Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Δημήτρης Κολιδάκης και Η λάμψη μιας αλλιώτικης ζωής

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Κ.: Η αποτύπωση της ό,ποιας ζωής δεν είναι θέμα ιδέας. Απλά γράφεις!

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Κ.: Το μισό αναπολώντας (αν και μυθιστορία) και το άλλο μισό αποτυπώνοντας το ταξίδεμα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Κ.: Δύο χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Κ.: Νεανικό Ευαγγέλιο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Κ.: Ο Ποταμίτης είναι ένας ανθρώπινος παράδεισος μ’ όλες τις φωνές, τις κουβέντες, τις αναζητήσεις, τις αδυναμίες που κουβαλάει ο άνθρωπος μαζί του σ’ αυτή τη γη. Σ΄αυτόν τον Ποταμίτη βλαστήσανε κι άνθρωποι σαν τη Φρόσω και τη Μέλπω, τον κύριο Νώντα τον δάσκαλο, σαν τον παπα-Άνθιμο, σαν τόσους άλλους. Άνθρωποι ταπεινοί… ταπεινοί κι ευλογημένοι, ο καθ’ ένας στο πόστο, όπου τάχθηκε να ζει. Ο καθένας έτοιμος με όπλα την αλήθεια, την αγωνία, την πεποίθηση ότι σωστά πορεύεται, την ελπίδα πως τα παιδιά αυτού του τόπου θα ζήσουνε καλύτερα. Έτσι, ήρθαν τα παιδιά στον Ποταμίτη και γεμίσανε τους δρόμους, γέμισαν τα σχολεία κι απλώθηκε παντού το γέλιο, η προσδοκία κι η χαρά (Από τον πρόλογο του βιβλίου).

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Κ.: Τις Αξίες που κρύβει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Κ.: Η κυρα Βαγγελία. Ηρωίδα και στυλοβάτης του σπιτικού της.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Κ.: Στον βιβλιοφάγο δεν προσφέρει τίποτα. Στον βιβλιόφιλο ανάλογα τις προτιμήσεις του. Στους αναγνώστες, όμως, προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδεμα στη… ζωή τους. Τα κομμάτια της που θα ’θελαν να ξαναζήσουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Κ.: Το αύριο των παιδιών.

Φοβάστε...
Δ.Κ.: Τους δήμιους των ονείρων και των πόθων μας.

Αγαπάτε...
Δ.Κ.: Τη ζωή.

Ελπίζετε...
Δ.Κ.: Στο Θεό.

Θέλετε...
Δ.Κ.: Το αέναο ταξίδεμα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Κ.: Οι αναγνώστες που θα το διαβάσουν δύο φορές.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Κ.: Για να νοσταλγήσουμε και να ταξιδέψουμε.

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Κ.: Για να μη λυπηθούμε για στιγμές που ίσως δεν ζήσαμε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Κ.: Εκδόσεις «Άπαρσις», Διανομή «Χριστάκης».

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Κ.: Ανάμεσα στις λέξεις και στο dkolidakis@yahoo.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Κ.: Το χρυσαφί.

Ποια μουσική;
Δ.Κ.: Μια μακρινή, απαλή μελωδία.

Ποιο άρωμα;
Δ.Κ.: Του βασιλικού.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Κ.: Η τρυφερότητα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Κ.: Ένα κομμάτι από το video τής ζωής μας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Κ.: Μα δεν είμαι συγγραφέας. Απλός εκφραστής των συναισθημάτων μου είμαι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Κ.: Ανελλιπώς; Ε, ας μας ξεφύγει και κανένα βιβλίο του.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Κ.: Γρηγόρης Ξενόπουλος και Χρήστος Χριστοβασίλης (Διηγήματα της ξενιτειάς)… Μα όλοι οι συγγραφείς τής σειράς τους θα έλεγα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Κ.: Αυτοί έχουν τη δική τους ζωή και εγώ τη δική μου. Ζωές συντροφιάς που αλληλοεπηρεάζονται αλλά δεν ορίζονται.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Κ.: Ασφαλώς δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ταλέντο. Πάντως, δεν είναι αρκετά και τα τρία μαζί αν δεν υπάρχει και το συναίσθημα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Κ.: Το άγγιγμα τής ψυχής του… συγγραφέα.

Τι την αποτυχία;
Δ.Κ.: Ο καταναγκασμός τής γραφής και η αδιαφορία τής ανάγνωσης του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Κ.: Ποτέ αν υπάρχουν σωστά φίλτρα κρίσης!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Κ.: Κανέναν. Γιατί ο τίτλος μπαίνει πάντα στο τέλος.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την «Λάμψη μιας αλλιώτικης ζωής» και ίσως και… της δικής σας ζωής.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Ο Δημήτρης Κολιδάκης προσφέρει το βιβλίο του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον Δημήτρη Κολιδάκη. Θα φέρει δε ιδιόχειρη αφιέρωση!
k
Καλή τύχη!
... Κι εκεί ματασκέφτηκε η γερόντισσα, όπως πολλά βράδια πριν σφαλίσουν τα μάτια με ύπνο... "Ο τόπος μας είναι ένας ουρανός γεμάτος φεγγάρια που κυνηγιόνται στις νύχτες μας. Ναι, στις νύχτες εμάς των μεγάλων και των "σοφών", τρομάρα μας! Αν σκορπίσουνε στη θάλασσα του κόσμου, σκέφτομαι μήπως το σκοτεινό του νερού στα σωθικά τα πάρει! Τα πάρει και τα πνίξει". Και το δάκρυ έπαιρνε τον κατήφορο και ίσα που σταμάταγε λίγο πιο πάνω από τα χείλια... κρατημένο! Λαμπυρισμένο! Ο τόπος της -Ο Ποταμίτης- τον πόναγε η γερόντισσα, και τα φεγγάρια... ναι, τα φεγγάρια -έτσι τα 'λεγε τα παιδιά, τα Ποταμιτάκια- πρώτο λόγο είχανε στη σκέψη της! Και δόστου πλενόντουσαν τα μάτια κάθε που το σκόρπισμα έπαιρνε ζωντάνια στο μυαλό...!
"Ο χρόνος κυλάει. Καθένας άλλο δρόμο της ψυχής του παίρνει. Και ο ουρανός, κάποια στιγμή, σκορπίζει τα φεγγάρια τούτα στη θάλασσα του κόσμου, ξεχειλίζοντας την από φως περίσσιο και πολύχρωμες ελπίδες για το αύριο. Και με το περπάτημα ανάμεσα σε εικόνες και σε στιγμές ανείπωτα μαγευτικές υφαίνεται το ριχτάρι μιας αλλιώτικης ζωής".

Ο Δημήτρης Κολιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταβολές από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Ναυπηγική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ μελέτησε Ελληνικό Πολιτισμό μέσω του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Επαγγελματικά ασχολήθηκε σε τομείς Επικοινωνίας, Εκπαίδευσης και εν γένει της Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι επί σειρά ετών εισηγητής σεμιναρίων συνεργαζόμενος με σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα και Φορείς.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία: «Η λάμψη μιας αλλιώτικης ζωής» (μυθιστόρημα), «Ο Ψίθυρος είναι ένα ατέλειωτο μυστικό…» (μυθιστόρημα) και το «ζωές κρυφές» (διηγήματα).
Βραβεύθηκε με τον Α Έπαινο στον Γ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος των "Βιβλιόφιλων Έδεσσας" με το διήγημά του "Το Γράμμα".

Δείτε και αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη