Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Μαυρίδου Καλούδη για "Τα μυστικά του ανέμου"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Μ.Κ.: Η ιδέα υπήρχε από πάντα. Πολλά χρόνια πριν, θυμάμαι τον πατέρα μου να κρατάει μία εφημερίδα, και να διαβάζει αγανακτισμένος ένα θέμα. Πήρα την εφημερίδα, για να δω τι ήταν αυτό που τον συγκλόνισε. Ήμουν όμως παιδί και δεν καταλάβαινα. Εκείνος την άρπαξε από τα χέρια μου, και μου είπε πως αυτό δεν ήταν για μένα. Ζήτησα να μου εξηγήσει, επέμενα, αλλά δεν μου έλεγε. Όταν αργότερα βρήκα την ευκαιρία, έκρυψα το επίμαχο απόκομμα της εφημερίδας στο κουτί με τους άλλους παιδικούς «θησαυρούς» μου. Και όπως γίνεται με τα παλιά πράγματα, το βρήκα χρόνια μετά. Το απόκομμα της εφημερίδας, ήταν ακόμα εκεί. Μόνο που πλέον καταλάβαινα πολύ καλά, τι έλεγε. Τότε μου γεννήθηκε η ιδέα να το κάνω βιβλίο. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν κι άλλα χρόνια ώσπου η ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Έτσι γεννήθηκαν «Τα μυστικά του ανέμου».

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.Κ.: Κλεισμένη στο γραφείο μου, στο σπίτι μου, στην Μηχανιώνα. Όταν γράφω θέλω να είμαι μόνη.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Μ.Κ.: Δύο χρόνια περίπου.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Μ.Κ.: Δύσκολο. Με δυο λόγια δεν γίνεται. Θα πω απλά, αστυνομικό – κοινωνικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Μ.Κ.: Νομίζω θα είναι καλύτερα να παραθέσω ένα απόσπασμα.
«ΛΥΣΣΟΜΑΝΟΥΣΕ ο άνεμος και τον εμπόδιζε να φτάσει στον προορισμό του. Τον έσπρωχνε πέρα δώθε, τον έπαιρνε παραμάζωμα, εύκολα, σαν αχυρένια μπάλα. Όμως εκείνος δεν το ’βαζε κάτω. Αρπάζονταν απ’ τους κορμούς των δέντρων και συνέχιζε.
Με είπαν αδύναμο, αναλογιζόταν και πείσμωνε. Θα αποδείξω τα ευνόητα. Πως η δικαιοσύνη δεν είναι αδυναμία. Για να μην αναγκαστώ ποτέ να πω, πως δεν τη θέλω.
Ήταν αποφασισμένος να φτάσει στον προορισμό του. Πίστευε πως το καλό, μπορούσε να νικήσει το κακό. Όμως τα πνεύματα, του δάσους, τον εμπόδιζαν διότι ήξεραν τι ήταν αυτό που πάει να κάνει. Ήξεραν πως αυτό το κακό, δεν νικιέται με κανένα καλό και από δικαιοσύνη δεν ξέρει!»

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.Κ.: Όλα. Το βιβλίο αυτό ήταν ένα ακόμα στοίχημα με τον εαυτό μου, που το κέρδισα. Έχω γράψει διάφορα είδη. Ποτέ όμως αστυνομικό. Ένα διαφορετικό είδος αστυνομικού, όμως. Πρωτοποριακό, όπως μου είπαν κάποιοι φίλοι αναγνώστες.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Μ.Κ.: Δεν είναι μόνο ένας, αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω έναν, θα έλεγα την Λευκοθέα. (Απόσπασμα: Πάνω από την είσοδο δέσποζε η ταμπέλα με γράμματα καλλιγραφικά «Λευκό & Θέα» Από το όνομά της, Λευκοθέα. Η ίδια έλεγε πως ήταν από το Λεύκο και Θέα. Λεύκο, όπως ονόμασε τη γατούλα της. Ένα κατάλευκο γατάκι με γαλάζια μάτια που έσωσε από το δρόμο. Ασορτί κι αυτό με τον χώρο.)

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Μ.Κ.: Ό,τι μπορούν να προσφέρουν διάφορα είδη βιβλίων, μαζί. Έχει σασπένς, ρομαντισμό, και είναι διανθισμένο με αλληγορική ποίηση. Και βουκολικό, θα το έλεγα, καθότι διαδραματίζεται στη φύση των ξωτικών, των νυμφών και των σειρήνων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Μ.Κ.: Αν εννοείτε σχετικά με την πορεία του βιβλίου, δεν έχω αγωνία. Όλα θα πάνε όπως είναι ταγμένα να πάνε. Όλα δεκτά.

Φοβάστε...
Μ.Μ.Κ.: Όχι!

Αγαπάτε...
Μ.Μ.Κ.: Μόνο…!

Ελπίζετε...
Μ.Μ.Κ.: Πάντα!

Θέλετε...
Μ.Μ.Κ.: Όποιος πει ό,τι δεν θέλει, είναι μωρός, η ψεύτης. Ναι, θέλω!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.Κ.: Νομίζω όλοι...

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Μ.Κ.: Για την ελπίδα, την αγάπη, την πίστη, την πραγματική φιλία την στοργή...

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Μ.Κ.: Δεν υπάρχει «Δεν πρέπει».

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.Κ.: Στα τηλέφωνα: 2592 110017 & 6930636083 και ekdotikidyas@yahoo.gr. Αλλά και σε βιβλιοπωλεία που θα μπορούν να το παραγγείλουν, αν δεν το έχουν.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Μ.Κ.: Ζω στην Ελλάδα, στην Μακεδονία, στον Νομό Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Θερμαϊκού, στη Ν. Μηχανιώνα, στον οικισμό Χαβάη. Μπορείτε να με βρείτε και στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Μ.Κ.: Το πράσινο της φύσης, το κόκκινο της φωτιάς, το λευκό της αγνότητας, το μαύρο της συμφοράς.

Ποια μουσική;
Μ.Μ.Κ.: Το βιβλίο γράφτηκε με συνοδεία μουσικής. Μία συγκεκριμένη μουσική που με ενέπνευσε τα μέγιστα. Ο τίτλος του βιβλίου, και πολλά στοιχεία του, είναι εμπνευσμένα, από το cd της Σοφίας Νάτσιου, με τον τίτλο, «Απόψε».

Ποιο άρωμα;
Μ.Μ.Κ.: Απαντώ με ένα απόσπασμα. «Κατέβηκε και κοίταξε γύρω του εκστασιασμένος. Έβγαλε το σακάκι του και ένοιωσε τη δροσιά να τυλίγει το κορμί του. Το πέταξε στο αυτοκίνητο και τεντώθηκε ευχαριστημένος. Θροΐσματα, φτερουγίσματα, κελαρύσματα νερών, αρώματα θυμαριού, ρίγανης, φασκόμηλου, καθάριο οξυγόνο, μέθυσαν τις αισθήσεις του.
Έκλεισε τα μάτια και γέμισε τα πνευμόνια του με το εξαίσιο κοκτέιλ.
«Εξαίσιο άρωμα της Αρκαδίας!» ψέλλισε.
Σταμάτησε ακόμα και να ανασαίνει, για να μπορεί απρόσκοπτα να αφουγκραστεί και τους πιο ανεπαίσθητους ήχους του δάσους.»

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Μ.Κ.: Οργής και στοργής.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Μ.Κ.: Ένα τραγούδι… ένα ποίημα, ένας αρχαίος μύθος. 

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Μ.Κ.: Ηθοποιός... Περιηγητής. 

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Μ.Κ.: Ανελλιπώς... κανέναν.
Διαβάζω διάφορους, ανάλογα με την διάθεση και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Μ.Κ.: Κατά καιρούς, φίλοι μου είπαν πως κάτι τους θυμίζει το γράψιμό μου. Συνειδητά δεν ξέρω να σας πω. Υποσυνείδητα όμως, ίσως να λειτουργώ επηρεασμένη από κάποιους... 

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Μ.Κ.: Το ίδιο είναι. Οι ήρωές μου είμαι εγώ. Οι τύχες τους είναι στα χέρια μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Μ.Κ.: Πρώτα μεράκι, μετά φαντασία. Η εμπειρία έρχεται με τον καιρό.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Μ.Κ.: Ρώτησα κάποτε την φίλη μου, την Αλκυόνη Παπαδάκη, αν μπορεί να μου πει το μυστικό της επιτυχίας της και μου απάντησε: Μαρία μου, εγώ το μόνο που θυμάμαι να κάνω, είναι να γράφω. Η εξυπνάδα στο γράψιμο, θα έλεγα εγώ.

Τι την αποτυχία;
Μ.Μ.Κ.: Η μονοτονία, η ακατάσχετη φλυαρία…

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Μ.Κ.: Εξαρτάται. Αν κάποιος, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ψυχικές ή πνευματικές του ανάγκες, καταφεύγει σε ό,τι βρει μπροστά του, όταν χάνει το μέτρο σύγκρισης, δηλαδή, τότε, ναι, είναι κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Μ.Κ.: Όπως είναι και ο τίτλος ενός βιβλίου μου. «Της ζωής μας - μου τα γραμμένα».
Εξώφυλλα βιβλίων της Μαρίας Μαυρίδου Καλούδη και φωτογραφία της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Τα μυστικά του ανέμου".
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη