Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Σάββας Καλιοντζής για το "Σκιές"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Κ.: Ήμουν λάτρης των ιστοριών μυστηρίου και παρατηρώντας τον χώρο του βιβλίου διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος δεν είχε πολλούς Έλληνες εκπρόσωπους, όπως συμβαίνει σε άλλες μορφές μυθιστορίας. Η διαπίστωση αυτή ενήργησε και ως πρόκληση. Αποφάσισα τότε να ξεκινήσω τη συγγραφή με θέματα τα οποία να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων, ενώ παράλληλα να περιγράφουν και τα συναισθήματά τους την ώρα του κινδύνου. 

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Στον προσωπικό μου χώρο, στο γραφείο μου. Έχω ξέρετε μια απίθανη θέα στη θάλασσα η οποία δρα ευεργετικά στο μυαλό. Βοηθάει τρομερά στην έμπνευση.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Κ.: Έξι μήνες, περίπου. 

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Κ.: Θα το χαρακτήριζα ως ένα βιβλίο ανατρεπτικό. Ένα θρίλερ το οποίο αναδύει με δραματικό τρόπο το άγνωστο και το υπερφυσικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Κ.: Βεβαίως! Οι «ΣΚΙΕΣ» αποτελούνται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες μυστηρίου. Κάθε ιστορία έχει τον δικό της τραγικό πρωταγωνιστή. Όλοι τους είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι οι οποίοι κάποια στιγμή, μοιραία, καλούνται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα και καταστάσεις πέραν του φυσιολογικού. Καταστάσεις που δοκιμάζουν τα νεύρα και την λογική τους και ξεγυμνώνουν την προσωπικότητά τους. Το τέλος είναι πάντα ανατρεπτικό και απρόβλεπτο. 

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Την ανατρεπτικότητα και το απρόβλεπτο που είπα πριν. 

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Κ.: Δεν ξεχωρίζω κάποιον. Ο καθένας έχει το ρόλο του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Κ.: Προσφέρει την απόδραση από τα καθημερινά. Την προσέγγιση σε κόσμους πραγματικά παραμυθένιους, μακριά από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Κ.: Φροντίζω να μην έχω αγωνίες. Κάνω αυτό που πρέπει και ότι είναι να γίνει θα γίνει.

Φοβάστε...
Σ.Κ.: Τον εαυτό μου! Είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλός μου. 

Αγαπάτε...
Σ.Κ.: Ναι, κάνω αυτό το λάθος! Αλλά δεν κάνω το λάθος να πω ποιον ή τι!

Ελπίζετε…
Σ.Κ.: Δεν ελπίζω σε πολλά. Οι ελπίδες φέρνουν, σχεδόν πάντα, απογοητεύσεις. Συνήθως οι άνθρωποι ελπίζουν χωρίς να μετρούν σωστά τα δεδομένα, χωρίς ίχνος ρεαλισμού, γι’ αυτό και αποτυγχάνουν. Προσωπικά βάζω στόχους και προσπαθώ να τους επιτύχω, δίχως να με κυριεύει το άγχος. Αν αυτό δεν γίνει, προχωρώ παρακάτω.

Θέλετε…
Σ.Κ.: Τα «θέλω», έρχονται και φεύγουν. Κάθε εποχή έχει τις επιθυμίες της. Εγώ θα έλεγα πως πρέπει, ως άνθρωποι, να έχουμε περισσότερη αντικειμενική κρίση και να μην παρασυρόμαστε από το συμφέρον. Η κατσίκα του γείτονα πρέπει να ζήσει. 

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Ελπίζω όλοι!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Κ.: Μπορεί να μη σας δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία. Που αλλού θα γνωρίσετε το υπερφυσικό, δίχως να κινδυνέψετε;

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Κ.: Δεν υπάρχει δεν εδώ! Η ολιγωρία πληρώνεται ακριβά. Αν σας συμβεί κάποια αντίστοιχη ιστορία στην ζωή σας, πως θα αντιδράσετε απέναντι στο κακό; 

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Στα βιβλιοπωλεία και σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως για παράδειγμα τα Public, και φυσικά μέσα από την «Άνεμος Εκδοτική».

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Κ.: Όσοι φίλοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν το προφίλ μου «Σάββας Καλιοντζής» στο Facebook. 

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Κ.: Δεν ξέρω αν του ταιριάζει κάποιο χρώμα. Αυτό το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη. 

Ποια μουσική;
Σ.Κ.: Θα έλεγα πως το σκληρό Rock του πάει περισσότερο. Δημιουργεί ατμόσφαιρα σύγκρουσης. Και στο βιβλίο συγκρούεται η λογική με τις αισθήσεις.

Ποιο άρωμα;
Σ.Κ.: Το άρωμα του φόβου.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Κ.: Ο φόβος, φυσικά!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Κ.: Ας μην το συζητήσουμε αυτό, καλύτερα που είναι βιβλίο, διαφορετικά τα πράγματα θα γινόταν επικίνδυνα για όσους θα ερχόταν σε επαφή με τα εν λόγω δρώμενα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Κ.: Μα είμαι και άλλα εκτός από συγγραφέας. Επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι σε διάφορα πεδία. 

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Κ.: Διαβάζω πολλούς. Όσο αφορά το θρίλερ προτιμώ, βεβαίως, τον Στέφεν Κινγκ, τον Γκράχαμ Μάστερτον, τον Ντιν Κουντς.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Κ.: Στην ζωή δεν μ’ έχει επηρεάσει κάποιος από αυτούς. Αν με είχε επηρεάσει δεν θα ήμουν μαζί σας, θα ήμουν στο τρελάδικο. Όσο για τον τρόπο που γράφω, μπορώ να πω ότι κάποια στοιχεία έχω αντλήσει από τον Στέφεν Κινγκ και τον Γκράχαμ Μάστερτον. Αλλά να προσθέσω εδώ, πως δεν γράφω μόνο θρίλερ, γράφω και ευθυμογραφήματα και ποίηση.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Κ.: Είναι αμφίδρομη η σχέση. Εγώ ορίζω εκείνους κι εκείνοι εμένα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Κ.: Και τα δύο! Όταν έχεις εμπειρία βοηθάς ακόμη περισσότερο τη φαντασία σου.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Κ.: Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο σε αυτό. Από την προβολή του βιβλίου έως την σελιδοποίηση του. Και η φωτογραφία ακόμη μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για κάποιους ώστε να το αγοράσουν.

Τι την αποτυχία;
Σ.Κ.: Η αποτυχία έρχεται απρόσκλητη. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι και πως. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι, ότι φτάνεις πιο γρήγορα σε αυτήν όταν οι κινήσεις σου διακατέχονται από βιασύνη και προχειρότητα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Κ.: Ότι δεν κάνει κακό στην υγεία δεν είναι κατάχρηση. Είναι μία επί μακρόν απόλαυση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Κ.: Αυτό θα το κάνω μόλις ολοκληρωθεί το εν λόγω βιβλίο.
Από το εξώφυλλο του βιβλίου "Σκιές" του Σάββα Καλιοντζή και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό του αρχείο.
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη