Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βίκυ Στουφή και η "Εσπερία"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Β.Σ.: Εξαιτίας μιας διαφήμισης στην τηλεόραση που με βοήθησε να ανακαλύψω τον πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας. Βέβαια, το θέμα του βιβλίου υπέβοσκε από καιρό, απλώς χρειαζόμουν μια συγκεκριμένη «μαγική» λέξη, την κατάλληλη στιγμή, για να με κατευθύνει σωστά.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Σ.: Στον δικό μου χώρο, στο σπίτι, και πάντα τις πρωινές ώρες επειδή η απόλυτη ησυχία με βοηθάει να συγκεντρωθώ καλύτερα. Παλιότερα μπορούσα να γράφω ακόμη και με κόσμο γύρω μου, όμως πλέον δεν το προτιμώ.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Σ.: Μαζί με τις διορθώσεις περίπου έναν χρόνο. Δεν γράφω όμως κάθε μέρα ούτε βάζω χρονοδιαγράμματα στον εαυτό μου. Έχω συνειδητοποιήσει ότι συγγράφοντας ο χρόνος περνάει πολύ πιο γρήγορα. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο σ’ αυτό που κάνω επειδή είναι σημαντικό να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και να μην αφήνω να με προσπερνούν οι όμορφες στιγμές.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Σ.: Ψυχολογικό θρίλερ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Σ.: Ο Τρίσταν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ήδη ένας καταξιωμένος και καλοπληρωμένος δικηγόρος. Όταν γνωρίζει την ήττα για πρώτη φορά στην καριέρα του, στέκεται ανίκανος να διαχειριστεί αυτή τη νέα κατάσταση και φεύγει συγχυσμένος με το αυτοκίνητό του από τη Νέα Υόρκη για να καταλήξει παγιδευμένος στην Εσπερία, μια πανέμορφη και μυστηριώδη πόλη, όπου κατηγορείται για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει. Ως πειραματόζωο ενός μεγαλόπνοου σχεδίου θα δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως με σκληρό τρόπο, όμως η παραμονή του στην Εσπερία θα τον φέρει αντιμέτωπο με το άγνωστο παρελθόν του και το οικογενειακό δράμα που τον στιγμάτισε στην πιο τρυφερή ηλικία, με αποτέλεσμα τον εγκλεισμό του σ’ ένα απρόσωπο ορφανοτροφείο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Σ.: Τις εναλλαγές στη συμπεριφορά του Τρίσταν κατά την διάρκεια της εξερεύνησης του εσωτερικού του κόσμου. Και την ίδια την Εσπερία φυσικά... με μερικές εξαιρέσεις!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Σ.: Μάλλον ο Σαμ, ο τόσο παράταιρος φίλος του Τρίσταν. Μπορεί να φαίνεται απλοϊκός και άτολμος, όμως είναι δοτικός, έντιμος και με πλούσιο ψυχικό κόσμο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Σ.: Ελπίζω ο καθένας να πάρει ένα κομμάτι από αυτό που προσδοκά: μυστήριο, έρωτα, περιπέτεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Σ.: Έχοντας εισπράξει ένα γερό μερτικό από τα χαστούκια της ζωής, πλέον δεν αγωνιώ όπως παλιά. Έχω καταλάβει πως είμαστε ανίσχυροι μπροστά σ’ αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν δρομολογήσει για λογαριασμό μας, εν αγνοία μας. Γι’ αυτό έμαθα να δέχομαι την κάθε ημέρα όπως έρχεται, το αύριο μου φαίνεται αόριστο και πολύ μακρινό.

Φοβάστε...
Β.Σ.: Το απροσδόκητο... οκτώ φορές στις δέκα δεν είναι για καλό!

Αγαπάτε...
Β.Σ.: Την οικογένειά μου. Το κάθε μέλος της είναι πολύτιμο και μοναδικό, κομμάτι ενός παζλ που έχει ενωθεί με άρρηκτους δεσμούς με τα υπόλοιπα για να συνθέσουν την καρδιά που χτυπάει στο δικό μου στήθος. Επίσης, έχω ευλογηθεί να έχω στη ζωή μου δύο πολύ καλές φίλες που τις θεωρώ ισάξιες με αδελφές. Η φιλία μας πάει πίσω πολλά χρόνια, έχει δοκιμαστεί και έχει αντέξει.

Ελπίζετε...
Β.Σ.: Στο Θεό.

Θέλετε...
Β.Σ.: Να μπει ένα τέλος στην κρίση που μας ταλαιπωρεί όλους και να επιστρέψουν οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τους χρειάζεται επειγόντως η πατρίδα μας και οι άδειες αγκαλιές των μανάδων τους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Σ.: Ακόμη και η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας αναγνώστης σε μια δεδομένη στιγμή, παίζει ρόλο αν θα του αρέσει ή όχι ένα βιβλίο καθώς υπάρχει η πιθανότητα να ταυτιστεί με έναν ήρωα/ηρωίδα. Πιστεύω πάντως, πως όποιος αγαπάει τις συγκινήσεις θα αγαπήσει και την «Εσπερία».

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Σ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας μέσω internet.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Σ.: Στο facebook και στην προσωπική μου σελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Σ.: Γκρι, με φωτεινές γαλάζιες πινελιές.

Ποια μουσική;
Β.Σ.: Dust in the wind…

Ποιο άρωμα;
Β.Σ.: Άνθη πορτοκαλιάς... δικαιωματικά!

Ποιο συναίσθημα;
Β.Σ.: Της απόλυτης ελευθερίας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Σ.: Ένα όνειρο...

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Σ.: Προσωπικά δεν θεωρώ την συγγραφή επάγγελμα επειδή άρχισα να γράφω σε σχετικά μεγάλη ηλικία, ελπίζοντας έτσι να καλύψω ορισμένα κενά που άφησαν τα παιδιά μου μεγαλώνοντας. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα μέσα σε γραφεία πολυεθνικών εταιριών, δουλεύοντας στους υπολογιστές.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Σ.: Οι εποχές που έπεφτα με τα μούτρα σ’ ένα βιβλίο, έχουν περάσει. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, πως διαβάζω κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα ανελλιπώς. Σε περίπτωση που το θέμα ενός βιβλίου μου ταιριάζει, άσχετα από τον συγγραφέα του, σίγουρα θα το επιλέξω.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Σ.: Όχι, σε καμιά περίπτωση. Ανέκαθεν πίστευα πως ήμουν η αποκλειστική υπεύθυνη για τον τρόπο ζωής και τις επιλογές μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Σ.: Συνήθως δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τύχη που τους έχω ορίσει. Έχουν υπάρξει, όμως, φορές που έκαναν την μικρή τους επανάσταση. Τους το επέτρεψα επειδή το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Σ.: Η φαντασία είναι απαραίτητη, δεν είναι όμως πάντα αρκετή για να δομηθεί και να αποδοθεί μια ιστορία. Είναι εξίσου σημαντικό για έναν συγγραφέα να είναι σε θέση να αναλύει, να αιτιολογεί και να παρατηρεί συμπεριφορές και καταστάσεις ώστε να σκιαγραφεί σωστά τους ήρωές του. Η εμπειρία, όπως συμβαίνει πάντα, έρχεται από μόνη της.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Σ.: Όταν οι πωλήσεις είναι ανάλογες με την θερμή αποδοχή του αναγνωστικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Τι την αποτυχία;
Β.Σ.: Περιέργως όχι οι πωλήσεις, αλλά οι κακές κριτικές ενός απογοητευμένου αναγνώστη.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Σ.: Σε όλα γίνεται κατάχρηση αν δεν τηρηθεί ένα μέτρο. Ένας υπέρμετρα βιβλιοφάγος, χωρίς άλλα ενδιαφέροντα και ζώντας μονίμως σε φανταστικούς κόσμους με φανταστικούς ήρωες, κινδυνεύει να μην αναπτύξει την δική του προσωπικότητα και να αφήσει να τον προσπεράσει η δική του ζωή.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Σ.: «Ταξίδι στο άγνωστο». Νομίζω ότι ισχύει για όλους μας...
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

«Δεν ήξερε τι του συνέβαινε. Λες και είχε γίνει τελείως άλλος άνθρωπος. Από τότε που ήταν παιδί βρισκόταν συνεχώς στην τσίτα. Για να αποδείξει την αξία του και να θεμελιώσει την καριέρα του. Εδώ κανείς δεν του ζητούσε να αποδείξει τίποτα.
Από το μυαλό του περνούσαν καθημερινά χιλιάδες σκέψεις. Μέσα σε όλες αυτές, και με ολοένα λιγότερη συχνότητα, περιδιάβαζε ο μηχανικός και το ότι τον κατηγορούσαν για το φόνο του. Μα την ίδια στιγμή το μυαλό του άφηνε το θέμα που τον έκαιγε περισσότερο απ’ όλα τα άλλα θέματα κι έτρεχε αλλού.
Η Εσπερία τού θόλωνε το νου και την κρίση, όμως περιέργως δεν τον ενδιέφερε αυτό καθόλου... Οι άνθρωποι έχουν το προνόμιο των λαθών, κι αυτός είχε κάνει σήμερα το πρώτο του λάθος.
Είχε βάσιμους λόγους να πιστεύει πως στη δική του περίπτωση τα λάθη δε συγχωρούνται και πως κανείς δε θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία για να επανορθώσει.
Αυτό το πρώτο λάθος έμελλε να είναι και το τελευταίο του»

H Βίκυ Στουφή γεννήθηκε στα Γιάννενα αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σπούδασε Οικονομικά στην Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν και τα βιβλία της Ηλέκτρα, Η Σφραγίδα του Ρόδου, Το Αίνιγμα της Πεταλούδας, Λευκός Άγγελος, Με τα μάτια της άλλης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη