Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Καινοστομίες ή κενοστομίες

Ο μικρός Ιανός, μου χάρισε ένα απίστευτα υπέροχο βιβλίο. Τοσοδούλικο. Σοβαρά, το βιβλιαράκι αυτό χωράει στην τσέπη του τζιν μου. Αναρωτιέμαι αν σκόπιμα επιλέχθηκε αυτό το μέγεθος, για να μπορούμε ακριβώς να το χώνουμε στην πίσω τσέπη του τζιν, στην τσάντα ή στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν μας, ώστε να το έχουμε πάντα εύκαιρο.
Λυπάμαι πολύ που δε βρήκα απολύτως καμία πληροφορία για τις Καινοστομίες ή Κενοστομίες στο διαδίκτυο. Αυτό το μικρό Βιβλιαράκι, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο/βοήθημα για όλους. Για όσους αγαπούν το διάβασμα, αλλά και όσους αγαπούν το γράψιμο. Γι αυτούς που τους λείπει η ανθρώπινη επαφή, γιατί ίσως έχουν ξεχάσει τον τρόπο να το κάνουν. Ίσως πάλι, δεν τον έμαθαν ποτέ. Αν με ρωτάτε, πιστεύω περισσότερο πως ισχύει το δεύτερο.
Ο κύριος Μασλίας, λάτρης των λέξεων, του λόγου και της επικοινωνίας, έμπειρος μεταφραστής, ξέρει το πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή των λέξεων, για την ακριβή απόδοση των εννοιών, στοχεύοντας στη σωστή ερμηνεία. Σ’ αυτό το βιβλίο, παίζουμε λοιπόν με τις λέξεις. Αλήθεια, μέτρο, επικοινωνία, θρησκεία και πολιτική. Ζωή και θάνατος. Κρίση. Ηθική. Πολιτισμός, ιδέα και αξιοπρέπεια. Θα σταθώ μόνο λίγο και όχι σε όλες τις λέξεις κι αυτό γιατί δε θα μπορούσα να πω τίποτα περισσότερο από αυτά που έχει ήδη πει ο συγγραφέας από τη μια, από την άλλη γιατί θέλω να το βρείτε και να το διαβάσετε. Να το μελετήσετε. Αυτού του είδους τα βιβλία, θέλουν κίτρινο φλουό μαρκαδόρο και απανωτά διαβάσματα. Αξίζει χίλιες φορές.

Καμιά φορά στη μετάφραση, συγκρίνοντας-συγκλίνοντας-αποκλίνοντας τους πολιτισμούς, είναι απαραίτητο να αφήσουμε τη λέξη, να παρεκκλίνουμε σκόπιμα, να παραφράσουμε, προκειμένου να είμαστε ακριβείς. Πολλές φορές χανόμαστε μέσα σε πολλές λέξεις, για να περιγράψουμε μία μόνο έννοια. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά μια λέξη μπορεί να κλείνει μέσα της χίλιες και μια εικόνες. Ηλιοβασίλεμα, αυγή, αρρώστια, θάνατος. Γέννηση. Εικόνες.
Το παν είναι να αμφισβητούμε την αλήθεια, να αρνούμαστε την ύπαρξη της απόλυτης αλήθειας. Η αλήθεια είναι μόνο μία: Τα γεγονότα. Τα συμβάντα. Η ερμηνεία των γεγονότων δεν αποτελεί αλήθεια, παρά μόνο μια συγκεκριμένη άποψη, ορατή από κάποια οπτική γωνία κάποιου, σε κάποια γωνιά της γης, μέλος κάποιας κοινωνίας, κομμάτι κάποιου πολιτισμού. Υποκειμενικό.
Αυτοί που μέσα στο χρόνο διδάσκουν την υποτιθέμενα απόλυτη αλήθεια, έχουν ερμηνεύσει απλώς τα γεγονότα, με δεδομένα το χρόνο, τον τόπο, το σύστημα, το συμφέρον. Όσο μας επιβάλλονται «απόλυτες αλήθειες», τόσο μετατρέπονται αυτομάτως σε ψέματα. Η αλήθεια είναι πάντα το συμβάν. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η αλήθεια πονάει. Μα σκληρή είναι και η ζωή και ο αγώνας της επιβίωσης επίπονος. Δεν είναι;
Όταν το μέτρο παύει να είναι αρετή, είναι φρένο. Είναι συμβιβασμός και υποχώρηση κάθε ελεύθερης έκφρασης. Είναι πνίξιμο. Το μέτρο ως φρένο είναι ένα όπλο του συστήματος, λειτουργώντας ως μοχλός καταπίεσης του ανθρώπου. Όποιος ξεφεύγει από το μέτρο, είναι εχθρός, τρελός, απολίτιστος, μας λέει ο συγγραφέας. Το μέτρο είναι νόμος και η αμφισβήτησή του υπερβολή. Έτσι το μέτρο γίνεται μέτριο.
Το σύστημα φτιάχνει νόμους, κανόνες και μέτρα. Οι περισσότεροι τα βρίσκουμε όλα αυτά έτοιμα κι από την αρχή της ζωής μας αναρωτιόμαστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπούμε στο κάθε σύστημα που μας παρουσιάζεται. Εξουσία, αξία, αρχή, προκαταλήψεις. Ένα αδιαπέραστο ίσως τείχος. Πρώτα το κρίνουμε από μακριά, ύστερα θέλουμε να το πολεμήσουμε από μέσα. Μετά να το βελτιώσουμε. Στο τέλος, το δεχόμαστε όπως είναι. Αργά ή γρήγορα, όλοι αφομοιωνόμαστε από το σύστημα. Θέλοντας και μη. Ή μήπως όχι; Όχι όλοι;

Συνήθως λένε πως δεν μπορείς με ένα βιβλίο να τα πεις όλα. Κι όμως με τις σωστές λέξεις και το «καλό παιχνίδι», μπορείς να τα πεις όλα. Κι εδώ ο συγγραφέας πραγματικά τα λέει όλα. Θα ήθελα πολύ να πω κι άλλα, όμως μάλλον ουσιαστικά θα ξανάγραφα το βιβλίο, ή θα καταντούσα κουραστική από τους επαίνους... Διαβάστε το!!
Κλικ για περισσότερα της Κατερίνας
Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει ένα αντίτυπο του βιβλίου σε έναν τυχερός αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 12 Απριλίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Ο Ροδόλφος Μασλίας γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε και ασχολείται με τις γλώσσες, που του έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνεί στα ταξίδια του που αγαπάει και επιδιώκει, αλλά αποτελούν και το επάγγελμά του, αφού είναι μεταφραστής από το 1981 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο, όπου ζει με την οικογένειά του. Ασχολούμενος με τον πολιτισμό ως μέσο επικοινωνίας (του) με τους ανθρώπους ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε μια αμφίδρομα δύσκολη επαφή με την πολιτική, όταν δούλεψε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα του '97 και στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Από το 2003 είναι γενικός γραμματέας του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών Ευρώπης.

Το βιβλίο του Ροδόλφου Μασλία, Καινοστομίες ή κενοστομίες, είχε κυκλοφορήσει σε μέγεθος τσέπης από τις εκδόσεις Ιανός (σειρά Μικρός Ιανός)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη