Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ηλεκτρονικά ή έντυπα βιβλία;

Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Δεν έχω αποφασίσει αλλά, δε σας κρύβω, δεν έχω εντυπωσιαστεί με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

Μου λείπει το χαρτί και η μυρωδιά. Μου λείπει η αφή, το χάιδεμα. Μου λείπει το τσάκισμα της σελίδας για να μη τη χάσω και οι υπογραμμίσεις ή οι σημειώσεις στα περιθώρια με το μολύβι.

Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος που έχει εμμονές με το παρελθόν. Το αντίθετο. Μου αρέσει και παρακολουθώ την εξέλιξη, την τεχνολογία. Ενημερώνομαι και προσαρμόζομαι άμεσα.
Στο θέμα του βιβλίου όμως... Χμμ... Μου αρέσουν οι τόμοι που στολίζουν τη βιβλιοθήκη μου. Μου αρέσει το ξεφύλλισμα. Μου αρέσει το άγγιγμα. Μου αρέσει να βλέπω το κάθε ένα από τα βιβλία μου με το δικό του σχήμα, μέγεθος, χρώμα, εξώφυλλο... πράγματα και αισθήσεις που δε μπορείς να δεις και να έχεις όταν διαθέτεις μια ηλεκτρονική μορφή της βιβλιοθήκης σου.

Από την άλλη όμως, αν έπρεπε να φύγω τρεις μήνες και ήθελα να έχω μαζί μου μερικά βιβλία για να απασχολώ το μυαλό και τη φαντασία μου τις χαλαρές μου ώρες ή αν έπρεπε να έχω μαζί μου αρκετά βιβλία για εκπαιδευτικούς ή εργασιακούς λόγους, τι θα έκανα; Κανείς δε μπορεί να ταξιδέψει με δέκα ή είκοσι βιβλία στις αποσκευές του. Και μη σας πω για εκείνον που αλλάζει σπίτι και πρέπει να μετακομίσει τη βιβλιοθήκη του! Μια περίπτωση που την έζησα και είναι πιο κουραστική και ακριβή από όσο ακούγεται.
Μάλλον, θα κρατήσουμε και τις δύο μορφές. Δε νομίζω ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει να "απεξαρτηθεί" από το έντυπο βιβλίο. Θα είναι πάντα εκεί επειδή είμαστε ρομαντικοί, επειδή καλύπτει κάποιες περιπτώσεις που η τεχνολογία αδυνατεί (όπως για παράδειγμα όταν δε μπορείς να εξαρτάσαι από μια μπαταρία ή έναν φορτιστή και όταν δεν υπάρχει μπρίζα κοντά σου), επειδή δε "χαλάει" ποτέ, επειδή έχει προσωπικότητα (όγκο, σχήμα, χρώμα, μυρωδιά και στυλ που το ηλεκτρονικό δε θα αποχτήσει ποτέ), επειδή μπορείς να το δωρίσεις σε κάποιον γράφοντας μια αφιέρωση -αξία ανεκτίμητη στο χρόνο και προσωπική, ιδιαίτερη, μοναδική σφραγίδα-, επειδή αν θυμώσεις μπορείς να το κομματιάσεις ξεσπώντας κι αν το λατρέψεις μπορείς να το στολίσεις και να το καμαρώνεις, επειδή είναι αρκετά φθηνό ώστε να του προσθέτεις κηλίδες από καφέ ή χυμό -στις παραλίες- ή λάδι, να το βρέχεις κατά λάθος και να σγουραίνουν τα φύλλα του -αλλά δε τρέχει τίποτα, κι έτσι διαβάζεται μια χαρά-, επειδή δε δημιουργεί ενοχλητικές αντανακλάσεις στην επιφάνειά του σε καμία περίπτωση κι έτσι το μόνο που χρειάζεσαι για να το απολαύσεις είναι λίγο φως... (Το τελευταίο μού φέρνει στο νου την εικόνα τού "λαθραίου" αναγνώστη κάτω από το πάπλωμα τις νύχτες με το φακό ή του πιτσιρικά που φοβάται τον σκύλο των Μπάρσκερβιλ.)

Τα "σημαδεμένα" βιβλία, από τους αναγνώστες τους, κερδίζουν εναντίων των μηχανών με όπλο την ανάμνηση και το ρομαντισμό των ανθρώπων, που πάντα θα "λυγίζουν"... μπροστά στις μικρές φθορές -επίτηδες επίκτητες ή από ατύχημα τυχαίες- που προκαλούνται πάνω στις χάρτινες σελίδες τους καθώς αλλάζουν χέρια μέσα στο χρόνο ή από το ξύπνημα που προκαλούν σε άλλες αισθήσεις και όχι μόνο στην όραση.
Από το βιβλίο "Αλήθεια τα τρως ακόμα τα νύχια σου;" της Ελένης Γκίκα
Η λατρεμένη μου Ελένη Γκίκα έχει τοποθετηθεί σχετικά από τα τέλη της δεκαετίας του 80, τότε που τα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν από λιγοστά ως σπάνια. Στο "Αλήθεια τα τρως ακόμα τα νύχια σου;" αναφέρει, κατά την πρώτη επαφή τής ηρωίδας της με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο: "Χαμογελώ αμήχανα και αρνούμαι να το διαβάσω. Το θεωρώ σαν χρέος μου, δηλαδή, αυτό στην "Άννα Καρένινα", στον "Ηλίθιο" και στο "Μικρό πρίγκιπα" που με συντρόφευε παιδί. Το θεωρώ σαν υποχρέωσή μου σ' όλους εκείνους τους αντιγραφείς που μήνες και χρόνια έγραφαν στους πάπυρους χειρόγραφα. Το θεωρώ σαν προσβολή στις κίτρινες πολυκαιρισμένες σελίδες που υπογράμμισα και τσάκισα, που μύρισα, αγάπησα και μ' έμαθαν να ονειρεύομαι. Γιατί το βιβλίο είναι και αφή και οσμή. Σαν την κούκλα μου είναι, εκείνη την πρώτη που λάτρευα και μύριζε καρύδα, και ας την κούρευα, τότε, συνέχεια. Όπως του μάγκα το κομπολόι είναι. Και σαν το κομποσκοίνι των Χριστιανών."


Πείτε τη γνώμη σας, συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα που θα βρείτε παρακάτω και κερδίστε όμορφα ebooks για τον ελεύθερο χρόνο σας.
Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες:
Το koukidaki προσφέρει κλασικά βιβλία, στην ηλεκτρονική τους μορφή, στους βιβλιόφιλους αναγνώστες του για την αγάπη, την αφοσίωση και την προτίμησή τους. Οι τυχεροί θα προκύπτουν μέσα από κληρώσεις που θα γίνονται κάθε Τετάρτη, με πρώτη κλήρωση την δεύτερη Τετάρτη του Σεπτέμβρη, μέχρι να εξαντληθούν οι τίτλοι. Δε μπορείτε να ζητήσετε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Τα βιβλία θα δίνονται με τυχαία σειρά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Κάθε Τετάρτη, μετά την κλήρωση, θα ανακοινώνονται τα ονόματα των τυχερών ενώ θα σβήνονται οι συμμετοχές τους από τη λίστα. Με μία συμμετοχή θα λάβετε μέρος σε όλες τις κληρώσεις. Δε χρειάζεται να στείλετε πολλαπλές συμμετοχές εκτός κι αν στο μεταξύ έχει αλλάξει η ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Μη ξεχάσετε να πείτε τη γνώμη σας (ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο) και ό,τι άλλο θέλετε προς το koukidaki. Τα καλύτερα σχόλια ενδέχεται να δημοσιευθούν.

Τύχη καλή. Όμορφα ταξίδια του νου και της ψυχής.
Διάφορα εξώφυλλα του κλασικού "Έγκλημα και Τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι

Σύνδεσμοι:

Φόρμα συμμετοχής στις κληρώσεις.

Αποτελέσματα ψηφοφορίας μέχρι αυτή τη στιγμή[1] σύμφωνα με τους χρήστες που έλαβαν μέρος στις κληρώσεις των βιβλίων συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής:

Ηλεκτρονικό βιβλίο: 0%

Έντυπο βιβλίο: 43%

Και τα δύο: 57%


Προτείνω: "Έγκλημα και τιμωρία", Φ. Ντοστογιέφσκι.
«Κι όμως, η ζωή υπάρχει! Κι εγώ, ζωντανός δεν είμαι αυτή, εδώ τη στιγμή; Η ζωή μου δεν τέλειωσε μαζί με τη γριά! Ορίστε, της χαρίζω τη Βασιλεία των Ουρανών -και τώρα άσε με ήσυχο, κυρά μου!»
Θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές σχολές Ψυχολογίας.


[1]Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε Τετάρτη μετά την κλήρωση.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη