Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ιφιγένεια Τέκου για "Μνήμες χαμένες στην άμμο"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ι.Τ.: Όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου, μια γλυκύτατη και υπέροχη Πολίτισσα, μου διηγήθηκε μια ιστορία που με συγκλόνισε. Από τότε ένιωσα μια αδήριτη ανάγκη να την μοιραστώ, μαζί με τα συναισθήματα που μου προξένησε. Έτσι λοιπόν, το βιβλίο μου περιέχει ψήγματα αλήθειας ανακατωμένα με αρκετή μυθοπλασία.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ι.Τ.: Πρώτα το έγραψα στην καρδιά μου κι έπειτα βγήκε αβίαστα στις σελίδες του υπολογιστή μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ι.Τ.: Χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για να το τελειώσω και άλλους δύο επιπλέον μήνες για να το προσεγγίσω εκ νέου με μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ι.Τ.: Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Πόλη πλημμυρισμένο από γλυκόπικρες μνήμες με σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ι.Τ.: Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκινά με τα τραγικά γεγονότα του 1955 που σημάδεψαν για πάντα τους Ρωμιούς της Πόλης.
Δύο αγαπημένες αδελφές αναγκάζονται να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές, προσπαθώντας να κατακτήσουν την ευτυχία. Αγωνίζονται παρά τα εμπόδια που τους βάζει η μοίρα και ενάντια στις τραγικές απώλειες που βιώνουν. Ερωτεύονται με πάθος, πληγώνονται, διεκδικούν. Η Άννα καταλήγει με αμνησία στην Αθήνα. Με τη βοήθεια της γλυκιάς Αρμένισσας Ελίζ και του γοητευτικού ξάδελφού της θα προσπαθήσει να θυμηθεί. Η Μαρίκα μένει πίσω στην Πόλη ζώντας τη δική της κόλαση. Αναγκάζεται να παντρευτεί κάποιον που δεν ήθελε, έναν Τούρκο που κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά, αν και η καρδιά της ανήκει σε κάποιον άλλο, στο σωτήρα της. Ακολουθούμε τις χωριστές πορείες των δύο αδελφών ελπίζοντας ότι κάποτε οι ζωές τους θα ξανασμίξουν.
Μαζί με τις ηρωίδες, παράλληλα ανακαλύπτουμε τις άσχημες συνέπειες του πογκρόμ για όλο τον ελληνικό πληθυσμό, την αγωνία, την απώλεια, τον ξεριζωμό. 

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ι.Τ.: Αγάπησα τα πάντα. Τις μυρωδιές της Πόλης που ανασύρουν ευχάριστες μνήμες, τις βόλτες των ηρώων στα πολύβουα και πολύχρωμα σοκάκια του Πέραν, τη λαχτάρα τους να ζήσουν για πάντα στο μέρος που γεννήθηκαν και αγάπησαν, την αγωνία και την πίκρα τους όταν οι καταστάσεις τους απομάκρυναν από τα όνειρα που έκαναν και τους έδιωξαν από την πατρίδα τους, τους εσωτερικούς τους μονολόγους, την αγωνιώδη τους προσπάθεια να ζήσουν και να ευτυχίσουν.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ι.Τ.: Αγαπώ εξίσου τις δύο κεντρικές μου ηρωίδες, την Μαρίκα και την Άννα, για τη δύναμη που επέδειξαν όταν τα άσχημα γεγονότα τους άρπαξαν βίαια ότι πολυτιμότερο είχαν. Δεν αφέθηκαν στην μοίρα που τους όρισε η ζωή, αντίθετα πάλεψαν για να βρούνε την ευτυχία και την αγάπη με τα χνάρια της Πόλης να τους καθοδηγούν.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ι.Τ.: Είναι μια συγκινητική ιστορία με πολλές ανατροπές και μυστήριο. Ρίχνει φως στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή και σφράγισαν τις ζωές των ηρώων. Άρα θα έλεγα ότι προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στον αναγνώστη, που νιώθει να ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές ζητώντας και ο ίδιος τη λύτρωσή τους. Πάνω απ’όλα όμως προσφέρει ψυχή, τη δική μου και της Πόλης όπως την αφουγκράστηκα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ι.Τ.: Να προφτάσω να ζήσω όσα ονειρεύτηκα δίπλα στους αγαπημένους μου.

Φοβάστε...
Ι.Τ.: Φοβάμαι ένα κόσμο που τα παιδιά μας δε (θα) νιώθουν ασφαλή.

Αγαπάτε...
Ι.Τ.: Την οικογένειά μου, τους καλούς φίλους, το διάβασμα, την πυγμαχία, την μαγειρική, τα ταξίδια, τα γλυκά, τα στρουμπουλά μωρά με τις χαριτωμένες δίπλες, τους χαμογελαστούς ανθρώπους, τη θάλασσα, τη βροχή, την Αλόννησο και την Κωνσταντινούπολη, τη ζωή.

Ελπίζετε...
Ι.Τ. : Ελπίζω να βγούμε σύντομα από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους τους Έλληνες. Να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα αυτονόητα όπως τροφή, νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλεια, παιδεία.

Θέλετε...
Ι.Τ.: Ειρήνη, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια, περισσότερα χαμόγελα, αξιοκρατία, να μην υπάρχουν αρρώστιες, σεβασμό, φιλότιμο, πολλή αγάπη, περισσότερους παθιασμένους με τη ζωή νέους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ι.Τ.: Το βιβλίο μου θα το αγαπήσουν όλοι εκείνοι που νοσταλγούν ή θέλουν να γεμίσουν με νοσταλγία και μνήμες. Όσοι έχουν ρίζες από την υπέροχη Κωνσταντινούπολη ή όσοι απλά τη λατρεύουν. Αυτοί που επιθυμούν τις έντονες συγκινήσεις και θέλουν να μάθουν κομμάτια της ιστορίας που ίσως αγνοούσαν χωρίς προκατάληψη, όμως με πολύ πάθος.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ι.Τ.: Το βιβλίο μου μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία καθώς και στο διαδίκτυο.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ι.Τ.:Στη σοφίτα του σπιτιού μου να γράφω, στον καναπέ να τρώω σοκολάτες διαβάζοντας το αγαπημένο μου βιβλίο, στον πάγκο της κουζίνας να μαγειρεύω τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου, ή μέσα σε κάποιο ρινγκ. Και φυσικά στη σελίδα μου στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ι.Τ.: Οι χρυσές ανταύγειες της άμμου.

Ποια μουσική;
Ι.Τ.: Ένα ταξίμι, ο ήχος του κεμετζέ.

Ποιο άρωμα;
Ι.Τ.: Το άρωμα που μοσχοβολάει ο Βόσπορος όταν θυμώνει και ρίχνει τα κύματά του στην προβλήτα, οι μυρωδιές απ’ τις κουζίνες των νοικοκυράδων, κανέλα, βούτυρο, μελιτζάνες, κρεμμύδι τσιγαρισμένο. Πάνω απ’ όλα το ιδιαίτερο άρωμα της Πόλης που σε κατακτά με την πρώτη ματιά.

Ποιο συναίσθημα;
Ι.Τ.: Νοσταλγία, πόνος, ανακούφιση, αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ι.Τ.: Θα μπορούσε να ήταν μια ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ι.Τ.: Είναι νωρίς για να αποδεχτώ από τώρα τον τίτλο του συγγραφέα. Ίσως μετά από 2-3 βιβλία κι εφόσον θα έχω καταφέρει να κερδίσω κάποια μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Αν δεν έγραφα λοιπόν, θα συνέχιζα να παραδίδω μαθήματα σε παιδιά, θα μπορούσα να γίνω σεφ γιατί λατρεύω τη μαγειρική, να γίνω φωτογράφος του National Geographic ή να διδάσκω muay thai στην Ταϋλάνδη.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ι.Τ.: Φυσικά και έχω τις προτιμήσεις μου τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους λογοτέχνες, όμως γενικά διαβάζω τα πάντα. Κάθε βιβλίο που έχω ξεφυλλίσει ή μελετήσει, μου έχει προσφέρει κάτι ανεκτίμητο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ι.Τ.: Διαβάζω λογοτεχνία από πάρα πολύ μικρή και είναι φυσικό να με έχουν επηρεάσει τόσο συγγραφείς όσο και βιβλία. Ότι σκέφτομαι και ότι γράφω είναι ένα συνονθύλευμα αυτού που είμαι κι αυτού που έγινα χάρη στις αποτυπωμένες σκέψεις κάποιων άλλων που δημιούργησαν πριν από μένα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ι.Τ.: Προσπάθησα πολλές φορές να κατευθύνω τους ήρωές μου μα δεν τα κατάφερα! Μόλις αποτυπωθούν στο χαρτί, αποκτούν τη δική τους προσωπικότητα και υπόσταση. Έχουν αισθήματα και πάθη. Θέλουν, απαιτούν, στενοχωριούνται, χαίρονται. Εγώ απλά τους κατευθύνω στον προορισμό που έχουν οι ίδιοι ορίσει.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ι.Τ.: Για να γράψει κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση και αγάπη. Για να γράψει καλά όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο όπως αφοσίωση, πειθαρχία, επιμονή, πολύ διάβασμα, πολύ γράψιμο και κάποιον να τον συντηρεί όσο εκείνος ασχολείται με τους φανταστικούς του ήρωες.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ι.Τ.: Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής και τυχερή αν γνώριζα το μυστικό που θα μπορούσε να χαρίσει επιτυχία στο βιβλίο μου. Μέχρι να το βρω όμως, προσπαθώ να γράφω κάτι που θα μου άρεσε κι εμένα να διαβάζω, κάτι που βγαίνει από μέσα μου κι έχει ανάγκη να εκφραστεί.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ι.Τ.: Η τήρηση του μέτρου είναι νομίζω η καλύτερη προσέγγιση για όλα τα πράγματα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ι.Τ.: Δεν μπορώ να βάλω τίτλο σε ένα βιβλίο που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το σενάριο της ζωής μου βρίσκεται ακόμη στην αρχή κι ελπίζω κι εύχομαι σε πολλές ευχάριστες ανατροπές!
Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ιφιγένειας Τέκου "Μνήμες χαμένες στην άμμο" και φωτογραφία πορτραίτο της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο.
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

Δείτε κι αυτό:
«Θα πόνταρα περισσότερο στην αγάπη», Ιφιγένεια Τέκου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη