Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Cloud Atlas


Οι αδερφοί Andy και Lana Wachowski τολμούν να μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του David Mitchell. Η φιλοσοφία του Cloud Atlas είναι ότι όλα συνδέονται. Οι πράξεις ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές εποχές επηρεάζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόσμου -με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Θα μπορούσα να γράψω, των κόσμων. Μια πράξη καλοσύνης προς την ανθρωπότητα ταξιδεύει μέσα στους αιώνες. Μια καλή πράξη εμπνέει την επανάσταση του μέλλοντος για ένα καλύτερο αύριο.
Μπερδεύτηκες; 
Σκέψου μόνο ότι μέχρι σήμερα το βιβλίο θεωρείτο αδύνατο να κινηματογραφηθεί!

Είναι ακριβώς εκείνο το είδος της ταινίας που άλλους θα τους αφήσει εκστασιασμένους μπροστά στο πανί, άλλους με αναπάντητα ερωτήματα και απορίες, και άλλους, περισσότερο δύσπιστους, με τα φρύδια σμιχτά. 
Έξι ανεξάρτητες ιστορίες που αφορούν έξι διαφορετικές χρονικές στιγμές και έξι διαφορετικοί χαρακτήρες που τους, ή, θα τους συνδέσει μια καλοσύνη για τον κόσμο. Άνθρωποι, που τους χωρίσουν πολλά έτη και φέρουν το ίδιο γενετήσιο ή επίκτητο σημάδι στο κορμί τους. Ταξιδεύουμε χρονικά και τοπικά. Από ένα νησί του Ειρηνικού τον 19ο αιώνα, μέχρι την Σεούλ του 2144 και με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σκωτία του 1936 και το Σαν Φρανσίσκο του 1973, για να καταλήξουμε σε ένα ακόμη πιο μακρινό μέλλον, σε κάποιον άλλο γαλαξία.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο στην πλοκή του. Το κατόρθωμα των συντελεστών της είναι ότι μας μεταφέρουν από τη μία εποχή στην άλλη και από τη μία ιστορία στην άλλη με τρόπο τέτοιο ώστε να παρακολουθούμε με άνεση τις αλλαγές χωρίς να μας μπερδεύει. 

Οι κύριοι και κυρίες.. Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Hugh Grant, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishau, James d’Arcy υποδύονται πολλαπλούς ρόλους. Πολλές φορές το παιχνίδι τού να ανακαλύψω ποιος ηθοποιός κρύβεται πίσω από την κάθε μάσκα, ήταν επικίνδυνη παρεμβολή. Αν μπορείς να αφεθείς στο φιλμ χωρίς να σε επηρεάσουν οι μεταμορφώσεις των ηθοποιών, είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις. Όταν η τρίωρη προβολή λήξει θα έχεις τον χρόνο να αποκαλύψεις το ποιος είναι ποιος και να δώσεις τα εύσημα στο θαυμαστό κόσμο του μακιγιάζ.



Μου άρεσε που είδα τον Γκραντ μετά από καιρό και μάλιστα σε ένα τέτοιο είδος. Πολύ καλός, όπως και ο Χανκς και η Μπέρι. Η ταινία θα ήταν οπωσδήποτε φτωχότερη χωρίς αυτούς. 

Θα μπορούσα να πω ότι η ταινία πραγματεύεται τη μετεμψύχωση, όπως διάβασα κι αλλού, αλλά δε το εισέπραξα ακριβώς έτσι. Υπάρχει εκείνο το σημάδι που "ταξιδεύει" στις γενιές των ανθρώπων και "σημαίνει" το καλό που κάνει ή έκανε ή θα κάνει εκείνος που το φέρει. Η αίσθηση της μετεμψύχωσης γίνεται εντονότερη όταν ο κακός άνθρωπος της μιας εποχής εμφανίζεται ως δείγμα καλού στην άλλη. Δε θέλω όμως να τοποθετηθώ ξεκάθαρα. Το αφήνω επάνω σας. Εξάλλου, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο που, ίσως, να μου έδινε κάποιες κατευθύνσεις.

Με δυο λόγια: Δε θα βαρεθείς, παρά τη μεγάλη διάρκεια. Θα μαγευτείς από τις εικόνες και τη πλοκή. Θα σε ταξιδέψει και θα σε γεμίσει χρώματα. Ελάχιστα αστεία και πολύ ενδιαφέρουσα για τα μηνύματα που κρύβει στα καρέ. Ταξίδι σε γη και ουρανό. Ταξίδι σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ταινία εποχής, κοινωνική, αστυνομική, κομεντί, επιστημονικής φαντασίας, και πολλά άλλα.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη