Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Λόγια δραπέτες

Άραγε ποια είναι/ήταν εκείνα τα λόγια που απέδρασαν ώστε να προσφέρουν το έναυσμα στον Κώστα Βασιλάκο... αναρωτιέμαι καθώς ανοίγω τη συλλογή. Μάλλον, ο τίτλος αναφέρεται στους στίχους του που τυπώθηκαν σε τούτο το βιβλίο, έτοιμοι πια να πετάξουν και να φτάσουν μακριά, να κάνουν φίλους, γνωριμίες... καταλήγω. Λέξεις που δραπέτευσαν της ανωνυμίας τους και προσφέρονται ελεύθερες δεσμών.

Η έμπνευση ακουμπά πολλά και ποικίλα θέματα ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν προτιμά τις ρίμες –γιατί άλλωστε; Λίγα πρωτοπρόσωπα, λίγα τριτοπρόσωπα όμως φαίνεται ότι αγαπά το πρώτο πληθυντικό. Το «είμαστε», το «όλοι», το «μαζί». Από τις πρώτες σελίδες ξέρεις ότι διαβάζεις καλή ποίηση με πλούσιο λεξιλόγιο και μια μουσικότητα –άραγε ποια μελωδία;– που ξεχωρίζει.

Λόγια δραπέτες

Όταν η ανάγνωση φτάσει στους «Δεσμοφύλακες» αισθάνεσαι ότι έχεις διακτινιστεί σε άλλο βιβλίο. Τόσο απότομο και ηχηρό είναι το χαστούκι. Πετάγεσαι από το ξάφνιασμα καθώς η μελωδία έχει αλλάξει συθέμελα, έγινε ρυθμός από τις ρίμες, διαφορετικό το ύφος, το μέτρο... και ο ποιητής, αν δεν έκανε στροφή 180 μοιρών, κατέρριψε το ίδιο του το στιλ επαναστατώντας στον εαυτό του.

Στο δεύτερο μέρος της συλλογής εισβάλλει η ζωγραφική στους στίχους. Ο ποιητής βλέπει χρώματα, χρωματίζει, φτιάχνει πίνακες... και αμέσως μετά ταξιδεύει –Κύθηρα, Ευβοϊκός, Ιθάκη... Και τότε, μπαίνει ο έρωτας στις γραμμές. Και μαζί του φθάνουν η απουσία, η έλλειψη του άλλου, το όνειρο, η μοναξιά, η επίκληση, ο καρδιακός εκτροχιασμός... κι εγώ παρατηρώ ότι τα τριτοπρόσωπά του θα μπορούσαν να αφορούν τον ίδιο, να είναι δηλαδή ουσιαστικά πρωτοπρόσωπα. Αναρωτιέμαι, ξαναδιαβάζοντάς τα, αν απευθύνεται στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο, όμως μου αρέσει η ιδέα της διττής ερμηνείας και αυτήν κρατώ.

Όταν αναπολεί τη γειτονιά του και το πατρικό του οι θύμησες τον οδηγούν στην οικογένειά του, σε δικούς του ανθρώπους, στη μάνα και στους φίλους. Και όταν κοιτάζει τον αντικατοπτρισμό του στον καθρέφτη κάνοντας τον απολογισμό του, καταλήγει ότι πάλι τα ίδια θα έκανε, γιατί αν έκανε άλλα πώς θα ήταν αυτός!
Την συλλογή κλείνει ένα μήνυμα αγάπης... γιατί η αγάπη μπορεί να σώσει τον άνθρωπο.

Λόγια δραπέτες

Στο οπισθόφυλλο αναφέρει...

Όταν γράφει η ψυχή
συνομιλείς με την ποίηση
χωρίς ερωτηματικά και τελείες.
Χρησιμοποιείς μόνο αποσιωπητικά,
γιατί δεν ξέρεις οι λέξεις
σε πόσους ουρανούς
ονειρεύονται να πετάξουν.
Τα θαυμαστικά είναι περιττά,
γιατί δεν θα μάθεις ποτέ
τον τελικό προορισμό,
μήτε θα σου πει κανείς
τι απέγινε το ταξίδι.

Κ.Β.

Ο ίδιος μοιράζεται πολλές φορές από την ποίησή του με τους αναγνώστες του μέσω του προφίλ του στο facebook. Σε μια τέτοια στιγμή, και μάλιστα τον Απρίλιο που πρωτοκυκλοφόρησε η συλλογή του, κοινοποίησε το παρακάτω.

Η σιωπή της ευτυχίας

Η αγάπη αρπαγμένη απ' τα χείλη
λικνίζεται στα λόγια 
που σπέρνουν μέσα μας 
αποκοτιά της μέθης και του έρωτα.

Τα χέρια τυλίγουν τον ουρανό 
και μαζεύουν τις εκλάμψεις 
στις λακκούβες του φιλιού, 
κατά τη γέννηση του πόθου.

Στην ένωση 
των φωτεινών διαστημάτων, 
η σιωπή της ευτυχίας.



Λόγια δραπέτες

Ο Κώστας Βασιλάκος γεννήθηκε και ζει στο Πολυδένδρι Αττικής. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και ψυχολογία ομάδων και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Δίδαξε οικονομικά σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια εταιρειών και εργάστηκε αρκετά χρόνια ως διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Στα έργα του περιλαμβάνονται η συλλογή διηγημάτων "Περι-Διαβαίνοντας" (Αγγελάκη,2003) και η ποιητική συλλογή "Σκέψεις θραύσματα" (Άνεμος Εκδοτική, 2012).

Ευχαριστώ την Άνεμος εκδοτική και τον Νικόλα Τελλίδη για την προσφορά του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη