Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νατάσσα Καραμανλή και Το καλοκαίρι στο φάρο

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Κ.: Με μάγευαν πάντα οι φάροι. Σε μια τυχαία περιήγηση σε έναν παρατημένο φάρο στη Χαλκιδική, αναρωτήθηκα πως θα διαβίωνε για ένα καλοκαίρι ένα παιδί, μέσα σε αυτόν.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Κ.: Μπροστά στη θάλασσα και στο μπαλκόνι μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Κ.: Ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Κ.: Ένα ημερολόγιο αλήθειας. Μια καταγραφή εικόνων και συναισθημάτων, όπως αποτυπώνονται από ένα ζευγάρι παιδικά μάτια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Κ.: Ο ήρωας μας καλείται μέσα σε ένα καλοκαίρι, να συνηθίσει στην ιδέα πως οι γονείς του χωρίζουν. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο και σε αυτό το μακρύ καλοκαίρι της προσαρμογής, δεν προσπαθεί μόνο να διασκεδάσει την ανία του, αλλά και να αποδεχτεί την απαρχή της νέας κατάστασης, που δεν ορίζει.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Κ.: Την αίσθηση της ελευθερίας, μέσα στην όποια ζει ο ήρωας στο νησί.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Κ.: Ο Πίμποντι, που ευνοήθηκε να γίνει από αδέσποτο, δεσποζούμενο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Κ.: Μια κρυφή ματιά στο μυαλό ενός παιδιού που αισθάνεται φοβισμένο, μπροστά σε γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή του. Μια βουτιά στα συναισθήματα και στα χρώματα που βάφουν τα όνειρα του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Κ.: Ο φόβος όλων των φόβων, η στιγμή που οι λέξεις δεν θα πλάθουν πια ιστορίες μέσα μου.

Φοβάστε...
Ν.Κ.: Εμένα.

Αγαπάτε...
Ν.Κ.: Όλον τον κόσμο, μα πρώτη από όλους, την κόρη μου.

Ελπίζετε...
Ν.Κ.: Ότι στο τέλος το καλό θα νικήσει.

Θέλετε...
Ν.Κ.: Τα πάντα και τώρα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Κ.: Όσοι το διαβάσουν με τα μάτια της ψυχής.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Κ.: Δεν ασπάζομαι τα πρέπει, παρά μόνο τα θέλω.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Κ.: Διαβάστε την προηγούμενη απάντηση και προσθέστε ένα «δεν», άντε και δυο.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Κ.: Στον χώρο των Εκδόσεων Μολύβι και στο e-shop του εκδοτικοί οίκου, με δωρεάν παράδοση για την Θεσσαλονίκη, καθώς και στα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Κ.: Δοκιμάστε στο facebook, ή στον ιστότοπο, ή ακόμα και στο διαδικτυακό μου project και αν δεν είμαι εκεί, αφήστε μήνυμα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Κ.: Το μπλε της θάλασσας.

Ποια μουσική;
Ν.Κ.: Οι ήχοι των κυμάτων και το γάβγισμα ενός σκύλου.

Ποιο άρωμα;
Ν.Κ.: Η μυρωδιά των θαλασσόξυλων και των κοχυλιών που αφέθηκαν να στεγνώσουν στον ήλιο.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Κ.: Η αθωότητα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Κ.: Μια ιστορία που θα εκμυστηρευόταν ένα παιδί στον καλύτερο του φίλο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Κ.: Θεωρώ πως μόνο σε τούτο το καλούπι χωρώ. Δεν θα μπορούσα να είμαι τίποτε άλλο, παρά μονάχα αυτό που είμαι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Κ.: Καζαντζάκη, Ζατέλη, Marquez, Steinbeck, King, Doyle.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Κ.: O Gabriel García Márquez με το βιβλίο του, βίβλος, για μένα, «100 χρόνια μοναξιάς», έχει χαράξει μέσα μου την αλήθεια της Ούρσουλα, που έμαθα να αποδέχομαι κι εγώ, πως η ζωή γυρνά τελικά σε κύκλους.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Κ.: Είναι αμφίδρομο, κάποια στιγμή με κατευθύνουν εκείνοι, άλλοτε πάλι καταφέρνω να τους δείχνω εγώ τον δρόμο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Κ.: Τα προαναφερόμενα είναι τα ελάχιστα. Σκληρή δουλειά, επιμονή, πείσμα και συνέπεια, είναι αυτά που απαιτούνται.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Κ.: Για τον συγγραφέα επιτυχία θεωρείται ακόμα και το εγκάρδιο σφίξιμο του χεριού του από κάποιον αναγνώστη, ή ένα βλέμμα που σπαρταρά από το βάρος μιας κοινής συνενοχής. Όταν έχει καταφέρει να γράψει αυτά που ο αναγνώστης δεν τολμά να εξομολογηθεί. Η εμπορική επιτυχία πάντως, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δεν καθορίζεται πάντα από το περιεχόμενο του βιβλίου.

Τι την αποτυχία;
Ν.Κ.: Εννοείται ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Αν μια ιστορία δεν αφορά τον ακροατή, δεν θα την ακούσει, σύμφωνα με τον John Steinbeck. Πόσο όμως καθορίζει μόνον αυτός ο παράγοντας την αποτυχία; (Συγγνώμη, απάντηση ψάχνατε, ερώτηση σας δίνω, κι εγώ μπερδεμένη είμαι).

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Κ.: Ποτέ και αμετάκλητα όχι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Κ.: Κάθε στιγμή είναι αφορμή ζωής.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Η Νατάσσα Καραμανλή προσφέρει το βιβλίο της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου 2015 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Λίγα λόγια για το εφηβικό μυθιστόρημα
Οι γονείς του Σπύρου χωρίζουν κι εκείνος προετοιμάζεται για τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Το καλοκαίρι παύει να είναι ξένοιαστο καθώς ο φόβος τον διακατέχει. Άραγε, θα μπορέσει σε αυτό το καλοκαίρι να αλλάξει την απόφασή τους;
Το βιβλίο έχει τιμηθεί με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (12/2014).
Από τις εκδόσεις Μολύβι

Για την Νατάσσα Καραμανλή...
Αν ισχύει ότι η μοναδική ευχαρίστηση που μένει ατιμώρητη είναι το διάβασμα, τότε η συγγραφέας Νατάσα Καραμανλή, αρέσκεται να πιστεύει, πως και η μοναδική ικανοποίηση που θα τύχει της ίδιας ατιμωρησίας, θα είναι το γράψιμο.
Από παιδί έγραφε πολύ και πάντα στα κρυφά, από ημερολόγια, λευκώματα, άτσαλα ποιήματα, ή απλά ονόματα κάποιες φορές, που πίστευε πως θα γέμιζαν στην ώρα τους, τις ιστορίες που έπλαθε το μυαλό της.
Η έλευση της κρίσης απελευθέρωσε το απωθημένο της κι έτσι το γράψιμο συνεχίστηκε, στα φανερά αυτή τη φορά, στο προσωπικό της μπλογκ, www.soufrazeta.com.
Συνεργασίες με τα περιοδικά SOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και πρόσφατα με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).
Κείμενα της επίσης φιλοξενούνται στο maga.gr καθώς και στο enfo.gr., αλλά και στο διαδικτυακό της project «Τέσσερα λεπτά».
Tο Δεκέμβριο του 2014, το παιδικό μυθιστόρημα της «Το καλοκαίρι στον φάρο» τιμήθηκε με έπαινο, στον 59ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής παιδικών βιβλίων, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Στόχος της, να γράφει, όσο περισσότερο μπορεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ευχή της, να καταφέρει να γράψει και να εκδώσει όλες τις ιστορίες, που από παιδί κουβαλά στο μυαλό της.

Δείτε κι αυτό:
Τα Τέσσερα λεπτά της Νατάσσας Καραμανλή
Ανασαίνοντας Το καλοκαίρι στο φάρο της Νατάσσας Καραμανλή

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη