Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Όλα είναι στο μυαλό σου




Καλεσμένη στην γενική πρόβα της παράστασης, μία μέρα πριν την πρεμιέρα, αισθάνομαι ευνοημένη, τυχερή και προνομιούχα. Το εκτιμώ δεόντως και σπεύδω να οργανώσω την παρουσία μου.

Ο Νίκος Καμτσής μετέφρασε και σκηνοθέτησε το έργο της Robin Swicord "Criminal minds" και μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του, Τάκη Χρυσικάκο και Χριστίνα Θεοδωροπούλου, αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στον κόσμο των ηρώων του.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το πρόγραμμα της παράστασης "Όλα είναι στο μυαλό σου"

Δύο κατάδικοι και μια φίλη τους προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την απόδραση εκείνων, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Ο Έντυ Ρέι παίρνει ουσιαστικά την απόφαση για την απόδρασή τους και καταστρώνει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι του είχαν απομείνει ελάχιστες μέρες ποινής στις Αγροτικές Φυλακές, όπου γνώρισε και "ξεχώρισε" τον άλλο κατάδικο του έργου, τον Ρέινφροου. Αυτός ο δεύτερος τύπος είναι δραπέτης εν αγνοία του αφού στη μνήμη του συγκρατεί μόνο το τελευταίο λεπτό της ζωής του. Ο Έντυ Ρέι βλέπει στο πρόσωπο του Ρέινφροου έναν χαρισματικό άνθρωπο με κρυφά, αλλά μεγάλα ταλέντα και ποντάρει σε αυτόν για να βοηθηθεί ο ίδιος. Συνένοχη η φίλη του, η Μπίλυ Μαρί. Απλή κοπέλα και πρώην πορνοστάρ. Επιθυμεί να ξεχάσει το παρελθόν της και ονειρεύεται ένα μέλλον καθόλα συμβατικό, απλό και ήσυχο. 
Οι τρεις τους είναι απόλυτα χαμένοι. Χωρίς μέλλον και καταζητούμενοι σε όλη τη χώρα. Δεν έχουν ούτε λεφτά, ούτε σπίτι, ούτε και μια -άμεση- προοπτική για να αποκτήσουν. Μπροστά τους ένα αδιέξοδο. Δεν τους ανήκει τίποτα και δεν έχουν τίποτα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι αρνούνται να κατανοήσουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Κυρίως, βέβαια, το ζευγάρι που διαθέτει μνήμη (έστω επιλεκτική). Την Μπίλυ Μαρί την απασχολεί το ότι αναγκάστηκε να "χάσει" το αυτοκινητάκι της και αν είναι καλή στη φωτογραφία της που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες (!) ενώ τον Έντυ-Ρέι τον απασχολεί αν ο άνευ-μνήμης συν-δραπέτης "φίλος" του την έπεσε στη σύντροφό του κι αν εκείνη υπέκυψε... και άλλα τέτοια θέματα, που στο σύνολο των προβλημάτων τους είναι ουσιαστικά ανούσια.
Η μνήμη και η αμνησία, η συνείδηση και η άγνοια. Οι αντιθέσεις του έργου αλλά και η γοητεία του. Μια μαύρη κωμωδία που βλέπεται -ή διαβάζεται- απνευστί, ανεβαίνει στο θέατρο "Τόπος Αλλού" με αυτούς τους καταπληκτικούς συντελεστές.


Όλα είναι στο μυαλό σου (Criminal minds)


Η Δέσποινα Πολίτου, θεατρολόγος-φιλόλογος, γράφει για το έργο, μεταξύ άλλων...
"Αν και το έργο μοιάζει να είναι ημιτελές γιατί καμιά συνωμοσία δεν αποκαλύπτεται, το ενδιαφέρον του έγκειται κυρίως στους χαρακτήρες που είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι. Ενδεχομένως, ο στόχος της συγγραφέως δεν ήταν να καταλήξει σε ένα happy end ή σ' ένα τέλος αριστοτελικό, αλλά να μας παρουσιάσει την προσωπικότητά τους. Η Swicord προβαίνει στο ξεφλούδισμα της ανθρώπινης ψυχής και δη της εγκληματικής ή δυνάμει εγκληματικής ψυχής. Κινητήριος άξονας στην απόπειρά της αυτή αποτελεί η αντίθεση μνήμη - αμνησία!"

Το κείμενο βγάζει ζωντάνια και φρεσκάδα. Οι ηθοποιοί ακολουθούν τους χαρακτήρες τους με συνέπεια. Οι στιγμές που χαμογελάω σαν θεατής είναι αρκετές αλλά όταν η αυλαία πέφτει, μου μένει κάτι πικρό σαν γεύση. Μια θλίψη για την κατάντια και κατάληξη αυτών των χαρακτήρων που, στο μεταξύ, τους έχω συμπαθήσει.
Το σύνολο κερδίζει πόντους και από τα τραγούδια, που ερμηνεύει ο Γιάννης Ζουγανέλης. 



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη