στην εποχή και σε διδάσκει.
Η παράσταση έχει ιδανική διάρκεια (κι αν τελειώνοντας νιώσετε ότι θέλατε λίγο ακόμα είναι γιατί θα έχετε απολαύσει το ταξίδι) και ο Χρήστος Λιακόπουλος ερμηνεύει με πάθος, διαθέτοντας την κατάλληλη φυσιογνωμία μαζί με σωματότυπο και χροιά, ένα έργο που πατάει γερά στα πόδια του, έχει τις σωστές γραμμές και αφηγηματικές ενότητες ενώ τα μουσικά θέματα που επενδύουν το εγχείρημα οπωσδήποτε προσφέρουν υπέρ του θεάματος.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Ο Χρήστος Λιακόπουλος για την ιδέα και έμπνευση τής παράστασης αυτής λέει χαρακτηριστικά:
Χ.Λ.: Η "γνωριμία" μου με τον Αυτοκράτορα Αδριανό έγινε εντελώς τυχαία. Στο τέλος μιας εκδήλωσης στο Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο, όπου με είχαν καλέσει να διαβάσω αποσπάσματα από κείμενα που αφορούσαν τη σχέση Αδριανού-Αντίνοου, με προσέγγισαν κάποιοι θεατές οι οποίοι μου μίλησαν με μεγάλο θαυμασμό γι' αυτήν την ξεχωριστή, ιστορική προσωπικότητα και, απροσδόκητα, εμπνεύστηκα... κυρίως από το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Απομνημονεύματα Αδριανού.
Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα πως είχα αρκετά κοινά στοιχεία με τον Αδριανό και στον χαρακτήρα αλλά και στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και άρχισα να γράφω. Έτσι προέκυψε αυτός ο μονόλογος που είναι ένας συνδυασμός ιστορικών γεγονότων και εικόνων που γεννούσε η φαντασία μου και πιστεύω πως ολοκλήρωσαν τον ήρωά μου και τη ζωή του.
Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι, είτε είμαστε αυτοκράτορες είτε κοινοί θνητοί, έχουμε τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανασφάλειες, τα ίδια θέλω... και ύψιστος σκοπός  μας -το καταλαβαίνουμε ή όχι- είναι ν' αγαπηθούμε βαθιά κι απόλυτα. Μέχρι το θάνατό μας.

Συντελεστές:
Κείμενο: Χρήστος Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά
Φωτισμοί: Αναστασία Μαρκουτσά, Σπύρος Παπαδημητρίου
Κοστούμι: Μίκα Πανάγου
Κατασκευή Κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα
Επιμέλεια μουσικής: Χρήστος Λιακόπουλος
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβόσιτας
Φωτογραφίες: Γιάννης Βότσαρης
Γραφιστική επιμέλεια: Τζουλιάνα Νίκα
Στο ρόλο του Αδριανού: Χρήστος Λιακόπουλος

Στο θέατρο Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός. 2103411651
Πρεμιέρα 21 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια 70 λεπτά
Κρατήσεις: 6931487409
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις!
Ο Χρήστος Λιακόπουλος προσφέρει 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της 1ης Απριλίου και 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της 2ης Απριλίου 2017 σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους γενικούς όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες με τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει την 1η Απριλίου 2017 και οι τυχεροί θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα ενώ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την προσέλευσή τους στο τηλέφωνο των κρατήσεων: 6931487409.
k
Καλή τύχη!
Επίσης, εκμεταλλευτείτε την προσφορά του Χρήστου Λιακόπουλου για τους αναγνώστες του koukidaki ο οποίος προσφέρει δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός (1+1) για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο κρατήσεων (6931487409) με αναφορά της προσφοράς κατά τη κλήση σας.


Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (76μ.Χ.-138μ.Χ.) ήταν ένας από τους 5 "Καλούς Αυτοκράτορες" της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διέγραψε τα χρέη των πολιτών προς το κράτος, μοίρασε στους αγρότες κτήματα που οι μεγάλοι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει ακαλλιέργητα, αύξησε την ελευθερία των γυναικών, απαγόρευσε την κακομεταχείρηση των δούλων και εξανθρώπισε το νομικό κώδικα. Έχτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά, ναούς και θέατρα. Ήταν ουμανιστής, βαθύτατα φιλέλληνας και λάτρης του ελληνικού πνεύματος. Αγαπούσε ιδιαίτερα τις διδαχές των Στωικών και του Επίκουρου. Στην Αθήνα αποπεράτωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, κατασκεύασε ένα υδραγωγείο, την Μεγάλη Βιβλιοθήκη δίπλα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και επέκτεινε την Αθήνα κατά μήκος του Ιλισσού.
Έζησε έναν πολύ μεγάλο έρωτα με έναν Έλληνα της Κλαυδιόπολης, τον Αντίνοο που, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νείλο, βρέθηκε πνιγμένος, σε ηλικία 20 ετών. Ο Αδριανός πόνεσε βαθύτατα, θεοποίησε τον Αντίνοο, έδωσε το όνομά του σε πόλεις, έκοψε μετάλλια με τη μορφή του και κατασκεύασε αγάλματα προς τιμήν του σε όλη την Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια του Ιουδαϊκού πολέμου αρρώστησε βαριά και, στα 62 του χρόνια, κατέληξε.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη