Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το χρονικό του Δαρείου

...τυπωμένο στο πολυτονικό σύστημα, μου τραβά αμέσως την προσοχή. Το αμέσως επόμενο πράγμα που παρατηρώ είναι το όνομα του συγγραφέα, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, και συγκεκριμένα το επώνυμο. Γιατί μου φαίνεται κάπως αστείο και μήπως το έχω ξανασυναντήσει κάπου; Αναρωτιέμαι. Τέλος, μια περίεργη εικόνα με τέσσερις ανθρωποποιημένες γάτες εμφανίζεται πάνω στο εξώφυλλο, ανάμεσα στο όνομα και στον τίτλο του μυθιστορήματος, μέσα σε κάδρο. (;)
Στο οπισθόφυλλο γράφει, επίσης πολυτονικά -κρίμα δε μπορώ να τα μεταφέρω έτσι όπως εκτυπώθηκαν- τα ακόλουθα:
- Ποιος ο Δαρείος και ποιον το όραμα αυτού; Ο Δαρείος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΓΑΛΑΚ και Ηγεμόνας μας. Όραμά του είναι η Μεγάλη Αλλαγή, εδώ και τώρα. Έχει πολλές αγαπημένες, αλλά η επίσημη είναι μόνο μία.
- Τι είναι και τι θέλει το ΠΑΓΑΛΑΚ; Το Πανεθνικό Γατανικό Λαϊκό Κίνημα (ή Κόμμα) προήλθε από το Πανεθνικό Αντιστασιακό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΠΑΑΜ). Μετά τη μεγαλειώδη νίκη μας ενάντια στην ξενοκίνητη Χούντα του Παλατίου, ο Δαρείος με σύνθημα "ο Λαός στην εξουσία, οι σύντροφοι στη Βουλή", συνέτριψε τις παλαιοκομματικές φυλές των Μεγαλό και των Μικρό και κέρδισε τις εκλογές.
- Ποιοι υπήρξαν οι Έλληνες Γατάν, τι είναι ο γατανισμός και ποια η σχέση αυτού με την παράταξη; Οι Έλληνες Γατάν (γατάνθρωποι) είναι μια άγνωστη φυλή των αρχελλήνων, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Σύμβολό τους ήταν ένας πανέμορφος γάτος με κεφάλι ανθρώπου. Μερικά από τα συνθήματά τους ήταν, "Τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα", "Ζήτω η ανέμελη κατανάλωση της Ευτυχίας και ο έρωτας", "Ζήτω οι σταθερά ωφέλιμες για μας αλλαγές".
- Ζει ή απέθανε ο Δαρείος; Ο Δαρείος ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα, όμως για μας τους ανένδοτους παραμένει αιώνια ζωντανός. Μερικοί βλέπουν το φάντασμα του Δαρείου να κυκλοφορεί κάθε νύχτα στους διαδρόμους της Βουλής των Ελλήνων. Έξαλλο.
Σκέφτομαι: ένα βιβλίο μυθιστορηματικής αφήγησης που ως περίληψη έχει μια σειρά ερωταπαντήσεων -κατατοπιστικότατες- δε μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον και να αξίζει μια ανάγνωση! Κι έτσι το απέκτησα και σας το προσφέρω. Μπορείτε να διεκδικήσετε τις δικές του χάρτινες σελίδες μέσα από αυτές τις ηλεκτρονικές κλικάροντας το παρακάτω k -μην βιαστείτε- και συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εκεί. Περιμένετε! Πριν από κάθε άλλο, παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου 2015 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
Λίγο ακόμα...
... για να δείτε παρακάτω τί ψάρεψα στο διαδίκτυο για το "χρονικό".

Είναι το Χρονικό της ανόδου αλλά και της πτώσης ενός πολιτικού κινήματος, η ανιστόρηση από έναν φανατικό οπαδό της θριαμβευτικής αλλά και τραγικής εντέλει πορείας ενός ηγέτη και εραστή που εμφανίζεται με το ψευδώνυμο "Δαρείος". Ιστορία σοβαρή ή φάρσα της νεότερης ιστορίας μας; Παρωδία πολιτική ή έκθεση του βίου και της πολιτείας του Δαρείου; λέει ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης για το έργο του προσφέροντας ένα καλό στοιχείο της φύσης του πεζογραφήματός του και συμπληρώνει σχετικά με το βιβλίο του ότι περιγράφει την πραγματικότητα που το ίδιο δημιουργεί. Επομένως, πρόσωπα και καταστάσεις εντάσσονται αναγκαστικά σε αυτή την επινοημένη πραγματικότητα.
Και για να σας βοηθήσω στην αποκρυπτογράφηση -αν και γενικότερα είναι πανεύκολη για κάθε Έλληνα πολίτη άνω των 35- ο Δαρείος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και παρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΠΑΓΑΛΑΚ. Αυτό οφείλει την προέλευσή του σε μια αρχέγονη ελληνική φυλή, τους Γατάν, με σύμβολο τον άντρα-γάτο. Το χρονικό του Δαρείου γράφεται σε πρώτο πρόσωπο από τον γραμματικό του μετά το θάνατο του ίδιου. Ο γραμματικός προκύπτει απαρηγόρητος για το χαμό του προέδρου του αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται υπερήφανος για εκείνον και για την πορεία της παράταξης: τις πολιτικές, τις κοινωνικές, τις γλωσσικές, τις ερωτικές, τις πολιτισμικές αλλαγές. Ναι, για όλες αυτές και κάποιες άλλες που μάλλον μου διαφεύγουν. Περιγράφει όλη την εξέλιξη του ΠΑΓΑΛΑΚ και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των στελεχών του μετά την άνοδο στην εξουσία. Και μετά την ακμή, να τη και η παρακμή.
Αν σκέφτεστε ότι πρόκειται για μια παρωδία σωστά κάνετε. Μια παρωδία με μπόλικη σάτιρα ή με στοιχεία που θυμίζουν έντονα σατιρισμούς όπως η υπερβολή, η καρικατουρίστικη έκφραση, η ειρωνεία, η παραμορφωτική οπτική, η διακωμώδηση, κ.α. Σαν "χρονικό" πάντως δεν κρατά την χρονολογική σειρά των γεγονότων ενώ καυτηριάζει την ανάγκη του λαού να βρει, να ανακαλύψει ή να δημιουργήσει νέους αξιότερους ηγέτες. Ας πρόσεχε! (;)
Αν και πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, θα έλεγα ότι, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο επίκαιρο φαίνεται. Ή τουλάχιστον χρήσιμο προς κάθε Έλληνα ψηφοφόρο. (Καμπανάκια χτυπούν σε αυτό το σημείο μέσα στο κεφάλι του αναγνώστη μου)
Αναζητώντας εντυπώσεις από αναγνώστες διάβασα...
«Γιατί το κάνει; Μα για να πει ότι το αυτονόητο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι λογοτεχνικό. Το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου είχε κάτι το κατ΄ εξοχήν θεατρικό, είχε δραματουργία, πάθη, αντιφάσεις, στοιχεία που από μόνα τους συνιστούν λογοτεχνία», Πιμπλής, Τα Νέα.
«Οπό­τε ο Γιώρ­γης Για­τρο­μα­νω­λά­κης, πα­ρό­λο που δια­θέ­τει την α­παι­τού­με­νη αιχ­μη­ρή γρα­φί­δα, α­πεκ­δύε­ται το ρό­λο του νέ­ου Ροΐδη, δι­στά­ζο­ντας να στή­σει έ­να γνή­σιο σα­τι­ρι­κό μυ­θι­στό­ρη­μα, α­πό αυ­τά που προ­σφέ­ρουν α­πό­λαυ­ση σε α­ρι­στο­κρά­τες και πλη­βείους της α­νά­γνω­σης. Αντ’ αυ­τού, προ­κρί­νει την πο­λι­τι­κή πα­ρω­δία, ε­στιά­ζο­ντας στην ι­δε­ο­λο­γία και το ύ­φος της πα­παν­δρεϊκής ε­πο­χής και συ­να­κό­λου­θα, της, ει­σέ­τι εν ε­νερ­γεία, πο­λι­τι­κής σχο­λής που δη­μιούρ­γη­σε»Θεοδοσοπούλου, Εποχή.
«Είτε ως αποτέλεσμα αδυναμίας είτε ως προϊόν απολύτως ηθελημένης επιλογής, ο Γιατρομανωλάκης πέτυχε στα μυθιστορήματα αυτά κάτι άλλο πολύ σημαντικό: την καλλιέργεια ενός στατικού αλλά πάντοτε γλαφυρού ύφους, το οποίο κατορθώνει να διαγράψει με συστηματικότητα μια δική του συνεπέστατη θεωρία για τον κόσμο»Κοτζιά, Καθημερινή.
«...Κάνει τα πάντα: αναπαράγει σε εξοντωτικό βαθμό τη μανία των κυβερνητικών και κομματικών οργανισμών του ιστορικού ΠΑΣΟΚ με τα αρκτικόλεξα, υποδαυλίζει, βάζοντάς της στο τέλος φωτιά, τη λατρεία των στελεχών και των ψηφοφόρων του για τις πάσης φύσεως αναφορές στο εθνικό, το λαϊκό και το σοσιαλιστικό, …φέρνει ξανά και ξανά στο προσκήνιο τη φρασεολογία του κομματικού ή και του συμπολιτευόμενου Τύπου, υπερτονίζει το όργιο του αισθηματολογικού θαυμασμού με το οποίο γίνονται αποδεκτές οι πολλαπλές ερωτικές περιπέτειες και επιδόσεις του Δαρείου…», Χατζηβασιλείου, Ελευθεροτυπία.
Θαρρώ ήρθε η ώρα για την κλήρωση...
k
Καλή τύχη!
Σαν επίλογο...
Τι θα πει ΠΑΓΑΛΑΚ; Πανεθνικό Γατανικό Λαϊκό Κόμμα.
Τι πρεσβεύει ο Γατάν; Την εύκολη απόκτηση αγαθών και την ανέμελη (υπερ-)κατανάλωση της Ευτυχίας.
Τι δεν καταλάβατε;
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στον Ζαρό της Κρήτης και σπούδασε κλασική φιλολογία. Στο ενεργητικό του μετρά βιβλία και άρθρα για την αρχαία και νέα ελληνική λογοτεχνία, για τον Όμηρο, για την λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο, κ.α. Έχει επιμεληθεί έργα του Α. Εμπειρίκου και έχει μεταφράσει αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον οκτώ πεζογραφήματα και τρεις ποιητικές συλλογές. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης, με το 1ο Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη