Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τραγέλαφος (το χρονικό μιας κρίσης)


Ξεχωριστή παράσταση πάνω στο έργο των Ιωάννη Κουτεντάκη και Γεωργίας Αγγουριδάκη μετά την προσαρμογή για τις ανάγκες του χώρου από τους Θεόδωρο Εσπίριτου και Ρούλα Πατεράκη.


Όλα διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο όπου οι Ολύμπιοι θεοί και ο Καραγκιόζης συνυπάρχουν ενώ οι κοινοί θνητοί μαστίζονται από μια οικονομική κρίση που τους κάνει να ταυτίζονται με την προσωπικότητα-κατάσταση του Καραγκιόζη και να έχουν παύσει τις θυσίες προς τους θεούς. Καθώς οι θεοί δυσαρεστούνται, ο Δίας αναθέτει, σε όσους από αυτούς συνεχίζουν να παραβρίσκονται στα συμβούλια, να κατέβουν στην Αθήνα και να προβούν σε μέτρα (μηχανισμούς) στήριξης. Οι άνθρωποι όμως δε θα αγκαλιάσουν τις θέσεις τής Αθηνάς, του Ερμή και του σκανδιναβού Θωρ.
Μια κουκουβάγια-κουκουβαγίτσα-Γίτσα, που ονειρεύεται να ανοίξει κομμωτήριο στο Κολωνάκι, έχει αναλάβει χρέη γραμματέα και κρατά τα πρακτικά των συνεδρίων που γίνονται στον Όλυμπο εκ μέρους τής Αθηνάς που την προστατεύει. Ο Πάνας, περισσότερο ως αποτυχημένος τράγος παρά σαν ημίθεος, μπερδεύεται στο σύνολο και διεκδικεί φωνή και λόγο σε κάθε κατάσταση. Παρών και ο Τιτάνας Προμηθέας. Και ο Καραγκιόζης που ξεπηδά από τις σκιές του θεάτρου του. Άξιος αντιπρόσωπος τής ανέχειας του ανθρώπου και των αναγκών του, φωνή ταυτισμένη με τη δική του που εξοργίζει τους θεούς. Αλλά, όσο κι αν βαρέσεις έναν χάρτινο ήρωα δε πρόκειται να τον εξοντώσεις, δε θα τον πονέσεις καν. Αυτή είναι η δύναμή του.
Ένα τρίπρακτο έργο με τραγελαφικές καταστάσεις, αντιθέσεις και άπειρους συμβολισμούς. Ένας θεότρελος κόσμος που θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας. Ή που είναι ο κόσμος μας, αρκεί να αντικαταστήσουμε τα πρόσωπα και τα ονόματα με τα αντίστοιχα του δικού μας. Ένας πραγματικός τραγέλαφος όπως τον αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε.
Το έργο παρουσιάζεται σαν κωμωδία αλλά μη περιμένεις να χασκογελάσεις. Τα γέλια θα σου μείνουν μετέωρα πάνω στα χείλη. Θα σε προβληματίσουν οι χαρακτήρες. Θα σε πικράνουν οι ομοιότητες. Θα το χαρείς και θα πικραθείς εξίσου. Και στο τέλος, ετοιμάσου να χειροκροτήσεις δυνατά.


Από το σημείωμα του σκηνοθέτη Θ. Εσπίριτου:
"Οι ηθοποιοί δεν θα σου πουν πράγματα άγνωστα. Θα επιχειρήσουν όμως να επουλώσουν το τραύμα, με τη δύναμη της αθωότητας και του γέλιου. Θα πουν ακόμη -με τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ- πως παρ' όλο που εκείνοι σου έχουν στερήσει κάθε ελπίδα, δεν σημαίνει πως είσαι απελπισμένος.
Και για το τέλος,
κανείς δεν θα μπορέσει να βλάψει το φως.
Αυτή είναι η ελπίδα."


Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συμβολή των απίστευτων κοστουμιών (by Celebrity Skin), των όμορφων αντικειμένων (του Γιώργου Κωτσάκου) και των εκπληκτικών-πολυμορφικών σκηνικών (του Γκάυ Στεφάνου).
Υπέροχος ως Πάνας ο Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης και μια απίστευτη κουκουβάγια Γίτσα από την Ράνια Φουρλάνου που ξεσηκώνουν με τα καμώματά τους. Παραδίπλα, ο φοβερός Καραγκιόζης ενσαρκωμένος από τον Δημήτρη Κοράκη. Δίας ο Δημήτρης Κοράκης, Ήρα η Ντέπυ Πάγκα, Ερμής ο Πέτρος Μάνδαλος, Αθηνά η Στέλλα Νούλη, Θωρ ο Δων Χροστοδούλου και Προμηθέας ο Λευτέρης Παπακώστας.

Όλες οι φωτογραφίες από το πρόγραμμα της παράστασης

Υ.Γ.: Εσύ διανοούμενε αναγνώστη μου που κατέχεις από λέξεις, κάνε έναν κόπο και εξήγησε εκεί στο wikipedia τι θα πει τραγέλαφος καθώς αγνοείται πλήρως η έννοια.
Ντροπή.
Ευχαριστώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη