Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος και ο Ντάργουιν ο μισός

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Π.: Πάντα ήθελα να δώσω στους κομπάρσους και τους συνήθεις κακούς τον πρώτο ρόλο σ’ ένα δικό τους παραμύθι. Να μπορέσουμε να δούμε μέσα από τα μάτια τους, την δική τους αντίληψη για τον κόσμο. Να γίνουν επιτέλους οι ήρωες της περιπέτειας.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Π.: Στο σπίτι μου, στο τραπέζι της κουζίνας, όπου μαζευόμαστε καθημερινά όλη η οικογένεια. Η παρουσία της γυναίκας μου και των παιδιών μου, είναι απαραίτητο συστατικό για την δημιουργία και τη συγγραφή. Μοιράζομαι μαζί τους την κάθε σκηνή και εμπνέομαι απ’ τις αντιδράσεις τους.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Π.: Περίπου είκοσι μέρες. Έτρεχα να αποτυπώσω στο χαρτί, τις περιπέτειες που ζούσαν οι ήρωές μου.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Π.: Μικροί ήρωες σε μεγάλους κόσμους.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Π.: Είναι η ιστορίες ενός νάνου, ενός τρολ κι ενός βάρδου που ενώνοντας τις αδυναμίες τους, κάνουν τον κόσμο τους καλύτερο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Π.: Το πόσο αναπτύχθηκε η φιλία μεταξύ των τόσο διαφορετικών χαρακτήρων των ηρώων, κατά την διάρκεια των περιπετειών τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Π.: Ο Γκομπ, το τρολ. Γιατί συνδυάζει αναπάντεχα και παράδοξα το μπλαζέ με το θηριώδες... όπως ο Σον Κόνερι στα πρώτα Τζέιμς Μποντ.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Π.: Την άμεση και απόλυτη βύθισή του στον κόσμο της φαντασίας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Π.: Η υγεία των αγαπημένων μου.

Φοβάστε...
Σ.Π.: Φοβάμαι ένα μέλλον που τα παιδιά θα υποτάσσονται στη στενή πραγματικότητα των μεγάλων.

Αγαπάτε...
Σ.Π.: Αγαπώ τους ανθρώπους που δεν παριστάνουν κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά είναι.

Ελπίζετε...
Σ.Π.: Ελπίζω ο Ντάργουιν και οι φίλοι του, να συνεχίσουν να μ’ εμπιστεύονται για να αφηγούμαι τις περιπέτειες τους.

Θέλετε...
Σ.Π.: Θέλω να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα τάμπλετ και να το ρίξουν στο διάβασμα. Γιατί μόνο με το διάβασμα ταξιδεύει ο νους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Π.: Όλοι όσοι νιώθουν παιδιά.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Π.: Γιατί όσο το διαβάζουμε, βάζουμε χρώμα στον γκρίζο κόσμο μας.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Π.: Γιατί μετά την ανάγνωσή του, ο κόσμος μας, φαντάζει ακόμα πιο γκρίζος.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Π.: Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Π.: Στη σελίδα και στο facebook αλλά και εδώ.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Π.: Του κεχριμπαριού, γιατί φυλακίζει μέσα του εικόνες του παρελθόντος.

Ποια μουσική;
Σ.Π.: Rock opera.

Ποιο άρωμα;
Σ.Π.: Του ουίσκυ.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Π.: Της υπερηφάνειας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Π.: Μεσαιωνική τοιχογραφία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Π.: Θα ήμουν σκέτος μπαμπάς παραμυθάς.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Σ.Π.: Τον David Gemmell που δυστυχώς έφυγε πρόωρα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Π.: Ο Όμηρος με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Π.: Οι ήρωές μου ζουν τη ζωή τους και ορίζουν το μέλλον τους, ακούγοντας μόνο το μυαλό και την καρδιά τους. Εγώ απλά καταγράφω τις αφηγήσεις τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Π.: Ανάγκη να μοιραστεί τον εσωτερικό του κόσμο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Π.: Η οικουμενικότητα και η διαχρονικότητα των συναισθημάτων που γεννάει στον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Σ.Π.: Το deja-vu.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Π.: Γίνεται κατάχρηση όταν μας απομονώνει και μας αποξενώνει.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Π.: Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Για το βιβλίο...
Ο Ντάργουιν είναι ένας εργατικός, γενναίος και πειθαρχημένος νάνος. Το μόνο που του λείπει είναι το ύψος αλλά όχι το ανθρώπινο ή το τρλίσιο ή εκείνο των ξωτικών. Το νανικό ύψος, αφού είναι ο πιο κοντός από όλους τους άλλους της φυλής του, οπότε του κόλλησαν το παρατσούκλι "ο μισός". Εκείνος όμως ξέρει ότι η αγάπη της γιαγιάς του και των φίλων του είναι πιο σημαντική από το ύψος που του λείπει.
Ο Λένορανο είναι ένας δυναμικός, ρομαντικός και κάπως ματαιόδοξος άνθρωπος. Είναι βάρδος και, όπως κάθε βάρδος που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να γράψει δικά του τραγούδια. Όταν κάνει νέους φίλους και ζήσει περιπέτειες μαζί τους θα ξυπνήσει η φαντασία και η δημιουργικότητά του.
Τέλος, ο Γκομπ είναι ένα χοντρόπετσο τρολ. Σαν πλάσμα του καθήκοντος φυλάει τη γέφυρά του όμως λαχταρά να λυθεί επιτέλους το αίνιγμα και να απαλλαχθεί από την υποχρέωση. Είναι απότομος, λίγο ντροπαλός και χορτοφάγος. Φοβάται τη νύχτα αλλά δε διστάζει μπροστά σε τίποτα όταν απειλούνται οι φίλοι του.
Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι τρεις συναντηθούν;
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Ο ίδιος είναι ο συγγραφέας και του παραμυθιού Η παχουλή βατραχίνα.
Η Σοφία η βατραχίνα έχει μια μεγάλη οικογένεια, μεγάλη καρδιά και μεγάλη... κοιλιά. Φροντίζει στην εντέλεια το νουφαρόσπιτό της και λατρεύει τον βενιαμίν της, τον Πρίγκιπα, αλλά και τις λιχουδιές. Η καημένη ταράζεται όταν μαθαίνει ότι οι συμμαθητές του Πρίγκιπα τον πειράζουν για την αδυναμία της στο φαγητό και καταλαβαίνει ότι γίνεται η αιτία που στεναχωριέται το γυρινάκι της. Η κοινότητα των βατράχων θα καταλάβει ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύει την βατραχίνα όταν σε μια επίθεση ψαριών αναδεικνύεται ηρωίδα.
Ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα που σε μία κοινωνία μπορεί να σπρώξει το άτομο στο περιθώριο, την σκληράδα των παιδιών -χωρίς να το θέλουν- και στη σημασία που οφείλουν να δίνουν οι γονείς σε τέτοιες αντιδράσεις γιατί η διαφορά κάποιου μπορεί να τον κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο, όπως και σημαντικό.
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Όταν έκλεισε τον πρώτο του χρόνο ακολούθησε τους γονείς του στην Καλιφόρνια και όταν έγινε τεσσάρων εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου και έζησε για 25 έτη. Σπούδασε Κοινωνική Οικονομία, Διπλωματία και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Το 1993 αποφοίτησε από τη Νομική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1997, είχε μια βαλίτσα από γαλλική κουλτούρα και ελληνικές ρίζες.
Η ανάγκη του για προσφορά, η δημιουργικότητά του, η φαντασία και το ασυμβίβαστο της παιδικότητάς του κέρδισαν τα κοινωνικά πρότυπα του επιχειρηματία που υπήρξε για 15 χρόνια. Αντλώντας έμπνευση από την αγάπη των παιδιών του άρχισε να δημιουργεί παραμυθένιες ιστορίες που τους διηγείται τα βράδια. Τελικά, πείθεται από τη γυναίκα του και γράφει τις ιστορίες του, κι έτσι γεννήθηκε Η παχουλή βατραχίνα, όπως και όλα τα υπόλοιπα που θα την ακολουθήσουν.
Επικοινωνία με τον ίδιο: stephane.papadopoulos@hotmail.com

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη