Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Θεώνη Μπριλή για το "Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Θ.Μ.: Αυτό το βιβλίο, το πρώτο μου, ήταν η όαση στην έρημο για εμένα. Δεν είχα αποπειραθεί στο παρελθόν να γράψω, γεννήθηκε αυτή η ανάγκη ως η μόνη διέξοδος στις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζα εκείνο το διάστημα. Κάτι σαν ψυχοθεραπεία, έτσι το βίωσα. Ήθελα απλώς να γράψω και επιθυμούσα διακαώς να ξεφύγω από ό,τι ασφυκτικά με προβλημάτιζε την συγκεκριμένη περίοδο. Ο κλήρος έπεσε στον έρωτα, σε μια κατάσταση δηλαδή που βρίσκεται ο άνθρωπος κάποια στιγμή, μοιραία, στην ζωή του… Και αν δεν έχει βρεθεί, εύχεται κρυφά ή φανερά να του συμβεί. Ποιος δεν θέλει να ερωτευτεί;

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Θ.Μ.: Στην εργασία μου (όταν την είχα) στις νεκρές ώρες και στο σπίτι μου, μεταξύ γραφείου-κουζίνας-αυλής!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Θ.Μ.: Η ιστορία γράφτηκε σε δύο χρόνους, πρώτο μέρος και δεύτερο μέρος με διαφορά σχεδόν ενός χρόνου, συνολικά θα έλεγα πως μου πήρε έξι μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Θ.Μ.: Ένα σύγχρονο ατμοσφαιρικό παραμύθι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Θ.Μ.: Πρόκειται για την ιστορία ενός έρωτα, από εκείνους που προκύπτουν με μια μόνο ματιά. Ένας έρωτας που χτυπά την πόρτα ενός ευαίσθητου και ρομαντικού κοριτσιού, την Εύα, αλλά και ενός δυναμικού και έμπειρου άντρα, τον Στέφανο. Το αναγνωστικό ταξίδι ξεκινά στα Σύβοτα, στον γάμο της Χριστίνας και του Δημήτρη (αδελφός της Εύας) και στην ουσία αυτό που ακολουθεί είναι το χρονικό ενός έρωτα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει Σύβοτα, Ιωάννινα, Λονδίνο, Αθήνα και θα πάρει μια γεύση από έρωτα, φιλία, αγάπη, ζήλια, κακία, αντικρουόμενα συμφέροντα και κοινωνικά πρότυπα. Θα διαβάσει μια ιστορία με την φρεσκάδα των νιάτων, την δροσιά του καλοκαιριού, τον αέρα του Λονδίνου, την πικρόγλυκη γεύση των συναισθημάτων που επικρατούν σε όλο το βιβλίο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Θ.Μ.: Πέρα από τους ήρωες, το ίδιο το ταξίδι ώσπου να βρουν την Ιθάκη τους. Θα έλεγα τον προσωπικό τους αγώνα να βρουν το ζητούμενο στη ζωή, ίσως και να βρουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Θ.Μ.: Αδυνατώ να τους ξεχωρίσω, ωστόσο θα έλεγα πως τους αγαπώ για διαφορετικούς λόγους. Τον Στέφανο για τον δυναμικό του χαρακτήρα, την Εύα για την πίστη στην ελπίδα, την Κατερίνα για την αγάπη που δεν πνίγει αλλά δίνει φτερά, την Έλενα για την ανιδιοτελή φιλία, την κυρία Δούκας για το χάρισμα της προσφοράς.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Θ.Μ.: Θέλω να πιστεύω μια ευχάριστη ανάπαυλα στην καθημερινότητά του, ένα διάλειμμα ζεστό και συνάμα δροσερό, γεμάτο συναισθήματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Θ.Μ.: Αγωνιώ για πολλά πράγματα, κατά καιρούς αλλάζουν σειρά προτεραιότητας μεταξύ τους.

Φοβάστε...
Θ.Μ.: Τον θάνατο. Όχι τον δικό μου, αλλά των ανθρώπων που αγαπώ.

Αγαπάτε...
Θ.Μ.: Την ζωή και τους ανθρώπους που την σέβονται, την εκτιμούν, την διεκδικούν.

Ελπίζετε...
Θ.Μ.: Στο θαύμα της αγάπης, εκείνο που μας κάνει πρωτίστως καλύτερους συντρόφους, γονείς, ανθρώπους, πολίτες κλπ.

Θέλετε...
Θ.Μ.: Δεν έχει σημασία τι θέλω, αλλά τι μπορώ να τολμήσω… Οπότε θέλω να τολμώ αυτά που πραγματικά θέλω…

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Θ.Μ.: Όσοι αγαπούν το σύγχρονο αισθηματικό μυθιστόρημα, είτε αποκλειστικά, είτε ως επιλογή ανάμεσα στα διάφορα αναγνώσματά τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Θ.Μ.: Για τον έρωτα, την φιλία, την αγάπη, το γέλιο, το δάκρυ, την χαρά και την λύπη που θα βιώσει, ελπίζω, κανείς διαβάζοντάς το. Προσωπικά τα βίωσα γράφοντάς το.

Γιατί δεν πρέπει;
Θ.Μ.: Ως αναγνώστρια δεν βρίσκω λόγο που κάποιος δεν πρέπει να διαβάσει ένα βιβλίο. Ωστόσο είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και διάθεσης… θα έλεγα λοιπόν, πως δεν απευθύνεται σε εκείνον τον αναγνώστη που το αισθηματικό μυθιστόρημα δεν συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις του.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Θ.Μ.: Απευθείας από την σελίδα του εκδοτικού Δυάς και στα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Θ.Μ.: Στο e-mail μου theonibr@gmail.com και στην σελίδα μου στο fb

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Θ.Μ.: Το μπλε.

Ποια μουσική;
Θ.Μ.: Κάτι ατμοσφαιρικό, με διακυμάνσεις στην ένταση.

Ποιο άρωμα;
Θ.Μ.: Της θάλασσας.

Ποιο συναίσθημα;
Θ.Μ.: Του ορμητικού έρωτα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Θ.Μ.: Τραγούδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Θ.Μ.: Δεν το έχω σκεφτεί, καθώς και η συγγραφή προέκυψε, δεν ξέρω καν αν είμαι συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Θ.Μ.: Αγαπώ ιδιαίτερα κάποιους συγγραφείς, μπαίνουν τα βιβλία τους στην βιβλιοθήκη μου, κάποια δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω, κάποια δεν έχω προλάβει ακόμα να τα αποκτήσω.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Θ.Μ.: Όχι σε σημαντικό βαθμό. Υποσυνείδητα πιστεύω πως δεχόμαστε ερεθίσματα από τα αναγνώσματά μας, από όσους συγγραφείς μας αγγίζουν, όχι όμως στον βαθμό που να επηρεάζει καθοριστικά τα παραπάνω. Γράφω, σκέφτομαι και ζω με τους περιορισμούς του εαυτού μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Θ.Μ.: Οι ήρωες δημιουργούνται από εμένα, μόλις όμως πάρουν σάρκα και οστά αποκτούν την δική τους βούληση και τις περισσότερες φορές δεν έχω ιδέα για το πού θέλουν να με πάνε. Με επηρεάζουν και τους επηρεάζω, όμως με βεβαιότητα θα πω πως το πάνω χέρι το έχουν εκείνοι.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Θ.Μ.: Από κάπου ξεκινάς και σίγουρα το πρώτο βήμα δεν είναι η εμπειρία αλλά η φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Θ.Μ.: Πολλοί σημαντικοί και ασήμαντοι παράγοντες, πολλοί δίκαιοι και άδικοι παράγοντες. Το σημαντικότερο να αγγίξει τον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Θ.Μ.: Να μην αγγίξει τον αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Θ.Μ.: Για τους καιρούς που ζούμε, θα έλεγε κανείς, πως το βιβλίο είναι ακριβό χόμπι. Για εκείνους που αγαπούν το βιβλίο, θα έλεγα, πως είναι ένας γλυκός εθισμός, χωρίς καμία βλαβερή συνέπεια για τον αναγνώστη. Ακριβώς όμως για τους καιρούς που ζούμε, θα έλεγα πως είναι θείο δώρο: θεραπεύει, συντροφεύει, προσφέρει ταξίδια με ελάχιστο κόστος.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Θ.Μ.: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
 Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.
Οπισθόφυλλο
Την λένε Εύα Κονταξή, μόλις δεκαεννιά Αυγούστων, σπουδάζει στα ρομαντικά Ιωάννινα και η καταγωγή της είναι από τα μαγευτικά Σύβοτα. Αθεράπευτα ρομαντική και σε αναμονή του έρωτα...
Τον λένε Στέφανο Παπαδόπουλο, ετών τριάντα δύο, υψηλόβαθμο στέλεχος ναυτιλιακής. Ζει και εργάζεται στο σικ Λονδίνο, η καταγωγή του από Αθήνα. Ασυγχώρητα και αμαρτωλά ωραίος!
Συναντιούνται στον γάμο του Δημήτρη και της Χριστίνας, στα Σύβοτα. Σε μια στιγμή αλλάζουν όλα, εκείνη την στιγμή που συνάντησε ο ένας τον άλλον. Η Εύα τον ερωτεύτηκε αμετανόητα και ο Στέφανος, παρά την φιλία που τον ενώνει με τον αδελφό της, δεν κατάφερε να κρατηθεί μακριά της.
Δυο κόσμοι διαφορετικοί. Μεγαλωμένοι σε οικογένειες με διαφορετικά ερεθίσματα και πρότυπα. Η αθωότητα και η σαγήνη της, τον κάνουν να λοξοδρομήσει, ενώ παράλληλα την τραβά σε έναν δρόμο που ξημερώνει, άθελά τους, δυσκολίες και συγκρούσεις συμφερόντων.
Μια ιστορία αγάπης και έρωτα, που οι νεράιδες καλούνται να αποδείξουν αν το καλό νικά πάντα το κακό... Αν τα όνειρα κοστίζουν και αν οι ελπίδες χάνονται...

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη