Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αφύπνισις

Με την θεατρική τέχνη ασχολείται η ομάδα "ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ" που αρνείται να πτωχεύσει από συναισθήματα, ιδέες και ήθος την ίδια εποχή που η χώρα πτωχεύει από χρήματα. Τα μαθήματα και οι δράσεις της ομάδας απευθύνονται στον καθένα και σε όλες τις ηλικίες, σε ερασιτέχνες ηθοποιούς -αλλά και οι επαγγελματίες βοηθιούνται όπως θα δούμε παρακάτω-, σε εκείνους που χρειάζονται μια ευχάριστη και δημιουργική ασχολία, σε όσους αναζητούν μια διαφυγή από τη ρουτίνα ή να επιτύχουν αυτοβελτίωση, σε αυτούς που ονειρεύονται να βιώσουν πολλές ζωές... 
Στις αίθουσες του Πολυχώρου 21, του τόπου συνάντησης των μελών και δημιουργίας, θα συναντήσετε τρεις εισηγητές στον κόσμο του θεάτρου και αρκετά μαθήματα βελτίωσης και θεατρικής αγωγής.
Ο Γιάννης Λιλής διδάσκει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, ορθοφωνία, θεατρικό παιχνίδι, κινησιολογία, ασκήσεις πρανικής ενέργειας, η Όλγα Μουργελά που διδάσκει υποκριτική, ορθοφωνία, διαφραγματικές ασκήσεις, αγωγή σκηνής και η Ία Χρυσανθοπούλου δημιουργικές δράσης ευαισθητοποίησης.
Τα μέλη-μαθητές δουλεύουν πάνω σε μονολόγους, ποιήματα, αποσπάσματα έργων και παρουσιάζουν την εργασία τους στο τέλος κάθε περιόδου στον ίδιο χώρο. Επίσης, όλοι μαζί δραστηριοποιούνται και εκτός εργαστηρίου με συμμετοχές τους σε φεστιβάλ, παραστάσεις σε δήμους, παρακολούθηση παραστάσεων, κ.ο.κ. Σημειώστε ότι οι καλοί μαθητές μπορούν να απορροφηθούν στην ομώνυμη επαγγελματική ομάδα θεάτρου. Τα μέλη μπορούν να ασχοληθούν και με το παιδικό διαδραστικό θέατρο ενώ μπορούν να εργαστούν και ως διασκεδαστές σε παιδικά πάρτι και εκδηλώσεις. Τέλος, μπορούν να γράφουν δικά τους έργα και να τα παρουσιάζουν εκεί έχοντας σκηνοθετική και συγγραφική υποστήριξη από τους δασκάλους.
Τις "τάξεις" επισκέπτονται συχνά σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, κ.α. για να συνομιλήσουν με τα μέλη.

Οι μαθητές παίρνουν πρώτοι το λόγο και μου λένε τι τους έφερε στο εργαστήρι, το έναυσμα για να χτυπήσουν την πόρτα του, τη σχέση τους με το θέατρο πριν και τώρα, τι κερδίζουν από αυτό και άλλα. Καθώς περνά η ώρα η παρέα μας μεγαλώνει κι άλλο από νέα μέλη που καταφθάνουν και ενσωματώνονται ενώ, πέρα από τα παραθυρόφυλλα, η άνοιξη μεσουρανεί στην ατμόσφαιρα. Οι μπαλκονόπορτες, που οδηγούν σε δύο απίθανα συμπαθητικά μπαλκόνια, βλέπουν το δρόμο με τα γνωστά, καλλιτεχνικά καφέ και τους Αγίους Αναργύρους αλλά η κουβέντα είναι τόσο ζεστή που κανείς δεν αφήνει το βλέμμα του να περιπλανηθεί έξω. Εδώ καταγράφονται μόνο τα σημαντικότερα σημεία της κουβέντας μας.

Οι μαθητές είπαν...
Παρακολουθώ από μικρή θέατρο και αυτή η αγάπη μου με έκανε να επιδιώξω επαφή με το θεατρικό εργαστήρι το οποίο μ' αρέσει πάρα πολύ. Υπάρχει συνεργασία και είναι καταπληκτικό αυτό που γίνεται.
Ελβίρα

Το έναυσμα ήταν προσωπικό κυρίως, το ότι θέλω να εκφράζω πράγματα που έχω μέσα μου. Είχα και μια ενασχόληση με το θέατρο παλαιότερα, αναζήτησα κάτι νέο στο διαδίκτυο, το βρήκα και ήρθα. Ήρθα σε επαφή με άτομα που δε γνώριζα και πήρα εφόδια -καλύτερη φωνή και έκφραση από το μάθημα υποκριτικής, κ.α. Κάνω και όνειρα -όλοι έχουμε- αλλά ο πρώτος στόχος μου είναι να γίνομαι καλύτερος.
Γρηγόρης

Ήθελα κάτι να σπάει τη ρουτίνα, την καθημερινότητα και τί καλύτερο από την ενασχόληση με το θέατρο... να μπούμε λίγο μέσα σ' αυτό, να κλέψουμε κάτι από αυτό που αισθάνονται οι ηθοποιοί... Με τον καιρό δεθήκαμε σαν ομάδα και, αν και δε θα έλεγα ότι επιδιώκω καριέρα, αυτό που κάνουμε με καλύπτει απόλυτα. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας το θέατρο έτσι κι αλλιώς. Αδειάζεις, καθαρίζει το πνεύμα, έρχεται η κάθαρση... ενώ η τοποθέτηση της φωνής, της αναπνοής, σε βοηθάει γενικότερα.
Κυριάκος

Αγαπώ πάρα πολύ το θέατρο, παρακολουθώ πολλές παραστάσεις κάθε χρόνο. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά δεν το είχα τολμήσει, ώσπου έμαθα για το θεατρικό εργαστήρι και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Μου αρέσει πάρα πολύ ο χώρος, συνεργαζόμαστε πολύ καλά και έχουμε εκπληκτικούς δασκάλους. Νομίζω είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει.
Κατερίνα

Λόγω των σπουδών μου πάντα έκανα και κάνω πράγματα που έχουν να κάνουν με πολύ διάβασμα. Έτσι, ήθελα να κάνω κάτι πιο χαρούμενο, πιο δραστήριο, να με κάνει να ξεφύγω από το βιβλίο. Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περίμενα.
Μακρίνα

Ήρθα στο θέατρο γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. Πάντα μου άρεσε αλλά δε τολμούσα από ντροπή. Ωστόσο, φέτος αποφάσισα να το κάνω κόντρα σε όλους και σε όλα. Μ' αρέσει τόσο πολύ εδώ! Είναι το καλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και θα ήθελα να το κάνω και επαγγελματικά.
Αναστασία

Έκανα χορό και όταν κατάλαβα ότι δεν είχε κάτι άλλο να μου δώσει αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέατρο. Μου αρέσει πάρα πολύ, περνάμε πολύ ωραία, ξεχνιόμαστε από όλα τα προβλήματα και είμαστε μια χαρούμενη παρέα. Έχω βελτιώσει και την ομιλία μου με τα μαθήματα ορθοφωνίας που κάνουμε όπως και την κίνησή μου.
Χρήστος

Ήταν ένα όνειρο το θέατρο για μένα. Από τότε που ξεκίνησα ήρθα πιο κοντά με τον εαυτό μου, βρίσκω πράγματα μέσα μου που αγνοούσα. Εδώ βγάζουμε όλη την ένταση της καθημερινότητας, δημιουργούμε περισσότερο, φανταζόμαστε... εκφράζουμε περισσότερο τα συναισθήματά μας.
Δεν επιδιώκω να ασχοληθώ επαγγελματικά αλλά σαν χόμπι μού αρέσει πάρα πολύ.
Βασιλεία

Για μένα το θέατρο ήταν ένα όνειρο ζωής και ήξερα από πριν ότι θα με βοηθήσει πάρα πολύ, ότι θα μου προσφέρει ψυχοθεραπεία και θα με κάνει να νιώσω καλύτερα. Έχω ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική και γνωρίζω ότι θα αποκτήσω εφόδια ώστε να επιτύχω περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή μου. Οι καθηγητές εδώ υπεραγαπούν αυτό που κάνουν και μας το μεταδίδουν. Δε ξέρω αν θα ασχοληθώ ποτέ επαγγελματικά. Το μέλλον θα δείξει, πάντως μου αρέσει αυτό που ζω τώρα, με γεμίζει, με κάνει καλύτερο άνθρωπο και νιώθω καλά.
Κωνσταντίνος

Πάντα είχα μια αγάπη για το θέατρο και την τέχνη της υποκριτικής και εδώ στο εργαστήρι είδα ότι μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας και το απίστευτο συναίσθημα που δημιουργείται από την επικοινωνία με τους θεατές.
Βάγια

Φέτος ξεκίνησα να ψάχνω κάτι που θα με βοηθούσε να εκφράζομαι και το θέατρο ήταν αυτό που μου άρεσε πάντα και απλά δε μου είχε δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ. Μελλοντικά σχέδια; Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο κατά νου. Μου αρέσει, το προσπαθώ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και θα δούμε.
Το θέατρο είναι για όλους. Θα παρότρυνα όλο τον κόσμο να ασχοληθεί μ' αυτό.
Μαρία
Οι συντονιστές είπαν...
Το θεατρικό εργαστήρι είναι το φυτώριο για κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το θέατρο. Μπορεί να ξεπηδήσουν φοβερά ταλέντα. Μπορεί να δώσει συγκροτημένη σκέψη και ψυχή, οργανωμένη, μπορεί να σε κάνει καλό θεατή ώστε να επιλέγεις πιο σωστά ποιες παραστάσεις να δεις και να έχεις καλύτερο κριτήριο, πολύ πιο ουσιαστικό. Με το θέατρο αποφορτίζεσαι από πράγματα, πετάς σκουριά και χτίζεις. Αποβάλλεις σκουριά και λαμβάνεις καλά.
Οι πραγματικοί στόχοι σε ένα θεατρικό εργαστήρι είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους και κατ' επέκταση την ψυχή μας, το μυαλό μας και να δώσει αγωγή. Η τέχνη έχει το ταλέντο από μόνη της να μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλλάξουμε την οπτική γωνία στα πράγματα και γενικότερα στη ζωή μας. Εν κατακλείδι, ναι, εξελισσόμαστε. Δε ξέρω αν το θέατρο μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους αλλά ότι μας πηγαίνει ένα βηματάκι παραπέρα... ναι, μας πηγαίνει! Εξάλλου, το θέατρο δεν είναι δουλειά του ενός, είναι ομάδα. Και ουσιαστικά, θέατρο κάνουμε από τη στιγμή που πατάμε το πόδι μας επάνω στη σκηνή!

Αγαπώ τον άνθρωπο και την εξέλιξή του και μου αρέσει πολύ που είμαι εδώ.
Το καλύτερο είναι να βάλεις τον άλλο να σκεφθεί ότι εκεί.. σε κείνη τη γωνιά της Αθήνας, κάτι γίνεται. Ας έρθει και από περιέργεια, αλλά αν μας δώσει το χρόνο μόνο κερδισμένος θα βγει, κι αυτό θα λειτουργήσει ανεξαρτήτως ηλικίας. Το θέατρο δεν έχει ηλικία. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει, από τριών μέχρι ενενήντα, αρκεί να διαθέτει το τρίπτυχο νου-ψυχή-σώμα σε καλή κατάσταση. Μόνο υγεία να έχουμε και να καταθέτουμε την αλήθεια μας.
Όλα Μουργελά

Η μεγάλη μου λαχτάρα είναι να κάνω τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι και πιο καθαροί, αλλά και λόγω βιωματικών εμπειριών, θέλησα να είμαι εδώ. Με την Όλγα και το Γιάννη γνωριζόμαστε από το θέατρο, είμαι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και όταν άρχισαν οι δραστηριότητες επιδίωξα να προσφέρω. Αυτό που κάνω έχει αρχικά τη βάση του στο θεατρικό παιχνίδι. Γενικότερα, είναι ομαδική βιωματική δραστηριότητα με σκοπό μέσα από την τέχνη -ρόλοι, τραγούδι, ήχος, ελεύθερη κίνηση, ζωγραφική αυθόρμητη- να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Σχετικά με τον ήχο, θεωρώ ότι είναι το σπουδαιότερο εργαλείο. Είναι η μέγιστη απελευθέρωση. Έτσι, ο κάθε αναζητητής, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του και καθαρίζοντας αυτά που κουβαλάει γίνεται πιο κατάλληλος για ο,τιδήποτε αλλά δεν πρέπει να απογοητεύεται ή να ζητά το τέλειο από την πρώτη μέρα. Θέλει χρόνο και υπομονή. Η συμμετοχή δε, ενδείκνυται για όλους και περισσότερο για εκείνους που φοβούνται, γιατί πίσω από το φόβο και τα σκοτάδια μας κρύβονται τα μεγαλύτερα ταλέντα.
Ία Χρυσανθοπούλου

Η θεατρική ομάδα ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ δημιουργήθηκε όταν είχα τελειώσει το "Η πόρνη που σέβεται" του Ζαν Πωλ Σαρτρ και αποφάσισα να ανεβάσω το "Λεφτά υπάρχουν" εδώ. Το όνομα μού άρεσε επειδή περνά το μήνυμα της αφύπνισης συνειδήσεων που είναι και ο σκοπός σε ό,τι κάνουμε σαν θεατρική ομάδα αλλά και σαν εργαστήρι.
Το εργαστήρι ξεκίνησε το 2013. Ανεβάσαμε το πνεύμα των Χριστουγέννων και άλλα έργα, και έχουμε σχέδια να αναπτυχθεί κι άλλο, όχι μόνο με παραστάσεις. Αυτό που θέλουμε από τα μέλη να ακολουθούν τα μαθήματά τους αλλά και ν' ανέβουν στο σανίδι, να κάνουν πρακτική, παράσταση. Μελλοντικά, επιθυμούμε να κάνουμε περισσότερες ομάδες, περιοδείες, να παίξουμε παραέξω, να κάνουμε παιδικό, άλλες δράσεις... πολλά. Συνεργασίες με συλλόγους και εταιρείες, κ.α.

Από την αρχαιότητα, το θέατρο επιδίωκε να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε τον εαυτό μας. Να κλείσουμε πληγές μας που σημαίνει ότι είναι από μόνο του θεραπευτικό. Όταν λοιπόν πας να «παίξεις» θέατρο... το ρήμα παίζω τα λέει όλα. Έρχεσαι σε μία δράση κάθαρσης.
Έχουμε κάνει μασκέ πάρτι, εκδηλώσεις... όλα αυτά έχουν σκοπό τους να μας κάνουν περισσότερο ομάδα, να μας φέρουν πιο κοντά αλλά και να μας διασκεδάσουν. Το θέατρο έχει να προσφέρει μόνο θετικά. Ηρεμία, χαρά, στόχους και είναι μια δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Γιάννης Λιλής
Στους κύκλους των μαθημάτων τους ακολουθούν το ακαδημαϊκό έτος. Ξεκινούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνουν περίπου στα μέσα του Ιούνη.
Η χρονιά 2014-2015 έκλεισε με μια παράσταση όπου συμμετείχαν όλοι. Μαθητές (κάποιοι μετά από μόλις έναν μήνα στο εργαστήρι!) και δάσκαλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που χωριζόταν σε δύο μέρη. Παρακολουθήσαμε ένα συμβολικό "ταξίδι" που επιμελήθηκε η Ία Χρυσανθοπούλου και, μετά το διάλειμμα, αφού είχαν μελετήσει θεατρικά έργα, παρουσίασαν στη σκηνή του εργαστηρίου στις 13 του Ιούνη μια διαδοχική συρραφή δέκα συνολικά μονολόγων από έργα μεγάλων συγγραφέων όπως: Ίψεν, Καμπανέλλης, Γερασιμίδου, Ουίλιαμς, Γκόγκολ... που τα "ένωναν" όμορφες μουσικές γέφυρες. Το δεύτερο μέρος επιμελήθηκε η Όλγα Μουργελά.
Όλοι οι συντελεστές το χάρηκαν όπως και όλοι οι θεατές. Ειδικά για τους μυημένους ή για εκείνους που έχουν θεατρική παιδεία, το ταξίδι μέσα σε όλες αυτές τις κλασικές θεατρικές επιλογές ήταν ακόμα ομορφότερο.
Τόπος και Τρόπος
Δηλώστε άμεσα την συμμετοχή σας στα τηλέφωνα 2105446523 6970045355 ή στο email: sktzsktz@gmail.com
Δωρεάν εγγραφή

Πολυχώρος Το 21
Ανοιχτά από τις 10 το πρωί όλες τις μέρες τις εβδομάδας
Αγ.Αναργύρων 21 Ψυρρή 
100 μέτρα από το μετρό Μοναστηράκι αλλά και πολύ κοντά στο σταθμό Θησείο
Υπεύθυνος: Γιάννης Λιλής
Σημειώσεις
Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από τους χώρους του Πολυχώρου 21 όπου γίνονται οι συνεδρίες των μελών της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μας για τις ανάγκες τούτης της ανάρτησης.
Ευχαριστώ τον Γιάννη Λιλή, την Όλγα Μουργελά, την Ία Χρυσανθοπούλου για τις κατευθύνσεις, όπως και όλα τα μέλη της ομάδας για τη συμμετοχή τους στην κουβέντα μας.
Για την Πρανική Ενέργεια δείτε εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη