Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής

Πως γεννήθηκε η ιδέα συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου σας;
Γ.Π.Κ.: Το βιβλίο μου 101 Διδάγματα Ζωής στην πραγματικότητα άρχισε να γράφεται από τότε που ήμουν στο Γυμνάσιο, κάπου εξήντα χρόνια πριν. Τότε, συνειδητοποίησα την μεγάλη αξία που μπορούν να έχουν στη ζωή μου και στη ζωή κάθε ανθρώπου τα διάφορα αποφθέγματα, τα ρητά, οι παροιμίες… Έτσι ξεκίνησα να τα καταγράφω. Αργότερα, η συνήθεια αυτή εξελίχθηκε στο να καταγράφω πολύ περιεκτικά τα σημαντικότερα σημεία που σχετίζονταν με το πώς να ζει κανείς την καθημερινότητά του, με βάση τη γνώση που απέκτησα στη διάρκεια των σπουδών μου στις σχολές και στα πανεπιστήμια στα οποία φοίτησα, και από εμπειρίες που είχα ως καθηγητής και ως δικηγόρος. Ιδιαίτερη γνώση για τη ζωή, πρέπει να ομολογήσω ότι απέκτησα μέσα από βιβλία εναλλακτικής σκέψης που διάβασα ή μελέτησα προκειμένου να εκδοθούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, καθώς και από τα πολλά σεμινάρια που παρακολούθησα τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τη συγγραφή του μυθιστορήματός μου Το Δαχτυλίδι, σκέφθηκα να συνδέσω πολλά από αυτά τα σημεία μεταξύ τους, για να περικλείουν σημαντική γνώση για τη ζωή και τις πολλές όψεις της, γι’ αυτό και τα ονόμασα Διδάγματα Ζωής.

Πού γράψατε το βιβλίο σας και πώς θα το χαρακτηρίζατε;
Γ.Π.Κ.: Το βιβλίο μου γράφτηκε στο μεγαλύτερό του ποσοστό τα βράδια, στο σπίτι. Ο συνδυασμός όλων εκείνων των σημειώσεων που καταλάμβαναν «αμέτρητες» σελίδες δεν ήταν εύκολο πράγμα, γι’ αυτό και η συγγραφή του βιβλίου κράτησε δυο περίπου χρόνια. Αν ήταν να δώσω ένα χαρακτηρισμό στο βιβλίο μου θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για τον καθένα. Ένα βιβλίο γραμμένο για να είναι κατανοητό και από εκείνους που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τέτοια θέματα, αλλά ταυτόχρονα και για κείνους που ασχολούνται μ’ αυτά. Περιέχει γνώση που δεν διδάσκεται σε κανένα πανεπιστήμιο, παρά μόνο στο Πανεπιστήμιο της Ζωής, γιατί εκτός από τα 101 Διδάγματα εξετάζει Νόμους και Αρχές που διέπουν την Ζωή, με παραδείγματα της καθημερινότητας για διάφορες όψεις της.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη ή βιβλιοφάγο;
Γ.Π.Κ.: Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να διαβάσει μια ιστορία, να ταυτιστεί μαζί της, να περάσει όμορφα τον χρόνο του. Δεν απευθύνεται επίσης σε ανθρώπους που ξέρουν κάποια πράγματα και πιστεύουν ότι η δική τους αλήθεια είναι η μοναδική αλήθεια, και γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους.
Αυτό το βιβλίο απευθύνεται στον «υποψιασμένο» αναγνώστη. Σ’ αυτόν που μπορεί να δεχθεί πως τα πράγματα μπορεί και να μην είναι ακριβώς όπως εκείνος τα γνωρίζει. Στον αναγνώστη που έχει τη διάθεση να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Που θέλει να ακούσει και την άλλη άποψη.

Γιατί πρέπει να διαβάσουμε το βιβλίο σας;
Γ.Π.Κ.: Ξέρετε… Εγώ έχω διαγράψει από το λεξιλόγιό μου λέξεις όπως: «Πρέπει», «Δεν μπορώ», «Δεν γίνεται», «Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», και μερικές ακόμα.
Γι’ αυτό και δεν θα πω ότι κάποιος «πρέπει» να διαβάσει το βιβλίο μου. Το βιβλίο μου θα διαβαστεί από εκείνους που είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην ζωή τους. Αν κάποιος ζει μια όμορφη ζωή, τόσο όμορφη που δεν του λείπει τίποτα..., που είναι πάντα χαρούμενος, ευτυχισμένος, χωρίς κανένα πρόβλημα στη ζωή του…, ίσως θα ήταν περιττό να το αγοράσει. Αν, όμως, ο αναγνώστης δεν είναι τόσο ευλογημένος, θα βοηθηθεί μαθαίνοντας βασικούς νόμους που διέπουν τη ζωή και διδάγματα από πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Που βρίσκουμε το βιβλίο σας;
Γ.Π.Κ.: Το βιβλίο μου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Ακόμα κι αν το βιβλιοπωλείο δεν το έχει, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί ο αναγνώστης να ζητήσει να του το φέρουν, ή να επισκεφθεί ένα κάπως πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Π.Κ.: Η συνάντηση με κάθε αναγνώστη ξεχωριστά δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορεί όμως ο αναγνώστης να με συναντήσει προσωπικά στην παρουσίαση του βιβλίου μου στο βιβλιοπωλείο Public, του Συντάγματος, στις 25 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Π.Κ.: Αν τα 101 Διδάγματα Ζωής δεν ήτα βιβλίο θα μπορούσε να ήταν ένα μονοήμερο σεμινάριο, ίσως. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν αυτά τα δύο, το βιβλίο και το σεμινάριο να συνυπάρξουν.

Ποιος ή ποιοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει;
Γ.Π.Κ.: Είναι πολλοί οι συγγραφείς που με επηρέασαν: Ο Αντώνης Πισσάνος με το βιβλίο του «Μπορείς», ο Richard Bach με το βιβλίο του «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», o James Redfield με το βιβλίο του «Η Ουράνια Προφητεία. Περιορίζομαι σε αυτούς τους τρεις, γιατί ο κατάλογος μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλος.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο
Γ.Π.Κ.: Το βιβλίο αποτελείται από δυο Μέρη. Στο Πρώτο, μεταξύ άλλων περιγράφονται νόμοι και αρχές που διέπουν την καθημερινότητά μας και επιδρούν στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Στο Δεύτερο μέρος δίνονται 101 Διδάγματα Ζωής που αφορούν πολλούς τομείς της ζωής μας. Δίνονται Διδάγματα για την αγάπη, την αλήθεια, τη γνώση, για ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα, ο φόβος, ο θυμός, η ευτυχία, ο πόνος, για τη συγγνώμη, τη συγχώρηση, την ανάληψη της ευθύνης, την ευγνωμοσύνη, τις τύψεις, τις ενοχές, το θυμό, την οργή, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, καθώς και για τους γονείς και τα παιδιά, και άλλα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον Γιώργο Παπαδόπουλο Κυπραίο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 15 Απριλίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

«Από μαθητής Γυμνασίου κρατούσα σημειώσεις με γνωμικά, ρητά, αποφθέγματα… Κατέγραφα πολύ περιεκτικά τα σημαντικότερα σημεία από βιβλία, από όσα αποκόμισα από τις σχολές, τα πανεπιστήμια στα οποία φοίτησα, από τα δεκάδες σεμινάρια που παρακολούθησα, αλλά και από τις εμπειρίες που απέκτησα στη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής μου. Μιας ζωής γεμάτης ανατροπές, δυσκολίες, κινδύνους, αλλά και χαρές και ευτυχή γεγονότα. Στα τελευταία χρόνια αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να συνδέσω μεταξύ τους αυτά τα σημεία, έτσι ώστε να περικλείουν σημαντική γνώση για τη ζωή και τις πολλές όψεις της. Μέρος αυτής της δουλειάς περιλαμβάνεται στο Νέο μου βιβλίο 101 Διδάγματα Ζωής βασισμένα σε Συμπαντικούς Νόμους και Θεμελιώδεις Αρχές.
Έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση σ’ αυτή τη ζωή με τους συνανθρώπους μας, γιατί όλοι και όλα στο Σύμπαν είμαστε ΕΝΑ.
Το να μεταδίδεις τη γνώση σημαίνει να ανάβεις από το λυχνάρι σου τα κεριά των άλλων χωρίς να στερείσαι τίποτα από τη δική σου φλόγα.»
Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος

Συναντήστε προσωπικά τον Γιώργο Παπαδόπουλο Κυπραίο στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου του, στις 25 Νοεμβρίου 2015 στο Public Συντάγματος, στις 20:30.
Βρείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη