Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μνήμες περίστροφα - Η πρεμιέρα

Η υπόθεση
Ένα πρόσφατα αρραβωνιασμένο ζευγάρι θεωρεί ότι έχει μια φυσιολογική, αρμονική και ευτυχισμένη ζωή. Όλα θα αλλάξουν όταν εμφανισθούν σκιές από το παρελθόν τόσο δυνατές που μπορούν να τους διαλύσουν. Ξαφνικά γεμίζει η καθημερινότητα από συμβιβασμούς -πόσο συμβιβάστηκαν;- και ερωτήματα όπως: Που πήγε ο έρωτας; Τι απέγιναν εκείνα τα όνειρα; Που τα άφησαν; Και η ευτυχία; Πόσο ευτυχισμένοι είναι; Έρωτας ή λύτρωση; Θέλω ή συμβιβασμοί;
Ο θάνατος μοιάζει η μόνη ελπίδα. Λυτρωτικός, απελευθερωτικός, σαρωτικός, απόλυτος. Υπεράνω σωμάτων και ύλης. Όταν όλα έχουν τελειώσει ή εξαντληθεί, μόνο ο θάνατος μπορεί να ενώσει τις ψυχές που φτιάχτηκαν για να είναι μαζί.

Το έργο
Το κείμενο ισορροπεί και παραπαίει ανάμεσα στον ρεαλισμό της καθημερινότητας των ανθρώπων και στον σουρεαλισμό ενός άχρονου τόπου. Ό,τι είναι μετρήσιμο και υπολογίσιμο στον έναν κόσμο, είναι αμέτρητο και ανυπολόγιστο στο άλλο ενώ η έλλειψη ακρίβειας και πραγματικότητας επιτρέπει ονειρικές εκλάμψεις. Στην σκληρή ζωή πονούν και αποχωρίζονται. Στην ουτοπία λυτρώνονται και ενώνουν.
Η παράσταση
Η Σίλια Κατράλη απέδειξε περίτρανα το μεγάλο της ταλέντο σε πολλαπλούς τομείς. Έγραψε ένα έργο με ουσία, όμορφη δομή και ροή, σχηματισμένους χαρακτήρες, ολοκληρωμένες σκηνές... Δημιούργησε εντάσεις και συγκινήσεις, όπου και όσο χρειάζεται, και όσα δεν είπε με λέξεις τα άφησε ευκόλως εννοούμενα στον θεατή ώστε να συμπληρώσει (κι) εκείνος τα κενά συνδυάζοντας τα επί σκηνής δρώμενα με δικές του εμπειρίες. Κι επειδή το θέμα είναι ο έρωτας, το κοινό μπορεί να ταυτιστεί κάλλιστα με τους ήρωες και να συγκινηθεί. Και, ακόμη καλύτερα, ο θεατής να προβληματισθεί για τους δικούς του συμβιβασμούς και τα παρατημένα θυσιασμένα του όνειρα στο βωμό κάποιας κοινωνικοπολιτικής επι-βολής.
Η Σίλια όμως, πέρα από το σενάριο, υπογράφει και στη σκηνοθεσία, όπου επίσης κέρδισε το στοίχημα. Προσωπικά, θα αναμένω και θα επιδιώξω να δω κι άλλες δουλειές της καθώς πιστεύω ότι όσο εξελίσσεται και εμβαθύνει τόσο υπέροχα πράγματα θα συμβαίνουν στις θεατρικές σκηνές.
Η Σίλια ερμηνεύει κιόλας, ίσως την πιο αισθαντική ηρωίδα της καθώς εκφράζει την φωνή που επαναστατώντας αντιδρά στη "λήθη" (των άλλων). Ένα πλάσμα που μπορεί μόνο να ερωτεύεται και να αγαπά ανεμπόδιστα από συμβιβασμούς και όρια. Μια γυναίκα που μπορεί να πεθάνει για την αγάπη της αλλά δε θα την προδώσει ποτέ.
Τόσο η ίδια όσο και όλοι οι άλλοι ηθοποιοί στάθηκαν επάξια στις ανάγκες του έργου. Η Γεωργία Κρανίδου περπάτησε εξαίσια με τα παπούτσια της γυναίκας που φόρεσε μια μάσκα και αποφάσισε να περάσει την υπόλοιπη ζωή της καταπνίγοντας τις πραγματικές επιθυμίες της προσφέροντας μια εκφραστικότατη, φορτισμένη ερμηνεία. Τη διανομή συμπληρώνουν ο Ιάκωβος Βέρδης σε διπλό ρόλο και η Μαρίνα Μπασέτα.
Οι συντελεστές αφιερώνοντάς μου από το χρόνο τους αναφέρθηκαν σχετικά με τους ρόλους τους. Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
Με μια φράση, το ψυχολογικό δράμα της Σίλιας Κατραλή αξίζει το χρόνο σας με το παραπάνω. Πολύ καλή δουλειά σε όλους τους τομείς με άξιους συντελεστές. Υπέροχες μουσικές επιλογές που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις σκηνές και καλή κινησιολογία. Θα σας συγκινήσει, θα σας ταξιδέψει στο διττό της κόσμο και θα σας προβληματίσει θετικά.
Συντελούν
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Σίλια Κατραλή
Παίζουν: Γεωργία ΚρανίδουΣίλια ΚατραλήΙάκωβος ΒέρδηςΜαρίνα Μπασέτα

Τόπος
ΘΈΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ, Ιερά Οδός 44, Γκάζι
Από Πέμπτη 23 Απριλίου και κάθε Πέμπτη, 21:45 (μόνο για 6 παραστάσεις)

¤

Κερδίστε πρόσκληση!
Οι συντελεστές της παράστασης "Μνήμες περίστροφα" προσφέρουν μια διπλή πρόσκληση για την Πέμπτη 28 Μαΐου σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 27 Μαΐου, ώρα πρωινή και ο τυχερός θα παραλάβει την πρόσκλησή του από το ταμείο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, αναφέροντας το όνομά του.
k
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη