Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ειρήνη Φραγκάκη Το αστέρι κι η ευχή

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Φ.: Δεν ήταν ιδέα, ήταν συναίσθημα και μάλιστα δυνατό… αυτό της παιδικής κι αγνής ψυχής που ακόμα και σαν ενήλικας δεν έπαψα να κουβαλάω μέσα μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Στο σημειωματάριο με τις νεράιδες, με τον στυλό που αγαπώ, δώρο του συζύγου μου, σε διάφορα μέρη του σπιτιού και πάντα συντροφιά με παιδικές φωνούλες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Φ.: Τρυφερό με μια δόση θλίψης μα συνάμα κι ελπιδοφόρο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Φ.: Επειδή πρόκειται για παραμύθι, θα πω μόνο το εξής: έχει ένα πολύ δυνατό μήνυμα να περάσει στα παιδιά, που όμως προσπάθησα να το αποδώσω μέσα από τη μαγεία και την γλυκύτητα που έχουν τα παραμύθια. Τα παιδικά βιβλία είναι σαν το φαγητό. Πρέπει να το δώσεις κάπως πιο ελαφρύ στα παιδιά και με λιγότερες σάλτσες για να είναι πιο εύπεπτο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Την συγκίνηση που ένιωσα όταν είδα (εικονογραφημένη) την Παραμυθένια μου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Φ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν από τους βασικούς ήρωες του παραμυθιού. Ο καθένας τους έχει έναν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην πορεία…

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Φ.: Ευελπιστώ κι αυτός είναι ο στόχος μου, ο κάθε αναγνώστης και δη οι λιλιπούτιοι αναγνώστες, να νιώσουν βαθιά στην ψυχούλα τους αγάπη και μόνο αγάπη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Φ.: Το μέλλον των παιδιών (ΜΑΣ).

Φοβάστε...
Ε.Φ.: Όχι, προβληματίζομαι.

Αγαπάτε...
Ε.Φ.: Αγαπάω κάθε τι καθάριο. Οτιδήποτε, από ένα ποτήρι νερό, μέχρι μια διάφανη και καθαρή ψυχή.

Ελπίζετε...
Ε.Φ.: Σε κάθε τι μπορεί να μας οδηγήσει στη γαλήνη.

Θέλετε...
Ε.Φ.: Να έχω υγεία εγώ και η οικογένειά μου για να απολαμβάνουμε τα δώρα της ζωής.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Εκείνοι που πιστεύουν στις νεράιδες και τα ξωτικά. Εκείνοι που δεν παραμυθιάζονται μα αγαπούν τα… παραμύθια.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Φ.: Δεν υπάρχει «πρέπει» στο διάβασμα. Υπάρχει ανάγκη. Υπάρχει αγάπη.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Φ.: Δεν υπάρχει «δεν πρέπει». Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι «δεν πρέπει» τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκομίσει κάτι.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Στη σελίδα των εκδόσεων Ανάσα στο facebook, με παραγγελία από το site του εκδοτικού, στα Βιβλιοπωλεία Ιανός, στην γενέτειρά μου Σητεία, στα βιβλιοπωλεία «Το θρανίο» και «Το Αδιάβαστο» και σύντομα σε ακόμα περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φυσικά οι αναγνώστες μπορούν να το παραγγείλουν από το βιβλιοπωλείο που εξυπηρετούνται.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Φ.: Στο facebook εδώ και εδώ ή στο blog μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Φ.: Το… Πολύχρωμο, αυτού του ουράνιου τόξου.

Ποια μουσική;
Ε.Φ.: Αυτή που συνέθεσε ο γιος μου για το τραγούδι που υπάρχει στο παραμύθι.

Ποιο άρωμα;
Ε.Φ.: Του γιασεμιού.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Φ.: Της αγνής αγάπης.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Φ.: Ένα θεατρικό για παιδιά.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Φ.: Είμαι μητέρα πέντε παιδιών. Αυτό από μόνο του συγγράφει πολλές σελίδες.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ε.Φ.: Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς στην ελληνική λογοτεχνία την οποία και προτιμώ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαβάζω ξένους συγγραφείς. Απλά τους Έλληνες συγγραφείς είναι πιο εύκολο να τους… “νιώσουμε”…

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Φ.: Στον τρόπο που γράφω και που ζω, σίγουρα όχι. Στο πως όμως αντιλαμβάνομαι κάποιες καταστάσεις, έχει τύχει συγγραφέας που με έκανε ν αλλάξω γνώμη για ορισμένα πράγματα αλλά θα προτιμήσω να μην αναφέρω βιβλίο και όνομα γιατί είναι προσωπική υπόθεση του καθενός τι θα αποκομίσει.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Φ.: Και τα δύο. Μου έτυχε ήρωας που οι σκέψεις του είχαν προκαθορίσει μια πορεία όμως στη συνέχεια τα έφερα όλα τούμπα. Μου έτυχε όμως και ήρωας που με πήγαινε όπου ήθελε. Κανονικό ταξίδι προπληρωμένο από τον ίδιο. Εγώ απλά ακολουθούσα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Φ.: Η φαντασία χρειάζεται για να πλάσεις τον παράλληλο κόσμο που καλείσαι να ζήσεις και τους ήρωες που θα σε συντροφεύσουν σε αυτόν. Η εμπειρία χρειάζεται για να κάνεις τη φαντασία “σωστές” λέξεις. 

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Φ.: Οι αναγνώστες, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό.

Τι την αποτυχία;
Ε.Φ.: Αποτυχία… ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η λέξη. Στη λογοτεχνία δεν πιστεύω ότι αποτυγχάνουν τα βιβλία. Τα βιβλία μόνο προσφέρουν.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Φ.: Νομίζω ότι αν είναι κατάχρηση, θα είναι η μόνη στη ζωή μας που δεν θα μετανιώσουμε ποτέ γι αυτή.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Φ.: Ευτυχία σε μάτια παιδικά.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ


Περισσότερα από/για την Ειρήνη Φραγκάκη:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη