Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η περίπτωση Ρόζαμουντ Πίλτσερ

Με αφορμή ένα newsletter από τις αγαπημένες εκδόσεις Ωκεανίδα όπου ενημερώθηκα με χαρά την νέα κυκλοφορία του μυθιστορήματος Ο γυρισμός της Ρόζαμουντ Πίλτσερ και, καθώς αναπόλησα τις μέρες του 1996 που διάβαζα στη σειρά τα έργα της, ξεκίνησα να γράφω τούτες τις γραμμές για εκείνη.


Οι παλαιότεροι βιβλιολάτρεις -η λέξη βιβλιοφάγος ποτέ δε μου άρεσε λόγω του δεύτερου συνθετικού της- όχι μόνο θυμόμαστε την Ασημένια Σειρά της Ωκεανίδας με τα ασημένια εξώφυλλα αλλά έχουμε διαβάσει και πλήθος από αυτά τα μυθιστορήματα. Έτσι για την ιστορία, οι περισσότεροι από εμάς συστηθήκαμε με την Ιζαμπέλ Αλιέντε μέσα από αυτή τη σειρά, με την Άυν Ραντ, τον Νίκολα Έβανς, τον Αμίν Μααλούφ, τον Κάρλος Φουέντες, τον Τζαίημς Ρόμπερτ Ρινάλντι... και τόσους και τόσους άλλους -όλοι γραμμένοι με ελληνικούς χαρακτήρες στα βιβλία. Μια σειρά που μας κράτησε καλή παρέα την τελευταία δεκαετία πριν το μιλένιουμ  -κάποιοι έκαναν κανονική συλλογή και φρόντιζαν να μη χάσουν ούτε ένα- με όμορφες επιλογές θεμάτων και συγγραφέων ενώ καθόλου δε μας πείραζε η απουσία εικόνων στα εξώφυλλα που ήταν όλα ασημογκρίζα και σκέτα. Στα χρόνια που ακολούθησαν η σειρά εμπλουτίστηκε με περισσότερους τίτλους και όταν κάποια στιγμή άρχισαν να βγαίνουν με εικόνες αντί του σκέτου γκρι μάς γλύκαιναν το μάτι. Αν και έχω στην κατοχή μου δεκάδες βιβλία της σειράς δεν είμαι σε θέση να απαριθμήσω ούτε κατά προσέγγιση τον αριθμό των τίτλων που ενσωματώθηκαν σε αυτή. Είναι πραγματικά μεγάλος ο αριθμός και συνεχώς αυξάνει.
Σήμερα, ανατυπώνονται τα πιο πετυχημένα μυθιστορήματα της σειράς και συνεχίζουν το ταξίδι τους παρέα με τα νέα που μπαίνουν στην βιβλιοπαρέα σαν Κλασικά Ασημένια. Έχουν δε, και μειωμένη τιμή. Σε μία τέτοια συγκυρία, πρόσφατα είδα και την νέα έκδοση του δίτομου μυθιστορήματος "Ο γυρισμός". Πέρα από τις αναμνήσεις που ξεφύτρωσαν από το μακρινό 1996 κι ενώ παραμένω πάντα γοητευμένη από την Πίλτσερ αποφάσισα να επεκταθώ λιγάκι σχετικά με αυτή.

Η Ρόζαμουντ είναι η συγγραφέας που έγινε ευρέως γνωστή στους βιβλιόφιλους με το μυθιστόρημά της "Ψάχνοντας για κοχύλια" (επίσης κυκλοφόρησε από την Ασημένια Σειρά της Ωκεανίδας το 1996 -μάλλον- και ακόμα κυκλοφορεί). Η γραφή της είναι μεστή και γλυκανάλατα νόστιμη -με την καλή έννοια. Η ώριμη ηλικία της της προσέφερε εμπειρία ζωής που προφανώς μεταλαμπαδεύτηκε στα έργα της με κεντρικό σημείο αναφοράς τα νεανικά της χρόνια όταν υπηρέτησε στο γυναικείο σώμα του Βρετανικού Ναυτικού βιώνοντας στο πετσί της έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και την γενέτηρά της Κορνουάλη. Οι νουβέλες της που δημοσιεύθηκαν με το ψευδώνυμο Τζαίην Φρέηζερ, δε ξέρω κατά πόσο επιτυχημένες θεωρούνται. Η ίδια γράφει από τα δεκαοχτώ της αλλά η μεγάλη επιτυχία της που την κατέταξε στις πιο πολυδιαβασμένες μυθογράφους της εποχής μας είναι το "Ψάχνοντας για κοχύλια". Ακολούθησε ο "Σεπτέμβρης" (είχε κυκλοφορήσει και αυτό στην Ελλάδα από την ίδια σειρά κατά το 1996 με 1997 και κυκλοφορεί ακόμα στα Κλασικά Ασημένια) και ακολούθως "Ο γυρισμός".


Ο γυρισμός πρωτοκυκλοφόρησε δίτομος και έτσι επανακυκλοφορεί και στις μέρες μας. Η διτομία του μάλλον δε βοήθησε το βιβλίο στις πωλήσεις μια και -από προσωπικής εμπειρίας ορμόμενη- πολλοί αναγνώστες προτίμησαν να αποκτήσουν δύο μυθιστορήματα με το ίδιο κόστος αντί για ένα. Όμως η τεράστια επιτυχία του "Ψάχνοντας για κοχύλια" το οποίο είχε προκαλέσει βιβλιοκόλλημα με τη συγγραφέα λειτούργησε ως αντίβαρο και έφερε πολλούς "γυρισμούς" στα ταμεία. Οι αναγνώστες απέδειξαν τότε πως όταν ταξιδέψουν με έναν μυθοπλάστη είναι διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν σε όλα τα επόμενα έργα του ακόμα και στα πιο μεγάλα.
Στο μυθιστόρημα, λοιπόν, γνωρίζουμε τη νεαρή Τζούντιθ Ντάνμπαρ. Η Τζούντιθ είναι μια έφηβη, εσωτερική σε ένα σχολείο της Αγγλίας και κάπως μελαγχολική λόγω μοναξιάς. Θα δεχτεί ένα κάλεσμα από τη νέα της φίλη, την Λάβντεϋ, στο αρχοντικό της στις ακτές της Κορνουάλης και εκεί θα βρει θαλπωρή και ευχάριστες συντροφιές. Εκεί θα γνωρίσει και τον πρώτο της έρωτα όμως όλα αυτά τα ειδυλλιακά θα γκρεμιστούν από έναν πόλεμο. Αρκετοί από εκείνους τους ξέγνοιαστους νέους δε θα γελούν πια. Η Τζούντιθ βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα στην άγνωστη τύχη της οικογένειάς της και στην μοίρα της νεογέννητης αγάπη της. Τώρα, έχει μπροστά της ένα μεγάλο ταξίδι πόνου με πολλούς κινδύνους... προτού φτάσει η στιγμή του γυρισμού.


Η Ρόζαμουντ γράφει με συναίσθημα, δημιουργεί γλυκές, όμορφες, πολύχρωμες ή μοσχομυρωδάτες εικόνες και διατηρεί μια χρυσή τομή μεταξύ των διαλόγων και της δράσης με τις περιγραφές της, που γοητεύει. Το περίεργο είναι ότι η αίσθηση παραμένει γλυκιά και όμορφη ακόμη και στις πολεμικές σκηνές της! Αναφέρεται πάντα στα λουλούδια τα οποία κατέχουν εξέχουσες θέσεις στα έργα της και προφανώς τα αγαπά πολύ. Επίσης, πρέπει να λατρεύει το μαγείρεμα και γενικότερα το φαγητό γιατί πάντα οι εικόνες της ευωδιάζουν φρεσκοψημένες λιχουδιές.
Εκείνο όμως που την κάνει ασυναγώνιστη είναι η αποτύπωση των χαρακτήρων της στο μυαλό σου. Έχει έναν τρόπο να σου περνάει με ενέσιμο τρόπο τους ήρωές της τους οποίους δε θα ξεχάσεις ακόμη κι αν περάσουν πολλά χρόνια! Είναι πραγματικά άξιο σεβασμού το πώς καταφέρνει να σου εντυπώνει τους ανθρώπους που ζουν στις σελίδες της και όλοι τους είναι πολύ σοφά μελετημένοι, και αντιπροσωπεύουν την ηλικία τους. Η συγγραφέας μπορεί να γράψει για κάθε ηλικία και φύλο με τρόπο άμεσο και ολοκληρωμένο.
Μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη ανάγνωση των έργων της, πραγματικά δυσκολεύτηκα να θυμηθώ την υπόθεση του μυθιστορήματος και για να το καταφέρω έπρεπε να ανασύρω τους τόμους από την βιβλιοθήκη και να ξαναδιαβάσω κάποια σημεία, όμως ήξερα ακριβώς ποιους ήρωες μάς είχε συστήσει! Η Τζούντιθ μού είχε μείνει στην καρδιά με έναν μαγικό τρόπο όπως και το αγόρι εκείνο, η πρώτη της αγάπη. Το ίδιο συνέβη και με τα δύο προαναφερθέντα μυθιστορήματα σε μένα και, πιστέψτε με, έχω διαβάσει πολλά βιβλία από τότε!

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα έλαβα πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία της. Έτσι λοιπόν έμαθα ότι κυκλοφορούν ήδη στη σειρά Κλασικά Ασημένια οι ακόλουθοι τίτλοι: Ψάχνοντας για κοχύλια, Σεπτέμβρης, Ο γυρισμός, Χειμερινό ηλιοστάσιο, Η ημέρα της καταιγίδας και πολύ σύντομα θα προστεθεί στην παρέα και το Στον αστερισμό των διδύμων. Στην ιστοσελίδα των εκδόσεων μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία της Ρόζαμουντ, ακόμα και όσα εμφανίζονται με την ένδειξη not available -υπάρχουν σε μικρές ποσότητες.


Τζένη Κουκίδου


Υπόθεση για το μυθιστόρημα Η μέρα της καταιγίδας...
Η Ρεβέκκα μαθαίνει από την ετοιμοθάνατη μητέρα της για κάποιους συγγενείς της, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε. Αποφασίζει να τους γνωρίσει κι έτσι ταξιδεύει στην Κορνουάλη. Εκεί θα γνωρίσει τον παππού της, τον εξάδελφό της και έναν οικογενειακό φίλο. Αυτά τα πρόσωπα όμως συνθέτουν έναν γρίφο που θα ορίσει το μέλλον της.
Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του παππού; Τι θα κάνει με τον γοητευτικό της εξάδελφο που επιδιώκει να την ξελογιάσει; Ποιος είναι ο μυστηριώδης φίλος της οικογένειας και ποιο το παρελθόν του;

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη