Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Μπεντίλλα και "Ο φιλοξενούμενος"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Μ.: Μια φίλη μου, πριν από πολλά χρόνια, μόλις είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της, μου εκμυστηρεύτηκε: «Ελένη, μου λείπει ο έρωτας!»

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Μ.: Στον προσωπικό μου υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Μ.: Δύο χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Μ.: Ερωτικό, ψυχολογικό, κοινωνικό θρίλερ της εποχής μας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Μ.: Ένας νέος πηγαίνει καλεσμένος σε ένα γάμο και ερωτεύεται δυνατά αλλά με διαφορετικό τρόπο τη σύζυγο και την κόρη του οικοδεσπότη του. Το πάθος κυριεύει όλο το σπίτι και γρήγορα εξελίσσεται σε αδιέξοδη τραγωδία που εμπλέκει αθώους και ένοχους. Κανείς δεν είναι αθώος και κανείς ένοχος, θα συμπεράνει ίσως ο αναγνώστης.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Μ.: Την ένταση στην εσωτερική τρικυμία των ηρώων.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Μ.: Η Αρετή. Δίνει λύσεις θαρραλέες μέσα στην αθωότητά της που δεν την διαπραγματεύεται. 

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Μ.: Ψυχαγωγείται από μια περιεκτική αφήγηση για ένα θέμα με ένταση και ποικιλία χαρακτήρων που κινούνται από τα πιεστικά δεδομένα μιας πολύ απροσδόκητης ιστορίας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Μ.: Ως προς το βιβλίο; Να αγαπηθεί από τους αναγνώστες.

Φοβάστε...
Ε.Μ.: Σχετικά με το βιβλίο; Τίποτα ιδιαίτερα.

Αγαπάτε...
Ε.Μ.: Τη ζωή και την τέχνη. Τη φύση και τους ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Ε.Μ.: Να είμαστε όρθιοι όταν ξημερώσει και αύριο.

Θέλετε...
Ε.Μ.: Να μας δίνεται η ευκαιρία να χαιρόμαστε.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Μ.: Πώς να το γνωρίζω εκ των προτέρων; Φαντάζομαι ότι δεν διακρίνονται οι αναγνώστες ανάλογα με την ηλικία ή με το φύλο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Μ.: Αντιστέκομαι στο ρήμα «πρέπει». Ελπίζω να περάσετε όμορφα, όπως και εγώ όταν το έγραφα.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Μ.: Δεν ξέρω να απαντήσω.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Μ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά και σε βιβλιοθήκες, φαντάζομαι.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Μ.: Τρίλοφος Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκη.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Μ.: Βυσσινί.

Ποια μουσική;
Ε.Μ.: Ρεμπέτικα ή μαύρη σόουλ.

Ποιο άρωμα;
Ε.Μ.: Τριαντάφυλλο.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Μ.: Ο έρωτας, σαν απωθημένο.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Μ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Μ.: Φωτογράφος, σκηνοθέτης, μαγείρισσα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Μ.: Ντοστογιέβσκι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Μ.: Ο Σαρτρ μου έκανε βαθιά εντύπωση. Δεν θυμάμαι τον τίτλο του βιβλίου που είχα διαβάσει πολύ παλιά, αλλά νομίζω ότι από εκείνο επηρεάστηκα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Μ.: Συμβαίνουν αναπόφευκτα και τα δυο. Όταν οι ήρωες εγκατασταθούν μέσα μου τότε μπορεί και να με οδηγούν από μόνοι τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Μ.: Βοηθούνε και τα δυο, αλλά για να ξεκινήσεις χρειάζεται να σου καθίσει ένα «χοντρό» συναίσθημα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Μ.: Το περιεχόμενο και ο τρόπος γραφής.

Τι την αποτυχία;
Ε.Μ.: Το περιεχόμενο και ο τρόπος γραφής.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Μ.: Δεν ξέρω να απαντήσω. Δεν υπήρξα ποτέ «βιβλιοφάγος».

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Μ.: Όλοι οι τίτλοι που έχω δώσει στα έργα μου (βιβλία, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικά) αντιστοιχούν στα διάφορα βήματα της προσωπικής μου ωριμότητας. Όλα υπήρξαν βιβλία της ζωής μου, μέχρι σήμερα.
Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ελένης Μπεντίλλα "Ο φιλοξενούμενος" και φωτογραφία της ίδιας.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Οπισθόφυλλο
«Αλήθεια, δεν έβρισα ποτέ γυναίκα, δε χτύπησα, δεν καταπίεσα… Μόνο τις φιλούσα και τις χάιδευα με την καρδιά μου περισσότερο παρά με τα χέρια… Κι έτσι μεγάλωσα. Νόμιζα για χρόνια ολόκληρα πως ήξερα καλύτερα από τον καθένα τι πάει να πει αγάπη! Έφτασα τριάντα χρονών να περνάω κάθε χειμώνα μου όπως και τα καλοκαίρια, από αγκαλιά σε αγκαλιά. Χωρίς να νοιάζομαι για το μέλλον, για τις ευθύνες μου πάνω σ’ αυτή τη γη, για το τι θα παραδώσω στον τόπο που με γέννησε… Μόνο το χαμόγελο του κατακτητή θα θυμόντουσαν από μένα, καταλαβαίνεις. Ένα κακομαθημένο αγόρι, με λίγα λόγια. Τώρα όμως βρήκα την αγάπη την αληθινή, που δεν ξέρω πώς να την περιγράψω και ούτε ξέρω αν μου αξίζει…»
Ο γάμος σ’ ένα αρχοντικό σπίτι με ωραίο κήπο τού έδωσε την ευκαιρία. Ήρθε καλεσμένος στο σπίτι του Σπύρου μόνος, γιατί ο άλλος φίλος δεν μπόρεσε. Του άνοιξε την πόρτα, τυπικά ευγενική. Τον κοίταξε με τα μάτια χαμηλά. Του ζήτησε τσιγάρο.
Και όλα γκρεμίστηκαν από ένα καλωσόρισμα, μια ντροπή και μια φλόγα.
Για τη συγγραφέα
Η Ελένη Μπεντίλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία και βραβεύτηκε σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ παρουσίασε έργα της σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Στο χώρο των εκδόσεων και της λογοτεχνίας έχει εμφανιστεί από το 1995 με τα βιβλία Συνάντησα Πρόσωπα της Πόλης μας, Το Βάζο με τις Εικόνες, Τα Κορίτσια Μεγάλωσαν Πια!, Ένας Χρόνος με τη Μόνα Λίζα, Θα Σε Περιμένω, Οι Παραβάτες.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη