Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Λένα Φατούρου και η Σάντρα, η ράφτρα των αγγέλων

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Λ.Φ.: Η ιστορία της Σάντρας ήταν διακαής πόθος, να την αποτυπώσω στο χαρτί και να την ταξιδέψω, εδώ και πολλά χρόνια.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Φ.: Το βιβλίο το έγραψα μεταξύ Αθήνας και Πελοποννήσου, απ' όπου και η καταγωγή της ηρωίδας. Ταξίδεψα μερικές φορές ως εκεί προκειμένου να συλλέξω πληροφορίες για την οικογένεια της.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Λ.Φ.: Η συγγραφή μου πήρε περίπου ενάμισι χρόνο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Φ.: Μία ανθρώπινη με απλή περιγραφικότητα νουβέλα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Φ.: Η Σάντρα, μια γυναίκα προερχόμενη από φτωχή οικογένεια, ψάχνοντας στους διαδρόμους της ζωής της να βρει την ευτυχία, αυτό που τελικά βρίσκει τις περισσότερες φορές είναι πόνο και προδοσία.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Φ.: Την αγέρωχη στάση της Σάντρας προς τη ζωή. Την προσωπικότητά της, και την αφοσίωση που είχε προς αυτήν, η μικρή αδερφή της η Ιωάννα, επίσης κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Φ.: Η μικρή Νέλλη, που ακολουθούσε χωρίς αντιρρήσεις τα θέλω και τα πρέπει της μητέρας της.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Φ.: Στους ευαίσθητους συγκίνηση, στους πονεμένους θύμισες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Φ.: Τα παιδιά μου. Θέλω να έχουν υγεία και αγάπη στη ζωή τους.

Φοβάστε...
Λ.Φ.: Φοβάμαι τη μοναξιά.

Αγαπάτε...
Λ.Φ.: Αγαπώ σχεδόν τους πάντες.

Ελπίζετε...
Λ.Φ.: Ελπίζω στη συχώρεση του Θεού, σε ότι αφορά το πρόσωπό μου. Άνθρωποι είμαστε και σίγουρα κάποια λάθη θα κάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Για αυτά τα λάθη ελπίζω στην επιείκειά του.

Θέλετε...
Λ.Φ.: Το καλύτερο για όλο τον κόσμο, φυσικά και για την οικογένειά μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Φ.: Δεν ξέρω αν θα το λατρέψουν,φαντάζομαι όμως, πως θα αγγίξει τις καρδιές τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Φ.: Δεν υπάρχει πρέπει, και δεν είναι απαραίτητο. Όποιος όμως έχει περιέργεια για το αν είναι σωστό το ρητό που λέει, «ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει δυνατότερους» τότε ναι, θα έλεγα πως αξίζει τον κόπο να αφιερώσει λίγο χρόνο διαβάζοντάς το.

Γιατί δεν πρέπει;
Λ.Φ.: Προφανώς γιατί δε θα σας ενδιαφέρει η ιστορία κάποιας άγνωστης.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Φ.: Στον εκδοτικό οίκο ΒΕΡΓΙΝΑ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και σε κάθε συνοικιακό βιβλιοπωλείο κατόπιν παραγγελίας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Φ.: Στο e-mail: lenafaturu@hotmail.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Λ.Φ.: Μάλλον το γκρι.

Ποια μουσική;
Λ.Φ.: Κάτι σε retro.

Ποιο άρωμα;
Λ.Φ.: Γιασεμιού.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Φ.: Συνδυασμός συναισθημάτων. Γλυκύτητας, πόνου, θυμού...

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Φ.: Πολύχρωμο υφάδι, κρεμασμένο στον τοίχο ενός φτωχικού σπιτιού.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Φ.: Ότι θα με είχε προστάξει η ζωή. Αυτό άλλωστε ήμουν πάντα και αυτό συνεχίζω να είμαι. Η συγγραφή είναι η ευλογία που μου έδωσε ο Θεός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Λ.Φ.: Διαβάζω κάθε βιβλίο που θα μου τραβήξει την προσοχή, ανεξαιρέτως ποιος το έχει γράψει, Έλληνας ή ξένος συγγραφέας.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Λ.Φ.: Προσπαθώ να έχω το δικό μου ύφος συγγραφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε φροντίζω να παίρνω τα καλά στοιχεία ενός βιβλίου που θα διαβάσω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Φ.: Καμιά φορά συμβαίνει οι ήρωες να σου δείχνουν την πορεία της ιστορίας που γράφεις. Συνήθως όμως, εγώ καθορίζω τη συνέχεια και το τέλος.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Λ.Φ.: Το χάρισμα νομίζω. Αν έχει το χάρισμα και αν το χρησιμοποιήσει σωστά, θα τα πάει θαυμάσια.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Λ.Φ.: Πιστεύω, όταν κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Λ.Φ.: Αποτυχία, και επιτυχία, είναι λέξη που ο αναγνώστης τη δίνει. Αν εκείνος ανακαλύψει κάτι που ψάχνει σ' ένα βιβλίο, τότε του δίνει τα εύσημα. Αν δεν το ανακαλύψει, τότε το θεωρεί αποτυχημένο. Υποκειμενικά είναι όλα, όπως δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Φ.: Καμιά φορά η λέξη κατάχρηση, είναι έννοια παρεξηγημένη. Η βιβλιοφαγία, μόνο τους ορίζοντες του μυαλού μπορεί να σου ανοίξει, και να σε ταξιδέψει παντού.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Φ.: ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Δυο λόγια από την υπόθεση
Την ώρα του στερνού αντίου, η Σάντρα, κρατά σφιχτά τα χέρια της κόρης της και της μιλά για τη ζωή της. Τίποτα από όσα της διηγήθηκε δε ξέχασε η Νέλλη.
Μια ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται έναν αιώνα πριν και έφτασε ως τη δεκαετία του 2000. Μια ιστορία με φτώχεια, ορφάνια αλλά και αξιοπρέπεια και έρωτα. Μια ιστορία σαν παραμύθι αλλά με αληθινούς ήρωες και πραγματικά γεγονότα.

Η Λένα Φατούρου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζοντας γνώρισε τον χώρο της μόδας, της διακόσμησης αλλά και της αισθητικής που τελικά την κέρδισε. Γράφει από μαθήτρια. Μέσα στην τελευταία πενταετία που δραστηριοποιείται με τη συγγραφή έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Του έρωτα και της ζωής, Μεταξένια ατλάζια) και ένα μυθιστόρημα (Σάντρα, η ράφτρα των αγγέλων, εκδόσεις Βεργίνα)

Επίσης:
Αναζητώντας δρόμο διαφυγής με τις λέξεις της Λένας Φατούρου...
...γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη