Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Μουστοπούλου και οι Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Μ.: Η ιδέα δε μου ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήταν μια σύνθεση διαφόρων ιδεών και σκέψεων που συγκέντρωνα καιρό. Μα ως βάση θεωρώ το τραγούδι «Numb» των Linkin Park, καθώς ακούγοντάς το εμπνεύστηκα την ιδιαίτερη σχέση του πρωταγωνιστή (Ντάνιελ) με τον πατέρα του (Αιμίλιο) και από εκεί και έπειτα δημιούργησα την ιστορία.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.: Κυρίως στο κρεβάτι μου αγκαλιά με το λάπτοπ. Υπάρχουν όμως και μερικά κεφάλαια που γράφτηκαν στους διαδρόμους της Φιλοσοφικής Αθηνών, καθώς περίμενα το επόμενο μάθημα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Μ.: Περίπου 1,5 χρόνο. Ξεκίνησα να γράφω σε μια περίοδο που δεν εργαζόμουν, ενώ το πανεπιστήμιο παρέμεινε κλειστό για 3 μήνες, λόγω καταλήψεων. Ξεκίνησα Σεπτέμβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο είχα γράψει σχεδόν το μισό βιβλίο. Έπειτα μου ήρθαν όλα μαζί: δουλειά, σχολή και διπλή εξεταστική. Οπότε πήγα υπερβολικά πίσω.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Μ.: Μια λέξη: Μαγικό.
Λόγω του fantasy στοιχείου, αλλά και λόγω του μαγευτικού ταξιδιού που βίωσα μέσα από αυτήν την ιστορία. Εύχομαι να αισθάνονται το ίδιο και οι αναγνώστες.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Μ.: Δύσκολο να περιγράψω 700 σελίδες σε μερικές σειρές. Θα δώσω μια μικρή ιδέα. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2015, όπου η πρωταγωνίστρια βρίσκεται ξαφνικά να ισορροπεί ανάμεσα στον κόσμο που ξέρουμε και στον κόσμο των μάγων. Πρόκειται για την ιστορία ενός έρωτα που θα βρεθεί έρμαιο μιας αιώνιας διαμάχης για εξουσία και δύναμη. Ένα βιβλίο που παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων, «τα θέλω» και «τα πρέπει» που επέβαλλαν οι ίδιοι και η κοινωνία στους εαυτούς τους. Μια ιστορία αφιερωμένη στην αγάπη, σε όλες της τις εκφάνσεις, η οποία ξετυλίγεται σταδιακά μέσα από ένα παιχνίδι συνωμοσίας και παραπλάνησης.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.: Τους ήρωες μου. Για το ταξίδι και τις συγκινήσεις που μου χάρισαν, αλλά και επειδή μέσα από αυτούς είδα τον κόσμο με διαφορετικά μάτια και γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Μ.: Η αλήθεια είναι πως αγαπώ όλους τους χαρακτήρες μου για διαφορετικούς λόγους τον καθένα και ανά διαστήματα η ζυγαριά γέρνει προς μια νέα προσωπικότητα. Μα αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον διαλέγω σίγουρα τον Ντάνιελ, γιατί είναι η σταθερά στην οποία πάντα επιστρέφω, γιατί μου θυμίζει πως δυνατός είναι εκείνος που περνάει μέσα από το σκοτάδι, για να αγγίξει το φως.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Μ.: Ένα μαγευτικό ταξίδι γεμάτο έντονα συναισθήματα και μια άλλη ματιά στον κόσμο. Είναι ένα βιβλίο που μας υπενθυμίζει την αξία και τη δύναμη της αγάπης, της φιλίας και της οικογένειας, την ανάγκη να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να μαχόμαστε για όσους και όσα αγαπάμε και κυρίως, πως ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Μ.: Το να μείνω παγιδευμένη σε έναν κόσμο που ορίζουν οι άλλοι για εμένα.

Φοβάστε...
Μ.Μ.: Έναν κόσμο δίχως όνειρα και ελπίδα.

Αγαπάτε...
Μ.Μ.: Τη ζωή. Στην ουσία της. Πρέπει να τη γεμίζουμε με αγάπη, ελπίδα, όνειρα και χαμόγελα. Όσο δύσκολη και αν είναι, με αυτά τα εφόδια μπορούμε πάντα να βλέπουμε τον ήλιο μέσα στο σκοτεινό αύριο.

Ελπίζετε...
Μ.Μ.: Στις καρδιές των ανθρώπων.

Θέλετε...
Μ.Μ.: Παγκόσμια ειρήνη. Αλλά επειδή δεν έχω τα προσόντα για Miss Cosmos θα φανώ λίγο πιο εγωίστρια. Θέλω να έχω πάντα δίπλα μου εκείνους τους λίγους ανθρώπους, που νιώθω ότι αισθάνονται την καρδιά μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Μ.: Παρότι ανήκει στην κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας, το φανταστικό στοιχείο εισχωρεί με μετρημένες δόσεις, ώστε να ικανοποιεί τους λάτρεις του είδους, αλλά να είναι απολαυστικό και για αναγνώστες που δεν έχουν καταπιαστεί ξανά με αυτό. Από το feedback που παίρνω θα έλεγα πως το βιβλίο είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν έντονα συναισθήματα, ανακατεμένα με λίγη περιπέτεια και μυστήριο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Μ.: Γιατί οι ανατροπές και οι εκπλήξεις σας περιμένουν σε κάθε κεφάλαιο.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Μ.: Αν αναζητάτε μια χαλαρή ιστορία, που δε θα σας βάλει σε σκέψεις και δε θα σας προβληματίσει τότε… ναι, μάλλον, δεν πρέπει να το διαβάσετε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Μ.: Θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Ιανός, Public, Πρωτοπορία, Πολιτεία) ή μπορείτε πάντα να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Ακόμη, θα βρείτε τους Διαδόχους στα γραφεία των εκδόσεων Πηγή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι λάτρεις του ίντερνετ μπορούν να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά σε όλα τα γνωστά διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Μ.: Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Θα με βρείτε μέσα από τη σελίδα του βιβλίου στο facebook, το προσωπικό μου blog, το blog του Moonlight Tales και τις σχετικές προεκτάσεις του στο facebook, αλλά και μέσα από τη νέα ομάδα που πρόσφατα δημιουργήθηκε για όλους τους αναγνώστες του βιβλίου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Μ.: Το σκούρο κόκκινο, το μαύρο και το χρώμα της φωτιάς.

Ποια μουσική;
Μ.Μ.: Από που να αρχίσω και που να τελειώσω… Ως διπλωματική λύση χρησιμοποιώ το «Carnival of rust» των Poets of the fall.

Ποιο άρωμα;
Μ.Μ.: Η μυρωδιά της βροχής.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Μ.: Δύο συναισθήματα. Έρωτας και φόβος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Μ.: Αν δεν ήταν βιβλίο θα ήταν τηλεοπτική σειρά… ή μια μεγάλη σειρά ταινιών.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Μ.: Αν άντεχα να διαβάσω περισσότερο για τις πανελλήνιες θα γινόμουν ψυχολόγος ή καθηγήτρια, αλλά δε συμπάθησα ποτέ τον θεσμό των εξετάσεων. Παρ’ όλα αυτά αναζητώ συνεχώς τρόπους για να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου μέχρι να καταλήξω σ’ ένα δεύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Μ.: Δε μου έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα να διαβάσω όλα τα έργα της, αλλά σίγουρα λατρεύω την Jane Austen.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Μ.: Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, συνειδητά ή ασυνείδητα, πιστεύω πως τα περισσότερα αναγνώσματά μας μας επηρεάζουν με κάποιο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά θα επιλέξω και πάλι τη Jane Austen και το βιβλίο της «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», καθώς μέσα από την επαφή μου μαζί της αντιλήφθηκα διαφορά στο στυλ γραφής μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Μ.: Στις ιστορίες μου έχω πάντα ένα γενικό πλάνο αρχής-μέσης-τέλους. Από εκεί και έπειτα απλά γράφω και αφήνω την ιστορία και τους ήρωες να με οδηγήσουν. Στο πρώτο μου βιβλίο διατηρήθηκε το βασικό πλάνο και η κατάληξη που είχα προσχεδιάσει, αλλά υπάρχουν σκηνές και ολόκληρα κεφάλαια, τα οποία εξελίχθηκαν διαφορετικά από ότι υπολόγιζα ή δεν υπήρχαν καν στο μυαλό μου μέχρι που έφτασε η στιγμή να γραφτούν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Μ.: Πρόκειται για δύο συγγραφικά εργαλεία που είναι αλληλένδετα. Ένας φανταστικός κόσμος ή μια φανταστική σκηνή θα βασιστεί στις εμπειρίες, τα βιώματα και τις παρατηρήσεις μας προκειμένου να στηθεί με αληθοφάνεια. Ενώ ακόμη και όταν γράφουμε για τις εμπειρίες μας χρειάζεται αυτές να ντυθούν με φαντασία, για να μαγέψουν τον αναγνώστη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Μ.: Μια καλή ιστορία και κυρίως καλή διαφήμιση. Αν και για εμένα η σύσταση από αναγνώστη σε αναγνώστη είναι η μεγαλύτερη επιτυχία ενός συγγραφέα.

Τι την αποτυχία;
Μ.Μ.: Αποτυχημένο είναι ένα βιβλίο που δεν αγγίζει τους αναγνώστες.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Μ.: Εάν έπρεπε να επιβληθεί ένας εθισμός στους ανθρώπους αυτός είναι σίγουρα η βιβλιοφαγία. Πως μπορεί να γίνει κατάχρηση στη γνώση και την ανάγκη των ανθρώπων να διευρύνουν τους ορίζοντές τους; Φροντίζουμε μόνο όταν ανοίγουμε το βιβλίο να έχουμε πάρει το παιδί από το σχολείο και το φαγητό να έχει βγει από το φούρνο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Μ.: Είναι πολύ νωρίς για να βάλω τίτλο στη ζωή μου. Μα αν πρέπει να συμπυκνώσω τα μέχρι τώρα χρόνια μου σε μια φράση θα έλεγα: «Ερωτευμένη με το όνειρο».
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Στο οπισθόφυλλο γράφει...
Με την αποκάλυψη πως η Λίνα είναι μάγισσα και ίσως η τελευταία απόγονος και διάδοχος μιας αρχαίας μαγικής φυλής, όλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να την προστατέψουν. Ισορροπώντας, όμως, ανάμεσα σε δύο κόσμους και με όλα όσα θεωρεί μέχρι τώρα δεδομένα για τη ζωή και τον ίδιο τον εαυτό της να καταρρέουν, η Λίνα αισθάνεται πιο μόνη και χαμένη από ποτέ. Μόνο ο Ντάνιελ δείχνει να αντιλαμβάνεται τους φόβους και τα συναισθήματά της. Αλλά είναι τα δικά του συναισθήματα αληθινά ή κάθε πράξη του αποτελεί μέρος ενός διαβολικού σχεδίου με έπαθλο την απόλυτη εξουσία;
Σε μια κοινωνία με άλλους νόμους και κανόνες, μυστικά του παρελθόντος συγκρούονται με το παρόν. Οι ήρωες, εκτελεστές και θύματα μιας αιώνιας διαμάχης για την εξουσία και τη δύναμη, που γράφτηκε πάνω στις στάχτες του έρωτα. Πιόνια, σε ένα παιχνίδι που στήθηκε πριν καν γεννηθούν και ορίστηκε με μια τελευταία διαθήκη.
Με ανατρεπτική πλοκή, γεμάτη ίντριγκα και αγωνία, «Η πληγή του δράκου» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, όπου το φανταστικό στοιχείο συναντά τον σύγχρονο κόσμο, δίνοντας νέα οπτική στην έννοια του απαγορευμένου έρωτα.
Ένας αριστοτεχνικά στημένος φανταστικός κόσμος, στον οποίο κυριαρχούν η συνύπαρξη μάγων και ανθρώπων, οι συνεχείς ανατροπές και οι έντονες συγκινήσεις. Η διαρκώς αναπτυσσόμενη εγχώρια σκηνή της λογοτεχνίας του Fantasy αποκτά ένα νέο συγγραφικό διαμάντι! Το καλύτερο από όλα; Θα έχει και συνέχεια!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη