Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δέσποινα Ντάση και Όλα τα Μη του κόσμου

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Ν.: Παρατηρώντας, ακούγοντας και βιώνοντας όλα όσα γίνονται στις μέρες μας, έγραψα όλα τα Μη του κόσμου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Ν.: Όταν κάποιος γράφει ποίηση δεν έχει συγκεκριμένο χώρο ή συγκεκριμένη στιγμή. Οι λέξεις και οι στίχοι έρχονται σε ανύποπτο χρόνο γι’ αυτό οφείλεις να έχεις πάντα μαζί σου χαρτί και στυλό. "Σε βρίσκει η ποίηση" παντού λοιπόν, όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει ο Τίτος Πατρίκιος.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Ν.: Συνολικά μου πήρε ένα χρόνο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Ν.: Στη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή είναι ο τίτλος της: Όλα τα Μη του κόσμου.
Όλα όσα δεν πρέπει να γίνονται στον κόσμο μας (μα δυστυχώς γίνονται).

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Ν.: Πιστεύω πως η ποίηση είναι υποκειμενικό και μοναχικό βίωμα και για τον ποιητή και για τον αναγνώστη. Δεν μου αρέσουν στην ποίηση οι περιγραφές γιατί περιορίζουν και μειώνουν το συναίσθημα και την ελευθερία της σκέψης του αναγνώστη.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Ν.: Την ευδαιμονία της ποίησης και το δημιουργικό ταξίδι για να φτάσουν οι στίχοι μου από την ψυχή μου στην ψυχή του αναγνώστη.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Ν.: Ο άνθρωπος, για όσα καλείται καθημερινά να ξεπερνάει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Ν.: Αυτό είναι υποκειμενικό και θα χαρώ πολύ να το απαντήσει ο αναγνώστης…

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Ν.: Η πτήση με αεροπλάνο!

Φοβάστε...
Δ.Ν.: Ό,τι με περιορίζει.

Αγαπάτε...
Δ.Ν.: Τα πιο απλά και τα πιο περίπλοκα.
Τις εκπλήξεις της ζωής!

Ελπίζετε...
Δ.Ν.: Πως ανάμεσα εις τους ανθρώπους που τους ρημάζει η τρομερή ευκολία θα συναντήσω απαλές ψυχές με τρόπους. (Παραφράζοντας στίχους του Ν. Εγγονόπουλου)

Θέλετε...
Δ.Ν.: Να επιστρέψει η αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Ν.: Όσοι το νιώσουν, όσοι δουν τα σύμβολα και τις εικόνες πίσω απ΄ τις λέξεις.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Ν.: Δεν υπάρχει πρέπει, μόνο η αγάπη για την ποίηση είναι ο λόγος.

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Ν.: Για τους αναγνώστες που δεν διαβάζουν ποίηση ίσως δεν πρέπει. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να δώσουν στην ποίηση μία ακόμα ευκαιρία!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Ν.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και σε εκείνα που δεν το έχουν ακόμα προμηθευτεί κατόπιν παραγγελίας από τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη το φέρνουν την επόμενη ημέρα.
Στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με αντικαταβολή, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέδρου.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Ν.: Στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook και στο προσωπικό μου e-mail: despoinantasi@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Ν.: Το λευκό, περιέχει όλα τα χρώματα.

Ποια μουσική;
Δ.Ν.: Αυτή.

Ποιο άρωμα;
Δ.Ν.: Της γης μετά την βροχή.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Ν.: Όλα!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Ν.: Φωτογραφίες καθημερινών ανθρώπων και καταστάσεων του κόσμου.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Ν.: Θα έπρεπε κάπως να κατά-γράφω στιγμές, μνήμες και συναισθήματα, θα ήμουν φωτογράφος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Ν.: Πολλούς, δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο, κυρίως ποιητές.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Ν.: Σαν παιδί η Ζώρζ Σαρή και ο Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ. Μεγαλώνοντας και διαβάζοντας όλο και περισσότερο, γίνομαι το σύνολο όσων είμαι και όσων επιλέγω να κρατήσω από τα βιβλία που διαβάζω. 

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Ν.: Πολλές φορές αφήνω το ποίημα να με κατευθύνει, είναι φορές που δεν μου αρκεί να δω γραμμένο μόνο αυτό που αρχικά σκεφτόμουν να γράψω, αλλά που θέλω να δω αυτό που τελικά θέλησε να γραφτεί.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Ν.: Αν δεν μπορείς χωρίς να γράφεις έστω μία γραμμή την ημέρα, αν η γραφή είναι για σένα εαυτός και ανάσα - τότε είσαι ήδη στο σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα η έμπνευση, η φαντασία και η καθημερινή τριβή -είτε διαβάζοντας είτε γράφοντας- με την τέχνη του λόγου, σε οδηγούν.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Ν.: Το να νιώσει ο αναγνώστης σαν προσωπικό του βίωμα το περιεχόμενο του βιβλίου. Και όταν στο τέλος μένει με το συναίσθημα πως έχει πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό του και στην γνώση.

Τι την αποτυχία;
Δ.Ν.: Υποκειμενικά μιλώντας, το δυσνόητο περιεχόμενο και η αργή ροή.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Ν.: Επειδή πιάνω τον εαυτό μου πολύ συχνά σε βιβλιοπωλεία να αγοράζω νέα βιβλία χωρίς να έχω διαβάσει αυτά που έχω ήδη στο σπίτι… σκέφτομαι μήπως πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ! (γέλια)
Όλα χρειάζονται μέτρο λένε, αλλά όχι η βιβλιοφαγία λέω!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Ν.: Ό,τι κι αν γίνεται να συνεχίζεις.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Η Δέσποινα Ντάση προσφέρει το βιβλίο της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση, αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια, κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από την Δέσποινα Ντάση. Θα φέρει δε και ιδιόχειρη αφιέρωση.
k
Καλή τύχη!

Το εξώφυλλου του βιβλίου είναι το έργο ''Όταν πάγωσε ο χρόνος'' του ζωγράφου Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου.

Η Δέσποινα Ντάση γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. 
Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από τα εφηβικά της χρόνια. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης. 
Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε τέσσερα συλλογικά έργα. Ποιήματα και άρθρα της σχετικά με την ποίηση δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και site.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη