Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Μάριος Καρακατσάνης για την "Άμυ"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Κ.: Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να αφηγείτο την ιστορία μιας κοπέλας, η οποία θα έκρυβε τόσο βαθιά μυστικά μέσα στην ψυχή της που ούτε η ίδια δε θα γνώριζε ότι υπήρχαν.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Πρώτα το "έγραψα" στην καρδιά μου και αφού με έκανε να κλάψω και να τρομάξω, μετά απλά το μετέφερα στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Κ.: 8 μήνες!

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Κ.: Τόσο αληθινό, όσο και οι κρυφές σκέψεις κάθε ανθρώπου.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Κ.: Το βιβλίο αφηγείτο την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας με το όνομα Αμαρυλλίς, (εν συντομία Άμυ) και της αδελφής της Μελίνας. Μετά από ένα μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα όπου πέθανε η μητέρα τους και ο πατέρας τους παρέμεινε σε βαθύ κόμμα, τα δυο κορίτσια συνέρχονται και αναρρώνουν σχετικά γρήγορα. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν η Άμυ συνειδητοποιεί ότι μαζί με αυτήν, ξύπνησε μέσα της και κάτι άλλο...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Τον χαρακτήρα της Άμυ! Δέθηκα τόσο πολύ μαζί της και την αγάπησα κυριολεκτικά ως χαρακτήρα, που πήρα ένα μικρό θηλυκό κουτάβι και το βάφτισα Άμυ μόνο και μόνο για να λέω συνέχεια το όνομα της!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Κ.: Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων. Γιατί κατάφερε να ζήσει σε έναν κόσμο εφιαλτικά περίεργο, αλλά και από την άλλη μαγικό και ονειρεμένο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Κ.: Την δυνατότητα να γνωρίσει ανθρώπους που είναι σαν την Άμυ (δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί θα χαλάσω την πλοκή!) και πώς θα έπρεπε πραγματικά να τους αντιμετωπίζουμε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Κ.: Ότι η τεχνολογία θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο από τον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Φοβάστε...
Μ.Κ.: Τον εαυτό μου.

Αγαπάτε...
Μ.Κ.: Αυτούς που με αγαπούν και με σέβονται για αυτό που είμαι.

Ελπίζετε...
Μ.Κ.: Σε έναν κόσμο που θα κοιτάει πιο μακριά και όχι μόνο μπροστά του. 

Θέλετε...
Μ.Κ.: Να θυμίζω στον κόσμο πως δεν είμαστε τίποτε παραπάνω από απλοί... Άνθρωποι.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Αυτοί που αναζητούν τον φόβο, την αγάπη, την αγωνία αλλά και την λύτρωση.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Κ.: Γιατί στον κόσμο που ζούμε, καλό είναι καμιά φορά να μαθαίνουμε, όχι ποια είναι τα συναισθήματα μας, αλλά το γιατί μας χρειάζονται!

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Κ.: Γιατί θα μας κάνει να νιώσουμε τύψεις όταν ταυτιστούμε με κάποιους από τους περιστασιακούς ήρωες του βιβλίου.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Κ.: Στο FB ως Μάριος Καρακατσάνης και στην προσωπική μου σελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Κ.: Το μαύρο.

Ποια μουσική;
Μ.Κ.: Το Rock.

Ποιο άρωμα;
Μ.Κ.: Του νυχτολούλουδου.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Κ.: Της κατανόησης.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Κ.: Ένας καθημερινός άνθρωπος που θα ζούσε δίπλα μας και εμείς θα τον φοβόμασταν επειδή δεν θα μπαίναμε ποτέ στην διαδικασία να τον γνωρίσουμε.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Κ.: Τίποτε άλλο! 

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Κ.: Δυστυχώς λόγο της δυσλεξίας δεν μπορώ να διαβάσω μεγάλα κείμενα. Ούτε καν τα δικά μου!

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Κ.: Κανείς. Αυτό είναι καλό από την μια μεριά γιατί δεν έχω επιρροές από κανέναν δημιουργώντας έτσι ένα δικό μου προσωπικό μου στυλ, αλλά και κακό γιατί έτσι δεν μπορώ να εξελιχθώ. Ωστόσο επί του παρόντος με σώζει η καταπιεσμένη τόσα χρόνια φαντασία μου, που μου φτιάχνει κάθε φορά καινούργια μονοπάτια διαφυγής των σκέψεων μου, τώρα που επιτέλους κατάφερα ύστερα από 13 χρόνια εξάσκησης, να εκφράζομαι και στον γραπτό λόγο.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Κ.: Έχουν δική τους ψυχή και εκείνοι ορίζουν την μοίρα τους. Εγώ απλά είμαι μια μαριονέτα στα σχέδια τους, που τα μεταφέρω στον έξω κόσμο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Κ.: Και τα δύο! Απλά σε μια συγκεκριμένη σειρά. Πρώτα πρέπει να έχεις φαντασία, μετά πηγαίο συναίσθημα και ύστερα μέσα από την εμπειρία όλα αυτά να τα μεταφέρεις στον αναγνώστη όπως εσύ θέλεις.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Κ.: Το να καταφέρεις να κάνεις τον αναγνώστη να ζήσει με την δύναμη του μυαλού του κάθε σου λέξη. Να τον κάνεις να κλάψει, να τον φοβίσεις, να τον κάνεις να αγαπήσει! Και για να τα καταφέρεις όλα αυτά, θα πρέπει να έχεις φαντασία για να μην τον κάνεις να βαριέται διαβάζοντας τα ίδια ξανά και ξανά, αληθινό συναίσθημα που θα πρέπει να το βγάλεις στο γραπτό σου αλλιώς θα φανεί αμέσως το προσποιητό και το ψεύτικο, και φυσικά εμπειρία ώστε να μάθεις με το πέρασμα του καιρού πώς να παίζεις με όλα αυτά καθηλώνοντας το κοινό σου με κάθε νέο σου έργο.

Τι την αποτυχία;
Μ.Κ.: Η έλλειψη αν όχι όλων, έστω μερικών από τα παραπάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Κ.: Πως μπορεί να θεωρήσει κάποιος κατάχρηση την καλύτερη και αγνότερη ψυχαγωγία της ανθρώπινης ψυχής;

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Κ.: Μάριος Καρακατσάνης. Οι δύο όψεις του φεγγαριού.
Εξώφυλλα έργων του Μάριου Καρακατσάνη και φωτογραφίες του ίδιου από το προσωπικό του αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου του μυθιστορήματος "Άμυ".

Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Να σας πω ένα μυστικό;
Η Άμυ είναι η πρώτη μου συγγραφική δουλειά σε Ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στο υπέροχο νησί της Ρόδου! Το κάστρο του Αρχαγγέλου ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα!

Μάριος Καρακατσάνης

Περισσότερα από/για τον Μάριο Καρακατσάνη:
Μόνο ως παιδί μπορώ να ονειρεύομαι ακόμα (συνέντευξη)
Θανάσιμες αμαρτίες (δημοσιευμένο βιβλίο συλλογικής γραφής)
Η κόρη μου (παραμύθι)
Το πείραμα (διήγημα)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη