Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Περίεργα βιβλία

Περίεργα βιβλία

Ποια θα ήταν άραγε η χρησιμότητα του βιβλίου που δεν διαβάζεται αν δεν το ψήσεις;
Πρώτα πρώτα, υπάρχει τέτοιο βιβλίο;
Ναι. Και είναι λευκό μέχρι να το βάλεις στον φούρνο ώστε να εμφανιστούν οι συνταγές του –βιβλίο μαγειρικής γαρ! Το σχεδίασαν (πρωτοτυπία να λες ότι ένα βιβλίο σχεδιάστηκε αντί γράφτηκε) οι Κροάτες designers Bruketa & Žinić οι οποίοι δημιούργησαν ακόμα ένα ιδιαίτερο βιβλίο το οποίο λάμπει στο σκοτάδι, φωσφορίζοντας τον τίτλο του Good ideas glow in the dark. Άγνωστο το περιεχόμενό του. Άλλοι πάλι, κατά καιρούς, έχουν κατασκευάσει βιβλία που τρώγονται (μενού εστιατορίων κατά προτίμηση και καταλόγους) από ζαχαρόπαστα –όπως στις τούρτες– αλλά και από πάστα (το διαβάζεις και μετά κάνεις ένα ταψί λαζάνια στο φούρνο).
Ο Ντέιβις Σνάιντερμαν έγραψε(;) ένα μυθιστόρημα με λευκές σελίδες! Το ονόμασε Blank –εμπνευσμένο– και τα μόνα κείμενα που θα βρείτε σε αυτό είναι τα πνευματικά δικαιώματα, το βιογραφικό του, τον πίνακα με τα περιεχόμενα και τους τίτλους των κεφαλαίων. Επίσης, έρχεται σε συσκευασία γύψου που πρέπει να σπάσεις για να βγάλεις το βιβλίο! Την όποια σημειολογία δε τη γνωρίζω καθώς ουδέποτε ήρθε στα χέρια μου το συγκεκριμένο πάντως, λογικά μιλώντας, θα υπάρχει λόγος. Ο ίδιος συγγραφέας –ναι, κάποιες λέξεις αποκτούν νέες διαστάσεις με αυτό το άρθρο– έχει κάνει και άλλα τέτοια αντισυμβατικά βιβλία όπως το Multifesto, ένα κάπως βλαβερό βιβλίο για κάθε βιβλιοθήκη αφού η ράχη του είναι από γυαλόχαρτο με αποτέλεσμα να φθείρει κάθε όμορο υλικό.

Περίεργα βιβλία
Περίεργα βιβλία

Άλλοι πάλι έγραψαν βιβλία, με την συμβατική έννοια του ουσιαστικού, για να χαλάσουν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε θέματα που, λογικά μιλώντας πάλι, δεν θα ήθελε να διαβάσει κανείς. Υπάρχουν πάμπολλα βιβλία με τρελό περιεχόμενο και στεναχωριέμαι που δεν εντόπισα κάπου τις πωλήσεις τους –θα είχε ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στις προθήκες έχουν μπει βιβλία όπως το Πώς να μιλάτε με τους νεκρούς: ένας πρακτικός οδηγός ή το Πώς να ξεκινήσετε τη δική σας χώρα (δεν πρόκειται για βινεοπαιχνίδι) ή το Πώς να κλέψετε έναν σκύλο ή το Σεξ στην άλλη ζωή ή το Πώς να χέσεις στο δάσος... Υπάρχει και εκείνο που μας μαθαίνει πώς να διαβάσουμε ένα βιβλίο –μάλλον από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε– αλλά και το άλλο που μας μαθαίνει πώς να γράψουμε ένα βιβλίο της κατηγορίας «πως να» –αυτό προφανώς έχει διαβαστεί από πολλούς κρίνοντας από τη βιβλιογραφία.

Περίεργα βιβλία
Περίεργα βιβλία
Περίεργα βιβλία

Τι; Γελάτε;
Άλλοι πάλι ανταγωνίστηκαν για να φτιάξουν το μικρότερο ή το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου. Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες περιλαμβάνει το βιβλίο Shiki no Kusabana (Λουλούδια των τεσσάρων εποχών) στα μικρότερα αφού χωράει να περάσει μέσα από το μάτι μιας βελόνας. Πωλείται με ένα αντίγραφο κανονικού μεγέθους αλλά και με μεγεθυντικό φακό, αν θέλουμε να διαβάσουμε το ίδιο. Παρόλα αυτά υπάρχει και μικρότερο. Είναι εικονικό και δημιουργήθηκε σε εργαστήριο νανοτεχνολογίας. Δεν είναι ορατό στο μάτι και πρόκειται για το παραμύθι Teeny Ted from Turnip Town που αν θέλουμε να διαβάσουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου είναι Ο βίος του προφήτη Μωάμεθ και οι διαστάσεις του ξεπερνούν τα 20 τετραγωνικά μέτρα ενώ οι 429 σελίδες του ζυγίζουν χίλια κιλά. Στα μεγαλύτερα –και σίγουρα σε εκείνα που δε πωλούνται πουθενά ούτε και μπορείς να πάρεις σπίτι σου– συμπεριλαμβάνεται και ο 350ετής Άτλαντας Klencke της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Περίεργα βιβλία

Άλλοι έγραψαν κείμενα που δεν περιέχουν ένα ή περισσότερα στοιχεία (γράμματα ή αριθμούς) ή μέρη του λόγου. Ο Ζορζ Περέκ το 1969 έγραψε το μυθιστόρημα La Disparition (A Void) το οποίο, παρά τις 300 σελίδες του, δεν περιέχει ούτε μία φορά το γράμμα Ε. Στην ίδια κατηγορία, το μυθιστόρημα του Μισέλ Ντανσέλ, Le train de Nulle Part, του 2004, δεν έχει ούτε ένα ρήμα!
Τι θα ήταν ακόμα πιο περίεργο;
Πώς σας φαίνεται ένα βιβλίο που δε μπορεί να διαβάσει κανείς;
Το Codex Seraphinianus (ο κώδικας του Σεραφίνι) είναι ίσως το πιο παράξενο βιβλίο του πλανήτη. Το φαντάζομαι ως εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια ενός φανταστικού κόσμου που δημιούργησε ο Luigi Serafini και πρωτοκυκλοφόρησε το 1981. Ο Serafini είναι αρχιτέκτονας, ζωγράφος και βιομηχανικός σχεδιαστής (ανιχνεύονται και τα τρία στις σελίδες του βιβλίου του) και αφού πήρε τις ξυλομπογιές και τα μολύβια του δόμησε κανονικά αυτόν τον σουρεαλιστικό κόσμο με στοιχεία από την Γη και κάθε φαντασία. Στις 380 σελίδες του ασχολήθηκε με τα πάντα: άνθρωποι, ζώα, φαγητά, αντικείμενα... και όλα αυτά επεξηγημένα σε μια γλώσσα που δεν μπορεί να διαβάσει κανείς! Ο ίδιος, σε μια σπάνια δήλωσή του, επιμένει ότι δεν υπάρχει κάποιος κώδικας κρυμμένος στο χειρόγραφό του. Είναι αυτόματη γραφή τυχαίας δόμησης και σκοπός του ήταν να αποκτήσει ο αναγνώστης του την αίσθηση που έχουν τα μικρά παιδιά μπροστά σε ένα βιβλίο όταν βρίσκονται στην ηλικία εκείνη που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν αλλά ούτε έχουν και πλήρη εικόνα του κόσμου. Κατ' εμέ το πέτυχε, όμως γιατί τιτλοφορείται «κώδικας» ένα βιβλίο τυχαίας γραφής;
Πωλείται στο amazonΠερισσότερα στο wikipedia ενώ βρήκα κι έναν σύνδεσμο για κατέβασμα εδώ που όμως δεν έχω τσεκάρει, ούτε γνωρίζω αν δουλεύει. Ορίστε και μια σελίδα που έχει αποκρυπτογραφήσει το αλφάβητο του βιβλίου. Μάλιστα υπάρχει κι ένα πεδίο όπου μπορείτε να μετατρέψετε το δικό σας κείμενο στη γλώσσα αυτή.(!)


Μέσα στα περίεργα βιβλία που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος και γιατί και πότε και πώς... δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικές εκδόσεις. Ακολουθεί μια γεύση από τα λεξικά του Νίκου Πλάτη. Τελεία.
Μπαχαρικό λεξικό, εκδόσεις Κέδρος, 2003. Υπότιτλος: Ένα παρ' ολίγον σοφό βιβλίο κουζινικού, γιατροσοφικού, λογοτεχνικού, λαογραφικού, (ελαφρώς) βιοχημικού και (στο έπακρο) ιστορικού περιεχομένου.
Πεζικό οικολογικό λεξικό, εκδόσεις Πυρ-Αίας, 1996. Υπότιτλος: Ειδική έκδοση για τους πεζούς πολίτες του Πειραιά (και όχι μόνο).
Black out / Το μαύρο λεξικό, εκδόσεις Άγρα, 1999
Αθωνικό λεξικό, εκδόσεις Άγκυρα, 2001
Γατικό λεξικό, εκδόσεις Κέδρος, 2009
Ινίγκουα τολπ. Επίσης λεξικό που όπως γράφει στην ιστοσελίδα του περιλαμβάνει 380 λήμματα εκ των οποίων τα 170 βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον, στις σελίδες του Ινίγκουα τολπ ανθολογούνται και κάποιες άλλες λογοτεχνικές στιγμές του Νίκου Πλάτη: από το θρυλικό Κάμα Τσούχτρα, το απίστευτο For Supermen (ήτοι το εγκόλπιον του καλού μαλάκα), το Γενειάδος εγκώμιον και το Νυχτολόγιο, κ.α.



Οι συνοδευτικές εικόνες ανοίγουν με κλικ στην οθόνη για να τις διαβάσετε.
Δείτε κι αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη