Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Άρτεμις Βελούδου και οι "Εφιάλτες"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Β.: Ανέκαθεν με μάγευαν οι μύθοι και οι θρύλοι, όλων των χωρών ανά τους αιώνες. Ένα βράδυ διάβαζα ιστορίες κελτικής μυθολογίας. Δύο από αυτές, ο «Γάμος του Ιππότη Γκαβέιν», και η «Κοντέσα Κατλίν Ο ‘Σι» στοίχειωσαν το μυαλό μου για ημέρες και νύχτες. Μέσα από τον προβληματισμό για τα βαθύτερα νοήματα τους, σε συνδυασμό με τη φιγούρα ενός αντισυμβατικού πρωταγωνιστή που εμπνεύστηκα, γεννήθηκε η αρχική ιδέα για την ιστορία των ‘Εφιαλτών’.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Β.: Στο γραφείο μελέτης μου, στο πατρικό μου σπίτι. Μετατράπηκε εν τέλει σε απάγκιο της φαντασίας μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Β.: Το πρώτο μέρος της τριλογίας «Εφιάλτες – Συμβόλαιο Ψυχής» χρειάστηκε τρεις εβδομάδες απρόσκοπτης συγγραφής, και περίπου έναν μήνα για τελικές διορθώσεις και κειμενική επεξεργασία. Μεσολάβησαν τρία χρόνια, κατά τα οποία έκανα έρευνα σε κλάδους όπως η μεταφυσική, η ψυχολογία κ.α., προκειμένου να προχωρήσω με πιστότητα πιο βαθιά στην ιστορία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο. Έπειτα, ανάμεσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, χρειάστηκε ενάμισι έτος για την ολοκλήρωση του έργου.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Β.: Σκοτεινό και ανατρεπτικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Β.: Βασικό κορμό της ιστορίας αποτελεί η απειλή μιας κατάρας, η οποία καταδιώκει για αιώνες μια γραμμή αίματος. Ο πρωταγωνιστής, Ρέιμοντ, εμπλέκεται στην περιπέτεια για την επίλυση της, καθώς το αντικείμενο του έρωτα του είναι απόγονος της γραμμής αυτής. Το βιβλίο κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό του ψυχολογικού θρίλερ, κατά το οποίο ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις και σκοτεινές εκφάνσεις του εαυτού του. Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό του μεταφυσικού θρίλερ, με στοιχεία τρόμου. Ή αλλιώς, ο πραγματικός ‘εφιάλτης’.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Β.: Τις ανατροπές του. Ακόμη κι εγώ η ίδια συναντούσα διαρκώς εκπλήξεις μπροστά μου, όσο το έγραφα. Ήταν μια μαγική εμπειρία στο σύνολο της.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Β.: Ο πατέρας του πρωταγωνιστή, Έρνεστ Κνάιτ. Ο μόνος ήρωας για τον οποίο γνώριζα τα πάντα, πριν καν ξεκινήσω να γράφω. Ίσως ο πιο αντισυμβατικός χαρακτήρας απ’ όλους μέσα στο βιβλίο. Κι όμως, την ίδια στιγμή, είναι και ο μόνος κατ’ ουσία ανθρώπινος. Αυτός είναι και ο λόγος που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Β.: Απόδραση, πρωτίστως στον χώρο (καθώς η ιστορία διαδραματίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική), αλλά και στον χρόνο. Μυστήριο, το οποίο ξετυλίγεται μεθοδικά μέσα από πολλές ανατροπές. Έρωτα, από αυτόν που μας εμπνέει να δωρίσουμε τη ζωή, αλλά και τον θάνατο μας στον άλλον. Προβληματισμό, ιδίως πάνω σε ψυχολογικά και υπαρξιακά ζητήματα. Και μια πλευρά ‘γνώσης’, όσο αυτή είναι εφικτή, για τους ανήσυχους αναγνώστες του μεταφυσικού. Επιπλέον, για τους λάτρεις του τρόμου, υπάρχουν δυνατές σκηνές μέσα στην ιστορία, κυρίως δράσης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Β.: Το ξόδεμα του χρόνου μέσα σε στείρα αδράνεια.

Φοβάστε...
Α.Β.: Τον θάνατο. Των άλλων.

Αγαπάτε...
Α.Β.: Όσο αντέχει η ψυχή μου.

Ελπίζετε...
Α.Β.: Να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, ότι σημασία δεν έχουν τα παιχνίδια εξουσίας των λίγων, που κατέχουν το πολύ χρήμα. Σημασία έχει να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας οι πολλοί, αυτό στο οποίο υπερτερούμε σε σχέση μ’ εκείνους: την ανθρωπιά.

Θέλετε...
Α.Β.: Να δημιουργώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Β.: Όσοι δεν διαβάζουν αποκλειστικά ένα είδος (με το ένα αυτό είδος να μην είναι το φανταστικό). Σαν καθολική αναγνώστρια, στο πρώτο μου μυθιστορηματικό βήμα κινήθηκα βάσει εμπειρίας: Εφόσον διαβάζω πολλά είδη, στοιχεία από πολλά είδη παρεισφρήσανε στο κείμενο. Είναι πολύ πιθανό να λατρέψει την ιστορία ή κομμάτια της, κάθε αναγνώστης που θα δώσει στους ‘Εφιάλτες’ μια ευκαιρία.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Β.: Οι ‘Εφιάλτες’ είναι μια ιστορία που θα λάτρευα, σαν αναγνώστρια, να διαβάσω. Πίστεψα πολύ σ’ αυτήν και κυρίως στην ικανότητα της να προκαλεί έντονα συναισθήματα και αντιδράσεις. Συνάμα, να προσφέρει γνώση. Το να μπορέσω να συζητήσω για την ιστορία αυτή με άλλον κόσμο, ήταν ο λόγος που σκέφτηκα πρώτη φορά την έκδοση. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου. Ίσως, αν το πάρουμε αντίστροφα, να είναι μια καλή απόφαση και για εσάς.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Β.: Οι μόνοι λόγοι που μπορώ να σκεφτώ, είναι σε περίπτωση που έχετε φοβία σε ό,τι αφορά τη μεταφυσική δραστηριότητα, και μηδενική αντοχή σε σκηνές τρόμου.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Β.: Είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία, Public και Ποθητός, με παραγγελία από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο σας εξυπηρετεί, ή ηλεκτρονικό κατάστημα, και φυσικά από τα γραφεία του εκδοτικού ‘Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή’ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Τηλ. Επικοινωνίας 21 10 12 6900 και 2311 27 28 03 αντίστοιχα)

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Β.: Στο blog και στην επίσημη σελίδα του βιβλίου ‘Εφιάλτες’ στο facebook. Επίσης χαίρομαι να επικοινωνώ για βιβλιοφιλικά θέματα και από το προσωπικό μου profile.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Β.: Το γκρι της ομίχλης.

Ποια μουσική;
Α.Β.: Rock alternative, ενίοτε και metal.

Ποιο άρωμα;
Α.Β.: Κανέλα και ανθισμένη λεμονιά, για αρχή. Αργότερα γίνεται λιγότερο ευχάριστο το άρωμα.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Β.: Φόβος και ελπίδα. Ελπίδα και φόβος. Εναλλάσσονται.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Β.: Εφιάλτης.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Β.: Μου έρχονται πολλά στο μυαλό. Θα ήμουν όμως πάντα λειψή και μπερδεμένη.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Β.: Ζυράννα Ζατέλη. Είμαι ερωτευμένη με το λεγόμενο ‘ζατελικό σύμπαν’, νιώθω την κάθε ανάγνωση έργων της σαν μυστικιστική εμπειρία.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Β.: Αναπόφευκτα θα υπάρχουν στη γραφή μου στοιχεία από αναγνώσματα μου, καθώς αποτελούν κομμάτι της γνώσης από την οποία αντλώ πληροφορίες για οτιδήποτε κι αν κάνω. Μου είναι δύσκολο όμως να ξεχωρίσω έναν συγγραφέα απ’ όσους κατάφεραν -μέσα από τα βιβλία τους- να επηρεάσουν την κοσμοθεωρία μου. Μια τέτοια δύναμη πιθανότατα είχαν συγγραφείς που διάβαζα στα παιδικά – εφηβικά μου χρόνια: Πηνελόπη Δέλτα, Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Βούλα Μάστορη, Διδώ Σωτηρίου, Αντώνης Σαμαράκης, Μενέλαος Λουντέμης, Ιούλιος Βερν, Βικτόρ Ουγκώ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κ.α. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάθε βιβλίο, σε όποια φάση της ζωής μου κι αν είμαι, δεν μου προσφέρει πολλά πνευματικά εφόδια και επιρροές.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Β.: Αυτό που διαπίστωσα τα τελευταία χρόνια, είναι ότι υπάρχουν δύο ‘σχολές’, αν θέλετε, συγγραφέων. Αυτοί που έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο πάνω στο έργο τους, και αυτοί που η ετυμολογία ‘συν + γράφω’ αποτελεί ένα μυστήριο. Δεν θα αναλύσω στοχαστικά το θέμα εδώ, μπορώ όμως να απαντήσω με βάση τη δική μου εμπειρία: Άπαξ και ψυχογραφήθηκαν πλήρως, απέκτησαν δηλαδή δική τους ολοκληρωμένη υπόσταση στο κείμενο, οι χαρακτήρες ανέλαβαν τα ηνία. Σε σημείο που, όταν έγραφα μια προμελετημένη σκηνή, αν αυτή αντέβαινε στην προσωπικότητα των ηρώων, απλά δεν μπορούσα να την γράψω. Ήταν η μόνη περίπτωση που βίωνα το λεγόμενο ‘writer’s block’.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Β.: Για να γράψει, φαντασία. Η αναγνωστική και συγγραφική εμπειρία όμως είναι απαραίτητες, διότι βελτιώνουν την ‘πένα’ του.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Β.: Εξαρτάται από τον τρόπο που ορίζει κανείς την ‘επιτυχία’. Η εμπορική επιτυχία έχει άλλα κριτήρια, από την επιτυχία όσο αφορά το συγγραφικό αποτέλεσμα, και κάποια συμπίπτουν. Προσωπικά θεωρώ ένα βιβλίο επιτυχημένο, όταν ο αναγνώστης το κλείνει απόλυτα καλυμμένος, χωρίς κενά ή απορίες που πρέπει να επεξηγηθούν μετέπειτα, έχοντας βιώσει μια δυνατή εμπειρία. 

Τι την αποτυχία;
Α.Β.: Το κάθε βιβλίο ‘γεννιέται’ για τον αναγνώστη του. Δεν θα μπορέσει ποτέ, κανένα πνευματικό έργο να καταστεί ‘αποτυχημένο’.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Β.: Η μόνη καλή εξάρτηση, είναι η βιβλιοφαγία.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Β.: ‘Ωκεανός’
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Οπισθόφυλλο δεύτερου βιβλίου: Ψευδαίσθηση
«Ήταν πλέον αργά για να σώσω τη ζωή της. Η υπόσχεση μου όμως, αφορούσε την ψυχή της.»
Η εκπνοή του καλοκαιριού βρίσκει τον Ρέιμοντ Κνάιτ στο Ντάνγουιτς με επώδυνες αναμνήσεις, και εξίσου δυσάρεστες επιλογές. Είτε θα άφηνε πίσω του το παρελθόν –για μια ακόμη φορά, είτε θα του επέτρεπε να τον κατασπαράξει, ψυχικά και σωματικά.
Έχοντας χάσει την Ονόρα, αποφασίζει να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει: Θα έσωζε την ψυχή της αγαπημένης του, έστω κι αν έπρεπε να βουτήξει ο ίδιος στην κόλαση για χάρη της.
Ξεκινάει, εκούσια πλέον, το ταξίδι του στον κόσμο των πνευμάτων με νέους και απρόσμενους συμμάχους στο πλευρό του. Και ακροβατώντας στα όρια της τρέλας θα φτάσει σε μια τρομερή ανακάλυψη, που θα γκρεμίσει όλα όσα ως εκείνη τη στιγμή θεωρούσε δεδομένα.

Για την Άρτεμις Βελούδου...
Γεννήθηκε στον Πειραιά και όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά της κατά το 1996 χάνοντας την αγαπημένη της ρουτίνα, βρήκε καταφύγιο στα βιβλία. Η φαντασία της και ο κόσμος των βιβλίων επανέφεραν τις ισορροπίες στη ζωή της και σηματοδότησαν την αρχή της συγγραφικής της πορείας. Σπούδασε Ιστορία στο ΕΚΠΑ Αθηνών για να γνωρίσει τον Άνθρωπο γράφοντας παράλληλα διηγήματα και προσχέδια μυθιστορημάτων. Από το 2009 άρχισε να συλλέγει μύθους και θρύλους φτάνοντας και στη μαγική στιγμή, όπως την αποκαλεί η ίδια, που οι Εφιάλτες της γεννήθηκαν κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη