Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Κινηματογραφικό κολάζ

Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έγραφα για κάποια ταινία και σκέφθηκα να ασχοληθώ απόψε με τέσσερις ταινίες δράσης ή περιπέτειας και αγωνίας της τελευταίας χρονιάς που μου άρεσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αξίζουν δυο λέξεις. Κάποιες μπορούν να ανοίξουν θέματα συζήτησης στην παρέα ή εσωτερικής αναζήτησης και άλλες σκοπεύουν απλά να σε κάνουν να περάσεις καλά εκείνη τη μιάμιση ώρα που θα σου κρατήσουν συντροφιά, ακόμη κι αν μετά τους τίτλους τέλους διαγράψεις τα δεδομένα ως "μη" ή "λιγότερο χρήσιμα" για τη ζωή σου.

Trancendence
Με δυο λόγια...
Ένας επιστήμονας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει σκοπό του να δημιουργήσει έναν υπολογιστή-οντότητα που θα λειτουργεί και θα επεξεργάζεται όλη την ανθρώπινη γνώση ενώ θα διαθέτει και αισθήματα όπως ένας άνθρωπος. Το όραμά του θα γίνει στόχος μιας ομάδας τρομοκρατών εξτρεμιστών κατά της τεχνολογίας που θα στραφούν εναντίον του προκειμένου να μην κυριαρχήσει η τεχνολογία τους ανθρώπους. Η δολοφονία του θα σπρώξει τη σύζυγό του να συνδέσει τον εγκέφαλό του στον υπολογιστή ενώ δεν είναι σε θέση να ελέγξει το αποτέλεσμα.
Ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας που δημιουργεί συζητήσεις για την ουσία του ανθρώπου και τη σχέση του με το Θεό κατ' επέκτασιν, ενώ σαφέστατα θα σε κάνει να αναρωτηθείς σοβαρά ποια θα ήταν η διαφορά ή η ομοιότητα του ανθρώπου με τον υπολογιστή αν ο δεύτερος διέθετε τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες, το μυαλό και τα συναισθήματα του πρώτου. Κι ενώ το σενάριο είναι φανταστικό τούτη η φαντασία όλο και κοντοζυγώνει την πραγματικότητα κάνοντας την ταινία σχεδόν τρομακτική. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα αν και ο τρόπος της ταινίας είναι κάπως υπερβολικός, χωρίς αυτό να μας χαλάει απαραίτητα, γιατί έτσι γίνεται πάντα στον κινηματογράφο.
Μου άρεσε η "έξυπνη" δολοφονία του επιστήμονα -ενώ πρόκειται ξεκάθαρα περί δολοφονίας ωστόσο οι ήρωες θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρώσουν το "πείραμα"-, η Rebecca Hall ως σύζυγος και ο Paul Bettany. Οπωσδήποτε η επιτυχία του έργου πατάει πάνω στην παρουσία του Johnny Depp που του ταίριαξε ο επιστήμονας στο προφίλ του αν και απέχει πολύ από το ρόλο του στις γνωστές πειρατικές ταινίες, αλλά και στον Morgan Freeman που θα ήθελα να κάνει ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα προτού βαρεθούμε να τον βλέπουμε.

Αξίζει την προσοχή, είναι πρωτότυπη και σε κάνει να δεις την τεχνολογία διαφορετικά ενώ σίγουρα θα σε απασχολήσουν οι έννοιες άνθρωπος, παντοκράτορας, Θεός και μηχανή. Άραγε, που βρίσκονται τα όρια;

Σκηνοθεσία: Wally Pfister
Σενάριο: Jack Paglen
Παίζουν: Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Kate Mara...


Brick Mansions
Με δυο λέξεις...
Μια πόλη έχει εγκαταλειφθεί από Θεούς και ανθρώπους, έχουν κλείσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία της, όπως και πολλά άλλα, και οι κάτοικοί της ζουν στο έλεος και στο τσουνάμι των ναρκωτικών που τους προμηθεύουν τα καρτέλ. Ένας μυστικός πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών συνεργάζεται με έναν πολίτη που γνωρίζει πολύ καλά την πόλη προκειμένου να φέρουν σε πέρας μία άκρως επικίνδυνη αποστολή.
Περιπέτεια, καταδίωξη, αγωνία και ανατροπές με άφθονο παρκούρ. Πάλες σώμα με σώμα παρά το πλούτο των όπλων που περνά μπροστά στην οθόνη και ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που μένουν. Διασκεδαστική χωρίς να υποτιμά τη νοημοσύνη σου, με αρκετή δράση. Συγκινητική η παρουσία του Paul Walker* και πολύ πετυχημένος ο συνδυασμός του με τον David Belle.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για remake της αγγλικής ταινίας δράσης District B13 η οποία σύστησε για πρώτη φορά το παρκούρ στο κοινό.

*O Paul Walker έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2013 σε αυτοκινητιστικό ατύχημα καθώς το αυτοκίνητό του είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα. Στη μεγάλη οθόνη έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως πρωταγωνιστής των ταινιών Fast and Furious.

Σκηνοθέτης: Camille Delamarre
Σενάριο: Luc Besson, Bibi Naceri
Παίζουν μεταξύ άλλων: Paul WalkerDavid BelleRZACatalina DenisGouchy BoyAyisha IssaAndreas Apergis...

Non-stop
Με δυο λόγια...
Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενός επιβατικού αεροσκάφους πρέπει να σώσει το αεροπλάνο με τους 200 επιβάτες από έναν αδίστακτο δολοφόνο. Και τελείως μόνος, καθώς μια σειρά από συμπτώσεις και ραδιουργίες τον καθιστούν ύποπτο στα μάτια της πολιτείας, οπότε και αναγκάζεται να πάρει το νόμο στα χέρια του.
Εναέρια περιπέτεια θρίλερ Γαλλοαμερικανικής συνεργασίας που, παρά τον περιορισμό της μέσα σε ένα σκάφος, καταφέρνει να παρουσιάσει δράση και σασπένς. Έξυπνο σενάριο και ένας Λίαμ Νίσον που στέκεται επάξια στο ρόλο του, αν και οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγαλύτερες. Κάποιοι θεατές μπορεί να θεωρήσουν τραβηγμένες, υπερβολικές ή απίθανες κάποιες σκηνές αλλά όλοι θα διασκεδάσουν.
Σκηνοθετεί ο Ζομ Κολέ
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Ντόκερι, Λουπίνα Νιόνγκο...
Numbers station
Με δυο λέξεις...
Ένας πράκτορας της CIA δέχεται δυσμενής μετάθεση σε έναν σταθμό αναμετάδοσης κωδικών. Καθώς εργάζεται μαζί με μια πολιτική υπάλληλο και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τελείως ανιαρή και μονότονη εργασία, ο σταθμός δέχεται επίθεση και οι δυο τους μπλέκουν σε μια παγίδα θανάτου.
Επίσης περιορισμένη ταινία, σε έναν υπόγειο σταθμό, αλλά κρατάει τον θεατή διαθέτοντας την ανάλογη δράση και αγωνία. Και μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά εκμεταλλεύεται κάποια πιασιάρικα ευρήματα.
Σκηνοθέτης: Κάσπερ Μπάρφεντ
Παίζουν: Τζον Κιούζακ, Μαλίν Άκερμαν, Λίαμ Κάνινγκχαμ...
Σημειώσεις:
Οι τίτλοι των ταινιών διαφοροποιούνται στην ελληνική διανομή όπως και οι αφίσες τους.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη