Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Νέα ζωή, του Γρηγόρη Παπαγεωργίου

Έπαινος, Γρηγόρης Παπαγεωργίου, Αθήνα
Νέα ζωή
Ο Stanley K. είναι 32 ετών. Δείχνει για 28. Έχει ύψος 185 εκατοστά. Ζυγίζει 80 κιλά. Ο Στάθης Κ. είναι 42 ετών. Δείχνει για 42. Έχει ύψος 180 εκατοστά. Ζυγίζει 86 κιλά.
Μιάμιση ώρα γυμναστικής καθημερινά. Έτσι διατηρείται γυμνασμένος ο Stanley K. Ακούγεται κουραστικό. Για εκείνον είναι ευχαρίστηση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συναναστρέφεται τον βρίσκει γοητευτικό. Είναι γοητευτικός. Γοητευτικός και καλοντυμένος. Ντύνεται κομψά κι ακριβά.
Ο Στάθης δεν είναι γυμνασμένος. Ούτε αγύμναστος. Είναι αδύνατος και χλωμός. Δε δείχνει να τρώει καλά. Ποτέ δεν είχε αρκετή αυτοπεποίθηση. Τελευταία δεν έχει καθόλου. Φοβάται πως απλά περνά απαρατήρητος.
Η κύρια κατοικία του Stanley K. βρίσκεται σ' ένα ξεχασμένο νησί της Μεσογείου, δικής του ιδιοκτησίας. Δεν είναι και τόσο μεγάλο. Το νησί. Το σπίτι είναι. Διαθέτει πολυτελή διαμερίσματα στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν είναι υπερβολή. Είναι μεσίτης. Από τους καλύτερους παγκοσμίως. Συνηθίζει να λέει πως αγοράζει μόνο σε τιμή ευκαιρίας. Ύστερα γελά.
Το πατρικό του Στάθη Κ. βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι. Εκεί γεννήθηκε. Εκεί ζει. Εκτός από μια τριετία. Πήγε Θεσσαλονίκη για σπουδές πληροφορικής. Δεν κατάφερε να τελειώσει. Τους τελευταίους δύο μήνες δε δουλεύει. Έβαλε πωλητήριο στο κτήμα. Τα βγάζει πέρα δύσκολα.
Δεν είναι απλά απ' τους σπουδαιότερους μεσίτες. Ξεκίνησε ως front man της μπάντας "Emergency Excite". Με το ομώνυμο hit έβγαλαν λεφτά. Ύστερα διαλύθηκαν. Αναγκάστηκε ν' αλλάξει την εμφάνισή του, λόγω δημοσιότητας. Με τα κέρδη, έστησε μια αλυσίδα εστιατορίων Ελληνικής κουζίνας. Το στιφάδο των "Alice found the Rabbit-hole" είναι περιζήτητο. Παράλληλα είναι μέτοχος σε μεγάλη αλυσίδα fast-food.
Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές στο Μεγαλοχώρι. Δούλευε το κτήμα με τον πατέρα του. Πέθανε τέσσερις μήνες πριν. Προσπάθησε να το διατηρήσει μόνος του. Δεν τα κατάφερε. Στη Θεσσαλονίκη δούλεψε δύο χρόνια σε fast-foodάδικο. Δούλευε ο τρίτος του ξάδερφος και τον σύστησε. Δεν του άρεσε. Δεν είναι παντρεμένος. Όχι εξαιτίας της καριέρας. Ωστόσο, έχει ένα γιο εκτός γάμου με τη Gilda M. Ferrell. Τι γυναίκα! Τη γνώρισε στη Νέα Υόρκη. Το όνομά της είναι ο δεύτερος λόγος που δεν κατάφερε να αντισταθεί. Πρωταγωνίστρια σε μιούζικαλ. Την «απήγαγε» για μια βόλτα στη Βενετία. Συζήτησαν για τη Rita Hayworth, τον Glen Ford. Λίγο αργότερα σ' ένα αερόστατο του τραγουδούσε το "Put the blame on Mame" ενώ αυτός έσφιγγε στις χούφτες του τον πρώτο λόγο που δεν κατάφερε να της αντισταθεί. Δεν τη ξανάδε ποτέ. Διατηρούν άψογες σχέσεις αλληλογραφίας. Ονόμασαν το γιο τους Alan Roberts.
Έχασε τη γυναίκα του πριν πέντε μήνες. Στη γέννα. Πρόωρος τοκετός. Του κόστισε. Δεν την αγαπούσε. Ήταν 20 χρόνια νεότερη. Δεν ήθελε να το ρίξει. Εκείνη τον φλέρταρε. Είναι ντροπαλός. Όχι ντροπαλός, αδέξιος. Πριν μείνει έγκυος πηδιόντουσαν πολύ συχνά. Του άρεσε. Του 'χε λείψει. Στο νεκροταφείο δεν πάει. Δεν του αρέσει. Τα νεκροταφεία στα χωριά είναι γεμάτα γνωστούς.
Ο Alan Roberts έκλεισε τα 12. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Συν λίγες Ελληνικές βρισιές. Αγαπάει τους γονείς του. Του αφιερώνουν χρόνο κι ας μη βρίσκονται ποτέ όλοι μαζί. Καταλαβαίνει. Έχουν απαιτητικές δουλειές. Έχει όποιο δώρο θέλει. Ο Stanley K. έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Ακούγεται απίστευτο. Ένας άντρας με τόσες δουλειές! Για εκείνον είναι παιχνιδάκι. Καφές στον πύργο του Άιφελ, καταδύσεις και ψαροντούφεκο στους όρμους της Νέας Ζηλανδίας, golf, paintball και rugby είναι οι συχνότερες ασχολίες του. Πιλοτάρει αεροσκάφη επιδείξεων και οχήματα formula 1. Είναι εξαιρετικός πιλότος.
Το κοριτσάκι βγήκε αδύναμο. Πριν τρεις βδομάδες το πήρε απ' την κλινική. Ήταν με υποστήριξη. Χρειάζεται βοήθεια με το μωρό. Αναζήτησε τη μάνα του. Τα ίχνη της έχουν χαθεί. Εδώ και 25 χρόνια. Τελευταία την είδε έξι μήνες πριν πάει Θεσσαλονίκη. Καθάριζε κρεμμύδια. Έκλαιγε. Το ένα της μάτι ήταν πρησμένο. Πρησμένο και μαύρο. «Ρε μάνα, παράτα το. Μην ταλαιπωριέσαι!» της είπε πριν φύγει για το σχολείο. Ένα περιποιημένο πιάτο απ' το αγαπημένο του στιφάδο τον περίμενε όταν επέστρεψε. Δεν τη ξανάδε ποτέ. Ίσως να μην τη λένε Αλίκη πια.
Ο Stanley K. μοιάζει ατσαλάκωτος. Δεν είναι. Συχνά καβγαδίζει μεθυσμένος σε κακόφημα μπαρ του Δουβλίνου ή μισθώνει πόρνες στη red light district στο Άμστερνταμ. Κάνει χρήση ουσιών. Δεν είναι εθισμένος. Μόλις άρχισε να εθίζεται στο τζόγο. Ποντάρει σε ιπποδρομίες, πυγμαχία. Παίζει πόκερ. Χάνει. Δοκιμάζει τα πάντα. Όργια, τραβεστί, άντρες, σαδομαζοχισμό. Εργάζεται κρυφά ως ζιγκολό. Τα λεφτά τα βάζει σ' ένα λογαριασμό. Δε χαλάει φράγκο. Λέει πως είναι για κακοποιημένες γυναίκες.
Ο Στάθης Κ. βαριέται. Σταμάτησε να παίζει πόκερ. Φοβάται πως τον κλέβουν. Πίνει αλκοόλ. Λένε πως έχει χασισόδεντρο στην αυλή. Έχει. Τον παίζει συχνά. Φαντάζεται διάφορα. Όργια, τραβεστί και τη Rita Hayworth. Τακτικά σηκώνει λεφτά από ένα λογαριασμό. Λέει πως είναι επίδομα.
Ο Stanley K. βλέπει έναν εφιάλτη. Μπαίνει σε μια κουζίνα. Βρωμάει. Χαλασμένα τρόφιμα. Βρωμάει πιο πολύ από χαλασμένα τρόφιμα. Ακούγεται κλάμα. Πάει προς την κρεβατοκάμαρα. Στέκεται. Προσπαθεί ν' ακούσει. Τίποτα. Φεύγει.
Τον ίδιο εφιάλτη έχει κι ο Στάθης Κ.
Ασιτία. 19 μέρες νεκρό. Πασαλειμμένο σκατά. Ο Στάθης Καπάτος θα εκτίσει ποινή σε ψυχιατρική κλινική. Κρίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του. Η κουζίνα του βρέθηκε γεμάτη με χαλασμένα τρόφιμα και σκουλήκια. Η εικονική πορνεία, παρότι έβγαζε πραγματικά λεφτά, δεν είναι έγκλημα. Οι θάνατοι της συζύγου και του πατέρα του επιδείνωσαν τον εθισμό του στο Διαδίκτυο. Αγνοεί την ύπαρξη του βρέφους. «Άκουγα κλάμα από την κρεβατοκάμαρα. Δεν υπήρχε παιδί!». Περνούσε 14 ώρες την ημέρα στο internet cafe. Δυσκολεύεται να διακρίνει τον πραγματικό από τον εικονικό εαυτό του. Σε κρίση ταυτότητος κατά την εξέταση επαναλάμβανε συνεχώς: "Log in Στάθης, Log out Stanley. Log in Stanley, Log out Στάθης".
Τρία χρόνια και κάτι αργότερα. Ο Στάθης Καπάτος επιστρέφει στο internet cafe. Κάνει log in. «Λυπούμαστε. Ο Stanley K. διαγράφηκε. Ανενεργός για μεγάλο διάστημα. Δημιουργείστε νέο Avatar.». Εκείνος δε λυπάται. Καιρό είχε βαρεθεί τη ζωή του. Τώρα; Ταξιτζής; Διαφημιστής; Πορνοστάρ κι εκδότης πορνοπεριοδικών; Γυναίκα; Ναι καυλιάρα γυναίκα ή νοσοκόμος σε ψυχιατρική κλινική; Να χαπακώνει τρελά κορίτσια και να τους τρίβεται. Τρελά κορίτσια και τρελά αγόρια. Βιάζεται! Τι όνομα; Κοιτά στον τοίχο. Το poster του Brando από το «Λεωφορείο ο πόθος». Stanley Kowalski! «Χρησιμοποιείται ήδη». Ας είναι. Το αλλάζει σε Stanley K. Βιάζεται. Έχει μια σπάνια ευκαιρία. Ευκαιρία για ζωή. Νέα ζωή.

¤

Ο Γρηγόρης Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, όπου και ζει. Πρόσφατα αποφοίτησε από το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

¤

Δείτε κι αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη