Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιώργος Καββαδίας και Δεν ήσουν εσύ για επανάσταση

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Κ.: Ήταν αρχές του 2014, ήμουν στην Κω για διακοπές και είχε περάσει ενάμισης χρόνος από την κυκλοφορία της προηγούμενης συλλογής μου «Ό,τι μας στοιχειώνει». Νέο υλικό είχε αρχίσει να μαζεύεται κι έτσι είπα να το βάλω κάτω να δω τι γίνεται. Στην αρχή πήγαινα προς το πρώτο μυθιστόρημα που θα επιχειρούσα ποτέ να γράψω. Στο δρόμο όμως παραστράτισα! Τα πράγματα στην κοινωνία δεν πηγαίνανε καλά, και δεν γινόταν να μην επηρεαστώ από όλο αυτό.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Κ.: Το βιβλίο δε γράφτηκε αποκλειστικά σε μια περιοχή ούτε σε συγκεκριμένους χώρους. Αθήνα, Κως, Θεσσαλονίκη, καφετέριες, αυτοκίνητο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροπλάνα, πλοία, στο δρόμο, οπουδήποτε με ενέπνεε κάτι για να γράψω.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Κ.: Όπως ανέφερα πιο πάνω, είχα ήδη κάποια έτοιμα ποιήματα από το 2013, όχι πολλά. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν μέσα στο 2014 και το 2015.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Κ.: Νομίζω πως περιγράφει με σαφήνεια όσα γίνονται στην κοινωνία και όσα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια αν θέλουμε κάτι να αλλάξει.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Κ.: Αυτή η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες οι οποίες φέρουν τα ονόματα των φάσεων της οικονομικής ανάπτυξης (Άνοδος-Κρίση-Ύφεση-Αναζωογόνηση). Κάθε μία από τις παραπάνω ενότητες αποτελείται από 10 ποιήματα μου και 2 σχέδια των Ιωάννη και Χρυσόστομου Ντούβαλη.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίσης το παράρτημα «Στους δρόμους…» το οποίο περιέχει κάποια άρθρα μου τα οποία έχουν δημοσιευτεί παλιότερα σε ηλεκτρονικά περιοδικά.Το πακέτο του βιβλίου συμπληρώνει ένα CD με 18 απαγγελίες και 4 μελοποιημένα Bonus Tracks.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Κ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι που αγάπησα. Υπήρχαν πράγματα που έκανα για πρώτη φορά. Όπως για παράδειγμα η συνεργασία με έναν εκδότη μιας και τις προηγούμενες τρεις συλλογές μου τις κυκλοφόρησα μόνος.
Επίσης η διαδικασία ηχογράφησης του CD ήταν σχετικά νέα για μένα.
Σίγουρα ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους συμμετείχαν αφιλοκερδώς σε όλο αυτό το εγχείρημα και το αγκάλιασαν σαν να ήταν δικό τους. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Κ.: Θεωρώ ότι δίνει με έναν πιο άμεσο τρόπο, χωρίς «ξύλινη γλώσσα» αλλά πάντα στο στόχο και με συναίσθημα, την περιγραφή μιας γυάλας που μας φόρεσαν και θα πρέπει να σπάσουμε μαθαίνοντας να αναπνέουμε δίχως τα βράγχια μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Κ.: Μιλώντας βραχυπρόθεσμα, η αγωνία μου είναι η παρουσίαση του βιβλίου που οργανώνω εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω να πάει καλά. 
Μακροπρόθεσμα είναι το μέλλον αυτού του κόσμου, όχι αποκλειστικά της Ελλάδας.

Φοβάστε...
Γ.Κ.: …μήπως μια μέρα πάψω να βλέπω, να ακούω, να νιώθω. Φοβάμαι τη μέρα που θα χάσω τους δικούς μου ανθρώπους ξέροντας ότι είναι αναπόφευκτο.

Αγαπάτε...
Γ.Κ.: …τους ανθρώπους που δε φοβούνται να ζήσουν, που είναι ειλικρινείς, που εκφράζουν τα συναισθήματά τους, που ξέρουν να σου σπάνε τα κόκαλα με μια αγκαλιά, που έχουν καθαρά μάτια, που χαμογελάνε. Αγαπάω τα ταξίδια και προσπαθώ να κάνω συχνά. Και για να γίνω και λίγο πιο πεζός, αγαπάω το φαγητό, για την ακρίβεια τρελαίνομαι γι’ αυτό!

Ελπίζετε...
Γ.Κ.: …σε μια ιδανική κοινωνία. Δίχως διαχωρισμούς. Αξιοκρατική, και δίκαιη. Σε μια κοινωνία που δε θα χρειαζόμαστε νόμους για να μην βλάπτουμε τον συνάνθρωπο, αλλά θα έχουμε την αντίληψη και την παιδεία να μην το κάνουμε.

Θέλετε...
Γ.Κ.: Θέλω να ζω αρμονικά ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς, ανθρώπους που εκτιμάω. Να κάνω πράγματα όπως τώρα που με γεμίζουν ενέργεια και ζωή.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Κ.: Σίγουρα οι πολιτικά και κοινωνικά ενεργοί, και όσοι δεν φορούν παρωπίδες, μιας και το βιβλίο δεν ανήκει σε κάποιο κομματικό χώρο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Κ.: Δεν υπάρχει πρέπει νομίζω. Θέλω να πω, εγώ έγραψα όσα με απασχολούν και θεωρώ πως αφορούν και το κοινωνικό σύνολο. Τα μάζεψα και τα έστησα με μεράκι σε ένα βιβλίο και ένα CD. Αν σε κάποιον αρέσει η ποίηση μπορεί απλά να το «τεστάρει», όπως λέμε και στη δουλειά μου. Αν περάσει το τεστ σημαίνει πως του άρεσε η δουλειά και τη διάβασε. Αν πάλι όχι, δεν πειράζει, κι εγώ δεν μπορώ να διαβάσω όλα τα ήδη βιβλίων και όλους τους συγγραφείς.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Κ.: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον εκδότη θα πάει σε Public, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανό και σίγουρα σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μάλλον θα πάει και σε κάποια μικρότερα βιβλιοπωλεία, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω από τώρα σε ποια.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Κ.: Εμένα με βρίσκετε:
Στην ιστοσελίδα μου (υπάρχει και φόρμα επικοινωνίας για όποιον επιθυμεί να μου στείλει κάποιο email), στο facebook, στο youtube (εδώ θα ανέβει και το CD του βιβλίου).

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Κ.: Μάλλον το κόκκινο.

Ποια μουσική;
Γ.Κ.: Σίγουρα η Rock.

Ποιο άρωμα;
Γ.Κ.: Το άρωμα από μια γειτονιά με ανοιχτά παράθυρα που μοσχοβολάει από τα μαγειρέματα. Αυτό το άρωμα το έχω συνδυασμένο από τα παιδικά μου χρόνια με την ξενοιασιά, αυτή που μας έχουν πάρει πλέον και πρέπει να την κερδίσουμε ξανά.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Κ.: Οργή και αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Κ.: Μια μεγάλη φωτογραφία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Κ.: Δεν ζω από το βιβλίο έτσι κι αλλιώς, είναι μια δευτερεύουσα ασχολία. Η κύρια δουλειά μου είναι προγραμματιστής και τεχνικός υπολογιστών. Και ταυτόχρονα κάνω και κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές. Οπότε, αν δεν έγραφα, θα συνέχιζα να είμαι προγραμματιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Κ.: Τα τελευταία χρόνια άρχισα να διαβάζω Μίλαν Κούντερα μετά από προτροπή ενός φίλου. Μου άρεσε πάρα πολύ, και προς το παρόν τον παρακολουθώ.
Από κει και πέρα, αλλάζω συχνά συγγραφείς και τύπους βιβλίων. Μου αρέσουν πολύ οι ποιητικές συλλογές, και αρκετές φορές πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία που έχουν ποικιλία και διαλέγω άγνωστους για μένα ποιητές.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Κ.: Οι δύο κυριότεροι που εγώ θεωρώ πως με έχουν επηρεάσει σε κάποια σημεία, είναι η Κατερίνα Γώγου στο σύνολο του έργου της και ο Απόστολος Μπουλασίκης (στιχουργός).

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Κ.: Κάθε ποίημα έχει έναν ή παραπάνω ήρωες. Σχεδόν πάντα η ιστορία γράφεται επί τόπου χωρίς κάποιο προσχέδιο. Και πολύ σπάνια αλλάζει μετά το τέλος της. Οπότε θεωρώ πως και οι ήρωες με κατευθύνουν και εγώ τους κατευθύνω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Κ.: Εξαρτάται τι θέλει να γράψει. Η φαντασία σίγουρα είναι ένα σημαντικό προσόν ακόμη κι αν μιλάμε για πραγματικά γεγονότα. Η εμπειρία βελτιώνει τον τρόπο γραφής σου. Τα βιώματα είναι κάτι που επίσης χρειάζεται.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Κ.: Δεν συμπαθούσα τη λέξη επιτυχία ποτέ να σου πω την αλήθεια.Το βιβλίο είναι ένας χώρος χαοτικός. Όταν μιλάς για επιτυχία πρέπει να θέσεις κάποιες ακόμη παραμέτρους. Σε ποιο λογοτεχνικό χώρο ανήκει το βιβλίο, τι θέμα έχει, σε τι περίοδο ζούμε και άλλα. Όπως και να έχει, ένα βιβλίο είναι επιτυχημένο όταν το διαβάζουν και δεν το παρατάνε τελικά σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης τους. Το οποίο πάλι είναι υποκειμενικό γιατί έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του αναγνώστη. Μέσα σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και το κομμάτι του marketing το οποίο έχει πάρει κύριο ρόλο στις ζωές μας πλέον.
Η ιστορία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως ο κόσμος επιλέγει ανάλαφρα βιβλία για να ξεχνιέται από τις σκοτούρες του και να τα διαβάζει άνετα στις μετακινήσεις του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Κ.: Τα βιβλία θεωρητικά ανεβάζουν το μορφωτικό μας επίπεδο, μας δίνουν τροφή για σχολιασμό, συζητήσεις. Μας γεμίζουν εικόνες και ιδέες. Αν όλα αυτά πάψουν να ισχύουν και απλά διαβάζουμε για να διαβάζουμε, μιλάμε για εθισμό. Δεν υπάρχει κάτι γόνιμο από μια τέτοια κατάσταση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Κ.: Ημερολόγιο συμποσίων.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Για την ποιητική συλλογή...
Κάθε μία από τις τέσσερις ενότητες, Άνοδος-Κρίση-Ύφεση-Αναζωογόνηση, αποτελείται από δέκα έργα του Γιώργου Καββαδία που γράφτηκαν μεταξύ 2013 και 2015. Το βιβλίο περιλαμβάνει και δύο σχέδια των Ιωάννη και Χρυσόστομου Ντούβαλη. Επίσης, υπάρχει και το παράρτημα, «Στους δρόμους...» που αποτελείται από άρθρα του ίδιου. Το πακέτο του βιβλίου ολοκληρώνει ένα CD με 18 απαγγελίες και 4 μελοποιημένα bonus tracks.
Ο Γιώργος Καββαδίας παίρνει θέση απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στη στάση της κοινωνίας ενώ σημαντική κίνηση αποτελεί το γεγονός ότι μέρος των εισόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, Φλόγα
Απαγγέλλουν αλφαβητικά: Θοδωρής Βλαχάκης (Magic De Spell), Γιώργος Θεοφάνους (KollektivA), Γιώργος Σπανός, Θανάσης Χουλιαράς(KollektivA), Έλσα Χωριανοπούλου (Θεατρική Ομάδα "Όνομα?"), Γιώργος Γελαράκης, Θεόδωρος Καρέλλας,Δημήτρης Pixel Δημητριάδης (Magic De Spell), Χριστίνα Μητροπούλου, Ναταλία Σουίφτ (Θεατρική Ομάδα "Όνομα?"), Άννα Μανωλαράκη (Κάρμα), Μανώλης Θαλασσινός (Κρυφές Αλήθειες), Νίνα Ντούνη (Θεατρική Ομάδα "Όνομα?"), Ευδοκία Τσοτάκου (Θεατρική Ομάδα "Όνομα?"), Άννα Καρλαύτη (Motivo 4), Μαρία Κλινάκη, Χρήστος Καλογράνης (Γυμνά Καλώδια), Νίκος Χατζηστεφάνου και ο ποιητής.
Συνθέτες των bonus tracks: Αντώνης Αυγουλλάς (Group PάrΩdy), Κώστας Λεμονίδης, Νίκος Ρουμελιώτης, Κώστας Βασιλάκης.
Τα εξώφυλλα επεξεργάστηκε η Μαριέττα Τούτση.
Από τις Εκδόσεις Εντύποις

Ο Γιώργος Καββαδίας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με ρίζες και από την Κω. Μέχρι σήμερα ακολουθεί αυτό που σπούδασε, δηλαδή Πληροφορική στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενώ την κλήση του στην συγγραφή και την ποίηση την ανακάλυψε στα δεκαέξι του. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε ποικίλα φιλολογικά και ηλεκτρονικά περιοδικά και σελίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της στήλης Ελληνικό Ροκ στο ηλεκτρονικό περιοδικό SouthernRock του Σάββα Συνοδικού κατά τα έτη 2010 και 2011. Ασχολείται και με το ραδιόφωνο από το 2008 όταν ξεκίνησε από έναν ερασιτεχνικό διαδικτυακό σταθμό και συνέχισε με πολλούς άλλους διαδικτυακούς αλλά και στα FM μέσω του Atlantis FΜ. Σήμερα, μπορείτε να τον ακούσετε στον DriverFM.
Το 2007 κυκλοφόρησε τη συλλογή «Περπάτησε στο δρόμο που σκέπασε η στάχτη», το 2009 τη συλλογή «...Από τις Ερινύες στις Κήρες...» και το 2012 τη συλλογή «Ό,τι μας στοιχειώνει».
Έργα του έχουν μελοποιηθεί από τους: Νίκο Ρουμελιώτη, Κώστα Λεμονίδη, Νίκο Χατζηστεφράνου, Group PάrΩdy, Δημοσθένη Παπαδημητρίου, Άγρια Μυστικά, Μανώλη Θαλασσινό και Κώστα Βασιλάκη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη