Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η ιστορία του στρατιώτη

Η Camerata, δηλαδή μια συναυλία μουσικής δωματίου, είναι ο τρόπος που αναπνέει η μουσική.
Κι επειδή είναι δύσκολο να βρεις στην πόλη μια "προσιτή" καμεράτα σού προτείνω να μη τη χάσεις. Τι εννοώ προσιτή; Να μη χρειάζεται να ξοδέψεις 40 ευρώ για εισιτήριο, ούτε να αγοράσεις καινούργια λουστρίνια ή να δανειστείς από το φίλο σου παπιγιόν. Να πας με το τζιν σου ή ό,τι τέλος πάντων σου αρέσει να φοράς στην καθημερινότητά σου και να βολευτείς στα μαξιλάρια της αίθουσας μαζί με το κρασί ή το τσάι σου προτού αφεθείς στις νότες της ζωντανής ορχήστρας. Επιπλέον, ο χώρος είναι τέτοιος που ακουμπάς τους μουσικούς, αισθάνεσαι τους ήχους τόσο δίπλα σου που θαρρείς και παίζουν για σένα, έχεις μια αμεσότητα με το σύνολο τέτοια ώστε γίνεσαι ένα μαζί τους.

Το πρόγραμμα γράφει: Συναυλία μουσικής δωματίου στο πλαίσιο του προγράμματος "Music PLUS" από την Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων με σολίστες τους: Ιωάννα Γαϊτάνη (βιολί), Σπύρο Τζέκο (κλαρινέτο) και Ai Motohashi (πιάνο).
Το έργο; Η Ιστορία του Στρατιώτη (L'Histoire du soldat) του Ιγκόρ Στραβίνσκι σε μετάφραση Σπύρου ΚλάψηΑφηγητής ο Δημήτρης Σταματελόπουλος.
Αυτό που δε γράφει πουθενά είναι η μαγεία της έκφρασης, της τέχνης, της μουσικής μελωδίας ή της μουσικής τρικυμίας και όλα αυτά μαζί. Γενικώς, τα καλύτερα πράγματα δεν αναφέρονται στα προγράμματα ή στα δελτία τύπου. Συμβαίνουν μόνο εκεί που καρδιοχτυπά το έργο.
Σε αυτό το έργο, η καλοδουλεμένη σταθερή και κρυστάλλινη χροιά του Δημήτρη Σταματελόπουλου που ερμηνεύει με λέξεις και οι νότες των μουσικών που συνοδεύουν τον "στρατιώτη" του Στραβίνσκι δονούν την αίθουσα. Θα τελειώσει πριν σε κουράσει -ποτέ δε θα είχε τέτοιο σκοπό άλλωστε!- και  γι' αυτό ενδείκνυται ακόμη και για τους μη μυημένους σαν μια πρώτη επαφή με το είδος.
H Ιστορία του Στρατιώτη (L'Histoire du soldat) του Ιγκόρ Στραβίνσκι γράφηκε το 1918, στην κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελβετία από το μεγάλο ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι σε συνεργασία με τον ελβετό ποιητή και πεζογράφο Σαρλ Φερντινάντ Ραμίζ. Στο έργο συνδυάζονται διάφορες τέχνες «μουσική, θέατρο, χορός, απαγγελία» χωρίς ωστόσο η καθεμία από αυτές να χάνει την αυτονομία της. Προορισμένο να «διαβαστεί, παιχθεί, και χορευτεί», από αφηγητή, έναν ή περισσότερους χορευτές και τρίο -εκδοχή που γράφτηκε αργότερα από τον συνθέτη-, είναι ένα έργο που υιοθετώντας πλήθος πειραματισμών, υπερβαίνει τις κατηγορίες και τα είδη. H Ιστορία του Στρατιώτη βασίζεται σε ένα λαϊκό ρωσικό θρύλο με πρωταγωνιστές έναν στρατιώτη και το Διάβολο και μοιάζει με μία λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ. Η Μεφιστοφελική Ιστορία του λιποτάκτη στρατιώτη που παραδίδει στο διάβολο την ψυχή του με αντάλλαγμα ένα θαυμαστό βιολί και οι απελπισμένες προσπάθειες του να αναιρέσει την συμφωνία αυτή, εμπνέει στον Στραβίνσκι μία από της πιο πρωτότυπες συνθέσεις του με επιρροές από την jazz, σε ένα κομβικό σημείο της μουσικής του εξέλιξης.

Με τη φιλική υποστήριξη του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7
Θα το δείτε στις 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου και στις 10 Ιανουαρίου στις 17:30 στο BETON7.
Πώληση εισιτηρίων στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7 (Πύδνας 7, Βοτανικός), 2107512625, E-mail: info@beton7.com
Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων είναι μία νεοσύστατη ευρωπαϊκή ορχήστρα που εδρεύει στην Αθήνα από το 2013 και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Καμεράτας (Camerata Europaea). Αποτελείται αποκλειστικά από νέους μουσικούς όλων των χωρών της Ευρώπης και τυγχάνει της συνεπούς υποστήριξης της Ακαδημίας της Ευρωπαϊκής Καμεράτας. Με ένα ευρύ φάσμα δράσεων όπως συναυλίες, μετεκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, συμπόσια και εργαστήρια, η Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Καμεράτας αποτελεί ζωτικό τμήμα της Καμεράτας Νέων και των άλλων συνόλων. Η Καμεράτα Νέων επίσης προσφέρει υποστηρικτικά προγράμματα, βραβεία και υποτροφίες, ενώ διαμορφώνει διασυνοριακά ορχηστρικά προγράμματα, ερμηνεύοντας έργα και σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Η εκπαίδευση των νέων μουσικών αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Καμεράτας. Ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες λαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Υπό την μουσική καθοδήγηση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, προετοιμάζουν ανταγωνιστικές συναυλίες που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διακριθούν ως επαγγελματίες και αναγνωρισμένοι μουσικοί. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Καμεράτας Νέων είναι συνεπές προς το μοντέλο που έχει ως στόχο το φιλόδοξο έργο της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης με τον τίτλο «Υπερβαίνοντας τα εμπόδια μέσω της μουσικής». Η Καμεράτα Νέων προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη παραμέτρων που συμβάλουν στην εμψύχωση,τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα των πολιτιστικών παραγόντων, τη διασυνοριακή διάδοση καλλιτεχνικών έργων και την καλλιέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου – σε συνάφεια με τα θεμελιώδη ζητήματα της Ατζέντας της ΕΕ για τον πολιτισμό 2014 – 2020.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη