Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Μακράκου για Ένα ταξίδι στο άβατο της ψυχής

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Μ.: Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο πανεπιστήμιο, παρακολουθούσα πολλά forums στο διαδίκτυο. Η δική μου ιδέα ξεκίνησε από εκεί με τη μορφή ιστορίας μικρού μήκους εντελώς τυχαία, χωρίς καμία σκέψη. Απλά άνθισε σε μια στιγμή μέσα στο μυαλό μου.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.: Στο Cambridge της Αγγλίας και στην Αθήνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Μ.: Πρακτικά, για να πάρει τη μορφή βιβλίου, μια δεκαετία. Ουσιαστικά, δυο χρόνια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δύο λόγια
Μ.Μ.: Ένα ατμοσφαιρικό, παράξενο, γλυκόπικρο, γεμάτο εναλλαγές συναισθηματικά και πνευματικά ταξίδι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Μ.: Η απόφαση μιας νέας κοπέλας να κάνει ένα κυριολεκτικό ταξίδι στη ψυχή της για να βρει απαντήσεις σε συναισθήματα, γεγονότα, φόβους, ανασφάλειες και ό,τι άλλο την απασχολεί, θα την φέρει αντιμέτωπη με όλα αυτά που εκείνη έχει σφαλίσει εκεί κάτω αλλά είτε δεν το ξέρει, είτε ασυνείδητα δεν θυμάται. Ο εαυτός της, σαν ένα ξεχωριστό, ζωντανό πρόσωπο, θα την συνοδέψει σαν σύμμαχος και όχι σαν αντίπαλος εχθρός, θα την βοηθήσει να ανοίξει τις πόρτες της ζωής της, να βρει και να αντιμετωπίσει όλα αυτά που ζητάει.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.: Τις διαδρομές. Σε τοποθεσίες και συναισθήματα. Ρώμη, Αθήνα, Κύθηρα, Ιθάκη... Καλό, κακό, μίσος, αγάπη, φόβος, όνειρα…

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Μ.: Ο ήρωας του Καβάφη που βγαίνει στον πηγαιμό για την Ιθάκη και συναντάει Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες και μαθαίνει ότι το ταξίδι μετράει όσο και ο προορισμός. Ο ήρωας της Θείας Κωμωδίας όπου διαλέγει να δει τον δρόμο που θα πάρει η ψυχή του και περνάει μέσα από την κόλαση και το καθαρτήριο για να βρει τον Παράδεισο. Ο ταπεινός βοσκός που επιλέγεται να ενσαρκώσει τον Χριστό και τα Θεία Πάθη στο Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται και επηρεάζεται από αυτό και φροντίζει να εγκαταλείψει ό,τι ήξερε μέχρι στιγμής και να αφιερωθεί σε αυτό. Να θυσιαστεί στο τέλος για να μη κινδυνέψουν οι άλλοι.

Τι προσφέρει το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Μ.: Μια όμορφη διαδρομή από το πραγματικό στο σουρεαλιστικό, από το γνωστό στο άγνωστο, τον χώρο και τον χρόνο σε μια μια άλλη διάσταση. Από το συνειδητό στο υποσυνείδητο, από το σκοτάδι στο φως. Μια διαδρομή όπου τελικά όλοι θα διάλεγαν να κάνουν ακόμα και αν το ρίσκο να χαθούν στην πορεία, ήταν πολύ μεγάλο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Μ.: Αν θα καταφέρω να μεγαλώσω «σωστά» τα παιδιά μου.

Φοβάστε…
Μ.Μ.: Πολλά…κυρίως όμως την απώλεια…

Αγαπάτε…
Μ.Μ.: Επίσης πολλά. Τον Θεό, την οικογένειά μου, την δουλειά μου, το διάβασμα, τον αθλητισμό…

Ελπίζετε…
Μ.Μ.: Να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Θέλετε…
Μ.Μ.: Να μπορώ να βοηθάω όπως μπορώ, όπου υπάρχει ανάγκη.

«θα ζητήσω περισσότερα από αυτούς που είχαν αλλά δεν έδωσαν»

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.: Αν αγαπάς τα εσωτερικά ταξίδια, αν κάνεις συχνά απολογισμούς προσωπικούς, αν δεν φοβάσαι να αναρωτηθείς και να αναζητήσεις τον εαυτό σου βαθιά μέσα στο είναι σου, αν είσαι έτοιμος για μια βουτιά χωρίς αλεξίπτωτο, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Μ.: Γιατί να χάσει κανείς την ευκαιρία για ένα ατμοσφαιρικό, παράξενο, γλυκόπικρο, γεμάτο εναλλαγές συναισθηματικά και πνευματικά ταξίδι;

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Μ.: Θεωρώ πως δεν υπάρχει πρέπει ή δεν πρέπει όσον αφορά κάποιο βιβλίο. Όλα τα έργα είτε μας αρέσουν τελικά είτε όχι, είτε ανήκουν στο είδος εκείνων που μας αρέσουν περισσότερο είτε όχι, σίγουρα κάτι θα έχουν να μας δώσουν.

Που/ Πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.: Στο ίντερνετ, μέσω του Εκδοτικού Οίκου Πρότυπες εκδόσεις Πηγήiwrite.gr και σε όλους τους ιστοτόπους που σχετίζονται με βιβλία. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας όπως Ιανός, Πρωτοπορία, Πύρινος Κόσμος.

 Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Μ.: Μέσω της σελίδας που έχει δημιουργηθεί στο facebook για το βιβλίο ή με προσωπικό μήνυμα στο mmakrakos@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Μ.: Καθώς οι διακυμάνσεις του είναι πολλές θα έλεγα όχι μόνο ένα… μάλλον μια παλέτα από διαφορετικές έντονες μα και παλ αποχρώσεις θα του ταίριαζε καλύτερα.

Ποια μουσική;
Μ.Μ.: Η ονειρική και συνάμα νοσταλγική μελωδία από το Βαλς των χαμένων ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι.

Ποιο άρωμα;
Μ.Μ.: Της κανέλας και του νυχτολούλουδου.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Μ.: Δεν θα μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα. Ειλικρινά, του ταιριάζουν όλα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Μ.: Μια ταινία γεμάτη σασπένς και μυστήριο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Μ.: Πάρα πολλά άλλα πράγματα… Δεν πιστεύω μόνο σε μια κατεύθυνση επαγγελματική στη ζωή μας, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει δημιουργικός, έχει ταλέντα και τις δυνατότητες να κάνει άπειρα πράγματα που σε μια ζωή δεν φτάνουν. Φυσικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα, τουλάχιστον ακόμα. Παραμένω ότι ήμουν κατά την διάρκεια όπως και μετά τη συγγραφή, προπονήτρια αντισφαίρισης.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Μ.: Διαβάζω όσο πιο συχνά μπορώ Έλληνες και ξένους πεζογράφους αλλά και ποιητές. Ο Richard Matheson όμως ανήκει στη λίστα με τους αγαπημένους μου, γιατί βρίσκεται πιο κοντά στο τρόπο σκέψης μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε;
Μ.Μ.: Εννοείται, όλοι αποτελούν έμπνευση για κάποιον άλλο και όλοι αντλούν έμπνευση από κάποιον άλλο. Για μένα σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Richard Matheson με το Θα σε βρω στον Παράδεισο, ο Dante Alighieri με την Θεία Κωμωδία καθώς και ο Νίκος Καζαντζάκης -με ό,τι και αν έχει γράψει.

Οι ήρωες μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Μ.: Αυτός που κρατάει το μολύβι ουσιαστικά κρατάει και το μεγαλύτερο μέρος της τύχης τους. Παρόλα αυτά όμως, οι χαρακτήρες που δημιουργούνται μέσα σε ένα ζωντανό οργανισμό όπως είναι το βιβλίο, έχουν σίγουρα και αδιαμφισβήτητα λόγο και μπορούν εύκολα να καθοδηγήσουν τον συγγραφέα προς μια ή άλλη κατεύθυνση…

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Εμπειρία ή φαντασία;
Μ.Μ.: Μα όλη μας η ζωή, οι πράξεις μας, οι αποφάσεις μας εξαρτώνται από την φαντασία μας και ενίοτε την εμπειρία μας. Ένα βιβλίο λογοτεχνικό παρά να είναι ένα μείγμα και των δυο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Μ.: Πέραν του πόσο καλογραμμένο είναι, αν και κατά πόσον θα ταυτίσει το κοινό με τους ήρωες του, αν θα του προσφέρει μια ευχάριστη διέξοδο από την καθημερινότητά του, θεωρώ πώς είναι καθαρά θέμα Μάρκετινγκ.

Τι την αποτυχία;
Μ.Μ.: Ακριβώς οι ίδιοι λόγοι με τους παραπάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/ μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Μ.: Δεν έχω δει η βιβλιοφαγία να απειλεί την υγεία κανενός! Το αντίθετο θα έλεγα. Μακάρι η μόνη κατάχρηση που θα κάναμε να ήταν αυτή! Ίσως να έπασχε ο κόσμος από υπερβολική παιδεία!

Ποιον τίτλο θα βάζατε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Μ.: 1982: Γέννησης
2014: Ανά γέννησης
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

«Νομίζω πως τα έχω καταφέρει, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Δίνω λίγο χρόνο ακόμα. Δεν ξέρω τι να περιμένω, εξάλλου δεν το έχω ξανακάνει. Κοιτάζω γύρω μου χωρίς να κουνηθώ καθόλου… όντως, τα πάντα μοιάζουν παγωμένα. Σαν μοντάζ σε ταινία. Πατάς ένα κουμπί και η εικόνα παγώνει. Βλέπω το σώμα μου ακόμα ξαπλωμένο με τα μάτια κλειστά. Κοιτάζω τα πόδια μου και τα χέρια μου και διαπιστώνω πως η φιγούρα μου είναι φωτεινή. Αισθάνομαι τόσο ελαφριά, όσο ένα πούπουλο».
Η Νικόλ θα ταξιδέψει στα βάθη της ψυχής της για να απαντήσει σ' αυτά που την απασχολούν. Το ταξίδι εγκυμονεί κινδύνους και ο σοβαρότερος όλων είναι να εγκλωβιστεί για πάντα εκεί.
Είναι μια αλλιώτικη περιπέτεια, ένα παράλληλο σύμπαν με μυστικά και άγνωστα μονοπάτια...

Η Μαρία Μακράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή είχε την τάση της δημιουργικής γραφής καταγράφοντας τις σκέψεις της και τις ανησυχίες της σε ένα σωρό ημερολόγια, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά κείμενα και στο έργο! Σπούδασε Marketing στο Anglia Polytechnic University της Αγγλίας και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την αντισφαίριση μέχρι την ηλικία των 17. Από τότε προπονεί και η ίδια πλέον, προσπαθώντας πάντα να μην χάνει την επαφή της με το γραπτό λόγο, όπου την έφερε μέχρι εδώ, στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Λίγες ημέρες πριν την αποστολή του έργου της προς έκδοση, καλωσόρισε το πρώτο της παιδί.

Δείτε κι αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη